[#361] Re: Efika 99$

@Drako^lM, post #1

A nie wiecie może, czy Linuxa można zainstalować na Efice z czytnika kart (SD/MMC, wygląda tak jak pendrive) zamiast z Pendrive?
[#362] Re: Efika 99$

@ntx, post #361

Nie próbowałem. Trzeba po prostu spróbować. U mnie nie poszło z jednego Pendrive'a, nie poszło z CF zakończonego na USB, częściowo poszło z odtwarzacza mp3, mianowicie instaler wystartował, ale kernel efiki już nie chciał. Na szczęście Jurka Pendrive działał za każdym razem i wszystko się dobrze skończyło :D

[#363] Re: Efika 99$

@Sir_Lucas, post #362

Nie miał innego wyjścia :)

[#364] Re: Efika 99$

@ntx, post #361

Oczywiście. Ja swoją instalowałem z karty CompactFlash w czytniku na USB.
[#365] Re: Efika 99$

@APair, post #364

blah... albo jestem mega pechowcem, albo... jestem mega pechOwcem... notoryczny problem z debianem jeszcze zanim na dobre się go odpaliło. robię wszystko po kolei wg efika book, jednakże na końcu instalacji już coś jest nie tak, bowiem nie pokazuje mi się X. Konfig jest niby ok (sprawdzałem z konfigiem Feia i jedyna różnica to wpisy odnośnie rozdzielczości monitora). Mimo wszystko X krzyczy że ma mnie w nosie i się nie odpali - głównym błędem był brak modułów, ale po rozpakowaniu i wrzuceniu ich do /lib/modules niestety dalej nic nie rusza... ma ktoś jakąś koncepcję? (karta to jakiśtam R9250)
[#366] Re: Efika 99$

@ubik, post #365

Nie wiem co akurat u Ciebie jest nie tak, ale z doświadczeń z Pegasosem wiem, że przyczyną może być nawet monitor, u mnie z jednym starszym LCD za cholere nie chce współpracować, pewnie jakbym był jakims ślinuxowym guru, moze by mi się udało wymusić jakoś współpracę... Niestety ten system jest trochę za bardzo zakręcony, żeby domyślać się co mu jeszcze nie pasi. Na razie miełem problem tylko 2 razy (gdy drugi monitor był w naprawie) więc jakoś brakuje mi motywacji do walki z wiatrakami.

[#367] Re: Efika 99$

@Kaczus, post #366

Monitor powinine być ok - raz że to CRT, dwa że tryby w konfigu są ok... Problemem jest to: ****INVALID IO ALLOCATION**** b: 0xf8001000 e: 0xf8000000 correcting
trochę pogooglowałem i widziałem że nie jestem wyjątkiem (parę osób na Pegazie to widziało) - niestety sukcesów rozwiązaniu tego raczej brak
[#368] Re: Efika 99$

@wali7, post #301

www.allegro.pl/item242945699_zasilacz_atx_200w_zasilany_z_12v_z_akumulatora_.html

add:

www.allegro.pl/item242588417_zasilacz_12v_do_plyt_glown_epia_car_nie_tylko.html

Ostatnia modyfikacja: 17.09.07 19:34
[#369] Re: Efika 99$

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #368

ładne przebicie :o
w sklepie, do którego gdzieś w tym wątku jest link ten sam zasilacz kosztuje ok. 160 zł.

[#370] Re: Efika 99$

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #322

Kurczę, zakupiłem taki zasilacz:
http://www.allegro.pl/item244825255_zasilacz_hp_vectra_vl400_sf_malutki_slim_100w.html
i Efika nie działa, nawet nie drgnie :(

[#371] Re: Efika 99$

@ntx, post #370

jak ten zailacz nie ma -5V to masz podobnie jak ja mam, ale jeszcze nie testowalem dokladnie, a mianowicie na zasilaczu mam wlacznik po wlaczeniu Efika startuje, nastepnie jak wylaczylem z poziomu zworki na plycie Efiki to juz nie moglem jej spowrotem wlaczyc z poziomu zworki, ale bylo dziwne bo diody od lana i w hubie swiecily sie, ale moze byc tak jak Fei pisal, bo mialem wlaczony monitor ;]

[#372] Re: Efika 99$

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #371

Czy wszyscy sobie poradzili już z Efikami?

Ja mam dalej problem z mniejszym zasilaczem (ze standardowym ATX z -5V jest wszystko OK), więc zasilacz bez -5v nie działa (tylko zapalają się na chwilę diody). Ale z tego co widzę, to większość zasilaczy nie ma -5v... np. czy będzie działać takie coś:

LINK

Widziałem (chyba) identyczny zasilacz na jakimś zdjęciu Efiki, ale z opisu aukcji wynika, że także nie ma w nim -5v :(

albo takie cudo:

LINK

a może ktoś znalazł jakiś działający mały zasilacz ATX i może podać jaki to był konkretnie model?

[#373] Re: Efika 99$

@ntx, post #372

Ja mam przy Efikach dwa takie:

http://teleinfo.pb.edu.pl/~krashan/foto/powerdev/20070411b.jpg

Oba działają bez zarzutu.

[#374] Re: Efika 99$

@Grzegorz Kraszewski, post #373

Z tego co widzę, to Twój zasilacz nie ma -5V, a więc problemem może być coś innego...

Mój problematyczny zasilacz ma takie oznaczenia:

http://www.topmobile.pl/img/efika_atx.jpg

Ze stacjonarnym komputerem działa OK, a zależy mi na nim bo pasuje do obudowy, którą posiadam.
[#375] Re: Efika 999$

@ntx, post #372

oki wiec tak, obadalem Efike i w ogole nie widac zeby szla jakas sciezka na plycie do "-5V", podlaczylem inny kabelek do zworki "PowerSwitch" i (cud) dziala all git :)

podlaczylem mocniejszy "normalny" zasilacz ATX i dziwne nie ma obrazu i nie dziala reset, ale ten problem tez rozwiazalem - RS jest w PS :) wystarczy pstryknac raz nie trzymac to jest restarcik i po chwili pokazuje sie obraz, a jak przytrzymam dluzej to oczywiscie Efika prawidlowo sie wylacza, a jak pstrykne 1,2 to sie wlacza i git :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem