[#181] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@RAL, post #179

Od razu założyłeś, że Leon będzie kłamstawa pisał

Co za bzdura. Rozważyłem możliwości alternatywne.
[#182] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#183] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#184] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@krashan_, post #181

Nie ma to jak poważnie odpowiedzieć na żartobliwą uwagę ;)
[#185] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Hellena, post #180

własnie niestety wyswietlanie stron to tylko niewielki ułamek tego co robią przeglądarki, zapomniałeś o interakcji, przechowywaniu danych etc
[#186] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@michal_zukowski, post #185

Dokładnie nawet po w polskim języku nie da się pisać w TW. Kaszanka straszna. Osobiście uważam, że istotne by było zrobić bounty na JIT dla JS. To pozwoliło by zwiększyć prędkość wyświetlania stron HTML5 kilkukrotnie. Flash zostanie wyparty przez HTML5 więc to co było w przeszłości nie dostępne dla AmiSystemów w przyszłości będzie pod warunkiem właśnie posiadania JIT. Nie wiem jaki jest status V8 dla PPC ale coś jest: https://github.com/ic/v8-powerpc

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2012 11:21:47 przez Sventevith
[#187] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#188] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #177

SAM + Amigowy system

Czyli AmigaOS. Bo to jest właśnie amigowy system.
[#189] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@lekarz_med, post #188

a linuxa uważasz za unixowego czy nie?
z morphosem jest podobnie jak z linuxem
[#190] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#191] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#192] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@sand, post #1

Ciekawe czy jest jakiś filmik pokazujący działanie mosa na sam460 ;)
[#193] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Drako^BB, post #192

Jest :P
[#194] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Leon, post #173

Virtual Grand Prix 2 - autor byl zainteresowany portem ale wtedy nie mial odpowiedniego sprzetu. Swoja droga na efice gra dzialala koszmarnie wolno, nie pomoglo jej wspaniale 3d.

Ej czekaj, nie siej defetyzmu. Z tego co ja pamiętam to jeździło się zupełnie normalnie. Potwierdzi ktoś z Efiką?
[#195] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@recedent, post #194

Potwierdzi ktoś z Efiką?

Ja potwierdzę. Grałem w 1024x768 detale na medium i było OK.
[#196] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@recedent, post #194

Oczekujesz obiektywności od Leona? Proszę Cie..
[#197] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@waldiamiga, post #195

Ja jak testowalem pod MorphOSem2.1 to na minimalnych detalach nie mozna bylo grac a karte mialem radeon 9250 z 128MB. Chyba nawet o tym pisalem na PPA.

Tutaj o tym pisalem (post 11). "VGP2 mi nie działa, podczas wczytywania raz "mrugnie" na chwilę ekran i wraca do ambienta chyba wina braku pamięci." Pozniej chyba te gre uruchomilem ale nie dzialala dobrze. Na pewno nie zrobilem w grze nawet 1 okrazenia. testowalem gre 4,5 roku temu.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2012 20:26:45 przez Leon
[#198] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Leon, post #197

Pewnie nie uwierzysz, ale w ciągu 4,5 roku w MorphOS-ie co nieco się zmieniło.
[#199] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@krashan_, post #198

Doskonale zdaje sobie sprawe z tego, ze systemy operacyjne nie stoja w miejscu i sa caly czas rozwijane. Wymieniona przezemnie gra nie dzalala u mnie wtedy dobrze. Nie wykluczam ze nowsza wersja gry (jesli taka powstala) czy wersja systemu mogla wyeliminowac zauwazone przezemnie bledy oraz wplynac pozytywnie na szybkosc dzialania gry.
[#200] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Leon, post #199

Warto obejżeć prezentację sprzętu jaki kolega prezentuje na filmie :

link

Polecam aby każdy zrobił sobie taki pokoik, nie będzie wtedy marudzenia jak na polskim podwórku.
Dlatego wielu powiedzmy "zachodnich" użytkowników nie rozumie nas Polaków.OK
[#201] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Wojox, post #200

Zastanawiam sie tylko co ten filmik ma pokazac. Jezeli mial pokazac czyjas maszyne ok, jezeli natomiast mial pokazac mozliwosci X1000 i zaprezentowac go ludziom to film zaliczylbym go do niezlej wpadki.
Film nie prezentuje nic wiecej niz kilka druciakow, ktore furore moze i robily w 93 roku....
[#202] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@recedent, post #194

Skąd można pobrać grę? Na Aminecie znalazłem tylko pliczek niecałe 0,5 mb. Podobno była do pobrania cała gra (wersja na MorphOS-a)? Chyba, że trzeba kupić to poszukam.
[#203] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@stefkos, post #201

O możliwości tutaj raczej nie chodziło, a Lightwave użyty w tym filmiku, to była wersja pod 68xxx także procesor był emulowany.
Stanowisko dowodzenia I klasa, gdybym tylko miał tyle miejsca, to kilka maszynek fajnych też bym sobie zestawił.
[#204] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@flops, post #203

z tym Lightwavem to wiem, przeciez zadnego innego na Amige nie bylo....
[#205] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Leon, post #199

Jak zatem wytłumaczysz fakt, że w momencie pisania artykułu "O Efice w praktyce" (gdy najnowszą wersją MorphOSa była 2.3) napisałem, że VGP2 działa dobrze? No, chyba że między 2.1 a 2.3 była taka kolosalna różnica w wydajności 3D. Gdybym miał jeszcze Efikę to bym z ciekawości zabootował z archaicznego bootimage 2.1 i nakręcił film jak chodzi VGP, bo inaczej to chyba nie dojdziemy do ładu...
[#206] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@recedent, post #205

Jak zatem wytłumaczysz fakt, że w momencie pisania artykułu "O Efice w praktyce" (gdy najnowszą wersją MorphOSa była 2.3) napisałem, że VGP2 działa dobrze?

Ja bym to wytłumaczył faktem, że Amigowcy mają zupełnie inne kryteria terminów "dobrze" i płynnie", niż reszta świata. Zakładając, że gra faktycznie 30 FPS nie popycha.
[#207] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@GumBoy, post #206

Amigowcy mają zupełnie inne kryteria terminów "dobrze" i płynnie", niż reszta świata.

Leon też jest amigowcem. Opinia reszty świata jest doskonale nieistotna.
[#208] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@recedent, post #205

Początek historii:
08.08.2007 - 16 płyt Efika zamówionych przez użytkownika Fei czeka na cle w Warszawie (klik),
30.08.2007 - Pierwsze Efiki dotarły już do osób z PPA. Do czasu wydania systemu moja Efika czekała bezpiecznie w pudełku.
30.06.2008 - Premiera systemu MorphOS 2.0.
05.07.2008 - Tydzień po wydaniu systemu MorphOS 2.0 pobrałem grę VGP2 (link do newsa).
Niestety stary link do gry już nie działa.
07.07.2008 - Dwa dni później napisałem na PPA, że: "VGP2 mi nie działa, podczas wczytywania raz "mrugnie" na chwilę ekran i wraca do ambienta chyba wina braku pamięci." (link)

Pomimo, że w Polsce w tym czasie było już przynajmniej 20 użytkowników komutera
Efika, nikt nie odpowiedział na mój komentarz odnośnie działania gry na Efice.

Później próbowałem jeszcze uruchomić grę. Niestety efekt końcowy nie był zadowalający. Szkoda, bo gra bardzo ładnie prezentowała się na obrazkach. Cieszy mnie, że teraz bez problemu działa na Efice. Ps. Czy gra jest grywalna jak Vroom czy F1GP?

Aktualizacje systemu:
30.06.2008 - Premiera systemu MorphOS 2.0 (W tym czasie testowałem grę),
06.09.2008 - Premiera systemu MorphOS 2.1,
20.12.2008 - Premiera systemu MorphOS 2.2,
06.08.2009 - Premiera systemu MorphOS 2.3 (Tutaj testowałeś grę),
12.10.2009 - Premiera systemu MorphOS 2.4,
15.12.2009 - Data wydania papierowego PPA#1 z Twoim artykułem,
06.06.2010 - Premiera systemu MorphOS 2.5,
10.10.2010 - Premiera systemu MorphOS 2.6,
02.12.2010 - Premiera systemu MorphOS 2.7,
25.12.2010 - Na PPA ukazał się artykuł "O Efice w praktyce" (link).

Podsumowując: Testowałem grę ponad rok wcześniej zanim zacząłeś pisać artykuł.
Nie wykluczam też, że mogłem odpalać grę na późniejszych wersjach systemu.
Było to już dobre 4 lata temu nie pamiętam już dokładnie. Uważam, że nowsze wersje gry czy aktualizacje systemu MorphOS odegrały znaczny wpływ na poprawę działania gry.
[#209] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Leon, post #208

Nie chciałem zakładać nowego wątku, a na forum nie znalazłem o tym informacji.

Czy to prawda że na mini macu można zainstalować AmigaOS 4.x ?? za pomocą Moanna loader ??
Czy to był jakiś żart ?
link
[#210] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Wojox, post #209

Była jakaś piracka wersja Aplha, bo sporo rzeczy nie działało (opinie tych, co się bawili). Na forum niejaki Zenon... nie pamiętam dalej ksywy, twierdził, że dopiszę resztę z kumplami i przy okazji złamie zabezpieczenia MorphOS-a, żeby coś tam z naszego systemu przenieść i zaadaptować w AOS 4.x. Poprawcie mnie jeżeli coś pominąłem/zmieniłem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem