Komentowana treść: Pierwsze zdjęcia Natami MX
[#91] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Wojox, post #89

Na OCS, ECS i 68k patenty już nie obowiązują. Można by się tylko przyczepić AGI, na którą został rok. Z tym, że kto ma patent na AGĘ dzisiaj. Firmy musiałyby dojść do tego kto ma patent na AGĘ, wytoczyć proces, i udowodnić w UE swoje. Mają na to rok.
[#92] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Wojox, post #89

Chyba podklonowanie pomysłu Amigi to też chyba jakieś piractwo ?

nie :)

Za to oficjalnie na pewno nie moga wykorzystac AOS3.x i Kickstart, dlatego domyslnie ma byc AROS 68k.
[#93] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Wojox, post #84

o do Natami martwi mnie trochę RAM, 512MB i nie widzę możliwości dołożenia

to bardzo duzo jak na klasyka, 256MB Chip i 256MB Fast - to nie Windows najnowoczesniejszy:). W klasyku mozesz dolozyc i co z tego, wielu pewnie nie ma nawet 128 MB.

PS. zamiast gniazd pamieci lepiej jakby wlutowali od razy maks dla 32 bit architektury :)
[#94] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Wojox, post #84

Architektura ta była hamulcem jeśli chodzi o częstotliwość taktowania. Już procesory PPC to czysty RISC, cpu o mocno zredukowanej liście rozkazów

i mocno wydluzonej liscie rozkazow do wykonania o skomplikowanych relacjach, zeby nie marnowac taktow zegara :). N68k mysle, ze pojdzie w innym kierunku tj. w ilosc poszczegolnych rdzeni, najlepiej osobno ilosc dla cpu/fpu/simd.
[#95] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@1989, post #94

A ja się dziwię, że was wszystkich jeszcze nie wzięli do projektowania N68k ;)

Rdzeni osobnych to chyba nie będzie, skoro OS musiałby umieć obsłużyć wieloprocosorową maszynę, a są z tym problemy pod bardziej zaawansowanymi (od OS3) MOS i OS4. Jeżeli już to superscalar.
Co do RISCa, to najlepiej gdy procesor obsługuje to natywnie, a nie poprzez konwersję "w locie" z kodu CISC (jak to zapoczątkował K5 dla x86). A przecież z uwagi na zgodność z 68k ten procesor musi obsługiwać CISC.
[#96] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@parallax, post #80

Udało mi się wyciągnąć informa cję o szykowanej niespodziance - planowane jest dołożenie drugiej stacji dyskietek, co przełoży się na dwustuprocentowy wzrost wydajności, umożliwi odpalanie dwóch gier naraz oraz zapewni dwa razy więcej zadowolonych klientów...
[#97] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@snajper, post #96

snajper - dzięki temu kupisz natami na spółkę z kolegą, wyjdzie połowę taniej. Wspaniała wiadomość OK
[#98] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@grg, post #71

No i gdzie jest teraz G. Kraszewski wielki orendownik i zwolennik PPC? To ja się pytam GDZIE!!!
[#99] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@parallax, post #80

Jak Natami3 to 3 naraz w FullHD
[#100] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@wali7, post #95

Rdzeni osobnych to chyba nie będzie...jeżeli już to superscalar.

W Natami MX zapewne nie, dobrze bedzie jak bedzie 1x cpu, 1x fpu , 1x simd.
[#101] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@1989, post #100

Eeee tam, co taki pesymista jesteś od razu QuadCore najmniej, dlaczego tak umniejszasz Ghostami?

PS. I tak ogólnie więcej optymizmu, Natami Rulez!!!

Ostatnia edycja: 14.02.11 16:08:12
[#102] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@pinior, post #101

taki pesymista jesteś od razu QuadCore najmniej

Eeee tam ;), jak juz bedzie mialo cos takiego sens, to raczej nie quadcore, po co ograniczac sie tym PeCetowym mysleniem ;), mozna zabawic sie w 4x cpu, 16 x fpu, 256 x simd ;), lub tez innej/optymalniejszej konfiguracji tych jednostek.
[#103] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@pinior, post #98

No i gdzie jest teraz G. Kraszewski wielki orendownik i zwolennik PPC? To ja się pytam GDZIE!!!

Jestem jestem, pracuję nad DigiBoosterem, nie zawsze mam czas żeby brednioseriale czytać... Ależ ja się zgadzam z tamtym postem, PPC w klasyku było kosztowną zabawką do słuchania MP3 (sam miałem, to wiem), dopóki się nie pokazał na tego klasyka MorphOS i AmigaOS4. W tym momencie to PPC dało szansę na powstanie dwóch amigowych systemów nowej generacji, więc jednak ostatecznie do czegoś się przydało. W moich maszynach na których działa MorphOS i AmigaOS 4, PowerPC odgrywa dość zasadniczą rolę...
[#104] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Duracel, post #81

niezłe oszsczędności, musieli znaleść niezłego sposnora żeby zacząć produkcje ;)
[#105] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@wuk, post #91

Na OCS, ECS i 68k patenty już nie obowiązują. Można by się tylko przyczepić AGI, na którą został rok. Z tym, że kto ma patent na AGĘ dzisiaj. Firmy musiałyby dojść do tego kto ma patent na AGĘ, wytoczyć proces, i udowodnić w UE swoje. Mają na to rok.

Czyli nie dość że Natami Team coś robi, to jeszcze i myśli. :)
Myślę że Natami zobaczymy coś koło Wigili 2011. Choć może się mylę.

Uważam jednak zę będzie to i tak minimum dwa lata wcześniej, niż wyjście X1000 :P
[#106] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@G. Kraszewski, post #103

Sęk w tym, że z punktu widzenia użytkownika (nieprogramisty) sprzęt bez oprogramowania jest tak samo bezużyteczny jak system bez oprogramowania.
[#107] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@adam_mierzwa, post #83

A co to za różnica czy z dyskietki czy bez niej. WinUAE oferuje odpalanie gier od dawna i wydjaność też większą niż A4000.

Co Ci da że NATAMI będzie kilkukrotnie szybsza skoro nie będzie softu który będzie mógł to wykorzystać ?

Tam gdzie dało by się tą "moc" zutilizować i tak będzie jej za mało (filmy, WWW itp).

Ostatnia edycja: 14.02.11 17:54:19
[#108] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@grg, post #106

sprzęt bez oprogramowania jest tak samo bezużyteczny jak system bez oprogramowania

Ale o jakim sprzęcie mowa?
[#109] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@G. Kraszewski, post #108

kazdym.
[#110] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@G. Kraszewski, post #103

I o to mi chodziło, też tak myślę, szczególnie jeśli chodzi o nowe (AOS4, MOS) systemy tu już trudno powiedzieć, że PPC w klasyku jest dodatkiem i kosztowną zabawką czy koprocem jako, że gra główne skrzypce i po bootowaniu babunia 68k jest odłączona od respiratora. Chciałem tylko żeby wypowiedział się w tej kwesti prawdziwy amigowy autorytet.

PS. Podkreślam "prawdziwy", a nie jakiś "Drozdowy" (SzaryCośTam)
[#111] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@1989, post #102

Stary, wiesz 4xCPU to właśnie jest QuadCore tak widzi to system jako 4 oddzielne procesory.
[#112] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@pinior, post #110

Za bardzo się "piniorzysz". :)
[#113] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@grg, post #106

przeciez jest cala masa oprogramowania pod aos 3.1.
[#114] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Sventevith, post #107

Sama możliwość mi wystarczy, nie muszę codziennie korzystać z dyskietek.
Gdybyśmy myśleli w kategoriach "bo WinUAE..." to po co wogóle NatAmi - wystarcza PC.

Chodzi o jak największą kompatybilność przy większej prędkości.
Ludzie do dziś bawią się klasykami, myślę że szybszy sprzęt nie będzie dla nich problemem.

Oczywiście chciałoby się "więcej mocy", ale jak wspomniałem - to ma mi służyć do odpalania softu z klasyka z lekkim plusem zapasu mocy. Oczekiwania sympatyków NatAmi nie są identyczne u każdego. Mi "styknie".
[#115] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Andrzej Drozd, post #112

A co nie wolno?
[#116] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@adam_mierzwa, post #114

Dokładnie. Przecież będziemy normalnie używać systemu, tak jak to robimy na klasykach, a oprócz tego każdy będzie używał Natami na swój sposób.
Przecież wiadomo że ja też nie będę odpalał Super Froga codziennie z dyskietki, tylko za pomocą WHDLoad, ale sama myśl że będzie można odpalić z flopa jest magiczna.
Przyznam się (nie bij Parallax), że pierwsze co zrobię to włożę dyskietkę Workbench do Natami. :)

Dla mnie całą magią Natami będzie to, że przez długi czas będę wracał do świata retro. Zacznie się testowanie demek 68k, starych gier 3D odpalonych w wyższej rozdziałce. Tego smaku nigdy nie będzie na WinUAE.
Natami to będzie przede wszystkim radocha, powrót do szalonych lat 90-tych. :)
A na codzień przecież będziemy używać tego kompa jak każdego innego. Soft 68k nie odstaje tak bardzo od softu dostępnego dla AOS4/MOS. To na początek, ponieważ jeśli Natami odniesie sukces, to pojawi się też znaczna ilość softu wykorzystująca nowe możliwości oraz być może powstaną wersje programów które dostępne są tylko dla AOS4/MOS (choć dużo tego nie ma). :)
[#117] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@pinior, post #115

A pewnie że wolno. :)
[#118] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@Andrzej Drozd, post #116

Co będzie to się dopiero okaże. Dla mnie osobiście na duży "plus" zasługuje oprawa projektu. Amatorska, hobbystyczna, żadnej pompy i zadęcia (vide akcja "25 lat Amigi i X1000"), a do tego cały czas temat człapie do przodu. I to widać.
Rozbuchane wyobrażenia fanów na forach to inna bajka, ale przez pryzmat kilku napalonych łebków nie można tego projektu oceniać.
[#119] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@przemysław, post #118

Tak, gdy będziemy mieli to "cudo" w rękach, to dopiero wtedy określimy jego wartość. Być może niektórzy będą zawiedzeni, a inni wręcz przeciwnie. :)
A co do "pompy" z X1000, to jestem tego samego zdania. W czym niby gorsza jest teraz Sam, z tym samym AOS4 który będzie działał na X1000? Moim zdaniem w niczym Sam nie jest gorsza, tylko ma trochę słabszy proc. Prawdziwi "nowi" Amigowcy już dawno mają Sam lub Pegaza 2 i są zadowoleni ze swoich komputerów. A jatkę w związku X1000 robią ci, co nigdy nie widzieli AOS4 i za bardzo też nie znają się na AOS3.

Ja osobiście poznałem AOS4 i MOS na A1200 z PPC. Wiem że to nie jest to samo, co odpalenie systemu na szybkich komputerach PPC, ale bardzo szybko zorientowałem się, że aby odpalić parę rzeczy które nie działają na systemach PPC, muszę zrobić reset, odpalić na Ami AOS3 lub włożyć "dyskietkę" i wszystko hula.
Oczywiście mogłem to zrobić, ponieważ mam sprzętową Amigę 68k.
W przypadku komputerów PPC musiałbym użyć UAE. Bez JITa i tak byłbym odcięty od kilku pozycji.

Dla mnie jest zatem Natami. Dlatego że mam swój świat retro bez UAE. Jestem także zwolennikiem PPC w Natami, w przyszłości. Bardzo chętnie odpalę na tym komputerze AOS4 i MOS.
A gdy mnie znowu weźmie na retro, to zrobię reset, włożę dyskietkę i Amiga RULEZ! :)

PS. Właśnie gram sobie w Gnu Robbo na...AOS4 Classic, ponieważ jest wydajniej niż na 040 pod AOS3. :)

Ostatnia edycja: 14.02.11 19:50:42
[#120] Re: Pierwsze zdjęcia Natami MX

@adam_mierzwa, post #114

Ale nie za taką cenę. Każdy krzyczy teraz hurra, a większość z Was wielkich miłośników NATAMI i tak jej nie kupi.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem