[#151] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #149

Za punkt wyjścia nie do końca brałbym pod uwagę wersje x86. Faktem jest to, że na przestrzeni 2-3 lat rozwój był bardzo zauważalny (z perspektywy wydajności) i jako rozwiązanie niesie za sobą pewną perspektywę na przyszłość, czyli zgodność z DX3D bodaj wersji 10 (chociaż mogło się to już zmienić). AROSowa implementacja jak się przyglądałem jest obiecująca i wydajna, ale o ile się nie mylę była tylko częściowa i dotyczy kompilacji AROSa dla architektury x86. PPC w tym układzie to inny świat i jak mniemam OS4 jako pierwszy system na tą architekturę ma szansę na tak rozbudowane api. Jak już wyżej napisałem, nie roztrząsajmy tematu, bo i po co?
Wolę się zajść moimi licznymi hobby. Reszcie też to proponuje.
[#152] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Lokaty, post #147

Cieszę się też, że ktoś z MOSTeamu "pomaca" SoC, czyli coś nad oprogramowaniem czego do tej pory skupiał się Hyperion. Zobaczymy ile czasu to zajmie i jakie rezultaty przyniesie

MOSTeam już "macał" SoC, dokładnie 5200B który znajduje się w Efice - Całkiem nieźle im to "macanie" poszło :)
[#153] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@waldiamiga, post #152

Oczywista sprawa, ale 5200 na tle 460ex wygląda biednie, dlatego interesuje mnie rezultat. Dłubanie przy 460ex to jest robota prawie od zera biorąc pod uwagę oprogramowanie wszystkich interfejsów, dźwięku i zintegrowanej grafiki. Nie jest to taki błahy wyczyn...
[#154] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Lokaty, post #147

Wiara ponoć góry potrafi przenosić Hobby hobby hobby, po co sie stresujesz i piszesz dyrdymaly, jak bedzie 3d na radkuhd to przyjdz i sie pochwal, po cholere "baranom" poszerzasz horyzonty na sile?

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2012 19:15:38 przez fazior
[#155] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Mufa, post #141

[#156] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@fazior, post #154

Bo w przeciwieństwie do "baranów" nie mam ciśnienia na gówniany słowotok.
[#157] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Lokaty, post #151

Dla mnie to nie wygląda obiecująco: http://amigaworld.net/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=35363&forum=9&19
[#158] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Lokaty, post #156

Mniam, czy Ty naprawde wierzysz w to ze 3d na tych kartach za naszego zycia w os4 bedzie obslugiwane/wykorzystane? I w jakim promilu wg Ciebie ? W cos tam wierzysz - juz napisales, teraz napisz w co konkretnie.
[#159] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@fazior, post #158

czy Ty naprawde wierzysz w to ze 3d na tych kartach za naszego zycia w os4 bedzie obslugiwane/wykorzystane? I w jakim promilu wg Ciebie ?

To moze ja Ciebie zapytam w jakim stopniu 3d pod MorphOSem jest wykorzystywane? w 1 czy 2 %?
Jezeli masz odmienne od mojego zdanie to prosze wymien przynajmniej 5 gier, ktore na miniGl nie maja szansy zadzialac z odpowiednia predkoscia.
Ponizej zamieszczam tytuly 2 najbardziej zaawansowanych gier dla systemu MorphOS.

Quake III Arena - 2 grudzien 1999
Return to Castle Wolfenstein - 19 listopad 2001
Jak widzisz obie gry maja juz dobre 10 lat...

Co prawda portu Wolfa jeszcze nie ma dla systemu AmigaOS4.x ale biorac pod uwage wymagania gry dla peceta czyli Windows 95, 400 MHz AMD/Intel to spokojnie moglaby dzialac na starej dobrej SAM oczywiscie pod miniGL.

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2012 20:44:59 przez Leon
[#160] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #157

I nie będzie. Winą można w znacznej części obarczyć implementację sterownika nouveau dla kart nvidii, który jest nadal na etapie rozwojowym. W sumie na tym skończę bo temat dotyczy zupełnie innego obszaru. Jeżeli masz chęć dokończyć to zapraszam na priv.
[#161] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #157

...tym bardziej że te sterowniki 280.13 i tak były mocno niedopracowane: http://www.nvidia.pl/object/geforce-R310-drivers-20121106-pl.html
[#162] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Leon, post #159

Leon, ja nie chce deliberowac o zdaniach, gierach ktore kiedys tam pojda, o kartach gfx ktore sa wykorzystywane w jakims tam ulamku. To co jest na mosa =>os4, z ktorego by to roku nie bylo , pokaz lepsza przegladarke, lepsza giere 3d, lepszy system updatow, ladniejsze ikony, podklady na blat :D itd. ["pokaz mi pierdyliard gier ktore beda"] i ofisa:) i uzywalnego fajerfoksa i cos tam cos tam, a ja w koncu kupie o4 na pega. zbieram sie od paru lat - oS4 na ami ppc nabylem. bolalo. 3 stowy za boinga i nieuzywalne cos.

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2012 21:34:35 przez fazior
[#163] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Leon, post #159

Wiele gier pod MOSem wykorzystuje 3d, wydajność Radka 9200 w niektórych produkcjach już powoli przestaje wystarczać, zwłaszcza w rozdzielczościach współczesnych monitorów np. 1600x1200. Z fajnych gier 3d pod MOSa mamy: Descent Freespace, Freespace II, Quake I - III, Return To Castle Wolfenstein, UFO: Alien Invasion, Virtual Grand Prix 2, True Combat, Urban Terror i kilka innych. Z użytków np. Stellarium nie pogardzi szybszą kartą graficzną.
Co do tego, co "mogłoby" działać pod OS4, to jest tego cała lista (choćby spora część tytułów z MOSa które podałem), niestety, póki co nic nie działa, gdyż środowisko userów OS4 woli chyba skupić się na działalności ewangelizacyjnej zamiast pisać programy/wspierać zdolnych ludzi mogących to robić.
Prawie wszystkie porty dobrych gier komercyjnych na OS4/Motphosa są stare, gdyż tylko takie gry są uwalniane przez producentów i można je portować.
Tutaj spis (z linkami) gier pod Morphosa: http://morphos.lukysoft.cz/vypis.php?kat=12
Już się cieszę na zbliżające się sterowniki dla Radków 9600 - 9800. A niewykluczone, że jakąś G5 2 GHz sobie kupię. :) A dlaczego? Z tego samego powodu dla którego tych kilku ludzi kupiło sobie X1000... dla fun'u, a tym bardziej mnie cieszy, że dostanę sprzęt za 1/10 ceny X1000. Dla mnie komputer i jego cena to nie wyznacznik statusu społecznego (coś jak odpowiednia grubość złotego łańcucha na szyi dresiarza ).

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2012 21:43:31 przez wali7
[#164] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@wali7, post #163

fajnych gier 3d pod MOSa mamy [...]

Fortis też jest fajny, chociaż MDW twierdzi inaczej ;), ale przynajmniej gra nie jest portem tak jak niestety większość produkcji co te, leciwe już ze względu na możliwości, 3D wykorzystuje.
[#165] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@wali7, post #163

.

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2012 21:46:04 przez grxmrx
[#166] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Leon, post #159

Wybacz wystarczy zobaczyć jak żałośnie działa QuakeIII na SAM + OS4 w porównaniu do starego PC aby widzieć, że nie ma sensu patrzeć na wymagania PC. Owszem na SAM+MOS by działał bo sterowniki są szybkie ale na OS4 to możesz zapomnieć o RCTW + obecne MiniGL.
[#167] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@wali7, post #163

Z dobrych gier dodał bym jeszcze:

Robin Hood: The Legend of Sherwood
Knight and Merchants

One 3D nie wykorzystują ale są kozak.
[#168] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@grxmrx, post #165

Fortis grafiką i grywalnością bije każdy exclusive na OS4. Swoją drogą dziwie się Hyperionowi, że przez tyle lat nie sportowali, żadnej komercyjnej gry skoro mają tak dużo userów. Port dużo czasu nie zajmuje (mniej niż FireFox), a zgarnęli by więcej kasy no i coś poza przestawianiem ikonek na OS4 można by porobić.
[#169] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#170] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#171] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?
[#172] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@michalmarek77, post #169

Nie wiem ale nie zakupienie czegoś z powodu, że ktoś kto nam nie odpowiada jest tej rzeczy użytkownikiem to skrajny debilizm. Więc nie wiem jak mógł bym Mufa zniechęć mnie do kupienia OS4. Nie kupiłem bo system jest lekko drewniany na tak słabym sprzęcie i tyle. Mufa sobie gadać co mu się podoba jak będę chciał to system kupię.
[#173] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@wali7, post #163

Z fajnych gier 3d pod MOSa mamy: Descent Freespace, Freespace II, Quake I - III, Return To Castle Wolfenstein, UFO: Alien Invasion, Virtual Grand Prix 2, True Combat, Urban Terror i kilka innych.

Co do tego, co "mogłoby" działać pod OS4, to jest tego cała lista (choćby spora część tytułów z MOSa które podałem), niestety, póki co nic nie działa, gdyż środowisko userów OS4 woli chyba skupić się na działalności ewangelizacyjnej zamiast pisać programy/wspierać zdolnych ludzi mogących to robić.

Mylisz sie spora czesc Twojej listy jest dostepna dla AmigaOS4.

Descent Freespace - jest dla AmigaOS4
Freespace II - jest dla AmigaOS4
Quake I - III - jest dla AmigaOS4
Return To Castle Wolfenstein - BRAK
UFO: Alien Invasion - jest dla AmigaOS4
Virtual Grand Prix 2 - autor byl zainteresowany portem ale wtedy nie mial odpowiedniego sprzetu. Swoja droga na efice gra dzialala koszmarnie wolno, nie pomoglo jej wspaniale 3d.
True Combat - przeciez to jest mod do QuakeIII
Urban Terror - kolejny mod do QuakeIII

Niestety dla systemu MorphOS nie powstala ani jedna gra, ktora nie moglaby dzialac na MiniGL.
Wniosek nasuwa sie tylko jeden 3d dla MorphOSa jest przereklamowane.
Jakby bylo tego malo to nawet to wspaniale 3d nie pomaga podczas emulacji klasyka chocby starych
gierek 3d ktore pomykaly ladnie na 030 i AGA ale najwazniejsze, ze do przesuwania ikonek daje rade.
[#174] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Leon, post #173

Odpalać się, a być grywalne to dwie różne rzeczy. Quake III na SAM grywalny nie jest, a tym bardziej do niego mody gdzie mapy są większe. RCTW tym bardziej byś miał slideshow.
[#175] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #5

Hmm faktycznie tak było wygląda na to że są nie słowni.
[#176] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Leon, post #173

Napisz jak wymienione przez ciebie gry działają na Sam. W końcu masz ten sprzęt, więc możesz się z nami podzielić wiedzą.
[#177] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Hellena, post #175

Z drugiej strony czego się nie robi dla ludzi. Skoro środowisko OS4 nie było w stanie przez lata dostarczyć przeglądarki z podstawową funkcjonalnością to zrobi to MOST. W końcu SAM + Amigowy system da możliwości normalnego korzystania z tak powszechnej obecnie rzeczy jak internet.

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2012 08:46:40 przez Sventevith
[#178] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@wali7, post #176

Napisz jak wymienione przez ciebie gry działają na Sam. W końcu masz ten sprzęt, więc możesz się z nami podzielić wiedzą.

To może być, rozumiesz, trochę trudne dla Leona. Bo ma dwie opcje. Albo może skręcić wyniki i wrażenia. Ale zawsze ktoś inny może sprawdzić. Albo może napisać prawdę. Ale wtedy, cóż, kurna może się okazać, że 3D w AmigaOS 4 jest - hmmm... - przereklamowane?
[#179] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@krashan_, post #178

Powinieneś w prokuraturze pracować ;) ( winien nie winien, siedzieć powinien ). Od razu założyłeś, że Leon będzie kłamstawa pisał ;)
[#180] Re: No nieźle Sam460ex z MorphOS ?

@Sventevith, post #177

Czyli przeglądarka dla AmigaOS_4 nie potrafi wyświetlać stron ? Bo to chyba jest podstawowa funkcjonalność przeglądarki www ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem