Komentowana treść: Pierwsze zdjęcia Natami MX
[#121] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Andrzej Drozd, post #116

I za to magiczne coś wydasz pewnie grubo ponad 3 tys PLN, skoro i tak będziesz odpalał z WHDLoad ? Gdyby tak wszyscy kochali odpalanie SF z dyskietki to by wyżej wspomniany program nie powstał.

Sorry, ale argument mający przemawiać za wydaniem kilku tysięcy jest nie tylko niedorzeczny ale wręcz idiotyczny. Ludzie kombinowali jak tylko mogli aby z FDD gier nie odpalać, a wy mówicie że to jest powód wydania kilku patoli.

Nie będziecie go używać jak każdego innego komputera bo on nawet do internetu się nie nadaje, a to w obecnych czasach podstawa.

Ostatnia edycja: 14.02.11 20:07:31
[#122] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Sventevith, post #121

Ja tam się cieszę, że powstaje. Przecież nie musisz kupować. Fajnie, bo będzi emozna natywnie odpalić programy muzyczne z 68k działające z AHI, a także masę innych użytków w miejmy nadzieję na o wiele bardziej wydajnym sprzęcie niż 060/66.
[#123] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Sventevith, post #121

I za to magiczne coś wydasz pewnie grubo ponad 3 tys PLN, skoro i tak będziesz odpalał z WHDLoad ? Gdyby tak wszyscy kochali odpalanie SF z dyskietki to by wyżej wspomniany program nie powstał.

Zajmij się swoim hobby. PC czy czym tam wolisz. Nie moja sprawa. :)

Sorry, ale argument mający przemawiać za wydaniem kilku tysięcy jest nie tylko niedorzeczny ale wręcz idiotyczny. Ludzie kombinowali jak tylko mogli aby z FDD gier nie odpalać, a wy mówicie że to jest powód wydania kilku patoli.

No coś ty? W poście 119 opisałem o co mi chodzi. Jeżeli PPC się nie wydarzy, to płakał na pewno nie będę.

Nie będziecie go używać jak każdego innego komputera bo on nawet do internetu się nie nadaje, a to w obecnych czasach podstawa.

Natami to nie tylko retro. Myślisz że nikt nie stworzy/przeportuje nowego softu także do internetu?
[#124] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Sventevith, post #121

Sorry, ale argument mający przemawiać za wydaniem kilku tysięcy jest nie tylko niedorzeczny ale wręcz idiotyczny.

To nie jest Twoje kilka tysięcy wszakże... Więc może wyhamuj z epitetami w rodzaju "idiotyczny"?
[#125] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Sventevith, post #120

Cena jest póki co nieznana, nie każdy też krzyczy hurra; ludzie mają różne oczekiwanie, też i różne portfele. Zapewne część ludzi jednak kupi.

Równie dobrze mógłbyś się oburzyć z powodu ceny wypasionego klasyka, lub z drugiej strony ceny nowego SAM.

To jest hobby, bardzo indywidualna sprawa.
[#126] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Sventevith, post #107

A co to za różnica czy z dyskietki czy bez niej. WinUAE oferuje odpalanie gier od dawna i wydjaność też większą niż A4000.

Co Ci da że NATAMI będzie kilkukrotnie szybsza skoro nie będzie softu który będzie mógł to wykorzystać ?

Tam gdzie dało by się tą "moc" zutilizować i tak będzie jej za mało (filmy, WWW itp).

Normalnie mam wrażenie jakbym brał udział w "dniu świstaka", to raz. A dwa, to wciąż mnie zdumiewa dlaczego tacy ludzie są na PPA, dlaczego udają, że są Amigowcami, skoro kompletnie nie kumają sensu i idei przyświecającej powstaniu NATAMI.

Skoro już w tak nachalnym stopniu eksponujesz z kolegą swój cynizm, to zapytam... po co ci ten portal, po co temat Amigi, po co ci twoje Pegasosy, Amiga One, Efiki itp. ...skoro wszystko masz na PC, szybciej, wydajniej itd.

A już ciut poważniej, skoro nie widzisz żadnej różnicy pomiędzy małą, cichą i ergonomiczną NATAMI sprzętowo kompatybilną z klasykiem, realizującą dawne, niespełnione przez tyle lat marzenia... a swoim wypaśnym PC'tem, na korzyść tej pierwszej, to choćby weź sobie swojego szafiastego PC, zanieś do sypialni, albo przywieź na AmiWAWE... wzbudzisz niesamowity podziw... żeby go spotęgować zawsze możesz sobie wsadzić ze dwa wiatraki z bajecznie świecącymi diodami.

...wsadzić do swojego PC... no chyba, że będziesz miał pomysł na lepsze miejsce, aby sobie wsadzić OK

Ostatnia edycja: 14.02.11 20:53:11
[#127] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@adam_mierzwa, post #125

Ja się nie oburzam jak zauważył G.K. to nie moja kasa.

Stwierdzam tylko, że argument jest irracjonalny (skoro tak bardzo boicie się dosadnych słów) i tyle. Ludzie uciekali jak tylko mogli od FDD i wydawali grube pieniądze aby mieć HDD w tamtych czasach do których NATAMI ma nawiązywać, a teraz ma być to argumentem za zakupem.
[#128] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@przemysław, post #118

Dobrze że nie wrzucili zdjęcia płyty na tekturce do jakiejś płyty i sru na forum Natami
[#129] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Duracel, post #126

Rozumiem, że chcesz nabyć NATAMI aby wzbudzać podziw

No argumenty macie coraz lepsze

Ja się Amigowcem nie nazywam. Generalnie to wyrosłem z kwalifikowania się z do jakiś grup/subkultur w późnej podstawówce/wczesnym liceum

I przepraszam, że nie będąc Amigowcem jestem na PPA

Co do wielgaśnego i głośnego PC to od dobrych kilku lat pracuje na notebookach wyłącznie ani to duże ani głośne. Prądu jakoś też tak dużo nie zjada.

Co do wsadzania sobie to raczej jestem daleki od takich zabaw.

Jednak zamierzam się wybrać na wakacje do Tajlandii tam na ping pong show mogę spytać co by zrobiła gwiazda wieczoru z takimi wiatrakami.
[#130] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Sventevith, post #127

Stwierdzam tylko, że argument jest irracjonalny

Możemy to dalej wałkować. :)
Sprawdź sobie na wikiepedii co oznacza słowo hobby. Może zacytuję pierwsze słowa:
"czynność wykonywana dla relaksu w czasie wolnym od obowiązków."

Czy chcesz jeszcze z tym polemizować?

Ja często chodzę po górach. Zmęczę się, na koniec dnia "nóg nie czuję". Czy dlatego więc jestem "idiotą", bo nie wjechałem na szczyt kolejką w pół godziny, tylko szedłem cały dzień?

Ostatnia edycja: 14.02.11 21:16:12
[#131] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Sventevith, post #127

Tak, ale teraz hdd to przeżytek :D fdd rulez! :D
[#132] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Sventevith, post #127

Tak było, ale w NatAmi HDD tez będzie
Nie ma co sprowadzać rozmowy do sprawy FDD, bo NatAmi to coś więcej.
[#133] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Sventevith, post #127

skoro tak bardzo boicie się dosadnych słów

Nie w tym rzecz, czy słowo jest dosadne, czy też mniej dosadne. Chodzi o to, że jesteś kolejnym misjonarzem co to próbuje "uświadamiać" ludzi, co jest dla nich dobre, a co nie. Myślenie "co mi odpowiada, musi odpowiadać wszystkim" jest bardzo ciasne. Zamiast przyjąć do wiadomości, że różne osoby mają różne kryteria racjonalności w odniesieniu do NatAmi, z uporem godnym lepszej sprawy próbujesz coś udowodnić. Najczęściej rzeczy oczywiste w stylu "pecet jest szybszy od NatAmi, a do tego tańszy". Oczywiście. Co nie zmienia faktu, że wiele osób woli sięgnąć po NatAmi. Nazywanie ich wyboru idiotycznym czy irracjonalnym, pokazuje tylko Twoje zacietrzewienie.

Ostatnia edycja: 14.02.11 21:18:37
[#134] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@adam_mierzwa, post #132

Sami sprowadziliście (wyznawcy NATAMI)dyskusję do FDD jako głównego powodu dla którego warto będzie zakupić ten sprzęt.

Rozumiem, że innych nie ma bo wolniejsze to będzie od PPC. Softu na to nie będzie.

Cały czas próbuje się dowiedzieć czym jest to magiczne "coś więcej" i dostaje odpowiedzi wskazujące na jakiś mistycyzm.

Ostatnia edycja: 14.02.11 21:28:05
[#135] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Sventevith, post #129

Ja się Amigowcem nie nazywam.

No to z Panem już nie ma co dyskutować. Trzeba Pana inorować. I wszyscy wiemy o co chodzi. Dalszą dyskusję prosimy kontynuować na portalach masowych. :P

Ostatnia edycja: 14.02.11 21:25:13
[#136] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@G. Kraszewski, post #133

Irracjonalność argumentów dotyczących NATAMI, pokazuje że to osoby tak naprawdę jej nie kupią i tyle.
[#137] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Sventevith, post #134

Cały czas próbuje się dowiedzieć czym jest to magiczne "coś więcej" i dostaje odpowiedzi wskazujące na jakiś mistycyzm.

Twój zasadniczy problem polega na tym, że próbujesz sprowadzić hobby do sumy racjonalnych czynników. Jest to z góry skazane na niepowodzenie. Z równie dobrym skutkiem możesz próbować racjonalizować np. stan zakochania się w dziewczynie (to tak nawiązując do dzisiejszego dnia). Próby oczywiście są, co jakiś czas, jeden z drugim pryszczaty naukowiec dowodzi, że to działanie tych i owych substancji chemicznych, ale koniec końców i tak tego nie ogarniają.

Spójrz np. na wędkarza. Wstaje o czwartej rano, jedzie w jakieś szuwary i modli się do spławika przez 4 godziny. Chyba nie przypuszczasz, że robi to dla pieniędzy, jakie zaoszczędzi na rybach, które mógłby kupić w sklepie? Ja jednak nie nazywam jego działań idiotycznymi ani nawet irracjonalnymi.
[#138] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Sventevith, post #134

mistycyzm.

Przewietrz pokój i weź głęboki oddech. Policz do trzech...
...jeden...dwa...trzy...ogarnia cię spokój...i zaczynasz rozumieć co to jest hobby. :)

Hobby to hobby, relaks i przyjemność. :)
[#139] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Sventevith, post #134

i dostaje odpowiedzi wskazujące na jakiś mistycyzm.

I dokładnie o to chodzi.
O nic więcej.
A że pojęcie "mistycyzm" dla jednego oznacza wypad do Tajlandii na bunga-bunga, dla drugiego sałatkę z krewetek a dla trzeciego przepocone skarpetki teściowej to nic na to nie poradzisz.
Próba zrozumienia tego jest z góry skazana na niepowodzenie. Co niniejszym sam sobie od jakiegoś czasu udowadniasz, ale nie możesz jakoś przyjąć do wiadomości.
[#140] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Sventevith, post #136

Irracjonalność argumentów dotyczących NATAMI, pokazuje że to osoby tak naprawdę jej nie kupią i tyle.

Jeśli już coś, to oznacza to, że osoby te nie kupią za takie pieniądze PeCeta.
Jak dla mnie to już wcześniej, któraś z firm powinna wypuścić Natami.

Ostatnia edycja: 14.02.11 21:45:36
[#141] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Sventevith, post #134

Bo to jest bardzo wiele rzeczy. Odblokowanie wyższych rozdzielczości/palet kolorów/ścieżek dźwiękowych (np.: wielokanałowe mody z sensowną interpolacją lub bez ale wg. własnego gustu, a nie wymuszone brakiem powera w CPU).

Jak tu tylko naprawdę.
[#142] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@grg, post #141

Ok. Jaki obecny soft to wykorzysta ?
[#143] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Sventevith, post #142

AHI? CGX/P96? :)

Ostatnia edycja: 14.02.11 22:13:32
[#144] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Sventevith, post #142

Stary... nie chce mi się.
[#145] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Sventevith, post #142

Po napisaniu drivera do grafiki - każdy systemowy. Ot chociażby TVPainta sobie odpalisz bez karty graficznej, wystrój programów pod MUI niewątpliwie zyska, z dźwięku skorzysta każdy program używający AHI. I tak dalej.
[#146] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@G. Kraszewski, post #145

No jest to jakiś argument. Nowy sprzęt nie będący kanapką, a dający jej możliwości. Wcześniej pisał o tym A.D.
[#147] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Sventevith, post #146

Wracając do sedna newsa - dla mnie to kolejna dobra wiadomość, chyba faktycznie nie jest to słomiany zapał i coś z tej Natami w koncu będzie. Pisalem juz wcześniej, że jeśli Natami będzia miała w sobie "zaimplementowane" te wszystkie nieco fantastyczne 'ficzery', o ktorych slyszymy, a do tego bedzie dostepna po - w miare atrakcyjnej cene - to chyba naprawde ma szanse na pewien "sukces" (oczywiscie w realiach "ami-swiata").

Widze to nawet z moich rozmow ze starymi zasuszonymi i zmumifikowanymi (ex)amigowcami, Natami to pierwszy "post amigowy" sprzet, ktory wywoluje takie zainteresowanie od lat. A ze bedzie to idealny sprzet do demo-scenowania to juz nawet nie wspomne :) Wracajac jeszcze do tej "atrakcyjnej ceny". Niedawno chcialem sprawdzic ile kosztowalby cyberstorm 060 (w dobrym stanie) do mojej A4000. Cena oscylowala w graniach 1500-2000 pln. A nie mam zadnej pewnosci, ze karta ta nie padnie mi za pol roku. Wnioski wyciagnijcie sami :)
[#148] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Sventevith, post #129

Myślę że Natami to tak ogólnie nie jest taki zły pomysł, tylko żeby nie był to przerost formy nad treścią, bo to co próbują (lub tylko marzą) z nią zrobić to przesada/bajka (patrz filmy FullHD). Może to być oczywiście niezła zabawka retro, ale nic pozatym, wątpię aby ktoś rozwijał na 68k równolegle np. browsera takiego samego jak na AOS4/MOS.

PS.
Jednak zamierzam się wybrać na wakacje do Tajlandii tam na ping pong show mogę spytać co by zrobiła gwiazda wieczoru z takimi wiatrakami

Zazdroszczę Ci, ale się rozmarzyłem. Szkoda że widzom zabierają aparaty i telefony bo może mielibyśmy tu jakąś małą fotorelację.

PS2. Na Donkey Show też się wybierasz?
[#149] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Andrzej Drozd, post #130

"czynność wykonywana dla relaksu w czasie wolnym od obowiązków."

No z tym wolnym czasem to bym polemizował, często przez hobby (np. Amigę, pisanie na PPA) można zawalić poważne sprawy.
[#150] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@pinior, post #149

No, czekam z niecierpliwością :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem