[#31] Re: Efika 99$

@Jacek Piszczek, post #30

a czytniki kart CF na to IDE w Efice beda dzialac?

[#32] Re: Efika 99$

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #31

Działają gdzieś widziałem to...

[#33] Re: Efika 99$

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #31

[#34] Re: Efika 99$

@Rafael/ARMO, post #33

Kurcze, za taką cenę ja z chęcią pobawiłbym się tym maleństwem.. żeby był już MOS 2.0 dostępny to z miejsca biorę.. Jak pojawi się jakaś społeczna lista zapisów- jestem chętny.
Co do napędów optycznych powinny działać również IDE na stronie o Efice (hardwarebook) nie było żadnych przeciwskazań..

Przy tej wielkości płyty (gdyby jakąś małą grafikę dorwał) aż prosi się o zmontowanie sprzętu mobilnego (kolejny AmiLaptop ;)

Ostatnia modyfikacja: 22.05.07 19:17
[#35] Re: Efika 99$

@Rafael/ARMO, post #33

to super :)

"128MB DDR RAM@266MHz (configurable from 32MB to 512MB)"

o co dokladnie chodzi w tym zdaniu w nawiasach?

czy wbudowany stos TCP/IP w nowym MOS ma mozliwosc udawania innego numeru MAC karty jak Miami?

i jeszcze jedno pytanie czy nowy MOS bedzie mial w systemie MMU?

[#36] Re: Efika 99$

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #35

Rzeczywiście pytanie o pamięć jest ciekawe w kontekście tego opisu "128MB DDR RAM@266MHz (configurable from 32MB to 512MB)".
Tym bardziej, że na płycie (płytce) nie widać żadnego gniazda pamięci!!?
[#37] Re: Efika 99$

@BULI, post #36

Na odwrocie efiki są punkty lutownicze na dodatkową pamięć

Ostatnia modyfikacja: 23.05.07 01:05
[#38] Re: Efika 99$

@Drako^lM, post #37

A lutownica jest wliczona w cenę 99$ ? ;)
[#39] Re: Efika 99$

@Drako^lM, post #37

faktycznie sa na dwie kostki :) tylko gdzie takie kupic, wylutowac z drugiej efiki

[#40] Re: Efika 99$

@deez, post #38

[#41] Re: Efika 99$

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #35

"128MB DDR RAM@266MHz (configurable from 32MB to 512MB)"

o co dokladnie chodzi w tym zdaniu w nawiasach?

To znaczy że zamawiając wiekszą ilość Efik (tzn pewnie minimum 50 sztuk) możesz zdecydować o ilości pamięci która ma być wlutowana w trakcie produkcji.

[#42] Re: Efika 99$

@Rafael/ARMO, post #41

to co zbieramy 50 osob zamawiamy i mamy wiecej pamieci i koszty przesylki prawie za free :D

[#43] Re: Efika 99$

@Rafael/ARMO, post #41

to byłoby coś, bo liczba programów pod Morphosa mająca apetyt na więcej niż 128 MB RAM jest całkiem spora (całkiem z brzegu: Blender, Freespace2, Stellarium)
[#44] Re: Efika 99$

@Drako^lM, post #37

Jak znam życie! - posłużą one do nieprawdopodobnej wręcz rozbudowy tego sprzętu - tak jak to było z częściowo (niby :D) rozbudowywalną A 1200. Powstanie nowa kanapka, tyle dużo nowocześniejsza...
Ale gdybym nie miał Pegaza - na pewno bym się na to skusił...

[#45] Re: Efika 99$

@wali7, post #43

Z tego jak ostatnio testowałem to nie chodził mi tylko freespace2 :)

[#46] Re: Efika 99$

@Drako^lM, post #45

Freespace2 lubi zwisnąć już na 256 MB (o czym lojalnie ostrzega instrukcja), ale mój ostatni kilkudniowy eksperyment z downgradem z 512 do 256 MB był męczarnią...
co prawda przez ponad rok miałem w Pegu tylko 256 MB, ale coraz więcej programów zdradza spory apetyt na RAM. Nawet jeśli dany program nie pożre 100 MB od razu, to nie zapominajmy, że mamy multitasking :)
[#47] Re: Efika 99$

@BULI, post #34

Optyka mozna by w sumie probowac podlaczyc, ale a) zamiast HD, bo naraz 2 urzadzen podlaczyc sie nie da, b) uwazal bym bardzo - jesli cedek pociagnie za duzo pradu, to po prostu spalisz procka i bedziesz $99 do tylu :)
[#48] Re: Efika 99$

@Jacek Piszczek, post #47

jesli cedek pociagnie za duzo pradu, to po prostu spalisz procka

Zasilanie do portu IDE idzie przez procesor? . Chociaż tak, czy inaczej, lepiej za dużo nie kombinować i po prostu podłączyć tam dysk 2.5".

[#49] Re: Efika 99$

@Grzegorz Kraszewski, post #48

Nie wiem jak idzie, elektronikiem nie jestem. Ale chlopaki z bPlanu ostrzegali, ze takie zabawy moga sie bardzo zle skonczyc.
[#50] Re: Efika 99$

@wali7, post #46

że mamy multitasking

Wiec domagamy sie ( ;) ), aby MOS2.0 mial rozbudowana obsluge pamieci wirtualnej :)
[#51] Re: Efika 99$

@Andrzej Drozd, post #50

A w zamian poczekamy kolejne "dwa tygodnie" ?? :D
[#52] Re: Efika 99$

"jesli cedek pociagnie za duzo pradu, to po prostu spalisz procka" - Super cool , a podobno miała to być alternatywa dla "kanapek".

Ostatnia modyfikacja: 23.05.07 17:04
[#53] Re: Efika 99$

@Andrzej Drozd, post #50

"Wiec domagamy sie ( ), aby MOS2.0 mial rozbudowana obsluge pamieci wirtualnej"

...albo opcję wyłączenia multitaskingu. :P
[#54] Re: Efika 99$

jak sie podlaczy cedeka/dysk 3.5" to przeciez nie trzeba pradu pobierac z plyty po tasmie ide jak dysk 2.5" (41-44pin) tylko standardowo bezposrednio z zasiilacza.

Ostatnia modyfikacja: 23.05.07 17:10
[#55] Re: Efika 99$

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #54

Co do palenia procka przez kożystanie z napędów optycznych?? Hmm.. bardzo ciekawe ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie zastosowac przejściówkę na 3,5 cala i zasilanie bezpośrednio z zasilacza.
Co do problemu czy HD (3,5) czy CD dlaczego niby nie miał by kontroler na jednym porcie obsłużyć dwóch urządzeń na jednej taśmie (nie znam kontrolera pod amiga czy piecem gdzie było by to niemożliwe!?)

Ostatnia modyfikacja: 23.05.07 18:16
[#56] Re: Efika 99$

@Kiv_Master, post #53

multitaskingu nie trzeba wyłączać, tylko wystarczy odpalać tylko jeden
wymagający program w danym momencie - czyli dokładnie tak jak robiło
się w czasach mało rozbudowanych klasyków :)
tu jest podniesiona kwestia wspomnianej przez Rafała możliwości
zamówienia Efiki z większą niż 128 MB ilością RAM. Jak dla
mnie Efika z 256 lub 512 MB to nie byłaby zła sprawa - nie musiałbym
taszczyć Pega na Amimajówki :) ... bo 128 MB to naprawdę mało, mimo iż
MOS2.0 i Sputnik bardzo ładnie sobie radziły na tej ilości
pamięci.
[#57] Re: Efika 99$

@BULI, post #55

Ja czytałem gdzieś na forum powerdeveloper.org chyba, że elektrycznie ten port ide nie jest w stanie zagwarantować poprawnej pracy jeśli ktoś chce uzyć taśmy do podłączenia dysku czy czegoś innego - im dłuższa tym większe prawdopodobieństwo porażki.
[#58] Re: Efika 99$

@Drako^lM, post #37

Hm, to ciekawe... a nie wiesz może, gdzie są jakieś informacje "źródłowe" na ten temat? Jakie kości można przylutować i w jakich konfiguracjach?

To byłoby naprawdę ekstra, gdyby dało się gdzieś chociaż z 256Mb dodatkowej pamięci wyhaczyć i znaleźć serwis który by mi to przylutował (bo oglądając płytkę, to z moim "sprzętem" nie dam rady )

Ostatnia modyfikacja: 23.05.07 19:18
[#59] Re: Efika 99$

@APair, post #57

"im dłuższa tym większe prawdopodobieństwo porażki"

Bez przesady, na pewno da się znaleźć kompromis i taśma 20/30 cm nie bedzie problemu (aż tak nie osłabi sygnału).
Dla mnie ten wątek o możliwych problemach z HD/CD to jakaś magia, czary czy co??!!
[#60] Re: Efika 99$

@BULI, post #59

Dlaczego magia, przecież to nie jest zwykły kontroler IDE, on jest w procesorze. Całkiem prawdopodobne, że został zaprojektowany na skończoną długość ścieżek połączeniowych, bądź jakaś inna sprawa związana z timingiem / zakłóceniami.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem