Komentowana treść: Aktualizacja AmigaOS 4
[#151] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@MinisterQ, post #102

Dziękuję za szczere życzenia.
Również życzę owocnego używania winUAE i OS 3.x.
[#152] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Kiv_Master, post #132

Nasz KING OF TROLL znowu nadaje.
A może byś tak zaczął choć odrobinę używać głowy? Wiesz w ogóle co to jest haracz? Zachodni użytkownicy/miłośnicy OS4 (nie mylić z czerwonymi polskimi betarycerzami) przecież sami wyszli z inicjatywą zebrania pieniędzy na Sputnika. Nikt ich do tego nie zmuszał!
I chyba najbardziej wkurza cię to że IM SIĘ UDAŁO co?
[#153] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Kiv_Master, post #132

Wpływ pieniędzy na bounty nie był jedynym warunkiem. Tutaj więcej.
[#154] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Malin, post #135

A ja 9 maja 1976 a wtedy to był dzień zwycięstwa.
[#155] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@MinisterQ, post #133

Skomentuj całą definicję z Wiki. Wszyscy dobrze wiemy co to słowo oznacza dzisiaj. W tym wypadku było to porównanie żartobliwe jednak adekwatne do sytuacji. Amigowcy nie mają współczesnej przeglądarki więc są niejako "zmuszeni" (podobnie jak prawdziwe ofiary od których wymusza się haracz) zapłacić "haracz" aby w miarę komfortowo przeglądać WWW.
[#156] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@szuler, post #150

Odpowiem nie wprost. Zmuszenie bibliotek .so pod OS4 do wspoldzielenia kodu wymagalo by na tyle duzej rewolucji w podejsciu do zarzadzania pamiecia, ze na pewno by ten fakt oglosili (tym bardziej, ze Fiedenowie maja w zwyczaju chwalenie sie wszystkimi nowosciami, nawet tymi mniej istotnymi).

Uważam że nie są potrzebne rewolucyjne zmiany w systemie do zrealizowania mapowania tego samego obszaru pamięci
fizycznej pod wieloma adresami, gdy pamięć ta jest tylko do odczytu, i korzysta się z tego mapowania w jednej tylko funkcji systemowej.

Automatyczne (dynamiczne) laczenie z innymi obiektami w trakcie uruchamiania programu powoduje, ze programy zwyczajnie startuja wolniej. Najpierw startuje tzw. Program Interpreter (ld-linux.so). Interpreter musi zaladowac niezbedne obiekty dynamiczne (w przypadku AmigaOS), i relokowac wszystkie niezbedne symbole (odwolania do symboli bedacych w innych obiektach dynamicznych). I skonczy sie wzdychanie do AmigaOS ("bo program laduje sie w 2 sekundy, a podobny program pod linuksem 10 sekund)....

Trzeba kupić lepszy sprzęt.

jak sobie pomysle biliotekach w C++ i o rekolowaniu symboli w stylu:
_ZN13QScriptEngine10newQObjectEP7QObjectNS_14ValueOwnershipERK6QFlagsINS_17QObjectWrapOptionEE
(biblioteka libQtScript.so.4.3.0), to mam bardzo mieszane uczucia

Ale w .so jest ogóle wsparcie dla c++.
Czego nie można powiedzieć o .library.

Oczyscie mozna to zrobic lepiej. Mozna najpierw uczynic te obiekty dzielone naprawde dzielonymi (jesli nie, to trzeba bedzie amigowcom dokupic troche pamieci).

Przecież chodzi o to żeby, nie było nic dzielone oprócz kodu.
Jak jeden program coś zepsuje w bibliotece, to nie bruździ innym.

Mozna poprawic kod ...

Chodzi właśnie o to żeby nic nie poprawiać.

PS. Zarzadzanie wersjami w przypadku .so lezy i kwiczy...

Ale pod unixem możesz mieć jednocześnie 5 programów, każdy korzysta z innej wersji .so i to działa.
A .library możesz mieć niestety tylko jedną wersję w pamięci jednocześnie.

Ostatnia edycja: 19.07.07 20:36:50
[#157] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@SirLEO, post #134

A co myślisz, że tego kiedyś nie czytałem? Tak w ogóle to jesteś bardzo niegrzeczny, ale cóż jesteś pewny siebie, bana i tak Ci nikt nie da, jednak wolę tego dalej nie komentować bo znów polecą na mnie bluzgi obrońców podobnie jak z malinem.
[#158] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Malin, post #136

Bzdury opowiadasz, ale jeśli tak zależy Ci na pamięci to najlepiej używaj jakiegoś starego IBrowse czy AWeba.
[#159] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@SirLEO, post #141

"Policz mi Amigi z więcej niż 0,5 GB pamięci." - A po co więcej niż 0,5GB? Do czego? AmigaOS to nie windows. FireFox potrzebuje tyle pamięci ile każda współczesna przeglądarka. Skąd wiesz że na AmigaOS4 będzie wymagał 0,5+ GB.
Opowiadasz totalne bzdury. Najlepiej naciśnij teraz ALT+CTRL+DELETE i sprawdź ile zabiera teraz FireFox.
[#160] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@norbert74111, post #156

odniose sie do koncowej twojej wypowiedzi bo pojecie biblitek linuxowych a amigowych jest jednak inne.
Wlasnie sila bilbiotek amigowych byla ich przezroczystosc a dokladnie moznosc pracy wielu programow w obszarze dzialania jednej i tylko jednej biblioteki.
Jezeli z .so ma sie wiazac tworzenie ich kopii to imo jest pomyslem calkowicie nietrafionym.
[#161] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Ziolo, post #152

Uda to im się dopiero wtedy, gdy za swoją kasę, którą wpłacili otrzymają obiecaną przeglądarkę.
[#162] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@norbert74111, post #149

hmm moze mi podasz inny link :D.
Firefox nie może nawiązać połączenia z serwerem www.exec.pl..
[#163] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Malin, post #135

1 maja

Komunistyczne czy nie, nie jest zle. Jakbys sie urodzil 3 maja, to konstytucja by ci sie udzielala, a gdybys 7-mego jak ja, czarnego kota w avatarze bys mial

---
Wasz naczelny Troll, bo i tak i juz :P
[#164] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@norbert74111, post #156

Uważam że nie są potrzebne rewolucyjne zmiany w systemie do zrealizowania mapowania tego samego obszaru pamięci
fizycznej pod wieloma adresami,

To akurat jest niepotrzebne.

gdy pamięć ta jest tylko do odczytu,

Cala masa bibliotek dzielonych ma tez sekcje .data (do odczytu i zapisu), ktora musi byc dla kazdego procesu korzystajacego z danej .so zamapowana z innego adresu fizycznego pod ten sam adres wirtualny. I tego wlasnie nie umie OS4.

Trzeba kupić lepszy sprzęt.

Przepraszam, czy to napisal Amigowiec? To takie nieamigowe... ;) A problem o ktorym pisalem jest na tyle powazny, ze zawraca glowe nawet linuksowcom ktorzy nie maja problemu z kupowaniem lepszego sprzetu (w przeciwienstwie do amigowcow, ktorzy wybor maja mocno ograniczony).

Ale w .so jest ogóle wsparcie dla c++.
Czego nie można powiedzieć o .library.

To da sie obejsc.

Przecież chodzi o to żeby, nie było nic dzielone oprócz kodu.
Jak jeden program coś zepsuje w bibliotece, to nie bruździ innym.

Ale w chwili obecnej nawet kod nie jest dzielony. 10 Programow uzywajacych tej samej biblioteki .so spowoduje, ze bedziesz mial w pamieci fizycznej 10 niezaleznych kopii.
[#165] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@norbert74111, post #143

Ostatnio chciałem dołożyć 256 MB do swojego pc.
Się okazało że kosztuje tyle co 512, a w ogóle to nikt nie ma.

Przesadzasz. Zdrowo. Zobacz na Allegro. Ostatnio dokupilem 256 do peceta za 40 zl. Pelno tego jest na Allegro.

Czas się przestać podniecać że 128 jest zainstalowane w Eifce.

Ale kto sie podnieca? Przeciez ci co zamowili/zamawiaja Efiki, od razu wspomnieli ze chca wersje 256.
Ja w "byle" A1200 mam 128MB z mozliwoscia rozszerzenia do 256 BlizzardPPC).

Ostatnia edycja: 19.07.07 20:57:23
[#166] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@norbert74111, post #149

Cieszyli się przecież na www.exec.pl.

Oni sie ze wszystkiego ciesza. To takie rozowe okulary. Gdy pada radioaktywny deszcz - widza manne, gdy pada "prawda" rozpuszczajaca rozowy kolor - widza ataki i...szabla w dlon. "Ociec? Prac?! Prac!!!"
[#167] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Kiv_Master, post #47

Nie wymagaj za dużo od 13-latka.

Nagradzam ten komentarz 24-godzinnym odpoczynkiem od komentowania.
[#168] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@szuler, post #164

To akurat jest niepotrzebne.

Cala masa bibliotek dzielonych ma tez sekcje .data (do odczytu i zapisu), ktora musi byc dla kazdego procesu korzystajacego z danej .so zamapowana z innego adresu fizycznego pod ten sam adres wirtualny. I tego wlasnie nie umie OS4.

Przepraszam bardzo, ale twój opis pasuje do bibliotek w formie a.out.
Tam się ustalało adres, gdzie ma być ładowana biblioteka i
jej poszczególne sekcje.

Natomiast mówimy o elfie.
To ma działać, nawet jak jest załadowane pod różne adresy w pamięci.

Ale w chwili obecnej nawet kod nie jest dzielony. 10 Programow uzywajacych tej samej biblioteki .so spowoduje, ze bedziesz mial w pamieci fizycznej 10 niezaleznych kopii.

Tego nie wiesz.
[#169] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Grzegorz Kraszewski, post #167

cieszy mnie to, argumenty rodem z podwórkowej bójki mnie rażą nawet we flameach
[#170] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@baderman, post #169

To się zgadza... Teraz nawet obrazić nie potrafią kogoś inteligentnie,
tylko wyzwiska... I potem sie dziwić politykom, skąd oni mają brać
wzorace?
[#171] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@norbert74111, post #168

Tego nie wiesz.

Wiem, Hans-Joerg Frieden pisze:

Right now they suffer the drawback that they aren't really shared, they are loaded for each opening program

Jeszcze coś jest niejasne? Czy dalej będziesz się upierał przy pisaniu wyssanych z palca bzdur? Przy okazji podaj może linka do tego portu Firefoxa dla OS4...

[#172] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@stefkos, post #109

jestes pewny ze stworzyla?
Jestem pewien że oni stworzyli te gry na Amigę.
do tego niezle wieszajace sie na normalnym sprzecie
Tzn na pececie? Z takimi tekstami to idź na jakieś pecetowe forum bo dla mnie NORMALNYM SPRZĘTEM JEST AMIGA (ale zapewne na amigowym forum to jest coś dziwnego i niespotykanego).
na klasyku cud ze dzialaja
Może to będzie dla ciebie pewne novum ale te gry zostały zrobione na AMIGĘ i na AMIDZE działają nie potrzebując do tego żadnych cudów.
Gratuluję pokrętnej logiki - wg niej jeżeli gra stworzona np. na Macintosha nie działa na "normalnym sprzęcie" czyli pececie to zapewne jej działanie na Macintoshu to jakiś cud i to jest chłam.
Jedyna dobra gra 3d na amige jest wipeout.
O tak. Jest tak "dobra" że aby w nią zagrać muszę mieć dodatkową partycje z systemem i starszym Warp3D bo na nowym nie działa i trzeba odpalać komputer z drugiej partycji żeby w nią zagrać.
Nie wspominając o tym że jest tak "dobra" że ścieżki audio są odgrywane przez jakąś cdplayer.library czy podobne badziewie, które oczywiście nie działa i w efekcie nie ma w tej grze żadnego podkładu muzycznego (co oczywiście jest nie do pomyślenia w dopracowanych produkcjach Hyperionu - jak to możliwe że ten chłam może bez problemowo odgrywać muzykę z płytki podczas gry).
Jak widać ta "dobra" gra nie działa na normalnym sprzęcie którym jest AMIGA.
dziala na morphosie
Gdybym był złośliwy to napisałbym, że działa dlatego, że 3D na MOSie jest widocznie na etapie starego Warp3D bo na nowym W3D grafika w tej grze się chrzani (podobnie jak w Heretic2 bez uaktualnienia ze strony Hyperionu).

Ostatnia edycja: 19.07.07 21:57:26
[#173] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Grzegorz Kraszewski, post #171

Wiem, Hans-Joerg Frieden pisze:

Dziękuję za link.
Teraz wiem że każdy program i tak będzie miał
własne kopie kodu z .so.
Może w następnej wersji będzie lepiej.
Mimo wszystko i tak uważam że to duży postęp w stosunku do 3.1 i MOS.

Czy dalej będziesz się upierał przy pisaniu wyssanych z palca bzdur?

Wymoderuj się sam.
[#174] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Malin, post #145

Żeś dowalił. Byłem betatesterem tetris zone (swoją drogą jedynego oficialnego tetrisa) i wymaga 512 MB ram ;)

Ostatnia edycja: 19.07.07 21:59:53
[#175] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@amigafan, post #172

Gdybym był złośliwy to napisałbym, że działa dlatego, że 3D na MOSie jest widocznie na etapie starego Warp3D bo na nowym W3D grafika w tej grze się chrzani

A nie pomyślałeś o bardziej prozaicznej przyczynie, mianowicie takiej, że po prostu nowy Warp 3D jest niekompatybilny ze starym? A co do MOS-a, to po raz kolejny wyłazi Twoja niewiedza. Warp3D w MOS-ie jest jedynie wrapperem, korzystającym z rzeczywistego podsystemu 3D. Więc próba oceny możliwości 3D MorphOS-a przez pryzmat MOS-owej emulacji Warp3D jest bez sensu. Warp3D w MOS-ie ma być za zadanie kompatybilny wstecz. I jest, znacznie bardziej niż 3D w AmigaOS 4, który takiej warstwy kompatybilności wstecz nie posiada. Nowe natomiast aplikacje 3D rzecz jasna z starego API Warp3D nie korzystają. Sam subsystem 3D w MOS-ie znacznie przewyższa możliwościami i wydajnością swój odpowiednik w AmigaOS 4, miałem się o tym okazję przekonać naocznie.
[#176] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@mailman, post #129

Nie czytałem tego wątku ale nie dalej jak tydzień temu będąc w Niemczech widziałem działające te gry na AmigaOne. Być może komputer był odpalony z drugiej partycji ze starszą wersją AOS4, niemniej te gry działały.
[#177] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@amigafan, post #172

Gdybym był złośąliwy to napisałbym, że działa dlatego, że 3D na MOSie jest widocznie na etapie starego Warp3D bo na nowym W3D grafika w tej grze się chrzani (podobnie jak w Heretic2 bez uaktualnienia ze strony Hyperionu).

Nie dziala na nowym Warp3D bo Freideni maja czasmi dziwne podejscie do kompatyblinosci - http://www.amigans.net/modules/newbb/viewtopic.php?post_id=11802#forumpost11802 . Nie mial czasu siedziec przy 3d dla radkow i dlatego nowy w3d nie jest kompatybilny ze starym. A w mosie henes tworzac wrapper na w3d nawet emulowal wszystkie jego bugi aby stare gry dzialaly tak jak trzeba
[#178] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Grzegorz Kraszewski, post #171

Chyba jak zwykle pic na wode.
Szukajac po necie mozna zobaczyc tylko jakies bounty Amizilla czy cos takiego i link do forum wegierskiego o nowosci z polskiego Execa.

Kolega Norbert blefuje, a szkoda.
[#179] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@norbert74111, post #173

Wymoderuj się sam.

Widzę, że jak Ci ktoś udowodni, że nie masz całkowicie racji, a upierałeś się przy tym przez kilka postów, to stać Cię tylko na głupawe uwagi. Przy okazji nadal czekam na link do archiwum z Firefoxem dla AmigaOS 4. Czy to też mam sobie wymoderować?
[#180] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Kiv_Master, post #159

A po to, że inny komentujący o tym wspominał, ze to żaden problem.
Wymagać będzie zapewne znacznie mniej, z uwagi na wagę systemów, amigowe programy często zadowalały się 1-8. megami. :)
Dziecko, nie pouczaj mnie. :) Akurat FF zabiera od 150 do 240MB mojego RAM-u, ja wiem dlaczego aż tyle.
Zauważ też, że FF dla AOS4 to nie będzie nakładka jak Magellan, system i inne programy też będą wymagały troszkę RAM-u. To nie czasy AGA i Hi-Res. ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem