Komentowana treść: Pierwsze zdjęcia Natami MX
[#61] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@recedent, post #59

W to, że Natami będzie bezproblemowo odtwarzać filmy w FullHD wierzą chyba tylko najwięksi Natami-entuzjaści.

Jeżeli miałeś m.in. mnie na myśli, to oparłem się na czyjejś niesprawdzonej wypowiedzi z forum i to był błąd. Oczywiście nie jest to jakiś wyznacznik jakości NATAMI. Dla mnie jeżeli uda się odtwarzać film w jakości 720p to i tak byłby niesamowity sukces. Sądzę, również, że o ile goła NATAMI temu nie podoła, to odpowiednio dopalona np. kartą graficzną może temu sprostać. Wszak dzisiaj dostępne są tanie, małe odtwarzacze bez napędu CD, a z HD, które nie posiadają specjalnie wydajnych procesorów, a są w stanie odtworzyć filmy w takiej rozdzielczości.

Naturalnie nie chciałbym się wygłupić, ale dobrze by równeż poczekać do finału, nie skreślać za wczasu takiej ewentualności i wtedy będzie wiadomo jaka będzie realna wydajność w tym zakresie.
[#62] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Duracel, post #61

A przewidywana cena to...?
[#63] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Hypnotic, post #62

1500 100 900 :) głupio pytasz :)
[#64] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX
Przypuszczam że wlutowany w płytę FPGA nie pomieści już rdzenia N050. Po to jest gniazdo "Zorro IV". Na początek będziemy mieli kartę z 060, później dołączy do niej karta z drugim FPGA i N050 na pokładzie. Tak ja to widzę.
[#65] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX
Puki co to widać ze koledzy sobie radzą z montażem elementów nieco szybciej wbrew temu co było pisane na tym forum. Ja jestem zadowolony zobaczymy jak projekt się rozwinie .
[#66] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX
I następny wątek który pokazuje jakim zainteresowaniem cieszy się ta zabawka, i jakie wywołuje emocje.
Będzie kolejny rekord ilości komentarzy?
[#67] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Dziadziomiecio, post #65

Teraz tylko czekać na cenę NatAmi;) mam nadzieje że po wprowadzeniu do sprzedaży w gazetach nie pokażą się artykuły "Napadł na bank bo nie miał za co kupić NatAmi"
[#68] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Dziadziomiecio, post #65

W dzisiejszych czasach usługę montażu elektorniki się kupuje (to rzecz jasna wiesz). Przy zamówieniach ok 1000szt i ilości komponentów które widzę na zdjęciach to jest jakieś 50EUR za sztukę.
Przy partiach prototypowych (50szt i mniej) płaci się od czasu potrzebnego na ustawienie maszyn + dodatkowe materiały. W Polsce to ok. 1500EUR + 50EUR od sztuki.

Nawet nieduża linia SMD potrafi "sklecić" 30szt/godzinę.

Gorzej z softem i debugowaniem sprzętu. To już jest naprawdę spory kawał roboty.
[#69] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@1989, post #57

No dobra ale jak widać tutaj nie ma jeszcze implementacji N68K. Nie wiem czy jak się pojawi to będzie miał kto to kupić. Część Amigowców może już umrzeć śmiercią naturalna
[#70] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX
Swietnie to wyglada. Mocno profesjonalnie, to nie jest jakas domorosla konstrukcja.

Co do "filmow full HD" - od tego mam PC ze wsparciem GPGUP, ktory nawet sie nie spoci.
[#71] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@pawelini, post #50

"Tez tego nie rozumiem... Bedziecie sie przepraszac z ppc jako koprocem?"

To, że nie rozumiesz widać jak na dłoni. Nie ma znaczenia kto i z czym się będzie przepraszał (poza waszym wąskim światkiem fanatyków). PPC to procesor, narzędzie - jak młotek. Gdy jest potrzebny - używa się go. Jeśli, przy jakimś specyficznym obrocie sprawy, ktoś wpadnie na pomysł wsadzenia takiego czy innego procesora, który znajdzie praktyczne zastosowanie, to może to byc nawet Intel. Użytkownikowi to zwisa.

"...Pisanie o ppc i "samantach" jako piatym kole u wozu bylo zenujace."

Tylko, że ktoś kto to napisał miał niestety rację. PPC w Amidze z 68k było niczym więcej jak niemal bezproduktywnym dodatkiem. Poza kilkoma aplikacjami, pierdołami typu toole do enkodowania lub słuchania mp3 i programami pisanymi przez amatorów-hobbystów (które i tak na palcach jednej ręki można pewnie policzyć) nie powstało NIC, ani jeden solidny program dla którego warto było taką kartę z "szybkim" procesorem kupować (ani dla Wipeouta ani Planet Potion, z całym respektem dla pracy autorów). A to właśnie jest główna motywacja przy wyborze sprzętu dla osób, które z niego zamierzają korzystać praktycznie. Sytuacja prosta: nie było softu, nie było producentów, nie było rynku, nie było klientów - sprzęt został niewykorzystany, przez stał się po prostu kosztownym gadżetem. Podoba się to komuś czy nie. Koniec historii.

"w koncu to ubogie centrum multimedialne moze byc"

Acha. W każdym razie nawet jako "nierozumiejacy sceptyk" jesteś w stanie sobie wyobrazić jakieś zastosowanie takiego wolnego pudełka. A jeszcze pare rzeczy by się znalazło. Ale to już kwestia własnej wyobraźni.
[#72] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Duracel, post #61

Dla mnie jeżeli uda się odtwarzać film w jakości 720p to i tak byłby niesamowity sukces.

juz w poprzednim watku o tym pisalo pare osob. Obecnie celem projektu Natami NIE JEST!!! odtwarzanie filmow FullHD w FullHD itp. - nie w obecnym FPGA. Natami powinna poradzic sobie z typowymi filmami Xvid/Divx odtwarzanymi w dowolnej rozdzielczosci (w tym FullHD), ale dopiero po ukonczeniu N68k tj. dodaniu FPU i SIMD, bo bez tego nawet z tym bedzie krucho i krucho bedzie takze z 3D.

Sądzę, również, że o ile goła NATAMI temu nie podoła, to odpowiednio dopalona np. kartą graficzną

technologia FPGA sama w sobie, w tym temacie i pokrewnych, pozostawia o rzedy wielkosci w tyle x86/PPC i GPU - zbedne beda karty graficzne itp.., ale na to potrzbea czasu i srodkow, nie sadzisz chyba, ze po sukcesie Natami MX tworcy spoczna na laurach :). Nie ma co wybigac tak daleko w przyszlosc, bo przed Nami dopiero premiera Natami MX (czyli full wypas power nastepcy w rownej lini Amigi 1200 z SAGA i N68k - o kryptonimie "promyk nadziei" ;) )

Ostatnia edycja: 14.02.11 11:44:58
[#73] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@1989, post #72

czyli kiedy?
[#74] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@1989, post #72

Natami powinna poradzic sobie z typowymi filmami Xvid/Divx odtwarzanymi w dowolnej rozdzielczosci (w tym FullHD), ale dopiero po ukonczeniu N68k tj. dodaniu FPU i SIMD, bo bez tego nawet z tym bedzie krucho i krucho bedzie takze z 3D.

Alez oczywiscie! Przeciez ja odnosilem sie do NATAMI w wersji full docelowej. I zebym nie byl znowu zle zrozumiany, ani nie oczekuje od momentu nabycia NATAMI megafinalnej wydajnosci, ani odtwarzanie filmów 720p nie jest dla mnie priorytetem.

technologia FPGA sama w sobie, w tym temacie i pokrewnych, pozostawia o rzedy wielkosci w tyle x86/PPC i GPU - zbedne beda karty graficzne itp.., ale na to potrzbea czasu i srodkow, nie sadzisz chyba, ze po sukcesie Natami MX tworcy spoczna na laurach .

Bynajmniej, sadze wlasnie i mam gleboka nadzieje, ze latki i uaktualnienia beda pojawiac sie szybko i przynosic kolejne, duze poprawki wydajnosci, kompatybilnosci i stabilnosci, (o ile takie problemy beda mialy miejsce).

Mam jednak nadzieje, ze tak jak sugeruja tworcy, NATAMI bedzie sama w sobie juz docelowym projektem, a nie przejsciowym i wszelkie usprawnienia i aktualizacje beda bazowac na tej konkretnej plycie.

Nie wyobrazam sobie za bardzo sytuacji w ktorej ciulam 2500 PLN, nabywam upragniona NATAMI, a za 9 miesiecy pojawia sie nowe PCB - NATAMI II. Bylo by to nie na reke tak tworcom jak i kupujacym.

Wyobrazam sobie natomiast sytuacje (o ktorej wspominalem w porzedniej dyskusji), ze NATAMI zyskuje przyzwoity poziom sprzedazy i popularnosci, pojawia sie coraz wiecej ludzi przekonanych do pisania gier i usprawniania systemu na te platforme, zaczyna ona zyc wlasnym zyciem, Natami Team wzbogaca sie odpowiednio na tym projekcie i zaczyna pracowac nad NATAMI II, ktora bedzie spelniac wymogi sceptykow NATAMI 1, czyli bedzie miala o wiele wieksza moc zdolna do profesjonalnych zastosowan i przy zachowaniu kompatybilnosci z klasykiem (wzorem NATAMI 1) stanie sie oczekiwanym i "pelnoprawnym" nastepca dla szeroko pojetego grona obecnych Amigowcow, czyli tak dla klasycznych Amig, Pegasosa i Amiga ONE, oraz NATAMI 1 :)

Ostatnia edycja: 14.02.11 12:36:33
[#75] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Duracel, post #74

Nie wyobrazam sobie za bardzo sytuacji w ktorej ciulam 2500 PLN, nabywam upragniona NATAMI, a za 9 miesiecy pojawia sie nowe PCB - NATAMI II.

Teraz to nie za bardzo Ciebie rozumiem...
Piszesz że marzy Ci się sukces Natami jako produktu. Sukces produktu to nie jednorazowy strzał tylko cała linia produktów z których kazdy kolejny wnosi coś nowego/lepszego.

Idąc Twoim tokiem rozumowania rozwój motoryzacji powinien zatrzymać się na Fordzie T. W momencie swojej premiery był to dobry samochód za bardzo dobrą cenę. I dlatego bił rekordy sprzedaży. Ale Mr. Ford głupi nie był i wiedział że trzeba iść za ciosem i wypuszczać nowe modele.

Dotyczy się to nawet historii Amigi: powinna się rozpocząć i zakończyć na A1000. Nic więcej.

Mam szczerą nadzieję że twórcy Natami marzą i dążą do sytuacji której Ty nie potrafisz sobie wyobrazić.
[#76] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Duracel, post #74

2500pln. optymista, vatu pewnie nie doliczyłes :D

a przy okazji bardzo fajne fotki. i fajnie ze sie to rozwija, bo to fajny projekt hobbystyczn0-garazowy. ale to chyba tylko tyle.
[#77] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@stachu100, post #75

Tak przypuszczalem, ze mozesz mnie w ten sposob zrozumiec, dlatego przeedytowalem i niejako przypomnialem to, o czym pisalem wczesniej w poprzedniej dyskusji...

czyli o tym, ze NATAMI moze byc niejako preludium do czegos wiecej, ale takim preludium ktore bedzie moglo zyc juz swoim zyciem. NATAMI II tak, ale nie jako delikatnie zmodyfikowana NATAMI 1, a o wiele wiekszy mocniejszy produkt aspirujacy na powaznie do zastosowan profesjonalnych... jednak wciaz przy pewnej kompatybilnosci programowej z klasykami/NATAMI.
[#78] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@UZi, post #63

Uzi: głupio odpowiadasz, idź na FaceBooka ;)
[#79] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Duracel, post #77

To co innego. :)
Ale historia uczy że tylko w bardzo (ale to bardzo) niewielkim procencie przypadków mały projekt przeradza się w ciągu kilku miesięcy w gigantyczne przedsięwzięcie. A za takie uważam rozwój z hobbystycznego projektu Natami od razu do kompletnego systemu do zastosowań profesjonalnych czyli sprzęt+system operacyjny+specjalistyczne oprogramowanie.

Nawet po A1000 powstała A500 i równolegle A2000 i jak doskonale wiesz ani A500 ani A2000 nie wnosiły wielkich zmian konstrukcyjnych. Ten sam procek, ten sam (prawie) AOS, itd..

Marzysz kolego, marzysz.

Ostatnia edycja: 14.02.11 13:17:33
[#80] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@stachu100, post #79

Ja jestem ciekaw jakie bedzie natami 3 :) Może będzie można oglądać dwa filmy na raz w full hdd :)
[#81] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@stachu100, post #79

Nawet po A1000 powstała A500 i równolegle A2000 i jak doskonale wiesz ani A500 ani A2000 nie wnosiły wielkich zmian konstrukcyjnych. Ten sam procek, ten sam (prawie) AOS, itd..

Masz rację, tyle że na taką "rozrzutność" stać było, a dzisiaj stać jest jeszcze w mniejszym stopniu, jedynie firmy z olbrzymim potencjałem ludzkim i finansowym, a nie grupę zapaleńców, dysponujących jedynie swoimi oszczędnościami.

To tylko nasz kolega z poprzedniej dyskusji, który uważa Natami Team za "nieudaczników" sądzi zapewne, że można pomiędzy wielkim koncernem z dużym budżetem, a grupą zapaleńców postawić znak równości i oczekiwać czy wręcz wymagać, że zrobią coś równie szybko i równie sprawnie.

Zresztą do dzisiaj wielu ludzi uważa, że tworzenie modeli Amigi w czasach Commodore, które możliwościami różniły się od siebie w niewielkim stopniu było nawet w przypadku tak dużej firmy jak Commodore marnotrawieniem funduszy, które można było przeznaczać na opracowanie nowych technologii do nowych Amig.

Wystarczy sobie przypomnieć jak było z projektem Lorraine vel A1000. Można powiedzieć, że historia zatoczyła koło, tyle że trochę w innej skali i innej rzeczywistości. Tyle, że dzisiaj będzie im o wiele trudniej znaleźć chętnych do inwestycji w dalszy rozwój następców NATAMI niż wówczas chłopakom z Kaliforni w inwestycje w Lorraine (a i wtedy nie było tak kolorowo). Kiedyś był to bowiem komputer przełomowy i tego typu branża uważana była za drogę do złotych kokosów. Rynek był chłonny, bo względnie raczkujący z masą przestrzeni do wypełnienia. Dzisiaj NATAMI to projekt mimo wszystko bardziej dla entuzjastów, a rynek jest wypchany po brzegi wszelkiego rodzaju gadżetami. Siła i potencjał NATAMI owszem jest, ale znajduje się w zupełnie innych sferach niż projektu Lorraine, czyli w legendzie Amigi, i w tym, że wielu ludzi pamiętających Amigę może chcieć kupić coś takiego.

Reasumując. Nawet jeżeli mam nadzieję NATAMI Team się wzbogaci na NATAMI, uzyska sponsora (firmę która ich wykupi i zainwestuje w ich pomysły... fajnie by bylo gdyby to byl Hyperion), to w dzisiejszych czasach będą musieli o wiele ostrożniej podchodzić do nowego projektu i z pewnością nie będą mogli stosować dawnej taktyki Commodore, czyli całej masy modeli, nie wiele się od siebie różniących.

I tak obserwuje sie tendencje wychamowania w rynku poza PC'towym. Dajmy na to nowy model konsoli, będące dzisiaj multimedialnymi kombajnami, pojawialy sie dosc czesto w nowej odslonie. Dzisiaj mowi sie coraz glosniej o tym, ze firmom nie oplaca sie wypuszczac nowej PS4 czy nowego Xboxa, bo za dlugo trwa proces zwrotu poniesionych kosztow przy wprowadzaniu nowego produktu.

Ostatnia edycja: 14.02.11 13:38:08
[#82] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@parallax, post #80

Może będzie można oglądać dwa filmy na raz w full hdd

Niestety full hdd będzie jeszcze nieosiągalne, ale full fdd jak najbardziej
[#83] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@parallax, post #80

Dla mnie obsługa HD w Natami ma znaczenie trzeciorzędne.
Ma mi odpalić maksymalnie duży procent tego co na Amigę powstało i umożliwić używanie zarówno AmigaOS, jak i odpalania gierek z dyskietki. I być kilkukrotnie szybsze od Amigi 4000 z najmocniejszą 060. Więc nie będę w grupie rozczarowanych (co najwyżej cena może mnie zniechęcić).
[#84] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@wali7, post #55

"Czy w firmach typu Motorola pracują jakieś łosie które nie potrafiły pociągnąć projektu 68k (a to bardzo udany projekt - rynek dla 68k był) w XXI wiek?"
Procesory serii MC68k to cpu typu CISC, co oznacza że mają kompletny zestaw instrukcji czy rozkazów. Architektura ta była hamulcem jeśli chodzi o częstotliwość taktowania. Już procesory PPC to czysty RISC, cpu o mocno zredukowanej liście rozkazów, co pozwoliło na znaczne przyspieszanie zegarów. Podobną drogą poszli później AMD- Procesor K5 i inni.
Myślę że Motorola odpuściła rynek Procesorów z powodu dużej konkurencji, skomplikowanej pracy przy uzyskiwaniu przychodów.
Dziś dział procesorów Motoroli należy do FreeScale Semiconduktor.
Swego czasu sledząc przejście na procesory RISC, uważałem że to wielki błąd, ale pamiętajmy intel sugerował wszystkim że zegar to moc, do 2010 mieli przegroczyć barierę 10 000 Ghz pojedyńczego układu w detalu. Rynek ich wyprostował, poszli w ilość rdzeni.
Co do Natami martwi mnie trochę RAM, 512MB i nie widzę możliwości dołożenia, chyba że na karcie procesorowej, a na takiej to może i 2x3 Ghz zaistnieć.... OK
[#85] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Duracel, post #81

(firmę która ich wykupi i zainwestuje w ich pomysły... fajnie by bylo gdyby to byl Hyperion)

Myślę, że Hyperion może najwyżej kupić sobie paczkę chipsów, a nie pozwolić sobie na tak śmiałe poczynania. Może to nawet lepiej, że tak jest.
[#86] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@przemysław, post #85

Nie znam potencjalu finansowego Hyperionu, ale biorac pod uwage pianie z zachwytu niektorych ludzi na PPA oraz projekt X1000 i aspiracje systemu, cos tam tej kasy musza miec. Wrecz nawet smiem twierdzic, ze NATAMI moglo by zamknac w spojna calosc caly ten swiatek i pomoc finansowo tak jednym jak drugim. Kwestia kluczowa jest tutaj oczywiscie Amiga OS.

Co do marzen, ze NATAMI moze wykupic ktos taki jak SONY, Nintendo, Samsung etc. to sobie odpuszcze, bo az takim optymista nie jestem :)
[#87] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Duracel, post #86

Jak się projekt powiedzie to Team Natami będzie mógł wykupić Hyperion i jeszcze im reszta zostanie Nie wiem skąd u części ludzi przekonanie, że Hyperion ma jakiekolwiek zasoby gotówki, kiedy gołym okiem widać, że to taki sam garaż jak ludzie od Natami.
[#88] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@General_Specific, post #87

Tak czy inaczej dobrze by było i na zdrowie by wyszło dla ogółu, aby się dogadali :)
A skoro nie mają kasy i są garażowi, to jeszcze bardziej przygnębiające jest podejście kolegi co to uważa iż NATAMI Team robi sobie PR i propagande, a nic nie ma... przy jednoczesnej jego miłości do Hyperionu.

Jak dla mnie więcej szumu robił Hyperion wokół X1000.
[#89] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Duracel, post #86

Uważam że Hyperion i Amiga Inc. jednak kuleją finansowo. Żyć trzeba a sprzedaż zapewne kulawa. Zastanawia mnie jedno, czy prawnie NatAmi posiada prawa do amigowych detali, kickstartu itp ? Czy jak napiszą wszystko po swojemu nie spotkają się w sądzie z Hyperionem i Amiga INC. ? Jak znam amigowe środowisko, to ich specjalność, spowalnianie rozwoju procesami sądowymi.
Chyba podklonowanie pomysłu Amigi to też chyba jakieś piractwo ?
[#90] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Wojox, post #89

Wszystko zależy od dobrej woli jak sądzę. Moim zdaniem NATAMI nie zagraża X1000, bo w świetle moich przekonań X1000 nie celuje w target NATAMI i dla mnie nie stanowi nic interesującego i kojarzącego się z Amigą.

Biorąc jednak pod uwagę ilu "Amigowców" na PPA było przeciwnych NATAMI, to możesz mieć rację. Może to i lepiej by było aby dopóki NATAMI się nie pojawi, nie było o niej zbyt głośno. Chore to wszystko jest trochę i przeczy dawnemu wizerunkowi środowiska Amigowego, no ale cóż, jest jak jest od dawna.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem