Komentowana treść: Aktualizacja AmigaOS 4
[#61] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Sir_Lucas, post #60

Zobacz wczesniejsze newsy na Amiga OS 4.0 :).

Flame wsrod linukswocow ? E tam , Linusowi sie wyrwalo, on jest spokojny czlowiek.
[#62] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Kiv_Master, post #47

Jak ja mam 13 lat to Terony są bezbłędne ;).
[#63] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Piotr Zadora, post #58

skoro AmigaOS 4 jest obecnie wiodącym systemem

Trzeba przyznać, że większości flamewarów tutaj brakuje finezji, bo nakręcają je proste trolle jak kiv_master. Czasem jednak trafia się perełka jak wyżej i znowu chce się czytać Napoleon klaszcze, a Jezus się obraził. Reszta poszła na podwieczorek i leżakowanie.

Ostatnia edycja: 19.07.07 08:14:10
[#64] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Kiv_Master, post #47

"Nie wymagaj za dużo od 13-latka."

Mam do Ciebie prośbę kolego Kiv_Master - nie wypominaj nikomu jego młodego wieku, to żałosne. Chłopak jak na swoje lata naprawdę z sensem pisze, potrafi budować zdania, nie robi błędów i umie wyciągać wnioski z tego co przeczyta. W porównaniu do dzisiejszych nastolatków wypada bardzo korzystnie. Nie ukrywa też swego młodego wieku, być może licząc przy tym na wyrozumiałość "starszych i mądrzejszych".

Pozdrawiam
[#65] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Kiv_Master, post #47

Nie wymagaj za dużo od 13-latka. :P

Czy nie uważasz, że czepianie się do wieku rozmówcy jest mało śmieszne
i wręcz niesmaczne? Nieważny jest wiek, lecz poziom komentarzy, który
w przypadku Twoich (na przykład tego) bywa poniżej poziomu
trzynastolatka.
[#66] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Kamul, post #65

Sam pewnie ma 10 lat :)
[#67] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@il_capitano, post #64

Hehe, nie wiem jak to się stało, ale pominąłem tą stronę komentarzy.
Gdybym przeczytał Twój, nie dublowałbym się. :) Po prostu rozdrażniło
mnie, że co jakiś czas ktoś się musi przyczepić do czyjegoś wieku.
Pomimo, tak jak piszesz, całkiem sensownych treści. Zwłaszcza w
porównaniu do niektórych innych perełek.
[#68] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@kwolf, post #61

O zgrozo ... To już nic nie można powiedzieć jeżeli chodzi o świętego
OS4 ? .
[#69] Re: Aktualizacja AmigaOS 4
Ostatnio mialem okazje ogladac os4/aone (pierwszy raz w zyciu i to we fr nie w pl) i szczerze mowiac nie podoba mi sie, nic nie wnosi i wyglada jak os3.1 + skiny, moze jakies birdie. Jesli komus sie nie podoba moje zdanie coz moze mi odpisywac co chce.
[#70] Re: Aktualizacja AmigaOS 4
A tak wogole to fajna akcja, jest godzina 9:32....i nawet sobie nie mozna poczytac o os4 bo exec padl.
[#71] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Drako^lM, post #68

Ależ oczywiście, że można. Pod warunkiem, że podziela się zdanie i podąża za wytycznymi osób związanych z wiadomym blogiem. Inaczej nie jest się "prawdziwym amigowcem" i jako taki nie ma się żadnego prawa wypowiadać na ten temat.
[#72] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@stefkos, post #70

A to peszek
Trzeba było zajrzeć tam wczoraj ok. 23:00 - akurat działał.

EDIT: Może warto byłoby zrobić jakiś znaczek w stylu aktualnego statusu Gadu-Gadu ze stanem Execa przy linku do niego z PPA? Zaoszczędziłoby to niektórym trochę czasu i nerwów.

Ostatnia edycja: 19.07.07 09:36:29
[#73] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@APC74, post #72

A to peszek
Trzeba było zajrzeć tam wczoraj ok. 23:00 - akurat działał.

W chwili obecnej serwis jest na niezbyt stabilnym serwerze i stąd problemy. W niedługim czasie ma się to zmienić.
[#74] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@TJindy, post #73

Tak szczerze mowiac to te twoje slowo to jak tekst o wyadniu os4 (niech bedzie i mosa). Juz jutro, juz za chwile, wogole to juz jest ale nie dziala. Zreszta nie moja broszka, ja sie tylko moge cieszyc moze wiecej osob od os4 bedzie odwiedzac ppa...zreszta juz tak chyba jest.
Druga sprawa, ostatnio fajne teksty leca, ciekawe czy tworzenie tej strony execa bedzie miec jakikolwiek sens...
[#75] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@TJindy, post #73

A to już nie jest ten "stabilny" serwer, o którym było pisane na eXecu na początku tego roku? (a może na wiosnę?)
[#76] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@TJindy, post #73

Niestety taki stan rzeczy występuje już od bardzo dawna. Przecież to chyba nie jest taki wielki problem przenieść stronę na jakiś porządniejszy serwer. Sęk chyba w tym, że nie za bardzo jest, komu to zrobić. Redakcja powoli się wykrusza a entuzjazm w obozie OS4 zaczyna gasnąć.

Czyżby to był już początek końca...?
[#77] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@APC74, post #75

Gdybys byl bardziej wnikliwym obserwatorem to wiedzialbys, ze nadal Panowie z eXeca mecza sie ze starym serwerem. Wyraznie zostalo napisane, ze jezeli ten stan rzeczy sie zmieni "zostanie to pokazane w widocznym miejscu". Pozdrawiam. :)
[#78] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Kiv_Master, post #56

Ty, i spółka rycerzy od OS4 serio musisz (musicie) mieć jakieś kompleksy na punkcie wyśmiewania i krytykowania... Czasem naprawdę ciekaw jestem reakcji w waszych głowach na niektóre teksty morphosowiec. ;)
Nie ma na tym świecie tak świętych rzeczy, które nie podlegają krytyce (no, zapewne islamiści Ci powiedzą coś innego, ale ich zostawmy w swoim jedynie słusznym świętym spokoju).
Każdy ma prawo do krytyki czegokolwiek. Ciebie to mierzi, ale dzięki temu mamy tyle uciechy i zabawy. :D Prawda że piękne? :D
Patrz jak ten świat jest fajnie poukładany w niektórych kwestiach. :D

Co do "wyśmiewania się z czegoś" - nie będę się wypowiadać (mówiłem już coś na temat kompleksów)?, bo za cholerę w tym wątku tego nie widzę. No, chyba że weźmiesz pod uwagę mój post - ale taka uwaga będzie wybitnie nie na temat, bo przecież ja się w tym poście z OS4 wcale nie wyśmiewam. ;)
[#79] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@il_capitano, post #64

To klasyczne dość zachowanie. Zwykła asekuracja, i próba wyeliminowania potencjalnego przeciwnika przez jego wyśmianie. Bo przecież jak to może być że taki "gówniarz" może w ogóle zabierać głos?! A nuż jeszcze okaże się mądrzejszy i trzeba będzie się z intelektualnej podłogi zbierać?
Jeśli szanowny kiv-master nie bałby się rozmowy z malinem, to po prostu korzystając ze swojego zapewne bardzo wykształconego i sędziwego intelektu wypunktowałby malina krok po kroku, i udowodnił w ten sposób kto ma merytoryczne prawo do dyskusji. Ale doskonale wie że jego samego może to spotkać i atawistycznie celuje w krocze.
Żałosne.
[#80] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Piotr Zadora, post #58

Wprowadzenie w jądrze systemu supportu dla pochodzących z linuksa shared objects (.so) przyczyni się do powstawania dla AmigaOS 4 programów, które będzie trudniej przenosić na inne systemy amigowe i amigopodobne.

Zwłaszcza że i tak większość będzie się na nie potencjalnie krzywić z racji x11, i zatracenia amigowego feelingu.

Trudniej będzie je również dało się uruchomić (o ile w ogóle, w dającym się przewidzieć czasie) przy pomocy prostych wrapperów. I nawet patchloadseg niewiele tutaj pomoże.
Być może to właśnie jest zasadniczym powodem Twoich protestów.

Hyhy, rewelacja. Kraszan i spółka na pewno instynktownie odczuwają ten strach przed zalewem nowego oprogramowania na OS4, którego nie będą w stanie uruchomić za pomocą os4emu, czy czegotam. :D
Wybornie skonstruowany argument. Taki pozornie trzymający się kupy, a wewnętrznie głęboko surrealistyczny, patrząc chociażby z perspektywy ogólnej sytuacji obu systemów, ilości użytkowników, i uciechy reszty świata, z tego wszystkiego razem wziętego do kupy. :D

Na ewentualny zarzut, że to nieamigowe odpowiem tak: skoro AmigaOS 4 jest obecnie wiodącym systemem, który wyznacza kierunek rozwoju oprogramowania Amigi

Poczekamy, zobaczymy kto wygra proces (tylko który i kiedy?) :D, kto się Amigowym nazywać móc będzie zgodnie z prawem, etc. ;) Na obecną chwilę fakt wstawienia w $ver tekstu typu "AmigaOS 4.0 Copyrights AmigaOS4.0 is 2007, Hyperion Entertainment VOF" niczego w kwestii amigowości nie przesądza. Jeszcze zobaczymy czy faktycznie Hyperion ma "all rights reserved". ;)
[#81] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Piotr Zadora, post #58

Wprowadzenie w jądrze systemu supportu dla pochodzących z linuksa shared objects (.so) przyczyni się do powstawania dla AmigaOS 4 programów, które będzie trudniej przenosić na inne systemy amigowe i amigopodobne.

Wyrzucenie z makefile -fPIC oraz -shared i dorzucenie ar + ranlib ktore razem stworza biblioteke dokladnie o tej samej funkcjonalnosci z tym ze linkowana na etapie kompilacji bedzie na pewno wielkim utrudnieniem

adaptowanie dobrych rozwiązań z innych systemów czyni je jak najbardziej amigowymi z chwilą oficjalnego opublikowania.

.so sa calkiem dobrym rozwiazaniem, racja. Ale amigowe biblioteki rowniez sa fajne. A ze wspoldzielone obiekty w wersji amigowej tak naprawde nie sa wspoldzielone to cala ich fajnosc znika i biblioteki amigowe moga sie czuc niezagrozone
[#82] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Ziolo, post #76

Nie jeśli byłoby zbudowane na asp czy php, bo większość firm hostingowych ma je w ofercie, natomiast z jsp nie jest tak różowo...
[#83] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Grzegorz Kraszewski, post #14

Stos mam za darmo w pakiecie z systemem, w natywnej wersji.

Rozumiem, że za stos USB w AmigaOS4 trzeba dodatkowo płacić, kupując oddzielnie i jest on w wersji 68k a nie natywnej PPC.
Dziękuję za informację, która być może kogoś nie obeznanego z tematem wprowadzi w błąd.
[#84] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Malin, post #28

Powiem nawet, że oferuje więcej niż os4.

Rozumiem, że piszesz to jako osoba, która w równym stopniu używa obu systemów, przeprowadziła jakieś tam testy (nawet tylko dla siebie) i z własnego doświadczenia DOKŁADNIE wie ze względu, że tego na codzień używa co oferuje zarówno najnowsza PUBLICZNIE DOSTĘPNA wersja MOSa jak i AOS4.
[#85] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@amigafan, post #84

Jako przykład wyższości MOSa podam prosty przykład - przeglądarka obsługująca (może jeszcze nie do końca) dzisiejsze standardy czy TinyGL, które jest bardziej zaawansowane niż Warp3D.
[#86] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Malin, post #85

Znaczy przeglądarka (która jest zewnętrznym programem) świadczy o wyższości systemu?
Zapewne piszesz o tej, której autor zażyczył sobie pokaźną sumę za wersję na AOS4. Amigowcy dotrzymali swojej części umowy (kasa się znalazła), jeżeli tenże autor dotrzyma swojej to będzie ona dostępna na oba systemy.

Czy poza narzekaniem na forum jak to 3D jest lepsze w MOSie masz jakieś osobiste doświadczenie jak to się realnie przekłada na pracę/rozrywkę?
Amigowy Heretic2, Quake2, Shogo czy Freespace wolniej działa/gorzej wygląda?

Ostatnia edycja: 19.07.07 13:34:48
[#87] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@stefkos, post #69

Ostatnio mialem okazje ogladac os4/aone (pierwszy raz w zyciu i to we fr nie w pl) i szczerze mowiac nie podoba mi sie, nic nie wnosi i wyglada jak os3.1 + skiny, moze jakies birdie. Jesli komus sie nie podoba moje zdanie coz moze mi odpisywac co chce.

No przestan, tak dobrze nie wyglada. A oferuje mniej niz nawet aos 1.3. Skad ten optymizm u Ciebie?
[#88] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@marcik, post #81

[...] ktore razem stworza biblioteke dokladnie o tej samej funkcjonalnosci z tym ze linkowana na etapie kompilacji bedzie na pewno wielkim utrudnieniem

Odpowiedź rozmijająca się z tematem. Ja nie pisałem o tworzeniu bibliotek.

so sa calkiem dobrym rozwiazaniem, racja. Ale amigowe biblioteki rowniez sa fajne. A ze wspoldzielone obiekty w wersji amigowej tak naprawde nie sa wspoldzielone to cala ich fajnosc znika i biblioteki amigowe moga sie czuc niezagrozone

Też zupełnie nie na temat, bo chodziło o kwestię amigowości. A amigowe biblioteki mogą czuć się niezagrożone, bo też nikt im zagrażać nie miał zamiaru.
[#89] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@amigafan, post #86

Np. amigowy Heretic2 (autorstwa Hyperionu) nie dziala na OS4 . Inne gry autorstwa Hyperionu dla klasycznych amig z ppc rozwniez nie zadzialaja w oryginalnych wersjach. Coz, sami developerzy OS4 wypowiadaja sie ze "[...] WarpOS games, at least 90% of them are too broken to run on AmigaOS4 without problems, especially the ones using Warp3D as well. [...]" a tak szczerze to nie znam wielu gier tworzonych pod WOSa i W3D przez inne firmy niz Hyperion. Nie ma to jak quality software .

PS. Te gry dzialaja na MOSie
[#90] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@amigafan, post #86

Jest wiecej gier niz te ktore tu wypisujesz i sa lepsze.
Sa programy korzystajace z tinygl ->blender (jesli os4 blender kiedys wyjdzie i bedzie uzywal minigl to bedzie wygladal biednie).
To wszystko nie jest napisane od tak z palce tylko dlatego iz mialem okazje pisac uzywajac mini i tiny gl.
A i co do twoich porownan, masz os4 i mosa gdzies tam i uzywasz ich tak samo?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem