[#61] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Mufa, post #56

MOST nie wydawał by systemu na sprzęt wiedząc, że MOS będzie gorszy. Wręcz przeciwnie. Już sama nazwa projektu to szpila w Hyperion. Zresztą poczekamy zobaczymy. Na pewno zmotywuje to Hyperion do czegoś, bo teraz to na wszystko laskę wykłada. Hehe jak puści ACube z torbami to na jakim sprzęcie będzie działał OS4 ? Znowu będzie 2 lata czekania na możliwość zakupu sprzętu pod ten system, aż AEON wypuści nowe płyty ? I co Hyperion przerwie rozwój systemu dla obecnego sprzętu i zostawi obecnych użytkowniku OS4 z ręką w nocniku zrzucając cała winę na Acube ? W sumie jestem sobie w stanie to wyobrazić nie raz już pozywał gdzie ma swoich fanów i użytkowników.

Istnieje też inna możliwość Hyperion powoli wypina się na Acube i woli AEON, a oni chcą się jakoś ratować.

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2012 16:53:54 przez Sventevith
[#62] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #61

MOST nie wydawał by systemu na sprzęt wiedząc, że MOS będzie gorszy

Zabrzmiało to tak jak byś był ich rzecznikiem prasowym ;)
[#63] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#64] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@grxmrx, post #62

Raczej komentatorem politycznym :P Na kiego diabła miał by wydawać MOSa na sprzęt dużo słabszy niż inne sprzęty pod MOS ? Moim zdaniem celem jest pokazanie na przykładzie SAM o ile MOS jest lepszy od OS4. Tylko tak może zyskać najpierw kilka licencji pod SAM, a jak komuś będzie za mało mocy kupi za grosze G5 lub PB. Nie widzę innego sensu portu MOSA na SAM.

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2012 17:05:50 przez Sventevith
[#65] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#66] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Mufa, post #56

Hermans niewatpliwie moze puscic ACube z torbami (czyli zerwac umowe na wylaczna dystrybucje AmigaOS, czy ewentuelnie nie udzielac licencji na marke AmigaOne)

Tak, tylko z czym by wtedy został? Z komputerem za 3000 euro i nieistniejącym netbookiem. Mogłoby się okazać, że Hermans sam siebie puściłby z torbami.

Dodatkowo konfrontujac dzialanie SAM na AmigaOS z Radeonem HD, obsluga SATA, USB 3.0 vs. MOSa naj R200 + przejscoweczki SATA&ATA itp. doszedlby do jedynych slusznych wnioskow

Skoro ACube mogło pisać sterowniki dla AmigaOS 4, może i dla MorphOS-a. Jak sądzę, ze sterownikiem SATA nie będzie problemów (nie byłby to przecież pierwszy sterownik SATA w MorphOS-ie). Co do kart graficznych, pamiętaj o tym, że do kart mocniejszych niż R200 AmigaOS 4 nie ma żadnych sterowników 3D, a na R200 testy robione na Pegasosie 2 wykazały, że sterowniki MorphOS-owe są znacznie szybsze. Dodaj do tego lepszą i stabilniejszą przeglądarkę WWW, wydajniejszy port MPlayera, używalny desktop... Wnioski mogą się stać jakby mniej "jedynie" słuszne.
[#67] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#68] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@grxmrx, post #60

ocena na podstawie wpisów w bazie czy zakupu czasopisma jest wymierna, ale dla oceny liczby aktywnych użytkowników w środowisku. Jest masa stałych i wiernych czytelników PPA, dla których po przeglądnięciu poczty, i zaglądnięciu na wp, onet, interia, nk, fb...(dowolne kilka) PPA jest kolejną stroną. To są stali i wierni czytelnicy, ale niezaangażowani na tyle żeby zainwestować nawet w zakup czasopisma raz na kilka miesięcy.

Więc mam wątpliwości co do stwierdzenia "wpadających na strony tego typu od czasu do czasu" - takich to faktycznie jest niewielu, ale śmiem twierdzić że główny rdzeń czytelników stanowią sympatycy nie-użytkownicy. Często nie piszą nawet postów, po czym pojawia się np taki (cytuję z pamięci) "Jestem czytelnikiem PPA od kilku lat i właśnie zastanawiam się nad kupnem komputera (...)".
Np ja zacząłem od A1 w 2009, podobnie Ender i kilka osób z naprawdę aktywnych, weszło w sumie niedawno w środowisko, wcześniej nie posiadając Amigi w żadnej postaci, i będąc właśnie czytelnikami tylko. Średnio raz na miesiąc wyskakuje jakiś "przebudzony" zakładając wątek, w którym błyskawicznie jest przekonywany który system jest najlepszy i dlaczego MorphOS

Te 250 osób zagląda regularnie codziennie, i codziennie robi 5 tys wejść? Wątpię, ale oczywiście mogę się mylić.
[#69] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@krashan_, post #66

Możę Hyperion weźmie odwet i wyda OS4 na strucle
[#70] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#71] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#72] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#73] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#74] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#75] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#76] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#77] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#78] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#79] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#80] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#81] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#82] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#83] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Mufa, post #56

Wyobraź sobie, że ja naprawdę cieszę się z możliwości zainstalowania 3 systemów (amigowych/postamigowych zwij jak chcesz) na jednym komputerze. Niestety to co mnie dobija, czytając różne wypowiedzi, ze wszystkich stron to radykalizm i chęć dopieczenia oponetowi za wszelką cenę. To naprawdę odpycha ludzi od takich projektów jak ten, o którym tutaj dyskutujemy. Dobrze, że po obu stronach są ludzie, którzy mają szersze horyzonty i uciekają od radykalizmu. Tak uważam, że 3 systemy na SAM460 to pierwszy krok ku zjednoczeniu środowiska. Powiem za klasykiem: "skoro powiedziało się A to teraz trzeba cały alfabet" i oby za rok, dwa kolejny news mówił o jeszcze nowszym, szybszym, tańszym sprzęcie, na który wychodzi nowy wspólny system amigowy scalający nasze środowisko i kończący głupie wojenki i wzajemne uprzykrzanie sobie hobby.

PS Cieszmy się wszyscy, albowiem ta nowina jest chyba najlepszą jaką mogliśmy usłyszeć w tym roku (pierwszy krok do realnego połączenia środowiska). Powtórzcie w teamach i tym co pociągają za sznurki naszego hobby, że dziękujemy za wolę i chęć i liczymy, że to nie koniec scalania środowiska.

A teraz dawajcie hodowcę bydła, handlującego rybami, jestem gotów dostać śledziem.

ALLELUJA I DO PRZODU OK

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2012 17:40:52 przez Ender
[#84] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Ender, post #83

Amen Ender - podpisuję się pod Twoimi słowami obiema ręcami -brawo OK
[#85] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Ender, post #83

Nie wiem, ale mnie osobiści żaden OS4 radykał hobby nie uprzykrzył. Czy ja się nie cieszę, że MOS wyszedł na SAM ? Świetna okazja to sprawdzenia jak mały i zoptymalizowany system może śmigać na słabszym sprzęcie :) Jak będzie ktoś na amiWawie z SAM i MOS z chęcią obadam :)

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2012 17:45:31 przez Sventevith
[#86] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Ender, post #83

Dlaczego uważasz, że radykalizm ogranicza horyzonty ? ;)
[#87] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #85

Dajże już spokój , dalej wałkujesz to samo - nie możesz spróbować zastanowić się na słowami Endera ?

Słabszy czy szybszy - większy czy mniejszy ... Freud rulez ?
[#88] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@RAL, post #86

Ja chyba nie pisałem o ograniczaniu horyzontów, ale o efekcie ubocznym radykalizmu, czyli zniechęcaniu ludzi niezdecydowanych (nowych) lub takich, którzy nie chcą ograniczać się wyłącznie do jednego rozwiązania. Na pytanie czy radykalizm ogranicza horyzonty każdy musi sobie odpowiedzieć sam.;)
[#89] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@biax, post #87

Panowie, po co się tak gorączkować. Z jednej strony należy się starać takich radykałów ignorować i faktycznie nie pozwalać im na psucie przyjemności z hobby. Z drugiej jednak należy samemu starać się nie być radykałem, bo po co?
[#90] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@krashan_, post #89

Otóż to !
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem