[#241] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@luk, post #1

Na początek może wspomnę, że mam na swojej stronie dział "wsparcie", więc ktoś może pomyśleć, że nie jestem obietywny, albo że jest to hipokryzja - przecież w pierwszym moim poście w tym temacie napisałem, że wspieranie muzeum finansowo nie ma sensu, bo powinni go wspierać odwiedzający. I, przyznaję bez bicia, wyleciało mi z głowy to, że jest pandemia i że nasz wspaniały rząd losowo zamyka różne instytucje cały czas sprawdzając, czy np. wirus lubi muzea, czy też może woli spędzać czas w restauracjach, a dzielnie omija np. osiedlowe sklepy spożywcze (bo te nigdy nie były zamknięte). Sam też byłem przez chwilę ekonomiczną ofiarą pandemii (i szykuje się kolejny kop, ale dam radę). Wszyscy mamy przerąbane, bo nikt nie wie, czy za tydzień nie zamkną np. sklepów obuwniczych albo komputerowych, a otworzą przykładowo sale kinowe (ale tylko z nieparzystą ilością siedzeń, bo ktoś stwierdzi, że akurat wirus jest tylko tam, gdzie ilość siedzeń jest parzysta).

Tak, żyjemy w nieciekawych czasach i wszyscy pewnie czekamy na koniec obostrzeń. Natomiast nie wiem dlaczego ludzie powinni wspierać przedsięwzięca komercyjne! Wspierane są parties (tak, znam ludzi, którzy wspierają jednego organizatora party - było nie było imprezy komercyjnej), wspierane są inicjatywy, które w założeniu powinny same na siebie zarobić. Gdzie tu sens?

I teraz nawiązanie do tego, o czym pisałem na początku - jaka jest różnica między jednym "wsparciem" a drugim? Pomyślmy - czy gdybym na swojej stronie jedynie sprzedawał płyty i nie publikował muzyki, w dodatku gdybym (czysto teoretycznie) pisał muzykę tylko za pieniądze komercyjnie i gdybym założył w tym celu własną firmę - to czy wstawienie na stronie działu "wsparcie" nie byłoby przegięciem i zaprzeczeniem całej idei utrzymywania się z biznesu, który się wymyśliło? Mnie by było zwyczajnie wstyd - założyć firmę, a potem prowadzić zbiórkę na jej utrzymanie. Wsparcie to wsparcie, okazjonalnie jak coś wpadnie, to jest bonus, mogę sobie za to kupić np. nowy fajny instrument, ale nie zależy od tego moje "być albo nie być". A tutaj mówimy o wspieraniu prywatnego muzeum - komrecyjnego biznesu. W obydwu przypadkach (komrecyjnie i niekomercyjnie) jest to zaangażwanie na rzezcz społeczności - z tym, że w przypadku muzeum nieco mniej, bo jako prywana firma jej zadaniem jest przynosić zyski właścicielowi (tym różni się to od np. hobbystycznego kolekcjonowania retrokomputerów w domu i robieniu o nich materiałów na YT). Widocznie twórczość i wieloletnie zaangażowanie ma mniejsze poważanie, niż wystawienie retro-sprzętu w jakimś budynku.

Założę się, że pierwszy lepszy aktywny scenowy twórca na tym forum - np. AceMan czy Jazzcat (że wymienię tylko dwóch na szybko) - zrobił więcej dla dla sceny i retro-komputerów, niż Borg ze swoim LOKALNYM (co warto zaznaczyć) muzeum. Ale tego się nie dostrzega, bo to "tylko zabawa".

Natomiast nadal bronię samego Borga, który jest NIEPOTRZEBNIE (nie mówię, że niezasadnie) atakowany.

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2021 10:42:39 przez XTD
2
[#242] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@karolb, post #240

Po pierwsze to widać, że nigdy nie spotkałeś się z chaotycznymi wypowiedziami skoro za taką uznałeś moją.
Po drugie moja wypowiedź była osobiście skierowana do określonego użytkownika i nie sądzę byś miał w związku z tym jakiekolwiek zobowiązania by na nią odpowiadać.
[#243] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@abcdef, post #242

Dajcie se na luz, wsparcie jest dobrowolne :)
[#244] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@XTD, post #241

A tutaj mówimy o wspieraniu prywatnego muzeum - komrecyjnego biznesu. W obydwu przypadkach (komrecyjnie i niekomercyjnie) jest to zaangażwanie na rzezcz społeczności - z tym, że w przypadku muzeum nieco mniej, bo jako prywana firma jej zadaniem jest przynosić zyski właścicielowi (tym różni się to od np. hobbystycznego kolekcjonowania retrokomputerów w domu i robieniu o nich materiałów na YT).

Nasze muzeum jest prywatne, bo w Polsce się rozróżnia tylko muzea państwowe i prywatne, nie zależnie od tego kto je prowadzi. Muzeum nasze nie jest inicjatywą komercyjną, nie jest też firmą. By to podkreślić i zachować transparentność naszych działań specjalnie założyliśmy fundacje - czyli organizację non-profit, która się prowadzeniem muzeum zajmuje. Cele i zasady prowadzenia fundacji i muzeum określone są w statucie i ustawie o fundacjach i stowarzyszeniach.
4
[#245] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@karolb, post #236

Jeśli coś można zarzucić to nieogarnięcie obsługi emulatora. Tylko z czego to wynika? Z braków wiedzy na temat hardware Amigi. Jeśli drogi Borgu robisz wcześniej materiał w którym opowiadasz o tym że "pamięć fast jest szybsza" to wiadomo że takie pojęcia jak "cycle exact / DMA access" są dla ciebie ciągle zagadką . Mówiąc wprost, warto przygotować się do streamu, najlepsze improwizacje to te które są wcześniej trochę zaplanowane

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2021 12:19:11 przez Kefir_Union
[#246] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@borg, post #244

Drogi Borgu, ja to doskonale rozumiem - fundacje, stowarzyszenia, firmy, spółki, inicjatywy itd. To po prostu różny sposób na biznes - tyle, że z większym lub mniejszym pożytkiem dla społeczeństwa. Można założyć fundację pomocy zwierzętom, bo się kocha zwierzęta, ale w momencie gdy zacznie się tę fundację prowadzić, to już jest praca na cały etat - i nie ma się co obrażać, że się z tej działalności żyje, bo to zupełnie naturalne. Nie przeszkadza to pomagać zwierzętom. Za darmo nikt robić nie będzie, bo życie kosztuje, a zaangażowanie wymaga często poświęcenia całego swojego wolnego czasu. Nie mówię też nic o braku transparentności. Napisałem jedynie, że skoro się założyło prywatne muzeum, to zapewne wcześniej przemyślało się plusy i minusy takiego przedsięwzięcia i trzeba było się zdecydować - własne muzeum i z tego żyć albo stanąć za kasą w Biedronce (tak przykładowo). Jeżeli założeniem było od początku utrzymywać się z darowizn, to lepszym byłoby założenie fundacji - np. fundacja wspierania prywatnego muzeum. A Ty (jak i tysiące innych) po prostu miałeś pecha przez cholerne niekończące się obostrzenia.
1
[#247] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@Kefir_Union, post #245

Nie sądzę by wiele osób ogarniało całkowicie co dane ustawienie konkretnie robi.
Np. CHIP RAM 2-8MB (tyle można ustawić) - masz większy chip na belce i co? Żaden program się nie wykrzaczy? Czy dostęp do niego jest taki jak wybrany chipset (ECS - 16bit)
Co z 32bit CHIP? Co z emulowanym Z3 fast? Jak dokładnie działa suwaczek cpu idle? Na co przekłada się np. cache JIT? Co z flush? Na co wpływa FPU Host 64b, a na co 80bit? I milion innych opcji (z czego wiele u Borga psuł... filtr obrazu!)
Czy absolutnie pewne jest, że wybranie 060 będzie dawać przy tym samym procesorze wydajniejszą emulowaną amigę niż np. 68030 albo 040? Znasz odpowiedzi na te pytania? Jeśli na chociaż jedno nie... no to o czym mowa? A ustawień jest zdecydowanie więcej. Wiadomo, że dla dem chipsetowych opcje dot. emulacji chipsetu z reguły są bardziej istotne. Ale problemy głównie wynikały z... np. załączonego JIT (nie każdy kod to lubi) czy znikający obraz przez filtr. Zmiana to kilka sekund, wielki problem... co prawda walory byłyby większe gdyby te konfiguracje uae było na ekranie widać, a tak... działo się to w tle, niewidoczne dla obserwujących.
[#248] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@karolb, post #240

Czemu te filmy z lajwów są niepubliczne, normalnie powinny być w historii i tyle żeby nie trzeba było ich szukać, tam na kanale i tak już jest tyle nagrań że nie zrobi to różnicy
Dwa, jak już pisałem ja miałem za dzieciaka tylko klasyczną 500tkę która była dla mnie tylko albo aż konsolą do gier i tyle, w wojenkach i przepychankach nigdy nie brałem udziału bo i po co
Trzy, uważam że jak robić o czymś film czy lajwa to trzeba być dobrze przygotowanym merytorycznie i tyle
[#249] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@abcdef, post #247

Nie wszyscy ogarniają i nie wszyscy muszą robić streamy

Ustawienie emulatora trzeba zacząć od podstawowej konfiguracji wymaganej przez uruchamiany program. Czyli wyłączyć wszelkie JITy oraz włączyć pełny DMA Access. Odwrotne ustawienie tych opcji ma sens głównie przy programach systemowych, które nie są zsynchronizowane z chipsetem i chcemy żeby działały szybciej niż oryginalny sprzęt. Dema z pewnością nie są kategorią dla której takie przyspieszacze należy uruchamiać bo można założyć że koderzy bezpośrednio odwołują się do sprzętu, przerwań etc. W przypadku A500 byli tacy artyści którzy nie sprawdzali czy blitter skończył pracę ponieważ zakładali że w tym czasie procesor 68000 wykonuje określoną, stałą liczbę cykli. Włączenie JIT, wyłączenie ograniczenia DMA spowoduje że taki program od razu się przywita kaszaną na ekranie albo klatkowaniem pod emulatorem.

Zwiększenie ilości chipram ponad 4MB niczego nie powinno popsuć ponieważ rejestry adresowe 68K są 32-bitowe. Nie można jednak wykluczyć że jakiś koder założył że niewykorzystywane przy 2MB bity adresu można wykorzystać do przechowania jakiejś informacji. Gdy program zarezerwuje pamięć w obszarze powyżej 2MB to program się wywali. Tylko po co ustawiać 4MB do dem skoro żadne tego nie wymaga?
Jak ciekawostkę mogę dodać że pisząc pod emulatorem mam na stałe 4MB chip ponieważ dzięki temu mogę pisać program wykorzystujący pełne 2MB z których normalnie część zająłby ekran ASMOne i kilka innych drobiazgów. To jest wg mnie dedykowane zastosowanie więcej niż 2MB chip czyli programowanie i debugowanie.

Wybranie 060 przy demach wymagających wolniejszych procesorów może dać efekt odwrotny tzn. spowolni emulowaną Amigę. To dlatego że emulacja bardziej złożonego procesora wymaga większej mocy PC.
[#250] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@borg, post #244

Borg:
By to podkreślić i zachować transparentność naszych działań specjalnie założyliśmy fundację
XTD w odpowiedzi:
Jeżeli założeniem było od początku utrzymywać się z darowizn, to lepszym byłoby założenie fundacji
Przyznam się, że nie ogarniam.

Specjalny dopisek dla rzookola: chodzi o nieogarnianie wzajemnego niezrozumienia się dyskutujących w tym wątku, nie zaś o zasady działania fundacji, czy przepisy ich dotyczące. Mam nadzieję, że wyraziłem się wystarczająco jasno.

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2021 14:56:17 przez Krashan
[#251] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@Krashan, post #250

Niewiele osób ogarnia fundacje, nie jesteś jedyny
[#252] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@Kefir_Union, post #249

Problem w tym mistrzu, że cycle exact działa tylko dla "gołej" A500/1200 - jeśli wybierzesz jakikolwiek inny procesor to on jest obsługiwany w inny sposób, jasne, JIT to już w ogóle inna bajka, ale to nie jest tak, że można ustawić 060/50MHz bez JITa, bo nie można. Teraz sprawa druga... wchodzę do mojego konfiga (A500 ECS z IDE, kick 3.1.4, 2MB CHIP i dużo fast, 020) i zmieniam procesor na... a dajmy na to 040 more compatible, emulated data cache, bez JIT oczywiście. Odpalam sysinfo i mam ... 4MIPSy. Włączam JIT i mam 2000+ MIPS, wyłaczam JIT i znów włączam more compatible, emulated data cache... 41MIPS. Magia. Wróciłem do pierwotnych ustawień i 10x większy wynik! Nie wiem z czym ten błąd jest związany, ale jestem w stanie do reprodukować dowolną ilość razy i nie ogranicza się tylko do 060 bo 040 też.

I teraz tak - wyłączony JIT zupełnie nie zapewnia, że emulowany procesor będzie dokładnie tyle samo cykli mielił dane. W przypadku A500 zarówno dostęp do pamięci jak i przetwarzanie danych wewnątrz procesora może być cycle exact. W przypadku A1200 tylko dostęp do pamięci (i to chyba tylko CHIP i chyba tylko przy 020). Ergo - jeśli ktoś coś zrobił w ten opisany przez ciebie sposób demo na AGA to ono może NIGDY nie działać poprawnie na WinUAE. Ale też - idąc tym tokiem - może też nigdy nie działać na dopalonych amigach. Jeśli ktoś zrobi demo na typową pięćsetkę z rozszerzeniem ramu pod klapkę to może nie ruszyć na a500+ czy a600, bo nie będzie nic pod 0xC00000-0xC7FFFF a taki obszar zajmuje właśnie rozszerzenie pod klapkę na rev5 i na rev6 zresztą też. Więc pisząc "hardkorowo" można narobić problemu nie tylko dla Winuae!
[#253] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@Krashan, post #250

Dżizas, gapa ze mnie albo mam słabą pamięc, bo odpisując przeczytałem wpis Borga, ale potem skupiłem się na czymś innym i mi to umknęło. Faktycznie, jest muzeum i fundacja przy muzeum.

Nie zmienia to jednak sensu mojej odpowiedzi, a jedynie potwierdza. I nawet nieco przeraża - mamy już bowiem muzeum, przy muzeum fundację, za chwilę dojdzie firma doradcza przy fundacji i agnecja reklamowa do spraw PR-u, rzecznik prasowy, obsługa informatyczna... No dobra, pożartowałem sobie, ale na serio - z tą fundacją to nie przesada? Czy chodzi o to, że muzeum nie mogłoby otrzymać darowizny gdyby jej nie było? (nie znam się, może tak właśnie jest). Tak czy siak - biznes jak biznes, czy ktoś to nazwie muzeum/fundacją, czy firmą, czy przedsiębiorstwem.

Borg napisał:
"Muzeum nasze nie jest inicjatywą komercyjną, nie jest też firmą. By to podkreślić i zachować transparentność naszych działań specjalnie założyliśmy fundacje - czyli organizację non-profit, która się prowadzeniem muzeum zajmuje."
To, że podkreślisz, że nie jest to firma i jeszcze założysz fundację, żeby to udowodnić, to jeszcze nic nie znaczy. Tzn. dla Urzędu Skarbowego na pewno jest ok, w papierach się zgadza, ale zwykli ludzie wiedzą o co chodzi. Możesz bigos nazwać schabowym, ale nie zmieni to ani smaku ani konsystencji potrawy. Dla mnie fundacja, muzeum, przedsiębiorstwo, bank czy cokolwiek, co przynosi zyski właścicielowi/prezesowi/dyrektorowi/zarządcy to jest firma. Ale nazewnictwo jest oczywiście Twoim wyborem. Partie też już nie mają w nazwie słowa "partia" (czy to znaczy, że w Polsce nie ma żadnej partii?).

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2021 16:02:19 przez XTD

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2021 16:05:19 przez XTD
1
[#254] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@XTD, post #253

Jak pisałem tez zamierzam wystartować z muzeum starych kompów i niestety fundacja (z możliwością zarabiania, bo trzeba rozliczać bilety/sprzedawane gadżety) to jedyny sposób gdyż:
a) miasto łaskawiej patrzy przy wynajmowaniu sal
b) szkoły są bardziej chętne na przyprowadzanie dzieciaków
c) można starać się o dofinansowania/granty
d) uproszczenia podatkowe

Jak się bardziej zakombinuje to nawet można wejsc 1% podatku z PITa, więc wystarczy, że 100 znajomych wpisze twoją fundacje w PIT i już masz pare tysięcy za darmo (obłowić się na tym nie da, ale nie wkurza że musisz pokrywać koszty stałe).
[#255] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@michal_zukowski, post #254

No to rozumiem, jak najbardziej, nawet u góry odpisałem.
Pochwalam, przedsiębiorczość i zaradność to podstawa. Natomiast jeżeli rozmawiamy jak ludzie, nie jak urzędnicy, to jest to normalna działalność przynosząca zysk. Niekoniecznie muszą to być miliony, ale i nie każda firma przynosi milionowe zyski.
Powodzenia!
1
[#256] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@abcdef, post #252

No popatrz mistrzu, u mnie można bez JIT.
[#257] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@Kefir_Union, post #256

Nie wiem co chciałeś tym pokazać, wskaż może fragment mojej wypowiedzi, który temu przeczy ... ustawiłeś 060 bez JIT. I co w związku z tym? Chcesz mi udowodnić, że tak ustawione działa DOKŁADNIE JAKO 060/50MHz? Bo tego dotyczyła moja wypowiedź. Jeśli nie - to albo naucz się czytać ze zrozumieniem CAŁĄ TREŚĆ, albo przestań bezmyślnie odpisywać.
[#258] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@XTD, post #241

Dopiero wczoraj obejrzałem ten Borgowy apel o kaskę i tą prezentację dem z AGI. Moje uwagi na jego temat dotyczyły jego wcześniejszych działań, a teraz jakby zmiękła mu rura, jakiś taki miły i taktowny się zrobił. Czyli uwagi społeczności dotarły i oby tak dalej.

Moim zdaniem taka działalność mogłaby się komercyjnie nie utrzymać, ale skoro jej celem jest bardziej jakaś społeczna inicjatywa na której istnieniu może zależeć także osobom które bezpośrednio nie biorą udziału w tym przedsięwzięciu, to nie widzę nic złego w tym że organizatorzy przede wszystkim wkładają w to swój czas, a inni dorzucają kaskę. To i tak bardziej klarowna działalność niż poczynania Owsiaka. szeroki uśmiech
[#259] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@abcdef, post #257

Fragment który pokazuje że nie masz pojęcia o konfigurowaniu emulatora jest tu:

"ale to nie jest tak, że można ustawić 060/50MHz bez JITa, bo nie można"

Otóż można, tylko musi być to wielokrotność zegara bazowego. Na przykład wartość
56.750320MHz jest akceptowana przez emulator.
[#260] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@Kefir_Union, post #259

Nie chce teraz filozofować. Ale w ostatnim Winuae chyba i można ustawić zegar bazowy włączyć cycle-exact i jit. Ja tak testuje u siebie na takim małym netbook Akoya. Jedyne co zauważyłem przy Winuae to to że jak chcesz mieć np szybkość zbliżoną do o20/14mhz + fast to cycle-exact emulation cpu speed muszę ustawić cpu freq. na 2X(A500) czyli 7mhz. Ale może to wina tego że testuje na aca1221 ale jak ustawie (nieważne czy jest ten JIT czy nie) na 4X(A1200) to jest tak samo szybko jak na 28mhz.
Jeszcze się tym pobawię. Ale na Akoya z celeronem przy tych ustawieniach mam podobne osiągi jak na i7 (to znaczy prędkość emulowanej maszyny).
[#261] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@Kefir_Union, post #259

Fragment który pokazuje że nie masz pojęcia o konfigurowaniu emulatora jest tu

Heh, no to poproszę o 2 rzeczy:
Otóż można, tylko musi być to wielokrotność zegara bazowego

Nie... możesz ustawić ISA 060 i prędkość względem zegara bazowego, ale nie będzie to 060/50MHz ani nic zbliżonego. A jak nie wierzysz to odpal dowolne testy na maszynie z fizycznym 060/50MHz a później powtórz je na WinUAE z ustawionym typem CPU na 68060 i prędkością ~50MHz, bez JIT. Będzie ten sam rezultat albo podobny? NIE! Wyraźnie pisałem, że cycle exact dotyczy tylko 68000/68010. Tylko ten procesor jest w - emulowanym środowisku - pracować dokładnie z taką ilością cykli na rozkaz i taką ilością cykli na operację dostępu do pamięci co fizyczny. Inne nie:
sysinfo
68000 2x (A500 speed, 7MHz), 2MB CHIP, 0MB FAST @Ryzen 3 2GHz 0,54MIPS
68000 2x (A500 speed, 7MHz), 2MB CHIP, 0MB FAST @Ryzen 3 2.5GHz 0,54MIPS
68000 2x (A500 speed, 7MHz), 2MB CHIP, 0MB FAST @Ryzen 3 3GHz 0,54MIPS
wyniki praktycznie takie jakich można by się spodziewać po fizycznej A500
68000 2x (A500 speed, 7MHz), 2MB CHIP, 4MB FAST @Ryzen 3 2GHz 0,73MIPS
68000 2x (A500 speed, 7MHz), 2MB CHIP, 4MB FAST @Ryzen 3 3GHz 0,73MIPS
I tu tak samo ...
68000 4x (A500 speed, 14MHz), 2MB CHIP, 4MB FAST @Ryzen 3 2GHz 1,5MIPS
68000 4x (A500 speed, 14MHz), 2MB CHIP, 4MB FAST @Ryzen 3 2GHz 1,5MIPS (i uprzedzając - bez fast, dokładnie jak można by się spodziewać, przyrost jest prawie żaden)
Również i tu - zgodnie z założeniami (i fizycznym procesorem) i brak relacji prędkości procesora hosta do emulowanego. Teraz dla odmiany EC020, 14MHz (A1200 EC020 14MHz ~1,3MIPS iirc)
ECS, 0MB FAST: 0,66MIPS
ECS, 4MB FAST: 3,66MIPS
AGA, 0MB FAST: 1,71MIPS
AGA, 4MB FAST: 3,66MIPS
030, 25MHz (wynik A3k z bazy sysinfo to ~4.88, dla ustawionego 4x czyli 14MHz z hakiem 2,26MIPS)
ECS, 0MB FAST: 0,6MIPS
ECS, 4MB FAST: 4,49MIPS
AGA, 0MB FAST: 1,6MIPS (i tu jest pewne zdziwienie, chociaż już napotykałem info, że 030@25 na samym chipie działa gorzej niż 020)
AGA, 4MB FAST: 4,49 (surprise, surprise)
Dla 030/28MHz 4,56MIPS
030/50 - 9,16MIPS
030/80 - 14,68
030/90 - 16MIPS
powyżej wynik się zawija do ~4,5

040, 25MHz (wynik A4k z bazy sysinfo ~19,5) - nie bawiąc się dalej w amigę bez fastu bo wiadomo o co chodzi dam tylko wynik z FAST i tylko z ECS, bo to bez większej różnicy dla obliczeń ciągniętych z fast...
Zatem 040@25MHz w WinUAE to ... 34,94MIPS. Czyli prawie 2x tyle co wynik z bazy A4k 040/25, problem w tym, że:
cycle exact full i ...
1x - 34,94MIPS, 2x - 34,94MIPS, 4x - 34,94MIPS, 8x - 34,94MIPS ... custom 50MHz - 34,94MIPS
060 identycznie. Reszta kontrargumentów - dla totalnego zmiażdżenia niedorzecznych argumentów tutaj:
toni o cycle exact 020+
Dziękuję za uwagę, miło było poznać tak wspaniale nieprzygotowanego interlokutora... Ktoś jeszcze chce się wyśmiewać z Borga bo wydaje mu się, że zjadł zęby na winuae?
To zapraszam, ustawcie się w kolejce, żeby czasem przez przypadek któryś 2 razy nie dostał... ;)

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2021 23:25:13 przez abcdef
[#262] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@abcdef, post #261

możesz ustawić ISA 060 i prędkość względem zegara bazowego, ale nie będzie to 060/50MHz ani nic zbliżonego

A kto pisał że będzie identycznie? Zmyślasz sobie jakieś tezy które przypisujesz innym a następnie z tymi wymyślonymi bzdurami polemizujesz. To że emulator nie radzi sobie z emulowaniem prawdziwej amigi w 100% to wiadomo od dawna. Tym bardziej nie będzie sobie radził jeśli wyłączysz emulację dostępu do pamięci chipsetu o której pisałem.

Emulację należy rozpocząć od ustawienia możliwie zbliżonej konfiguracji do tej którą chce się emulować, dopiero później włączać opcje które dają przyspieszenie kosztem coraz większej niekompatybliności z emulowanym sprzętem. Obejrzyj sobie jeszcze raz stream Borga, tam są dema na AGA, a nie dema tylko na 060 więc przestań tu wypisywać bzdury.

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2021 23:55:21 przez Kefir_Union
[#263] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@Kefir_Union, post #262

Po pierwsze - staram się pisać w miarę możliwości wyraźnie i jednoznacznie. Jeśli piszę, że nie da się ustawić 060/50MHz to to mam na myśli (Czyt. ustawić emulację fizycznego procesora, która prezentuje wydajność przynajmniej zbliżoną, stałą i powtarzalną w różnych scenariuszach), jeśli Ty odpisujesz że się da to jest właśnie teza z którą się kłócisz. Ja podałem dowód na poparcie swojej, Ty tylko śmiesznego print screena. Kontekst mojej wypowiedzi byl taki - tylko 68000 może pracować identyko z oryginałem, reszta nie, przy czym im wyżej tym niepoznanych mechanizmów wewnątrz procesora więcej zatem i rozbieżność większa. I to jest coś z czym Ty zacząłeś się nie wiadomo po co kłócić, a teraz odwracasz kota ogonem, miej tyle honoru by się przyznać do błędu.
Po drugie - o ile dobrze pamiętam dokładnie pierwsze z prezentowanych dem było na 060, a nie było raczej jedynym wymagającym 040/060 ... Jak zatem widać konfiguracja WinUAE nie jest tak trywialna i oczywista jak wielu tu postulowało i wyśmiewało, że Borg sobie nie radzi. No i nie on jeden. Problem (i wynikające z tego głupie przepychanki) jest taki, że content na YT przygotowują osobniki o różnym poziomie wiedzy. Czasem specjaliści, czasem amatorzy - tych drugich jest zdecydowanie więcej. Borg jest gdzieś pomiędzy... I teraz pytanie otwarte - jak dużo jest bogatych merytorycznie materiałów dot. konfiguracji WinUAE na YT? Do tego jeszcze w zakresie odpalania demek? Niewiele prawda? I jakoś żaden z wielkich znawców ppa się nie kwapi by takie robić. Ale typowo cebulo-polaczkowo wielu robi burdel, bo się na Borga kiedyś obrazili. Konstruktywna krytyka jest taka:

"nie za bardzo wyszedł ten live, jeśli masz problem z konfiguracją winuae w zakresie dem wymagających takiego procesora spójrz tu (poradnik), jeśli chodzi o kompatybilność z chipsetem tu (poradnik), a jeśli z systemem to tu (poradnik), byłoby miło gdyby w kolejnym materiale pokazane byłoby też okno konfiguracyjne by inni oglądający mogli poznać interfejs i opcje. Powodzenia!"

Widziałeś tu taką? Nie? No właśnie. I tu jest sedno problemu. Niektórzy mają kompleksy, jeszcze ich dość trafne sformułowanie - w ramach kontekstu tamtego wideo - "najlepsza amiga to pc" tak ubodło, że teraz się zwyczajnie muszą wyżyć. Jest to zachowanie gówniarskie, którego po weteranach bym się nie spodziewał.
I teraz wracając do Twoich odpowiedzi na zadane proste pytania:
]Zwiększenie ilości chipram ponad 4MB niczego nie powinno popsuć ponieważ rejestry adresowe 68K są 32-bitowe

To akurat jest zupełnie bez znaczenia, możesz ustawić do 8MB chip ram nawet na emulowanym 68000 z 24 bitową przestrzenią adresową (16MB) - zwyczajnie daje to po prostu większą przestrzeń dla chipsetu w ramach przestrzeni dla Z2 (czyli też fastu - czyli po prostu traktuje część pamięci która normalnie byłaby fastem jako chip ram co oznacza, że implementuje dostęp do niej dla chipsetu czyli też POPRZEZ chipset, a jaki to ma wpływ na różne dema można tylko się domyślać, albo sprawdzić, bo jednoznacznie powiedzieć nie sposób) Nie jest to opcja taka sama jak "32bit CHIP RAM", który wykracza w ogóle poza te granice (ale tylko z procesorami mającymi pełną 32bitową przestrzeń adresową). Więc sam widzisz, że też nie do końca rozumiesz jak dane opcje w WinUAE działają i z czym się wiążą. I zresztą nie jest to jedyne gdzie coś nie do końca tak działa jak to do tej pory się Tobie wydawało... Nadal jednak jest to zdecydowanie tańsza i wygodniejsza w typowym użytkowaniu opcja dla kogoś kto chce obejrzeć produkcje scenowe niż A1200 z nawet tylko apollo 1240.
1
[#264] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@luk, post #1

TYTUŁ TEMATU BRZMI:

"Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka"

Bardzo pomogło Muzeum te kilka stron tej dyskusji, czuje się jakbym oglądał ten film:

https://www.youtube.com/watch?v=J8JQy37BSiE
[wyróżniony] [#265] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@abcdef, post #263

Nadal jednak jest to zdecydowanie tańsza i wygodniejsza w typowym użytkowaniu opcja dla kogoś kto chce obejrzeć produkcje scenowe niż A1200 z nawet tylko apollo 1240.

Mamy rok 2021. Najtanszym i najwygodniejszym sposobem na ogladniecie amigowych produkcji scenowych dla tych co nie posiadaja oryginalnego sprzetu lub doktoratu z UAE jest... YouTube.
1
[#266] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@kempy, post #265

Jeśli mu nagranie z YT wystarcza to jest to najtańsza opcja.
[#267] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@abcdef, post #266

Co znowu jest nie tak z grabem z oryginalnego sprzętu lub dobrze skonfigurowanego emulatora? Na 100% to lepsze i wygodniejsze rozwiązanie (dla amatora) niż grzebanie samemu w ustawieniach. Nie posiadam wiele retro sprzętu (ledwie jedną amigę, ps2, nds i psp), od lat oglądając inną scenę nie ruszam emulatorów 8 bit czy konsol, bo wolę YT. Emulator: gry - tak, scena - nie.

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2021 07:57:18 przez kempy
[#268] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@XTD, post #246

Ja bym to tak podsumował.
Kto chce płacić za nic, niech płaci byleby ze swojej kieszeni. Nie piszę o tych, którzy płacą i mają coś z tego, jakąś korzyść, jakąkolwiek lub nie chce.
Być może kiedyś wesprę kupując bilet do muzeum, jeśli przetrwa to zaplanowane rujnowanie niektórych branż jakie ma miejsce od niemal roku.

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2021 08:22:21 przez amikoksu
[#269] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@abcdef, post #263

mojej wypowiedzi byl taki - tylko 68000 może pracować identyko z oryginałem,

Dalej nie rozumiesz istoty problemu. Dema Borgowi nie działały nie dlatego że ustawił zegar CPU na wartość której emulator nie potrafi emulować. Do niczego nie jest potrzebne aby emulowany 060 miał dokładnie 50 czy ileśtam MHz. Dema nie działały ponieważ wyłączył kompatybilność z chipsetem, w szczególności emulację dostępu do pamięci chip.

P.S
Daruj sobie trollowanie opowieściami o "honorze" bo tylko się tym ośmieszasz :)

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2021 08:52:39 przez Kefir_Union
3
[#270] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@abcdef, post #263

To akurat jest zupełnie bez znaczenia, możesz ustawić do 8MB chip ram nawet na emulowanym 68000 z 24 bitową przestrzenią adresową (16MB) - zwyczajnie daje to po prostu większą przestrzeń dla chipsetu w ramach przestrzeni dla Z2 (czyli też fastu - czyli po prostu traktuje część pamięci która normalnie byłaby fastem jako chip ram co oznacza, że implementuje dostęp do niej dla chipsetu czyli też POPRZEZ chipset,

Tu też nie rozumiesz o czym piszesz. Dla programisty używającego rejestrów adresowych 32-bitowych jest zupełnie bez znaczenia gdzie w przestrzeni 32-bitowej znajduje się adresowana komórka pamięci. Tylko programy które nie rezerwują pamięci przez system i zakładające na sztywno że pod konkretnym adresem jest chip lub fast będą miały problemy. Od wczesnych czasów A500 nikt już tak nie pisze.

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2021 09:01:29 przez Kefir_Union
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem