[#91] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@krashan_, post #89

OK
[#92] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@biax, post #87

Przewrażliwiony jesteś. To co aby ktoś nie czuł się urażony mam zwolnić procek w swojej maszynie pod MOS ?? Nie ma w tamtym zdaniu akurat szydzenia tylko stwierdzenie faktu :) I mam nadzieję, że będę miło zaskoczony jak MOS na SAM działa i tyle. Zawsze byłem zdania, że OS4 jest słabo zoptymalizowany pod SAM, ta chodź wydajnościowo słabsza od mac mini pod MOS mogła by pokazać pazur. Zobaczymy czy miałem rację, może się myliłem ...

Obecnie SAM 460ex w sklepach jest niedostępna ale pojawiła się nowa seria na imprezie, płyty są w czerwonym kolorze jak Flex.

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2012 18:02:04 przez Sventevith
[#93] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #92

Nie czuję się urażony, używam zarówno 460ex jaki i Pega G4 - nie w tym rzecz. Po prostu nie wzniecajmy ognia i nie pogłębiajmy i tak głębokich różnic w środowisku
[#94] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Ender, post #83

Alez ja tez jestem za zjednoczeniem podzielonego srodowiska, oczywiscie pod jednym sztandarem prezentujacym to co najlepsze i najbardziej amigowe. Owszem fakt ze Ty i ludzie ktorych oboz reprezentujesz niejdednokrotnie bluzgali na Amige w zjednoczeniu nie pomaga, aczkolwiek czy nie nalezy przyjmowac z powrotem na lono syna marnotrawnego? Wszak wiadomo ze miazdzaca wiekszosc ludzi zyjacych w bledzie zostala zwabiona niska cena i krytykuje AmigaOS na slepo najczesciej nigdy nie majac okazji zobaczyc go na oczy. Teraz to krytykowane srodowisko wyciaga do Was reke dajac Wam nowoczesny sprzet ze wszystkimi dzisiejszymi interfejsami oraz nowoczesnym systemem potrafiacym go obsluzyc. Wystarczy tylko kupic i przetestowac, jesli sie nie spodoba mozna dokupic licencje MOSa - wybor jest wiec idealny, Droga wolna nikt do niczego nie przymusza, aczkolwiek jestem pewien ze wiekszosc (przynajmniej tych inteligentnych, ktorzy w ocenie faktow nie kieruja sie slepym fanatyzmem), po doswiadczeniach z AmigaOS 4 nie pomysli nawet o MOSie i bede ich mogl ponownie przywitac w gronie prawdziwych amigowcow.
[#95] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Mufa, post #94

Tak biax nie podgrzewajmy atmosfery :) Pije do tekstu numer 94

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2012 18:26:30 przez Sventevith
[#96] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Mufa, post #94

Teraz to krytykowane srodowisko wyciaga do Was reke dajac Wam nowoczesny sprzet

Ale to MorphOS Team wykonał ten port, więc chyba się trochę zagalopowałeś. Nawet jeżeli firmę ACube zaliczyłeś do "krytykowanego środowiska".
[#97] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Ender, post #83

Jejku, Ty to naprawdę lubisz. Jakże bym mógł pozostać głuchy na Twoje błagania. Nepś nepś Ender, ribka for ju splat. A tak na poważnie to moim skromnym zdaniem w tym temacie bredzisz wyjątkowo, zasłużyleś na dokładkę zatem splat.
[#98] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@krashan_, post #66

Tak, tylko z czym by wtedy został? Z komputerem za 3000 euro i nieistniejącym netbookiem. Mogłoby się okazać, że Hermans sam siebie puściłby z torbami.

ACube poki co nie wyrabia z obsluzeniem rynku AmigaOS, wszystkie partie sprzedaja sie na pniu a w sklepe od dluzszego czasu przy AmigaOne 500 i SAM 460 widnieje Out of stock. Dodatkowo jako dystrybutor AmigaOS 4 czerpia zyski ze sprzedazy systemu dla wszystkich platform. Naprawde uwazasz ze ryrykowaliby pozbycia sie tego wszystkiego na rzecz rynku MOSa, ktory sam w sobie jest znacznie mniejszy a dodatkowo byl indroktynowany na rzecz deprecjonowania wartosci uzytkowych SAM oraz opieral sie na strategii ze kazdy komputer wart wiecej niz 150 euro to czyste zdzierstwo bo przeciez sa tanie makowki? Przeciez to tak jak by stryjek zamienil siekierke na kijek.

Skoro ACube mogło pisać sterowniki dla AmigaOS 4, może i dla MorphOS-a

Poki co ACube chyba niczego nie pisze, a jedynie jak mozna sie domyslec udostepnilo mosowym developerom dokumentacje. Dla AROSa czy linuksa tez chyba niczego nie pisali, tylko caloscia zajmowaly sie osoby trzecie. Ich dzialka to AmigaOS 4, ktora zapewne zajmuje im az nadto czasu, o ile nie nasapi jakis konflikt z Hyperionem (czego patrz co napisalem powyzej nie przewiduje) z pewnoscia nie zmienia priorytetow.
[#99] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Mufa, post #98

Naprawde uwazasz ze ryrykowaliby pozbycia sie tego wszystkiego na rzecz rynku MOSa

Na razie nic nie uważam. Zauważyłem tylko fakt, że to ACube ogłosiło ten port, więc został on przez MorphOS Team wykonany za ich co najmniej zgodą, jeżeli nie współpracą. Zatem, o ile faktycznie obsługiwanie rynku AmigaOS jest tak zyskowne, chyba nie obawiają się Hyperionu, inaczej nie ryzykowaliby utraty tych kokosów. Zgadzam się bowiem, że jakiejś wielkiej sprzedaży na rynek MorphOS-a nie ma się co spodziewać, ze względu na obecność znacznie tańszych i mocniejszych alternatyw. Z punktu widzenia potencjalnych użytkowników MorphOS-a Sam460ex, mimo nienajniższej ceny, ma dwie zalety: jest sprzętem nowym, oraz umożliwia uruchomienie również AmigaOS 4, są osoby, które chcą mieć oba systemy. Myślę, że wiele wyjaśni przyszłość, np. zobaczymy czy pojawią się w sprzedaży płyty bez systemu, albo nawet zestawy z preinstalowanym MorphOS-em.
[#100] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Mufa, post #94

Jeżeli po pojawieniu się portu będę dysponował gotówką, to możliwość posiadania trzech systemów a nie jednego będzie tym co przekona mnie do zakupy i będę posiadał wszystkie trzy amigowe systemy (no chyba, że powstanie jeden wspólny to wtedy jeden). Psioczenia zdarzały się chyba każdemu, ważne by (jak napisał Krashan wyżej) pracować nad tym, aby było ich jak najmniej/wcale.

PS A teraz pora na małą terię spiskową Być może ACube wykonuje jakiś tajny plan (wstęp do powstania jednego systemu, przygotowanie/wybadanie środowiska pod tym względem), który powstał na tajnym spotkaniu trzech grup trzymających władzę w naszym amiświatku? Oficjalnie teamy nie będą wychodziły same z taką propozycją, a jedynie odpowiedza pozytywnie na prośbę jednego z deweloperów sprzętu. .
SAM460 będzie poligonem dla przyszłych użytkowników nowego systemu, którzy użytkując w odpowiednio dużej ilości (to zasługa mozliwości uruchomienia 3 systemów)płyty główne wskażą jej ewentualne wady, kierunki w jakim powinien pójść rozwój sprzętu.
Co do systemów, to pewnie pojawi się za 2 tygodnie supertajna aplikacja, rodem z Redmond, która będzie szpiegować użytkowników i wysyłać dane na temat błędów, ustawień systemów, używanych aplikacji, dzięki czemu łatwiej będzie dopasować nowy wspólny system pod klientów.

PS2 I pytanie do wszelkiej maści malkontentów, czy porzucilibyście hobby (amigowanie) gdyby powstał jeden wspólny system (zrezygnujecie z systemów, które aktualnie używacie na rzecz np. windowsa), bo marudzicie jak dzieci na odpuście. Tylko jeden wystarczajaco duży team jest w stanie stworzyć jeden w miarę szybki system, który zadowoli jedno wystarczająco duże środowisko, które zagłosuje za nim i aplikacjami na niego swoimi portfelami. OK

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2012 19:03:19 przez Ender
[#101] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@krashan_, post #99

Dla mnie, z punktu widzienia użytkownika na całym tym powiedzmy zamieszaniu prostuje się sytuaca MOS Teamu. Zyskuje nowych potencjalnych klientów na licencje MOSa. Ja gdybym posiadał AOS4,x na Sam460ex od razu bym instalował obok MOSa. Wykorzystałbym go do tego czego brakuje w AOS4.x

Dodatkowo MOS Team zyskuje sprawdzonego dostawcę amigowego sprzetu, który może już planuje następcę Sam460ex. I jak mniemam widzi w MOS Teamie lepszego partnera do rozwoju systemu niż Hyperion. Więc widzę w tym pewien biznesowy optymizm. A Cube ma lepszy zespół rozwojowy, wypuszczając powiedzmy nowy produkt, może liczyć na konkretny zespół programistyczny, a nie na 2-3 ludzi którzy po godzinach może coś tam dopiszą. OK
[#102] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@krashan_, post #99

Ogień to się zacznie wtedy, gdy MOS na Sam okaże się lepszy od AOS.

@Mufa:

Użytkownik MOSa ze struclą, nie kupi Sam tylko po to aby nadal używać MOSa. Bo to nie jest logiczne, aby kupować 5x droźszy sprzęt i wolniejszy, dla jednego jedynego argumentu jaki macie - gwarancja, która i tak się w końcu skończy.

Twoje teksty o narzucaniu na siłę AOS do każdej zakupionej sztuki Samanthy są śmiechu warte, bo i tak Sam kupi tylko ten, kto chce mieć AOS lub AOS+MOS lub AOS+AROS lub AOS+MOS+AROS.

:)

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2012 19:27:23 przez kjb666
[#103] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@kjb666, post #102

Ogień to się zacznie wtedy, gdy MOS na Sam okaże się lepszy od AOS.

Przewidujesz inną opcję? Ja po wynikach porównań systemów na Pegasos 2 nie mam żadnych wątpliwości, dodatkową biorąc pod uwagę że tym razem to MorphOS Team portuje system na sprzęt - czyli mocno zdolniejsza grupa programistów.
[#104] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@pampers, post #103

Tak, inna opcja to koniec świata 21.12 2012 i koniec wojny. Potem lew AmigaOS oraz owieczka MOS będą razem pasły się na zielonych pastwiskach alternatywnych systemów operacyjnych. Amen
[#105] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@pampers, post #103

Niepotrzebnie patrzycie w kategorii że ktoś musi przegrać. Wygra użytkownik, zawsze.
I nie skasuje on AmigaOS z dysku, za to ten AmigaOS się poprawi. A może i MorphOS się uzupełni. Konkurencja na tak małym rynku to szaleństwo. Z niecierpliwością czekam na efekty.
[#106] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@pampers, post #103

Bujaj dalej w swoich obłokach. Mocno zdolniejsza grupa ? zapomniałeś napisać moim zdaniem, a wyniki systemów na pegu2 były takie a nie inne bo twórcy os4 nigdy nie dostali pełnej dokumentacji sprzetu od Genesi, o tym pewnie zapomniałeś??Przez cały czas szerzycie propagande jaki to mos jest dobry, gdyby taki był obronił by się sam, np. poprzez ilość użytkowników, a nie ciagłę udowadnianie sobie to my jesteśmy lepsi bo tak mówimy i tak ma być.
[#107] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#108] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@c3p0, post #106

Specjalnie sobie założyłeś konto w minutę przed napisaniem tego posta, żeby anonimowo portollować. Myślę, że po wyjściu wersji MorphOS-a obsługującej Sam460ex testy porównawcze zostaną zrobione również i na tej maszynie... MorphOS jest dobry i ma całkiem niezłą ilość użytkowników, a jesteśmy lepsi nie dlatego, że tak mówimy .
[#109] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@c3p0, post #106

Za złamanie punktu 16 regulaminu, ban na konto dożywotni oraz przedłużenie bana na konto pierwotne.
[#110] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#111] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@sand, post #1

100 postow o NICZYM ok, racja, dla kogos nie znajacego najnowszej historii amigowego polswiatka clown
[#112] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@gx, post #111

Na Twoim miejscu bym nie pisał o "postach o niczym". Tacy mistrzowie jak Ty, RadosławF, GumBoy, selur i paru innych, potraficie tworzyć setki postów o niczym. I to niezależnie od tego, czy odbiorca zna najnowszą historię amigowego półświatka, czy nie...
[#113] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@krashan_, post #112

Taa, "uderz w stol, a nozyce same sie odezwa"
[#114] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#115] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@krashan_, post #99

Z punktu widzenia potencjalnych użytkowników MorphOS-a Sam460ex, mimo nienajniższej ceny, ma dwie zalety: jest sprzętem nowym

Co z tego jak za cene nowego mogę mieć kilka szrotów i wystarczy mi do końca życia?
[#116] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@pinior, post #115

za cene nowego mogę mieć kilka szrotów i wystarczy mi do końca życia?

Jak Ci wystarczy do końca życia, to po prostu nie kupujesz Sam460. Prawda jakie proste?
[#117] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@adam_mierzwa, post #68

Odnosnie wchodzenia w srodowisko i kwestii statystycznych podam siebie dla przykladu: jako staly i wierny czytelnik zagladam tu codziennie, chce byc na czasie z newsami, lubie poczytac te Wasze dyskusje i nabrac ogladu sytuacji. Trzymam sie klasykow, a w nowy sprzet nie zainwestuje, bo nie jest on w stanie mi zapewnic funkcjonowania w dziedzinach ktorymi sie zajmuje. Jesli to sie zmieni to czemu nie, ale to melodia daaalekiej przyszlosci, jesli kiedykolwiek.
Jednak na pewno nie przybliza mnie do jakichkolwiek zakupow i 'wspierania systemow' czytanie postow w stylu #94 i podobnych.
Tyle mojego czytelniczego i nic nie znaczacego zdania, pozdrawiam :)
[#118] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@kjb666, post #102

ŁOŁ, ale żeście pojechali z koxem , jak rano czytałem ten wątek było chyba z siedem postów a teraz
cztery strony. Widać wydarzenie to wzbudza emocje, no i dobrze.

Ogień to się zacznie wtedy, gdy MOS na Sam okaże się lepszy od AOS
Mam szczerą nadzieję że tak właśnie będzie, a to dlatego że to da dodatkową motywację do dalszego rozwoju i ulepszania AOS4,
a co za tym idzie MOSa też bo oni nie będą chcieli zostać w tyle - tak czy siak będzie lepiej.

Nie potrzebne tylko te wredne wtręty z obu stron.

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2012 23:21:14 przez Radek_Cz
[#119] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@c3p0, post #106

tak w kwesti formalnej, doce do pegasosa od dawna sa dostepne na sieci, razem ze schematami, oprocz dostepu bezposredniego mozna takze miec dostep posredni przez of, co wykorzystal hyperion
[#120] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Wojox, post #101

Ja gdybym posiadał AOS4,x na Sam460ex od razu bym instalował obok MOSa.

I kazdorazowo wyciagalbys np karte USB 3.0 ze slotu PCI by wsadzic tam starego Radeona, przepinalbys kable do monitora itp? Coz gratuluje samozaparcia, aczkolwiek uwazam ze 99% ludzi bedzie wolalo uzywac nowszej karty graficznej, nowszego USB itp. oraz nie bawic sie w zadne przepinanki. To przeciez calkowicie oczywiste ze to nie amigowcom bedzie brakowac MOSa, tylko morphosowcy ktorzy kupia ten sprzet dla systemu z pod znaku niebieskiego motyla, szybko uznaja ze instalacja MOSa nie ma sensu, gdyz z AmigaOS zycie jest wygodniejsze.

I jak mniemam widzi w MOS Teamie lepszego partnera do rozwoju systemu niż Hyperion.

Developerzy plus betatesterzy AmigaOS 4, to jakies 300 osob, mniej wiecej jenda czwarta wszystkich uzytkownikow MOSa w ogole i z pewnoscia duzo wiecej niz zakladana potencjalna liczba sprzedanych licencji MOSa na SAM460 . Byc moze Ty miales w szkole problemy z matematyka, ludzie z ACube, ktorzy nomen omen wchodza w sklad zespolu developerskiego AmigaOS (skoro uwazasz ze jest tam 2 - 3 ludzi, to znaczy ze Twoim zdaniem jest tam tylko samo ACube i wypinaja sie na samych siebie) potrafia jednak liczyc. Po godzinach to robia ale mosowcy, czyli Mariak, ten koles na ktorego musiano robic sciepe na starego jabola z G5 (MOS team to potrezna firma ze nie stac ich na sprzet spod smietnika, nie ma to tamto) oraz paru Polakow, zawodowo pracujacych zupelnie nad czym innym.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem