[#151] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@mwb113, post #138

Obejrzałem kawałek popatrzyłem jak się mota

Swoje nieprzygotowanie kwitował "tak wygląda amigowanie"

Muzeum retro komputerów a prezentacja na UAE, WTF???
.
[#152] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@rePeter, post #151

Do tego gosc nie ogarnia emulatora. Jak mozna klatkowac dema pod winuae? Da sie? Da sie!
[#153] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@kempy, post #152

a moze to taki fortel i teraz wszyscy probuja udowodnic, ze najlepsza amiga to winuae?
[#154] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@juen, post #153

Może powinien otworzyć działalność z emulatorami retro sprzętów,
bo jako pasjonat retro komputerów wygląda trochę nieszczerze.

Nie rozumiem, dookoła pełno fajnego sprzętu a odpala emulator na PC,
może to tylko fototapeta? szeroki uśmiech
Był ktoś realnie w tym muzeum?
.
[#155] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@rePeter, post #154

Byłem i wiem jak to wygląda, jest fajnie przygotowane, chociaż bardziej do tego miejsca pasuje określenie "Wystawa", bo z muzeum to to ma tyle wspólnego, że jest w nazwie. Były już dyskusje na temat tego, jaka jest definicja słowa muzeum i co powinna taka placówka realizować, ale w gronie ludzi bliższych temu przedsięwzięciu panuje zgoła odmienna opinia. Ale nie o tym.
Borga znam, z wielu imprez, także od kuchni jako współorganizatora. Niestety, potem zdarzało mu się przypisywać sobie nieswoje zasługi w zakresie "ilości zorganizowanych przez siebie imprez", toteż ekipa z którą trzymam zaczęła się od RG odsuwać.
Inna sprawa, że Borg wyraźnie gardzi Amigowcami, w szczególności zwykł gardzić użytkownikami rozbudowanych konfigów, za każdym razem kiedy spotykaliśmy się na jakimś evencie targał ze mnie łacha, że "będę mp3 puszczał na a4000". Najwyraźniej kompletnie ich nie rozumie, skoro - jak mówicie - nie potrafi skonfigurować nawet WinUAE poprawnie.
Ja tam do niego osobiście nic nie mam bo mi to ogólnie dynda, ale fakt, że zalazł pod paznokcie prawie całemu światkowi chyba coś znaczy.

[#156] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@rePeter, post #154

A ja myślę, że Borg nie ma niewielkiej wiedzy. On po prostu bardzo lubi C64, a Amigi nie. Skoro Amigi nie lubi i nie ma z nią wielkiego doświadczenia, to trudno aby dysponował dużą wiedzą akurat w temacie Amigi, czy nawet konfiguracji WinUAE pod kątem odpalania bardziej wymagających dem. Inna sprawa, że komentarze w tym live to jakiś dramat. W zakresie merytoryki szczególnie, bo złośliwości nie komentuję.
Ogólnie teza, że Amiga to wymaga jakichś niewiarygodnych nakładów finansowych i wielu dodatków, aby wszystko było OK, jest fałszywa.
Bowiem 99% użytkowników interesuje się grami pod A500 1 MB, do tego komputera wystarczy więc dokupić Goteka za 100 zł i już mamy ogarnięty problem padających dyskietek, oraz przenoszenia z internetu ściągniętych adfów.
Jeśli ktoś mnie poprosi o radę, to (jeśli chce wydać trochę więcej kasy), to zasugeruję dokupienie 68EC020-TK, za kilka stówek więcej przyspieszy komputer ponad 10x, będzie mieć ponad 10 MB RAM i do tego w miarę szybki kontroler IDE. Oczywiście min. kick 2.0. Wtedy gra z wykorzystaniem WHDLoad stanie się komfortowa, a sprzęt nadal będzie prawdziwy. Czy te nakłady są na tyle olbrzymie, aby poważną alternatywą był WinUAE? Moim zdaniem nie.
Sytuacja zmienia się dramatycznie, gdy ktoś chciałby na realnym sprzęcie odpalać wypasione dema wymagające AGA i 68060. Wtedy nakłady idą w grube tysiące zł, i taki WinUAE (poprawnie skonfigurowany) staję się rozsądną alternatywą. Bo wydanie 2 - 3 średnich krajowych tylko po to, aby raz w miesiącu odpalić demko jest mało racjonalne. Z drugiej strony, dotychczas ceny retroamigi i osprzętu rosły, jeśli ten trend się nie zmieni, to taki zakup staje się inwestycją szeroki uśmiech
A wracając do Borga, to niektóre filmiki są naprawdę fajne, np. seria dot. podstaw działania mikroprocesorów, gdzie naprawdę poważnie podszedł do tematu prowadząc wykład od przysłowiowych Adama i Ewy. Braku wiedzy bym mu nie zarzucił. On tylko nie lubi Amigi. Ale czy to grzech?
[#157] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@wali7, post #156

Skoro nie lubi Amigi, to może niech nie robi o niej filmików? Albo niech kto inny robi o niej filmiki na ich kanale? A nie, czekaj... nie bardzo ma kto, bo wątpię żeby ktokolwiek ze środowiska zechciał.

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2021 14:44:00 przez alt_
[#158] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@alt_, post #155

Alt, byłeś dla mnie do tej pory przykładem amigowca z dużą dozą rezerwy do siebie. Pierwszy raz mi się zrobiło przykro, czytając tutaj komentarze. Widzę, że musze jednak zrewidować pewne swoje podstawowe założenia na temat tego, jak różni ludzi podchodzą do swojego hobby i po prostu przestać żartować z czegokolwiek.
[#159] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@borg, post #158

Borg, z całym szacunkiem do tego co robisz, co robicie jako cała ekipa. To pierwszy raz kiedy zdobyłem się na puliczną krytykę wobec kogokolwiek ze środowiska, bo nie mam w zwyczaju tego robić. Niestety, moja opinia nie jest oparta wyłącznie na moich osobistych odczuciach, a wynika z opinii całego środowiska, które jak za pewnie wiesz bardzo dobrze znam. Najwyraźniej na mnie spadła rola tego, co wyrzuci z siebie żale tych, którym podpadłeś ;P

Co do rezerwy, uwierz mi że zachowuję ogromny dystans do tego co robię, bo robię to wyłącznie z pasji, a głupich komentarzy na swój temat nasłuchałem się dostatecznie w życiu żeby móc spokojnie mieć je tam gdzie można Pana Majstra pocałować.
[#160] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@alt_, post #157

to może niech nie robi o niej filmików?

W jednym poście wcześniej pytałem, dlaczego mfx nie nagrywa.
[#161] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@wali7, post #156

"A ja myślę, że Borg nie ma niewielkiej wiedzy."

Myślę podobnie, początkowo sceptycznie podszedłem do tego live'a widząc WinUAE i pewną nieporadność, jednak wraz z upływem czasu Borg dał się poznać jako w porządku koleś, który ma niemałą wiedzę i doświadczenie w temacie retro sprzętów, zwłaszcza zaimponował mi znajomością platformy Retro Apple.
W przeciwieństwie do niektórych z "rulezowców", którzy zamknięci są w amigowskim getcie i nie wiedzą co się dzieje na innych platformach szeroki uśmiech
[#162] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@charliefrown, post #161

W przeciwieństwie do niektórych z "rulezowców", którzy zamknięci są w amigowskim getcie i nie wiedzą co się dzieje na innych platformach

A to jakiś obowiązek jest? Nie bardzo mnie obchodzą retro komputery od Apple (chyba że takie na jakich działa MorphOS). Czy powinienem się wstydzić? Nie sądzę. No, chyba żebym sobie umyślił, że zrobię streama z demek puszczanych na emulatorze tych komputerów, to pewnie wtedy miałbym się czego wstydzić (przed widzami).
[#163] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@charliefrown, post #161

Problem w tym, że nikt nie neguje jego wiedzy na temat niektórych platform, bo ona rzeczywiście jest duża, a w tym, że jak się danej działki nie zna to lepiej nie wypowiadać się na jej temat. Gdyby zapytał tutaj na forum, albo osobiście zgłosił się do kogoś z nas - we Wrocławiu i okolicach jest nas sporo, ktoś by mu pomógł, rozjaśnił pewne sprawy - dał mu szansę przygotować się merytorycznie i sprzętowo nawet do zrobienia takiego filmiku. Przecież to nie problem...
[#164] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@alt_, post #163

Ja kolesia podziwiam, bo ma śmiałość i dystans do siebie (chyba). W życiu bym nie skierował na siebie kamery i bałbym się że kogoś urażę jakimś czymkolwiek. A tu koleś ma 0 tremy, sypie dowcipami i widać że lubi technologiczne rupiecie. Borg, nie maż się, Alt jest amigowcem i po trosze nam wszystkim dowaliłeś.
Pozdro.
[#165] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@alt_, post #163

Gdyby zapytał tutaj na forum, albo osobiście zgłosił się do kogoś z nas - we Wrocławiu i okolicach jest nas sporo, ktoś by mu pomógł, rozjaśnił pewne sprawy - dał mu szansę przygotować się merytorycznie i sprzętowo nawet do zrobienia takiego filmiku. Przecież to nie problem...

Ale w czym chcielibyście pomóc? W ocieplaniu wizerunku hitlera... tzn. emulatora? Przecież to by właśnie było zafałszowywanie rzeczywistości z którą się zderza każdy osobnik próbujący iść na łatwiznę. Chłopak realistycznie pokazał, że nie ma lekko na emulcu gdy chce się odpalić coś innego niż Superfrog i to jest prawda. Trzeba sporo pogrzebać w ustawieniach, trzeba coś wiedzieć o systemie z którego się uruchamia dema, no i z kapryśnością dem też trzeba mieć pewne obycie. Nie każdy ma 30-letni staż w uruchamianiu dem na Amidze i taki stream to okazja zobaczenia przed jakimi problemami staje oraz od jakich sytuacji się odbija osoba, która ma kaprys pooglądania dem z Amigi na emulatorze. Na sam emulator można zrzucić tylko część problemów, bo na prawdziwej Amidze też musisz wiedzieć co robić jak demo nie działa i gdzie szukać informacji, kiedy bez setpatcha, kiedy bez systemu itd... Nie bez powodu organizatorzy party nagrywają je przed konkursami, jesli mają takie możliwości techniczne. A uruchamianie dem po 2-3 razy podczas compo to żaden niezwykły obrazek dla każdego kto był kiedyś na demoparty.

Panowie, ja bym potraktował to jako lekcję dla nas, a nie dla Borga. Oraz jakąś część odpowiedzi na pytanie dlaczego ludzie od Amigi się odbijali i odbijają.
[#166] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@nogorg, post #165

Przecież to wszystko podpucha i fotomontaż. Borg, przy pomocy
kilku "czołowych" Amigowców nagrał quasi prowokacyjny filmik
a wy myślicie, że to naprawdę.

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2021 17:48:58 przez mmarcin2741
[#167] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@mmarcin2741, post #160

Materiał Borga o demach AGA próbowałem obejrzeć - nie dałem rady, choć wybredny nie jestem. Zdecydowanie tematy amigowe w RG powienien ogarniać mfx. Brakuje mi filmików tego gościa. ŻĄDAMY i DOMAGAMY się MFXa! :)

PS Do Borga nic nie mam, ale lepiej niech zostanie przy tematach (około)komodorkowych
[#168] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@nogorg, post #165

Sorry ale z tego co piszą wcześniej to on próbował odpalić demo które wymaga procka 060 na 020. Uwierz mi to nie wina emulatora a raczej "fachowca" które go używa i jego poziomu "inteligencji" / wiedzy o sprzęcie który chce emulować.
Jak się tak zna na Apple to lepiej niech zostanie przy ich emulatorach...
[#169] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@alt_, post #155

Można też zrobić muzeum, ale po co?
Jak te wszystkie maszyny można emulować na PC ?
[#170] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@RokiS, post #168

Żadne "sorry" tylko w ogóle nie zrozumiałeś o czym piszę. Sorry.
[#171] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@alt_, post #159

Ja to jestem ciekaw jakby Borg reagował na kolesia co robi równie jajcarskie filmy o Komodorowaniu. Pokazując C64 z jak najgorszej strony, głównie prezentując najnudniejsze produkcje, uruchamiając je w niewłaściwy nieskuteczny sposób i twierdząc że skoro nie chodzi to wina sprzętu, śmieszkując że najgłupsze co można robić to poświęcać czas i kaskę tej maszynce. A jakby ktoś w komentarzach podpowiadał cierpliwie, rzeczowo konstruktywnie jak należy sie za te sprawy zabrać, to autor filmu i tak by go tylko zj..ał za każdym razem gdy ktoś by sie ośmielił wytknąć mu braki kompetencji. A sugestie że istnieją też ciekawsze produkcje zbywałby drwinami że przecież na innych platformach działają one lepiej więc po co sie tym interesować?
[#172] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@nogorg, post #165

Jako człowiek obeznany z emulacją Borg powienien wiedzieć (i wie), że walka z niektórymi emulatorami często jest trudna. Pamiętam swoje boje z Fusion/Shapeshifter, z zupełnie mi obcym jabłkowym system pełnym tych swoim udziwnień. Ba, pamiętam dobrze jak wbijałem po raz pierwszy w nieznanego mi zupełnie "nowofalowego" Spectruma na CBSpeccy - niby osiem bit, ale nauka od podstaw jak obsługiwać ten ich TR-DOS i konfigurowac/uruchamiać te pentagonowe rzeczy trochę nerwów mi zżarła. Reset za resetem.

Dlatego nie mam dla niego w tym przypadku żadnej taryfy ulgowej - jak dla mnie to ironiczny materiał zrobiony z premedytacją pod z góry ustaloną tezę. Mając (?) świadomość swojej amiśkowej niewiedzy, siada przed kamerą, w relacji na żywo, otoczony przez klakierów (na których komentarze nie reaguje) i jest jak jest.

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2021 18:35:31 przez kempy
[#173] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@nogorg, post #165

Stwierdziłem że to dziwne, że ktoś kto chce zrobić prezentację nie przygotował się wcześniej. Przecież wystarczy kartka i długopis, piszemy tytuł dema i obok jakiego konfigu wymaga. Gotowe konfiguracje wczytujemy w mgnieniu oka, w końcu to emulacja.

Nazwy katalogów to jakieś liczby, chyba jakiegoś gotowca ściągnął. Jak sam powiedział - dysk pusty i w 20 minut miał już wszystko. Tylko szkoda że tego jakoś sensownie nie ponazywał, amatorka. No ale jego kanał, jego wizerunek, sam się pokazał z takiej strony.

To tak samo jakby na swoim kanale powiedzieć że najlepszy C64 to ten emulowany, a potem zrobić live i pokazać swój brak wiedzy w tej materii.

Uważam że WinUAE to najlepsza Amiga, ale Borgu niech się lepiej już na ten temat nie wypowiada.
[#174] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@kempy, post #172

W pełni zdaję sobie sprawę, że dla rulezowców istnieje tylko jeden kąt spojrzenia na ten temat i nie ma żadnego pola do dyskusji. Wszak to kwintesencja bycia rulezowcem.
[#175] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@mmarcin2741, post #166

Czytam te komentarze i nie wierzę po prostu. Skąd tutaj tyle pogardy i wywyższania się? Ale potem przychodzi w odwodzie moja nieco zawodna pamięć i przypominają mi się te wszystkie świństwa scenowe, które wiele razy mnie zniechęciły do wielu rzeczy.

Panowie! Po pierwsze - jestem Amigowcem, chociaż nie mam Amigi. Jako dowód mogę przywołać całkiem pokaźną listę rzeczy, które zrobiłem, żeby móc dostąpić zaszczytnego (?) miana Amigowca (chociaż nikomu nic nie chcę udowadniać). Ale nie wyśmiewałbym kogoś, kto ma krótszą listę ani nie rzucałbym komentarzy z pozycji mądrzejszego - bo co to ma być, poprawianie sobie samopoczucia poprzez wyśmiewanie Borga i jego rzekomej nieudolności? Bo np. nie potrafi perfekcyjnie skonfigurować WinUAE. Cóż, ja też nie potrafię - mam zapisanych chyba z 40 konfiguracji i próbując coś odpalić gubię się. Jak dla mnie to ten emulator jest bardziej symulatorem budowania komputera i testem ze znajomości zagadnień technicznych. Gdy miałem Amigę, nie robiłem takich rzeczy na co dzień, tylko zwyczajnie używałem oprogramowania. Nikt mnie nie przepytywał na party "ile pinów ma kickstart? jak nie odpowiesz, to jesteś lamer".

Uzgodnijcie w końcu co jest tą amigowością i załóżcie zamknięte forum Wyłącznie Prawdziwych Amigowców im. Błogosławionej Pauli. Będzie niezaśmiecone, bo trzy osoby, które się we wszystkim zgadzają, z pewnością nie zaśmiecą forum.

A na koniec - Amiga to nie tylko komputer, ale i ludzie - począwszy od wielkich speców, skończywszy na okazjonalnych użytkownikach. Wiele osób tutaj bawi się sprzętem najwyraźniej zapominając, że istnieje jeszcze coś takiego, jak wykorzystanie tego sprzętu. Można znać konfigurację WinUAE na wyrywki, naprawić na ślepo Amgię posiadając tylko wykałaczkę i młotek, a i tak zrobić mniej, niż jakiś Zbyszek czy Jasiu, którzy sobie w Olewinie pod Wieluniem nagrają swoje kawałki na ProTrackerze i narysują okładkę w DP - nie mając pojęcia o sprzęcie.
[#176] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@XTD, post #175

Gdyby któryś z tych "prawdziwych amigowców" (tych od nóżek Kickstartu) wrzucił gdzieś filmik z dość kontrowersyjną tezą, a potem okazał się lamą w temacie to by było zabawnie. Ale jak ktoś spoza tego szacownego grona tak się wygłupi to ma prawo, a Wy się nie czepiajta. I w ogóle to poczucia humoru nie mata. ok, racja
[#177] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@charliefrown, post #161

Retro apple? Tam sie niewiele dzieje. Gier prawie nowych nie ma, teraz wyszły dwa demka na Apple2 i Apple2GS. Ostatnio na 2Gs tylko KERNKOMPETENZ w 2017, na demka na Apple2 tylko w trybie pixeli 8x8. Jedyne co przez lata ogarneli to emulatory SCSI takie jak na Amidze, sterownik SCSI do 2GS i karte turbo 14mhz do 2GS o cenie ~2000, troche drogo żeby zapuścic Wolfensteina3D. Chcialem sprawdzic czy jest jakis zemiennik ekranu do Macintosha SE bo koleś mi wysłał ze zbitą końcówką (tam gdzie wchodzą kabelki). Nie da się, muszę szukać CRT ze świecą. Chcialem do nowszego macintosha zrobić sobie konwerter USB do ADB, nie ma albo kosztuje wiecej niz klawiatura ADB. W drugą stronę co dziwne są. Nowsze macintoshe dzięki kompatybilnosci dają to samo co starsze więc wystarczy jakies 630AV i ma sie wszystko co mozna miec na 68k

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2021 20:39:33 przez michal_zukowski
[#178] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@XTD, post #175

Zgadzam się po części z XTD (może dlatego, że słucham właśnie jego starych modów na Ami ). W większości mamy bardzo duży staż w Amigowaniu i odpalenie demek nie jest dla nas żadnym wyczynem. Mamy w głowie wyobrażenie o tym co należy zrobić aby "zadziałało". I to jest wspaniałe, jednak problem pojawia się wtedy gdy czujemy się przez to lepsi. Co do Borg'a to niestety nie przygotował się do tego streamu. Zawsze dobrze jest ściągać od lepszych. Zobaczcie jak dopieszczone są filmy Amiga Bill'a z Guru Meditation. Widać, że jest świetnie przygotowany i to czuć od pierwszej do ostatniej sekundy.
[#179] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@nogorg, post #174

Andrzeju drogi... się już za bardzo sami zawijamy.
Ja to widzę tak, że jazda na ten temat co jest bardziej amigowe a co nie to 25% dyskusji tutaj znaczy na PPA.
Nie chodzi o rulezowanie aby pokazać że "only Amiga", bo ja w takim razie napiszę tak.
Najlepsza Amiga do tworzenia softu na Amigę jest PC z Win10 i odbudowanie sobie tego w taki sposób że robisz to wszystko co Amiga może uruchomić.
Chodzi mi nie tylko o oprogramowanie ale o muzykę i obraz ba nawet hardware się lepiej projektuje na PC z win 10. Zaraz ktoś napisze ze lepiej robi się to na nowoczesnych mackach, a inny że cross-dev to tylko pod linuxem. Ogólnie dzięki UAE mamy świetne dema, fajne gry a dzięki samemu PC jest dużo narzędzi do przetwarzania czy konwersji swojej twórczości na Amigę. Ale nie posiadając prawdziwego sprzętu nigdy nie sprawdzisz np. czy emulator w trąbę cię nie robi... I pisze to z poziomu lamera jakim osobiście jestem... Piszący nędzne wypociny w amosie przy których programy napisane przez Szanownego Pana Piotr"XTD" to są Killerappy... Np program do tworzenia multchanelowych modów przy pomocy jego softu i protrackera. Ale nawet ja wiem jak ustawienia w winuae mogą cię zagnać w kozi róg. Jaki jest problem z tym że wszystkie Amigi w trybie NTSC szumią przy odtwarzaniu sampla... a na winuae brzmią niczym mp3. Zresztą nawet nie wiem czy funkcja timer w NTSC prawidłowo jest zliczana pod winuae. Muszę sobie pisać procedurki testujący i odpalać na prawdziwej amidze a potem przekonfigurowywac winuae tak aby dawało takie same wyniki co a500 z o20/ 28 mhz + fast. Ale pracy na takiej oryginalnej Amidze przy tworzeniu softu to sobie nie wyobrażam.
Bo jak sobie to wszystko człowiek pochyta na PC to cała Amigę zamknie sobie w laptopie o przekątnej 13cali + cały devkit. I jak cię natchnie coś na plaży w wakacje żeby zrobić na naszą najsłodszą kochaną Przyjaciółkę to to sobie zrobisz (np.4ch albo dbm'a) .

Tak w tym momencie PC jest najlepszą Amiga, C64, Atari czy spectrum... Ale to (i wiem dostanę za to bana) co odj*bał i odpier*la Borg, na swoim kanale woła o pomstę do nieba. Po tym co wczoraj zobaczyłem było mi smutno. Bo znając jego poprzednie filmy wiem ze się przygotowywał...

To po co robić z siebie znawcy retro, wbijać kij w mrowisko (Amigowców) którzy od zawsze byli podzieleni na różne frakcji i obozy, tylko po to żeby osobiście pokazać że nie ma pojęcia o czym mówi. Ja ja bym nie lubił jakiejś platformy retro to bym nawet nie miał siły i czasu robić taki film przy którym bym się kompromitował. Wolał bym się skupić na tym co kocham i lubię.... Bo nawet jeżeli były by tam jakieś błędy merytoryczne nie był by to tak nachalne i złośliwe jak to co zrobił Borg.
Tak najlepsza Amigą jest PC, ale PC prawdziwej Amigi i jej środowiska ci nie zastąpi.
[#180] Re: Pomoc dla Muzeum Gier i Komputerów Minionej Ery - zrzutka

@jimiche, post #179

Panowie! Zrobiłem Wam specjalny plakat!

A tak przy okazji, nie widzicie różnicy pomiędzy transmisją na żywo, a filmem - czy tylko udajecie, że nie widzicie, żeby móc sobie bękę ze mnie robić?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem