Komentowana treść: Aktualizacja AmigaOS 4
[#181] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@marcik, post #177

Ale ja piszę o "starym" i "nowym" W3D dla Permedi (CVPPC) a nie dla Radeonów.
[#182] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@amigafan, post #181

No,ale po prawdzie nikt takimi zaszlosciami/zlomem sie nie interesuje.
Bez urazy do wlascicieli klasykow.
[#183] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@norbert74111, post #156

Trzeba kupić lepszy sprzęt.

Lepszy sprzęt dla AmigaOS 4? Gdzie i jaki?
[#184] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Grzegorz Kraszewski, post #183

bede zlosliwy ale dla niebieskiego systemu tez lepszego niema ..chyba ze masz na mysli ten przyduzy i przydrogi kalkulator ktorego ludzie tak sie wstydza ze w pudelku po butach trzymaja ;)
[#185] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@SirLEO, post #180

FF zabiera od 150 do 240MB mojego RAM-u

To faktycznie dziwne.. pamięciożerność FF jest znana nie od dziś ale aż tyle to przechodzi ludzkie pojęcie. U mnie w stresie FF zabiera max. 50MB z tym że sporo czasu go konfigurowałem ;) na pewno jest to związane z odpalaniem w Tab`ach kilku stronek no i sposobu reprezentacji ekranu strony w samym FF. Na tym tle IE wypada lepiej z tym że do końca nie wiem czy systemowe Ctrl+Alt+Del jest w stanie miarodajnie zmierzyć poziom zajętości pamięci - IE korzysta z integralnych systemowych bibliotek więc być może część zadań spada na inne procesy. Ale to takie gdybanie a zaśmiecam wątek .. no właśnie. APC napisał o padzie eXeca "a to peszek.." Czytając ten wątek myślę że faktycznie miał rację.. :(

Ostatnia edycja: 19.07.07 22:55:42
[#186] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Grzegorz Kraszewski, post #179

Tak to sobie tłumacz.
[#187] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@DRACOX, post #184

bede zlosliwy ale dla niebieskiego systemu tez lepszego niema

Poza czystą złośliwością niewiele tu widzę. Bo zapomniałeś o jednym. To nie MorphOS staje się drugim Linuksem, to nie MorphOS ma super obsługę obiektów dynamicznych. MorphOS znakomicie sobie da radę i na Efice. Norbert 74111jeden zakup nowego sprzętu proponuje przecież użytkownikom AmigaOS 4... A co ma z tym wspólnego Efika? Nie po raz pierwszy odpowiadasz na czyjś komentarz w stylu "A u was Murzynów biją!" ze znanego dowcipu.
[#188] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@norbert74111, post #186

Tak to sobie tłumacz.

Więc co, nie ma Firefoxa dla AmigaOS 4 jednak? Cóż za wstrząsająca wiadomość... Tłumaczyć sobie nie potrzebuję, każdy czyta i wyciąga wnioski drogi Norbercie.
[#189] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Grzegorz Kraszewski, post #187

i tak to rzeba rozpatrywac .bo na efice tez sobie nie pouzywasz ...a zarzut byl o uzytecznosci
[#190] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@DRACOX, post #189

1. Pojawiła się obsługa linuksowych obiektów dynamicznych w AmigaOS 4.
2. Ze względu na sposób ich działania, programy wymagają więcej pamięci i ładują się wolniej.
3. Odpowiedzią Norberta na to jest "trzeba kupić nowy sprzęt".
4. Co ma z tym wspólnego Efika, skoro nie jest to sprzęt dla AmigaOS 4?
[#191] Re: Aktualizacja AmigaOS 4
Ja nie mam nic do Linuxa.Używałem Auroxa i Ubuntu i są świetne.A jeśli nowy AmigaOS mialby mieć kilka bibliotek więcej z innym rozszerzeniem niż liberary to w czym problem.Ja poproszę Beryla i Compiz-a pod Os4
[#192] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@norbert74111, post #118

Chyba bardzo mało na ten temat wiesz....
[#193] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Brodek, post #192

Reasumując - mamy tutaj typowy flamewar w którym z jednej strony mamy UŻYTKOWNIKÓW Morphosa na Pegasosie i klasyku, a z drugiej strony FANÓW OS4, którzy w większości znają swój obiekt kultu ze screenshotów na różnych portalach w sieci, a swoją amigowość realizują poprzez stukanie w klawisze pod superamigowym tandemem "Win ..../Firefox".
I wyjaśniam tu nagle oświeconym zwolennikom politycznej poprawności, że nie piętnuję użytkowników win czy firefoksa (tym bardziej, że sam piszę teraz z Linuxa x86/Opery), tylko postawę "ultraamigowcówbezamigi" których amigowość realizuje się głównie poprzez trollowanie na tematy o których nie mają zielonego pojęcia (czyli zarówno Morphos, jak i OS4).
No - z drobnym wyjątkiem - ZaP używa OS4, więc jego ta krytyka nie dotyczy.

Ostatnia edycja: 20.07.07 01:22:15
[#194] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@wali7, post #193

A skad ty synek mozesz wiedziec kto jaki komputer i sysop ma w domu? (informacja o systemie wstawiana w kazdym komentarzu nie jest miarodajna i wiarygodna).
[#195] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@reactor, post #194

Za ten "synek" to chyba powinieneś dostać bana ...
[#196] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@TJindy, post #185

To ja się pochwale że u mnie w robocie FireFox (jego task) po kilku dniach pracy lubi zajmować tak z 600 MB Ramu ... zresztą na temat pamięciożerności coraz to nowszych wersjmi FF już nadają ludzie z Win/Linux, co raz obserwowałem na portalu osnews.com
[#197] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@wali7, post #193

ZaP nie jest jedyną osobą używającą OS4 (co prawda nie na A1, tylko na klasyku, ale zawsze...). A tak poza tym to może by tak wrócić do tematu dyskusji?
[#198] Re: Aktualizacja AmigaOS 4
Dzien Dobry :).
Wstaje i widze, wracaja "dobre" czasy wojenek na machanie szabelka ?

Moze Moderator zainterweniuje ? NIe sadzilem ze to napisze, ale zaczyna sie robic kaszanka, zamiast spojnego tematu o Hyperion Entertainment poinformował o wydaniu kolejnej aktualizacji systemu AmigaOS 4

Ostatnia edycja: 20.07.07 07:25:14
[#199] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@reactor, post #194

Heh moze szacunku dla innych ?
Pragne ci uswiadomic ze istnieja narzedzia sieciowe -> Nmap.
To tylko jeden z przykladow.
Wymagamy kultury od innych, a sami jej nie mamy ?
[#200] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@reactor, post #194

A skad ty synek mozesz wiedziec kto jaki komputer

24 godziny nagrody.
[#201] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Rafael/ARMO, post #195

No i dostał.
[#202] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@SirLEO, post #180

FF az 150+ MB RAM?

Zakladam ze cos wiecej na nim robisz niz tylko przegladanie stron?

(U mnie przy przegladaniu stron FF 1.5 zabiera 35-60 MB, FF 2 w pracy troche wiecej).
[#203] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@BuLa, post #202

Korzystasz z "paneli" (zakładek, tabów - jak to tam zwał). U mnie otwiera się sześć i żre to prawie 150 MB.
[#204] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@reactor, post #194

Nie sądzę aby AmigaOS4 przedstawiał się jako "Windows NT5.1"
Czyżbym coś przeoczył? Łączy nas jakieś pokrewieństwo?
[#205] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Mandi^ATO, post #197

to wiem, ale z biorących wtedy udział w dyskusji chyba tylko ZaP był prawdziwym userem OS4
ale przynasz, że dyskusja nt. wad czy zalet OS4 z ludźmi nie używającymi tego systemu zdaje się być cokolwiek bezprzedmiotowa i często prowadzi w stronę flamewaru
[#206] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@DRACOX, post #184

jak widac sie nie wstydza bo pokazali
a drugie nie po butach ale po adapterze ide 2,5 na 3,5 cala
[#207] Re: Aktualizacja AmigaOS 4
Przepraszam za Off Topic, ale wracajac do tematu Firefoxa na OS 4.0.
Exec.pl jak na razie dziala i udalo mi sie wyczaic te "cudowna" nowine :P

Z tego co mozna wyczytac na forum ikirsector:

http://www.ikirsector.it/forum/viewtopic.php?t=7746&postdays=0&postorder=asc&start=30

i z tego co teraz relacjonuja koledzy amigowcy na #amigaworld wynika, ze znany w
naszym srodowisku programista Andrea Palmatč rozpoczal portowanie FireFoxa dla
AmigaOS4 i X11. Aplikacja kompiluje sie okolo dwoch godzin na jego PC.
Przeprowadzone zostaly pierwsze testy na Amidze One, czesc rzeczy dziala, czesc
sie wiesza. Z niektorymi narazie nie wie co zrobic. Praca jednak zostala
rozpoczeta. Trzymajmy wiec kciuki za tego zdolnego programiste!

Jeszcze raz przepraszam za OT :).
[#208] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@kwolf, post #207

No to przeczytaj to ze zrozumieniem raz jeszcze, oraz doniesienia o stanie prac, by zrozumiec, ze puki co nie ma ff na amige, pomijam juz fakt, ze obecnie plik wynikowy nie pokazujacy jeszcze nic (choc fakt z debugiem) zajmuje ok 130 mega... Tak wiec na razie widzimy dobre checi a nie gotowy wyrob. Dobe checi mieli autorzy jamiga, tam nawet cos sie pokazuje, ale projekt ich przerosl (prawdopodobnie kwestie czasu) i od paru lat nic w nim nie zmieniono, po za informacjami na stronie projektu.
[#209] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@amigafan, post #172

patrzac na tekst w stylu:
"Bo to zdecydowanie najlepsza firma w tej dziedzinie i stworzyła bezapelacyjnie najlepsze (najbardziej zaawansowane) amigowe gry."
mozna pomyslec ze hyperion robil te gry, ze to oni mieli tabuny grafikow, programistow, ludzi od scenariusza.
prawie jak "Stworzyli te gry na Amige", mowi sie sportowali.
Na normalnym A1200 40/40/ppc200 + bvision 96 ramu. Tak taka maszyna stoi u mnie w domu oprocz tego mam pc, pegaza 1, pegaza 2 i efike.
Czyzbys nie widzial tu amigi?
Do tego ze dzialaja potrzebuja cudow bo czasami wykonuja nieprawidlowe operacje je amiga clasik lyka, amigaone i pegasos juz niezbyt.
Ja nie wiem jak jest z os4 i warpem, gra jest swietna dziala na amidze klasyk na os4 na mosie, 0 problemow w porownaniu z grami z hyperionu.
[#210] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Kaczus, post #208

NIe no, ja nie pisze ze to dziala itp.
Ten obrazek nie wyglada ciekawie, ale jak ktos ma ochote poczytac to juz sie wglebi. Cos im wychodzi, ale co wyjdzie mnie to nie obchodzi.
Z mojej strony koniec EOT.

Ostatnia edycja: 20.07.07 09:41:32
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem