Komentowana treść: Aktualizacja AmigaOS 4
[#121] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@marcik, post #81

A ze wspoldzielone obiekty w wersji amigowej tak naprawde nie sa wspoldzielone to cala ich fajnosc znika i biblioteki amigowe moga sie czuc niezagrozone

A skąd wiadomo że są nie współdzielone?
Kod w .so jest niezależny od adresu.
Może być załadowany w dowolne miejsce pamięci.
Więc tak naprawdę zależy od implementacji - może być w paru miejscach wirtualnie i jednym fizycznie.
Wówczas można korzystać z wszystkich zalet .so.
A tych w porównaniu do starych amigowych bibliotek jest bardzo dużo.

Ostatnia edycja: 19.07.07 17:46:42
[#122] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@marcik, post #120

Niespodzianka! Sputnik to nie jest Safari.

Oczywiście, to tylko pocięte khtml aka webkit.

Niespodzianka! Firefoxa nie ma na OS4.

Niespodzianka! Firefox jest na OS4.

Ostatnia edycja: 19.07.07 17:49:47
[#123] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@norbert74111, post #121

A skąd wiadomo że są nie współdzielone?

Od ich tworcow. Freidenowie od dluzszego czasu nie kryli sie z tym ze te wspoldzielone obiekty nie beda wspoldzielone.
[#124] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@norbert74111, post #122

Niespodzianka! Firefox jest na OS4.

Serio? Gdzie?
[#125] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@marcik, post #123

Od ich tworcow. Freidenowie od dluzszego czasu nie kryli sie z tym ze te wspoldzielone obiekty nie beda wspoldzielone.

Sprawdziłeś?
Bo moim zdaniem da radę zrobić w Os 4 tak żeby kod był współdzielony, zwłaszcza jak się jest autorem execa.
Nie teraz, będzie następnym razem.
A nawet jeśli nie są współdzielone, to w porówaniu do starych amigowych bibliotek mają tyle zalet że warto je stosować.

[#126] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@norbert74111, post #118

Tą nieudaną betę pod windows ? Wersja MacOSX nadaje się jak najbardziej (testowane na OSx86).
[#127] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@norbert74111, post #125

Sprawdziłeś?

Potwierdzili to kilka razy, po wydaniu tez.

A nawet jeśli nie są współdzielone, to w porówaniu do starych amigowych bibliotek mają tyle zalet że warto je stosować.

Moglbys w skrocie wymienic?
[#128] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@norbert74111, post #118

Nie wiem czy masz pojęcie co to webcore/khtml, ale mam proste pytanie - czy używałeś kiedykolwiek Safari na MacOSX? Jeśli nie to nie mam więcej pytań.
[#129] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@amigafan, post #98

Wątek o uruchamianiu tych gier pod OS4.
[#130] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@grxmrx, post #128

Używałem.
Nadal twierdzę że Safari do niczego się nie nadaje.
[#131] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@marcik, post #127

Potwierdzili to kilka razy, po wydaniu tez.

A gdzie to potwierdzili?

Moglbys w skrocie wymienic?

- łatwość tworzenia takich bibliotek
- łatwość przenoszenia z unixa takich bibliotek
- automatyczne łączenie z obiektami w aplikacji i innych bibliotekach

Moim zdaniem zamiast krytyki Os 4 fanboye MOSa powinni naciskać na MOSTeam, żeby jak najszybciej .so były w MOS.

Ostatnia edycja: 19.07.07 18:26:51
[#132] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@marcik, post #120

"Niespodzianka! Firefoxa nie ma na OS4."

Uważaj teraz! Niespodzianka! Sputnika też nie ma na AmigaOS4 chociaż wymagany haracz za niego został zebrany, a sputnika jak nie było tak nie ma. ;)
[#133] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Kiv_Master, post #132

Haracz? Normalnie nie wiedziałem że marcik to jakiś Turek.
[#134] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Kiv_Master, post #132

Lepiej zamilcz nieudolny trollu i poczytaj tu sobie.
[#135] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Kiv_Master, post #93

Urodziłem się 1 maja '91, to chyba jakieś komunistyczne święto ;).
[#136] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@norbert74111, post #130

Firefox nadaje się za to do zapychania pamięci ;).
[#137] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@norbert74111, post #131

Najpierw port na X360 a teraz .so? Masz wyobraźnię OK.
[#138] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Malin, post #136

Może parę lat temu, to był problem.
Teraz już się komputerów z mniej niż 0,5 GB nie sprzedaje.
Takie czasy.

[#139] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Malin, post #137

Chyba dobrze.
Mam jeszcze parę pomysłów, ale muszę je lepiej obmysleć.
Może kiedyś coś MOSTeam zrealizuje.

[#140] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@norbert74111, post #139

Na przykład wymyśliłem że MOS mógłby prześcignąć A Os 4
gdyby:

- wprowadzono w nim maszyny wirtualne -
np chcę korzystać z programów z linuxa
- jeśli jeszcze nie jest uruchomiona
- uruchamia się gdzieś działająca pod kontrolą MOSa maszyna wirtualna
- na niej program który chcę używać

- na MOSie widąc tylko kolejny screen.

Oczywiście musi się dać przenosić zawartość clipboardu między
MOS a linuxem, muszą się dać pliki przenosić.
[#141] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@norbert74111, post #138

Policz mi Amigi z więcej niż 0,5 GB pamięci. Uprzedzając: mowa o FF dla Amigi, Sputnika pokazywano na Efice, i co? I działał doskonale, a wiesz chociaż ile pamięci ma Efika?

A tak poza tym to nieco nie na temat komentarze są...
[#142] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@APC74, post #72

[#143] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@SirLEO, post #141

Ostatnio chciałem dołożyć 256 MB do swojego pc.
Się okazało że kosztuje tyle co 512, a w ogóle to nikt nie ma.
Czas się przestać podniecać że 128 jest zainstalowane w Eifce.

Ostatnia edycja: 19.07.07 19:37:09
[#144] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@norbert74111, post #140

Niektóre z rzeczy które piszesz wskazują czasem że to Ty jesteś jakąś maszyną wirtualną...
[#145] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@norbert74111, post #138

No tak, komputery mają więcej pamięci to można robić soft który sobie ją zapycha "ot tak". Oby tak dalej, niedługo do byle tetrisa będzie potrzebne "marne" 0,5 GB.
[#146] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@marcik, post #94

Czy dla ciebie "support" oznacza tworzenie bibliotek, czy ich używanie, rozumiane jako wykorzystywanie jej zawartości? Ogólnie, oczywiście może to oznaczać i jedno i drugie, ale szczególnie w kontekście newsa chodzi o to drugie. Oto bowiem pojawiły się pliki z kodem typu .so rodem z linuksa do użycia na Amidze i ten temat m.in. omawiamy. Czyż nie?
Zresztą, zaprzeczyłeś tak naprawdę sam sobie, bo przywołałeś przełącznik pozwalający złączyć bibliotekę, a więc jej użyć. Okrasiłeś to przy okazji komentarzem o tworzeniu biblioteki. Bardzo więc proszę o nie rozmijanie się z tematem. Chyba, że to jest jakaś nowa metoda prowadzenia konwersacji. Skoro tak, to raczej nie ze mną.
Co ma też oznaczać ten ostatni wtręt o "protezie" skoro wyraźnie jest powiedziane, że pliki .so nie zastępują modelu bibliotek dzielonych Amigi, a tylko go uzupełniają w celu ułatwienia portowania programów linuksowych? Jakby nie patrzeć protezy służą do zastępowania, a nie do uzupełniania, a więc uparcie zmieniasz temat.
Taka, to jest właśnie z wami "niebieskimi" rozmowa. Ale niech czytelnicy wiedzą, dlaczego nie ma sensu jej kontynuować.
[#147] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@norbert74111, post #143

Co z tym Firefoxem na OS 4.0? Rzuciles newsa a teraz juz nie ma tego tematu ? Coz, pewnie sie zagalopowales :P.
[#148] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Malin, post #145

juz tak jest
[#149] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@kwolf, post #147

Cieszyli się przecież na www.exec.pl.
[#150] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@norbert74111, post #131

A gdzie to potwierdzili?

Odpowiem nie wprost. Zmuszenie bibliotek .so pod OS4 do wspoldzielenia kodu wymagalo by na tyle duzej rewolucji w podejsciu do zarzadzania pamiecia, ze na pewno by ten fakt oglosili (tym bardziej, ze Fiedenowie maja w zwyczaju chwalenie sie wszystkimi nowosciami, nawet tymi mniej istotnymi).

- łatwość tworzenia takich bibliotek

Amigowe biblioteki tez latwo sie tworzy.

- łatwość przenoszenia z unixa takich bibliotek

To jest jedyny sluszny argument, ale w takim wypadku wystarczylby kernel linuksa i X11. Zobacz tutaj.

- automatyczne łączenie z obiektami w aplikacji i innych bibliotekach

To moze byc zarowno zaleta jak i wada, szczegolnie w amigowym swiatku. Automatyczne (dynamiczne) laczenie z innymi obiektami w trakcie uruchamiania programu powoduje, ze programy zwyczajnie startuja wolniej. Najpierw startuje tzw. Program Interpreter (ld-linux.so). Interpreter musi zaladowac niezbedne obiekty dynamiczne (w przypadku AmigaOS), i relokowac wszystkie niezbedne symbole (odwolania do symboli bedacych w innych obiektach dynamicznych). I skonczy sie wzdychanie do AmigaOS ("bo program laduje sie w 2 sekundy, a podobny program pod linuksem 10 sekund).... ;)

jak sobie pomysle biliotekach w C++ i o rekolowaniu symboli w stylu:
_ZN13QScriptEngine10newQObjectEP7QObjectNS_14ValueOwnershipERK6QFlagsINS_17QObjectWrapOptionEE
(biblioteka libQtScript.so.4.3.0), to mam bardzo mieszane uczucia ;)

Oczyscie mozna to zrobic lepiej. Mozna najpierw uczynic te obiekty dzielone naprawde dzielonymi (jesli nie, to trzeba bedzie amigowcom dokupic troche pamieci). Mozna poprawic kod korzystajac z atrybutu widocznosci symboli (linuksowe/uniksowe bibliteki zadko z tego korzystaja), mozna tez podejsc troche inaczej do sposobu linkowania i relokowania objektow wspoldzielonych (chocby tak jak jest to w windowsie i jego DLL-kach). Tyle, ze te wszystkie "mozna" oznaczaja modyfikowanie lub poprawianie zrodel, a wtedy jedyny w miare sensowny argument - "łatwość przenoszenia z unixa takich bibliotek" znika...

PS. Zarzadzanie wersjami w przypadku .so lezy i kwiczy...

O czyms zapomnialem?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem