[#31] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@sand, post #1

[#32] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@adam_mierzwa, post #30

CO tu się wahać MOSa można sprawdzić na sprzęcie za 100 PLN. Jak się nie spodoba sprzęt odsprzedać z minimalną stratą.
[#33] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #28

W powiązanych jest link do fb i z tego co widzę SAM 460 daje teraz dostęp do 5 systemów - fiu fiu..

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2012 15:57:49 przez adam_mierzwa
[#34] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #32

Dokładnie ;)
[#35] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@adam_mierzwa, post #30

Imo wymówka jest - jeżeli ukaże się port MorphOSa na Sam to nie zmieni to ceny samej płyty...
[#36] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Drako^BB, post #34

Ano można sprawdzić tanio, ale są jeszcze tacy którzy chcieliby nie tylko powąchać ale i mieć. A nie mogą sobie pozwolić na kilka komputerów w domu. Część użytkowników starszych czy też słabszych komputerów pod AmigaOS 4 (klasyk PPC, SAM 440ep) - dla nich to jest strzał w 10.

Ano pewnie, są i tacy którzy będą tylko czytać PPA ale nie zdecydują się kupić cokolwiek. Pozdrawiamy wiernych czytelników

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2012 16:04:21 przez adam_mierzwa
[#37] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Ender, post #27

Do tego na SAM460 ma być chyba port Arosa, więc posiadanie płyty i trzech systemów na niej nią jest takie głupie.
I to jest naprawdę mądre zdanie. Ktoś kto jest zainteresowany systemami, ma kasę i np. mało miejsca w domu to idealne rozwiązanie. Sam nie uważam by ktoś specjalnie kupował Sam tylko pod mosa skoro są tańsze używane sprzęty.Nienawiść widać z niebieskiej strony to odnośnie zdania czy da się kupić Sam bez systemu..I taka refleksja naszła mnie na koniec, może ludzie z mos teamu w przyszłości mają zamiar całkowicie przerzucić się na nowy sprzęt , porzucając stare jabca. Wtedy A-cube miałaby monopol na rynku amigowym i ceny mogły by być duzo tańsze.
[#38] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@adam_mierzwa, post #36

Wydatek 100 PLN to nie wydatek, więc bez przesady z tym pozwoleniem sobie na zakup 2 kompa. To mniej niż 10 paczek papierosów. :) No chyba, że nie ma miejsc w domu w to prędzej uwierzę.

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2012 16:06:20 przez Sventevith
[#39] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@vegeta, post #37

Chyba za dużo ostatnio politykierów oglądasz, skoro proste pytanie o dostępność samej płyty bez przywiązanego systemu AmigaOS jest dla Ciebie nienawistne. Wyluzuj trochę bo ostatnio spięty jesteś mocno.
[#40] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@vegeta, post #37

Nie wiem co w moim pytaniu o możliwość zakupu płyty SAM bez OS4 jest nienawistne. Odpowiedź na to pytanie pokazuje jaki był cel MOST.
[#41] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@vegeta, post #37

A dlaczego mieli by skończyć z supportem apple ?
Wiadmo że będzie jeszcze mos na Ibooka i PM G5
Może przy okazji portu na PM G5 pojawi się poźniej wersja na ImacaG5
I tyle z apple ;)
[#42] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #38

O miejsce (btw 10 paczek na miesiąc to oszczędnie). Przykładowo ja mam PC, A1 i laptopa, i gdybym przytargał jeszcze jeden komp prawdopodobnie zostałbym wyeksmitowany
[#43] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@adam_mierzwa, post #30

Ci, którzy wahali się AmigaOS 4.x, MorphOS 3.x, AROS faktycznie mają łatwiejszy wybór.
[#44] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Drako^BB, post #41

Jestem ciekawy co ze sterownikami dźwięku. Bo karty GFX to pewnie będą te same co na struclach czyli R200 i później R300. Swoją drogą test QIII na OS4 i MOS będzie ciekawy :) Szczególnie jak pojawią się sterowniki nowe dla OS4. No i posiadacze sam mogą zagrać w RCTW. Coś czuje, że ten MOS na SAM będzie miał wydźwięk głównie propagandowy. Wreszcie będzie można na SAM przeglądać komfortowo internet
[#45] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Drako^BB, post #31

Są kolejne wieści, port MOSa na SAM (Wersja 3.2) jest we wczesnej fazie rozwoju. Projekt nazywa się: Naomo - jakieś skojarzenia ?

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2012 16:21:23 przez Sventevith
[#46] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #45

Natami
[#47] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Ender, post #46

Moana

Naomo

Jednak chyba ten MOS na SAM to jakaś mała zemsta :)

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2012 16:28:15 przez Sventevith
[#48] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #44

Nie wydaje mi się, żeby Team 'zmuszał' zainteresowanych do downgrade karty graficznej, ale to tylko moje niczym niepoparte przypuszczenia - nie wiem w sumie też jakie karty posiadają obecni właściciele Sam.

Btw. jak będziesz chciał iBooka daj znać :P
[#49] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@vegeta, post #37

Nienawiść widać z niebieskiej strony to odnośnie zdania czy da się kupić Sam bez systemu...

Nienawiść do kogo, czy może do czego? Jeżeli na przykład szukałbym w sklepie laptopa bez systemu (bo chcę sobie powiedzmy Linuksa zainstalować), to pytanie o taki sprzęt skierowane do sprzedawcy oznacza nienawiść do Windows? Może zaparz walerianki, albo jakieś dobre wino na zmniejszenie stresu? To zastanawiające, a jednocześnie smutne, że osoby kibicujące AmigaOS 4 wszędzie widzą jakąś nienawiść i bojówki.
[#50] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #47

Szybko rozgryzłeś zagadkę ;)
[#51] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@krashan_, post #49

Wina lepiej nie, u niektórych alkohol może tylko wzmagać agresję. No ale jeżeli koniecznie wino to tylko czerwone ;)
[#52] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@krashan_, post #49

W sumie podrzucił mi pomysł na obrone w sądzie jak mnie jakiś sprzedawca wkurzy.

Już widzę te bilbordy - akcja społeczna: "Bo sprzedawał komputer z systemem operacyjnym"

W sumie do wszczęcia bójki każdy powód jest dobry :D

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2012 16:31:04 przez Sventevith
[#53] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #47

Przecież żartowałem
[#54] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@pampers, post #48

iBooka będę chciał jak tylko MOS się na niego pojawi i będą stery 3D. PowerBook jest za duży już mam jedną kobyła laptopa. Na wyjazdy będzie dobre coś małego :) Tyle, że jak bym chciał maks mocy przy jak najmniejszy sprzęcie. Wychodzi mi: http://www.everymac.com/systems/apple/ibook/specs/ibook_g4_1.33_12.html

Tylko czy TI Mobility Radeon 9550 będzie obsługiwany.
[#55] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #54

Ja akurat mam 14" 1.42, dla mnie jednak mniej atrakcyjny niż mój PB 5,9.
[#56] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@adam_mierzwa, post #16

Czytałem dawno temu (niepotwierdzone) że MorphOS nie może ukazać się na sprzęcie z AmigaOS bo Benek puści MOS team z torbami, czy też że jest jakaś niepisana umowa. Nie może konkurować na tym samym sprzęcie.

Hermans niewatpliwie moze puscic ACube z torbami (czyli zerwac umowe na wylaczna dystrybucje AmigaOS, czy ewentuelnie nie udzielac licencji na marke AmigaOne), dlatego tez mam nadzieje ze akcja ta zostala uzgodniona z Hyperionem. Przez co rozumiem nierozerwalna sprzedaz SAM wraz z systemem AmigaOS. Wowczas to rzeczywiscie nastapiloby zjednoczenie srodowiska, bowiem kazdy morphosowiec chcac nie chcac musialby wesprzec finansowo wysilek Hyperionu. Dodatkowo konfrontujac dzialanie SAM na AmigaOS z Radeonem HD, obsluga SATA, USB 3.0 vs. MOSa naj R200 + przejscoweczki SATA&ATA itp. doszedlby do jedynych slusznych wnioskow, ktorego systemu nalezy uzywac, a ktory dawno juz trzeba bylo kopnac w cztery litery.
[#57] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@pampers, post #55

Pod jakim względem ? Bo faktycznie jeśli chodzi o rozmiar to między 15'', a 14 różnica nie jest duża, ale 12'' to już 6 cm. Najlepszym wyborem dla mnie by był PowerBook G4 1.5 12" ale on ma Nvidie :(

Swoją drogą czy takie 1.33 da się przykręcić do 1.42 ?
[#58] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Mufa, post #56

doszedlby do jedynych slusznych wnioskow, ktorego systemu nalezy uzywac, a ktory dawno juz trzeba bylo kopnac w cztery litery.

No aż tak źle chyba nie będzie, że userzy OS4 na sam zaczną kasować system?
[#59] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #57

Pod jakim względem? Dla mnie po prostu 14 cali to za mało na wygodną pracę.

W kwestii podkręcenia musisz pogooglać ale czy warto, szczególnie że to laptop.
[#60] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@adam_mierzwa, post #30

Ja bym wartości licznika nie brał na poważnie przy takich rozważaniach bo to się zupełnie nie przekłada. Prędzej już realne liczby zainteresowanych wyrażone na przykład jakie są statystyki ile osób nabyło pismo czy ile osób zaktualizowało dane w bazie użytkowników. Wyjdzie to góra 250 osób a nieposiadających żadnego sprzętu i zainteresowanych aczkolwiek wpadających na strony tego tupu od czasu do czasu może to być moim zdaniem ułamek z tej liczby.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem