Komentowana treść: Jump! - wersja demo
[#61] Re: Jump! - wersja demo

@nostrum666, post #27

U mnie na Tf 1260 niestety nie chce się odpalić, wolny chip 1.9 mb, wolny fast ok.58 mb i mam komunikat o braku pamięci.
[#62] Re: Jump! - wersja demo

@Atryda, post #61

Jaki masz system?
[#63] Re: Jump! - wersja demo

@nostrum666, post #62

Wb 3.9
[#64] Re: Jump! - wersja demo

@Atryda, post #61

u mnie na 060 odpalil dopiero bez ss i bez setpatcha. z setpatchem mialem zwis po wybraniu levela (od razu po zatwierdzeniu), a z systemem 3.2.1 czarny ekran na starcie (odpalalem z rtg wiec raczej chipu mialem full)

bez ss calkowicie poszlo, co mnie zdziwilo akurat ze setpatch tu przeszkodzil. ale jak juz poszlo to smigalo jak trzeba

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2022 21:21:25 przez juen
[#65] Re: Jump! - wersja demo

@Atryda, post #63

Próbuj bez s-s. Powinno ruszyć. U mnie ruszyło nawet z setpatchem spod systemu, uruchomionego w minimalnej postaci, jak pisałem wcześniej bez wodotrysków ale z setpatchem.
[#66] Re: Jump! - wersja demo

@nostrum666, post #65

Na 040/40 z ScalOS (ClassicWB) i 1.8MB chip - za mało pamięci. Bez s-s, z setpatchem lub bez, bangla rewelacyjnie.
[#67] Re: Jump! - wersja demo

@juen, post #64

Program sam sobie wewnętrznie odpala SetPatch więc nie trzeba go uruchamiać. Problemem są instrukcje 68020, których 68060 nie posiada np. pośrednie tryby adresowania (z nawiasami kwadratowymi). 060 zgłasza wtedy wyjątek i musi być on obsłużony aby emulować daną instrukcję. Coś mi się wydaje że m.in. Oxypatcher to załatwia.
[#68] Re: Jump! - wersja demo

@Kefir_Union, post #67

No cóż dużo ludzi tutaj zgłasza problemy, więc w finalnej wersji gry chyba przydałaby się gotowa ikonka ze skryptem resetującym system i uruchomieniem gry tak by strczyło chipu i by nie były ładowane niepotrzebne elementy, które mogą tylko przeszkadzać. Coś na kształt jak był oto zrobione w grze SlamTilt.
2
[#69] Re: Jump! - wersja demo

@MUFA-amigaone-pl, post #68

Raport z Apollo 1240 + 3.2 - po rozpakowaniu i odpaleniu - File is not executable. Po ustawieniu flagi "Executable", zwis. Co robię źle?
[#70] Re: Jump! - wersja demo
Wczoraj miałem czas, żeby pograć dłużej i to na dużym ekranie (49 cala) i powiem Wam, że na takim ekranie przeszkadzajki (rozbłyski ekranu + zakłucenia/trzęsienie ekranu) naprawdę dają się we znaki i utrudniają grę na małym (17cali) ekranie nie odczuwałem tego tak bardzo- podsumowując, mechanizmy przeszkadzjek działają OK

Udało mi się po wielu próbach przejść wszystko na poziomie HARD (10884 punkty), przy okazji, poza zmianą układu kafelków (odbicie lustrzane w pionie) w stosunku do niższych poziomów trudności nie zauważyłem większych utrudnień- albo jestem już taki mocny a na HARDzie łatwiej o lepszy wynik punktowy ok, racja

Czy trzeci LEVEL można jakoś odblokować w tym demie, czy nie jest to możliwe i są do dyspozycji 1, 2 i 4 bonusowy (speed)?

Przy okazji grą zainteresowały się moje dziewczyny (Żona i 2 córy lat: 8 i 5) i sobie pograły- widać było, że gra przyciąga i potrafi sprawiać frajdę OK

Przy okazji kilka moich odkryć:
1. Można samemu skakać za pomocą FIRE (3x)
Odkryłem to na sam koniec, po przejściu całości bez wciskania fire- przyznam, że trzeba nabrać trochę wprawy, żeby zmieścić się w timingach i spowodować skok na właściwym kafelku.
2. Jest obsługa z klawiatury OK
3. Kafelki z kwadratowym otworem w środku nie za "zabijają" nawet jak na niego skoczysz pod warunkiem, że ominiesz sam otwór/ dziurę (bardzo podoba mi się ta detekcja) OK
4, Często po stracie życia i wciśniętym fire jeszcze na planszy rozgrywki, ten wciśnięty
fire jest zaliczany jako wciśnięcie fire na planszy "continue", w skutek tego po starcie życia i wciśnięciu fire od razu ładuje się "continue" bez pokazywania planszy- taka pestka, ale psuje całość.

Poproszę kolejne levele szeroki uśmiechOK
2
[#71] Re: Jump! - wersja demo
A2000 + Vampire Firebird z trybem AGA gierka śmiga. Rewelacja. Grywalność 100%szeroki uśmiechszeroki uśmiech
2
[#72] Re: Jump! - wersja demo

@BULI, post #70

Czy trzeci LEVEL można jakoś odblokować w tym demie, czy nie jest to możliwe i są do dyspozycji 1, 2 i 4 bonusowy (speed)?

W demie nie można, jest zablokowany na stałe. W pełnej wersji poziomy 1-3 są dostępne od razu, odblokowuje się tylko czwarty a nim odblokowuje się przejście do następnej galaktyki.

1. Można samemu skakać za pomocą FIRE (3x)
Odkryłem to na sam koniec, po przejściu całości bez wciskania fire- przyznam, że trzeba nabrać trochę wprawy, żeby zmieścić się w timingach i spowodować skok na właściwym kafelku.

Można a w późniejszych etapach nawet trzeba bo inaczej nie da się przejść dalej. Fire trzeba przytrzymać przed uderzeniem w kafelek. Gdy kulka już się odbije to jest za późno.
2
[#73] Re: Jump! - wersja demo

@Kefir_Union, post #67

Nic nie slyszalem o tym, zeby 68060 nie mialo instrukcji CPU z posrednim trybem adresowania. Jedynie o FPU slyszalem, ze nie mialo jakis trybow adresowania.

link
[#74] Re: Jump! - wersja demo

@Don_Adan, post #73

Nie pamiętam gdzie ale gdzieś taka informację widziałem. Nie posiadam 060 ani żadnych programów na niego nie pisałem więc nie mogę być pewny w 100%.

Edit: Zajrzałem do manuala 060 i tryby 'memory indirect' jednak są. czyli gra powinna działać bez żadnych patchy, wyłączania cache itp.

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2022 10:01:46 przez Kefir_Union
[#75] Re: Jump! - wersja demo

@mikecios, post #13

Na prawdziwej Ami bez ss startuje bez problemu, za to na pi4 z Amiberry miałem oroblemt. Za nic gra nie chciała się uruchomić.
Dopiero zabawa ustawieniami, wyłączenie jit, zmiana procka na 020 24 bit adressing, start bez ss i bez setpacza załatwia sprawę.

Wszystko działa na Amiberry. JITy włączone i nie ma problemu. Podejście jest takie:
- Najpierw WB ładowany z dyskietki + zmapowany katalog z Jumpem.
- Po załadowaniu WB wchodzimy normalnie do katalogu i odpalamy.
- Wszystko działa i ciśniemy. OK

#umniedziała na:
- CPU 68040 z JITem
- FPU CPU internal + more compatibile i FPU JIT
- CPU speed 14Mhz o dziwo na Fastest chodzi gorzej...
- Chipset AGA i SS vs Playfield
- RAM wiadomo

Kefir gra jest tak masakrycznie dobra, że szok. Jeszcze sobie małe atari odpaliłem z Jumpem i powiem Ci, że świetna robota. Na początku myślałem, że nuta gorsza niż na Atarynie, bo już przywykłem do tego bitu, ale po 2h grania stwierdzam, że muzyka jest idealna.

Gratulacje!
Pytanie - będzie wersja na dyskietki?
[#76] Re: Jump! - wersja demo

@EMPI, post #75

- CPU 68040 z JITem
- FPU CPU internal + more compatibile i FPU JIT
- CPU speed 14Mhz o dziwo na Fastest chodzi gorzej...
- Chipset AGA i SS vs Playfield

- JIT nie jest potrzebny, może tylko zaszkodzić.
- FPU nie jest wykorzystywany.
- Emulator nie radzi sobie gdy ma szybkość CPU na fastest. Prawdopodobnie wtedy wolniej działa emulacja blittera. Na normalnej Amidze szybszy CPU nie przeszkadza.
- Wykrywanie kolizji playfield ze sprajtami nie jest używane.
[#77] Re: Jump! - wersja demo

@MUFA-amigaone-pl, post #68

przydałaby się gotowa ikonka ze skryptem resetującym system i uruchomieniem gry tak by strczyło chipu i by nie były ładowane niepotrzebne elementy, które mogą tylko przeszkadzać. Coś na kształt jak był oto zrobione w grze SlamTilt.

Oczywiście to się przyda i taki starter oparty na RAD: można sobie samemu wysmażyć- ja tak mam ok, racja
[#78] Re: Jump! - wersja demo

@Kefir_Union, post #76

Tylko jak wyłączam poszczególne komponenty to gra masakrycznie zwalnia.
Nawet jeżeli nie są wykorzystywane, to z jakiegoś powodu obniżają FPSy. A tak - jest idealnie.

Kefir
Planujesz dystrybucję na dyskietkach? Na stronie nie znalazłem info.
[#79] Re: Jump! - wersja demo

@EMPI, post #78

Tylko jak wyłączam poszczególne komponenty to gra masakrycznie zwalnia.
Nawet jeżeli nie są wykorzystywane, to z jakiegoś powodu obniżają FPSy. A tak - jest idealnie.

To jakieś dziwne problemy emulatorów.
Wersja na dyskietkach nie jest planowana.
1
[#80] Re: Jump! - wersja demo

@Kefir_Union, post #79

Wczoraj znowu pograłem tym razem dłużej
i przeszedłem do drugiego poziomu OK

Jak wspominałem, bardzo mi się podoba:
- dźwięk i grafika
- efekty wizualne
- i dopracowanie całości - "czuć" od razu ze jest zrobione profesjonalnie i z dbałością o szczegóły.

Odpalam równolegle na TV CRT i LCD (poprzez Indivision MK3) wiec moge tez sobie porównac pod tym kątem,
w obu przypadkach jest git, jak kto woli.

Jak wspomniałem na razie odpala się tylko z 'dosa' tj. bez S-S, z AOS 3.2 z RTG jest zwis, próbowałem w ikonie dać uruchamianie z shella ale chyba nie tu leży problem.

Górna półka jeśli chodzi o Amigowe produkcje..

Wydaje mi sie, że wersja na smartfony aż się prosi żeby ją zrobić (ale z amigową kulka :P)

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2022 12:21:03 przez mateusz_s
[#81] Re: Jump! - wersja demo
Nie ma na co czekać, zamówienie złożone OK
[#82] Re: Jump! - wersja demo

@Kefir_Union, post #79

Wersja na dyskietkach nie jest planowana

no to i ja się wypowiem i od razu zastrzegam że super produkcja a to nie jest krytyka...

Jeśli to ma dzisłać z twardego dysku to dobrze aby jednak z ikony w Wb dało się uruchomić. Zamierzam uruchamiać na A4000 gdzie mam kartę graficzną. Objawy mam takie jak koledzy pisali wcześniej. Albo dzwięk i brak ekranu (pewnie nie przełącza mi się na PAL z karty graficznej) albo czasami w ogóle się nie uruchamia (mało Chipu).
Na FS_UAE na Macku chodzi, ale tylko bez SS.

Ale powtórzę... Demo super! Cały czas czekam na twój opis jak to działa :)
[#83] Re: Jump! - wersja demo

@Kefir_Union, post #74

O ile nie uzywasz movep ani mulu/divu (64 bitowego) to niczego nie trzeba emulowac dla 68060, jesli chodzi o instrukcje CPU.
Sam SetPatch jeszcze aktywuje AGA.
Obejrzyj sobie ten startup StingRaya, no chyba ze uzywasz podobnego. Ten dziala tez na Amigach z kartami graficznymi.

link
[#84] Re: Jump! - wersja demo

@Don_Adan, post #83

I to moze byc jeszcze dla Ciebie przydatne, nie wiem czy to uzywasz czy tez nie, chodzi o podwojny zapis.

*** VERTICAL BLANK (VBI) ***

.NewVBI movem.l d0-a6,-(a7)
move.l VBIptr(pc),d0
beq.b .noVBI
move.l d0,a0
jsr (a0)
.noVBI lea $dff09c,a6
moveq #$20,d0
move.w d0,(a6)
move.w d0,(a6) ; twice to avoid a4k hw bug
movem.l (a7)+,d0-a6
rte
1
[#85] Re: Jump! - wersja demo

@Don_Adan, post #84

1. Z jakiego powodu dwa razy czyści bit przerwania?
2. Na jakim sprzęcie powoduje to problem?
[#86] Re: Jump! - wersja demo

@Kefir_Union, post #85

1. Chodzi o to, ze na szybkich Amigach dane przerwanie moze byc zle obslugiwane. Bodaj to wszystkich przerwan Amigowych moze dotyczyc: vbi, timery czy klawiatura itp. Akurat on ma powtorzony zapis 2 razy. Ale to nie musi tak byc. Wystarczy zamiast drugiego zapisu dac np. tst.w (dowolny rejestr do odczytu).

2. Moze, ale nie zawsze musi powodowac problemy na wszystkich szybkich Amigach, bodaj od 68040 wzwyz.
Asman sie lepiej zna, bo to jest czesty fix dla gier WHDload. Ja to nie jestem w temacie od lat.
[#87] Re: Jump! - wersja demo

@Don_Adan, post #86

Ale skoro jesteśmy wszyscy tacy nowocześni to skorzystajmy z ami-piaskownicy i zamiast proponować przebudowywanie kodu gry, posłużmy się pakietem WHDload tworząc ewentualnie dedykowanego SLAVE do gry ok, racja
2
[#88] Re: Jump! - wersja demo

@Kefir_Union, post #85

Na a4000 z 3.2.1, nie udało mi się odpalić gry, uruchamiałem też bez SS i nie działa, ale na a1200 działa idealnie, pobawiłem się trochę i fakt, to jest gra mega wciągająca i zajebiscie zrobiona OKok, racja
[#89] Re: Jump! - wersja demo

@Kefir_Union, post #85

1. Tu nie chodzi o czyszczenie a o czas dostępu do chipsetu, równie dobrze działa tst.

2. Na amigach z 68040/68060.

link

Ja dodatkowo daje jeszcze NOP przed rte i nigdy nie wiem czy to pomaga, bo nie mam procka 68040/68060.
Dostęp do CIA jest o wiele wolniejszy i chyba zawsze taki sam niezależnie od maszyny ale nie widziałem by ktoś robił taki fikołek w przerwaniach.

Przy odczycie pada cd32 trzeba robić takie rzeczy i to wielokrotnie ( 7 * tst jak pamiętam), w przeciwnym razie wychodzą fałszywe naciśnięcia (jak dobrze pamiętam moją korespondencję z Weplem ).
[#90] Re: Jump! - wersja demo

@BULI, post #87

To sa raczej drobne zmiany w kodzie, a nie przebudowywanie gry. Slave'y WHDload maja sens dla starych tytulow. Nowe gry raczej nie powinny potrzebowac zadnych fiksow. W latach 90-tych nie bylo ani osob z taka wiedza o programowaniu/kodowaniu na Amidze tak latwo dostepnych w sieci, ani tak szybkich klasycznych Amig jak sa teraz. Wiec problemy zdarzaly sie czesciej, choc i wtedy byly tworzone gry/programy, ktore nie potrzebuja fiksow.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem