[#1] No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2012 12:28:18 przez sand
[#2] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@sand, post #1

Wow, nie wiem co więcej napisać :)
[#3] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@sand, post #1

Skąd pochodzi ta fotka?

EDYTA: Już wiem, z Amiga News.it

....Ciekawe, fake or true.

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2012 12:53:19 przez waldiamiga
[#4] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@waldiamiga, post #3

pewnie z fotoszopa
[#5] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@sand, post #1

Hmmm, wydawało mi się, że MOST zarzekał się od lat że nie ma sensu wydawać MOSA na ten krap.
[#6] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #5

Osobiście wolałbym MorphOS-a na P-Cubed PPC
Fajowy, maciupeńki (coś ala RasberryPi) sprzęcik na PowerPC DualCore.
[#7] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@waldiamiga, post #6

O tak to świetny pomysł. Nowy sprzęt i mały. Zapewne jednak po wyjściu na SAM już raczej nie ma co liczyć na następny port.
[#8] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@waldiamiga, post #6

Wydaje mi się że to dobrze, że środowisko integruje się w ten czy inny sposób.
Będzie wtedy można porównać który z systemów jest wydajniejszy.
Cokolwiek by nie napisać, wydaje mi się że konkurencja wszystkim wyjdzie
na dobre. A może z czasem jakaś forma współpracy się rozwinie.
[#9] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #7

raczej nie ma co liczyć na następny port.

Wiesz, jeśli sprzęt nie będzie miał większych problemów z dostępnością i cena będzie porównywalna (choć to będzie diabelnie trudne) do RasberryPi to się zrobi...kokosowego batonika :D
Ciekawe co za cepa chcą w tym umieścić, bo określenie "DualCore Power System on Chip" nie wiele mi mówi.
[#10] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@sand, post #1

:D A ja myślę, że to jest sondowanie środowiska, co by powiedziało na nawiązanie współpracy. Nie sztuka powiedzieć: "no to za 2 tygodnie siadamy i robimy coś wspólnie", bo niektórych (bez względu na "systemowe wyznanie" ) trafi ("piorun Zeusa" ). Ja nie miałbym nic przeciw. Gdyby padł mi sprzęt i była możliwość przeniesienia licencji jak teraz to rozważyłbym zakup. Zawsze twierdziłem, że sprzętem, który ma szansę odnieść sukces jest SAM460 a nie AOX1000. No i bez względu na to ile ryb się zaraz posypie na moją wirtualną głowę powiem, tylko w "kupie" siła panowie.

No dobra ktoś sobie zrobił blat, na wzór MorphOS-a?

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2012 14:53:54 przez Ender
[#11] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Ender, post #10

[#12] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Ender, post #10

Raczej to była inicjatywa ACube zawsze szansa na sprzedanie kilku sztuk więcej. MOST może powiedzieć, że system da się odpalić też na nowym sprzęcie i to na Amigach :P. Ja tam większego sensu w tym nie widzę, wolał bym już ten mały wynalazek, ale OK nie przeszkadza mi to czekam na iBooka :)

Plusem będzie możliwość porównania wydajności dokładnie OS4 i MOSa.

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2012 15:05:57 przez Sventevith
[#13] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@adam_mierzwa, post #11

Fu, jakaś ćma mu do kawy wpadła!
[#14] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@waldiamiga, post #6

Wygląda smakowicie, ciekawe tylko jaki procek.
[#15] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #12

A jakie konkretnie "serduszko" ma to maleństwo, które Cię zachwyciło? Szukałem na stronie i nie znalazłem, oby się nie okazało, że ma moc podobną do obsmiewanego SH4 AL multicore, bo to wtopa by była .
[#16] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #12

Czytałem dawno temu (niepotwierdzone) że MorphOS nie może ukazać się na sprzęcie z AmigaOS bo Benek puści MOS team z torbami, czy też że jest jakaś niepisana umowa. Nie może konkurować na tym samym sprzęcie.
Zwróć uwagę na detal - Pegasos 2 wpierw miał MorphOS-a, odwrotna sytuacja się nie zdarzyła. I na taki detal, że mowa jest obecnie o SAM 460ex a nie AmigaOne 500 choć to ta sama płyta główna. Dołóż do tego ostanie update 6 które wiąże możliwość aktualizacji systemu z rejestracją na stronie Hyperionu i pomału zaczyna się układać to w logiczną całość.
Być może niepotrzebnie wygrzebałem taką starą "urban legends" ale jeśli nie przy okazji takiego newsa, to kiedy.

Co do "małych wynalazków" to ja z kolei sensu nie widzę. bo cały sens miniaturowości kładzie konieczność podpięcia kilku kabli. Traci dużo na wyglądzie, i wogóle cała miniaturyzacja staje się "sztuką dla sztuki" a jak dla mnie to bezsensownym samoograniczaniem się. Gdyby to działało bezprzewodowo... a tak - dziwactwa dla geeków.
[#17] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Ender, post #15

Cena tego małego wynalazku ma być poniżej 200 dolarów. Jaki CPU nikt nie wie oby nie ten badziew z niekompatybilnym FPU.

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2012 15:21:04 przez Sventevith
[#18] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@adam_mierzwa, post #16

Małe to plus, a najczęściej małe to też ciche. Jednak mi raczej chodziło o nowy i tanie sprzęt jak ktoś boi się używanego. Info o tym maleństwie z PPC pochodzi z początku listopada port MOSA na pewno powstawał dużo wcześniej.
[#19] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #17

SAM460 też była dla niektórych badziewiem, ciekawe jak teraz na nią spojrzą.
[#20] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Ender, post #19

Mówię o CPU, są jakieś PPC z dziwnym FPU, oby taki nie trafił do tego rozwiązania.
[#21] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #20

Nie zrozumiałem sorki.
[#22] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@adam_mierzwa, post #11

Swoją drogą czy da się kupić SAM460 bez OS4 ? Obecnie w sklepie ACube nie ma płyt SAM460 a jak były to tylko z OS4. Ciekawe czy będzie MOS działał na słabszych SAM.

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2012 15:40:09 przez Sventevith
[#23] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Ender, post #19

Problemem tylko tego procesora jest to, że nie ma on AltiVeca na tej płycie głównej. Czyli to taki G3 na sterydach. Więc wiadomo jest, że aplikacje wykorzystujące AltiVeca, tu będą działały wolniej. Ale mimo wszystko pomysł dobry wydania Mosa na ten sprzęt. Zawsze jest szansa, że część Użytkowników AmigaOS 4.x zechce zainstalować sobie Mosa i go polubić.

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2012 15:40:34 przez gilban
[#24] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@adam_mierzwa, post #16

Benek może się ...
[#25] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #22

Ztcp to nie, ale ja nie wyobrażam sobie aktualnego uzytkownika MorphOSa (który posiada już jakiś sprzęt), wydającego kupę kasy na Sam.
[#26] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@pampers, post #25

Owszem. Oby to tylko nie opóźniło MOSA na inne platformy iBook/G5. Tak naprawdę to system zapewne przenieść łatwo, problem ze sterownikami jest większy do reszty sprzętu a to może opóźnić prace na sterownikami 3d dla R300. SAM daje też możliwość zaimplementowania sterowników pod MOS dla nowoczesnych kart na PCIe.
[#27] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@pampers, post #25

A wyobrażałeś sobie kiedyś port na sprzęt z teoretycznie i praktycznie (?) słabszym procesorem niż używany Mac Mini? Ja szczerze nie, tym bardziej, że padały na forum opinie, że to nie ma sensu. Ja się cieszę, że taki port powstał, zawsze to może być jakiś krok w stronę normalizacji sytuacji na naszym podwórku (amigowo-postamigowym). Do tego na SAM460 ma być chyba port Arosa, więc posiadanie płyty i trzech systemów na niej nią jest takie głupie.
[#28] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@sand, post #1

http://amiga.ikirsector.it/forum/viewtopic.php?f=39&t=17250&p=221613#p221613

zapowiedź :)
[#29] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #26

To co pokazywał Geit to raczej gotowy port na iBooki, G5 to kwestia bounty więc nie podchodzi w ogóle pod oficjalną politykę Teamu.
[#30] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@pampers, post #25

"Aktualny użytkownik MorphOSa" prędzej kupiłby taniego netbooka żeby "pomacać" AmigaOS 4 (jeśli takowy wogóle ukazałby się).
W sumie oferta tylko dla niezdecydowanych (ktoś nabija te 5 tys dziennych wejść na samym tylko PPA, i większość nie posiada sprzętu - "chciałabym, a boje się"). Ci którzy wahali się - AmigaOS 4 czy MorphOS - teraz nie mają wymówki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem