[#151] Re: Efika 99$

@Jacek Piszczek, post #144

Rozumiem . Choć ja nie będę pisał, gdyż ani 50 ani 500 nie zamówię - a odpowiadałem aby ewentualnie sprostować informację - gdyż jakiś czas temu sam interesowałem się dostępnością wersji z większą ilością pamięci i ten post o 500 sztukach to jedyne co znalazłem (bo z tego co wiem nie wyprodukowano takich).

A wiesz może co można przylutować po drugiej stronie płytki i w jakiej konfiguracji - czy z takim pytaniem też można do b-planu?
[#152] Re: Efika 99$

@APair, post #150

Nie - takie cos to tylko na amimajowce :) no chyba, ze sie jego investorowosc czyms przekona, albo samemu zorganizuje....

[#153] Re: Efika 99$

@APair, post #151

Podejrzewam, że można przylutować to samo, co jest na górze - dwa układy scalone dające dodatkowe 128 MB RAM, oraz kilka brakujących drabinek rezystorowych i kondensatorów. Nie wiem natomiast czy nie trzeba jeszcze czegoś przekonfigurować w firmware. Być może nawet, skoro maksymalną ilością pamięci jest 512 MB, można dołożyć 256, uzyskując w ten sposób w dotychczasowym modelu 384 MB.

Z tym, że wszystko to co tu napisałem, to moje gdybania, nie mam żadnych informacji z bPlanu na ten temat. Sam nie mam zamiaru dokonywać takich modyfikacji, za ewentualne uszkodzenia nie odpowiadam...

[#154] Re: Efika 99$

@APair, post #151

APair napisał(a):

> A wiesz może co można przylutować po drugiej stronie płytki i w
> jakiej konfiguracji - czy z takim pytaniem też można do
> b-planu?

Spróbuj do B-Planu, bo ja napisałem w piątek maila do Genesi (m.in. z pytaniami dotyczącymi zakupu większej ilości Efik) i do tej pory nie raczyli odpowiedzieć. Gdy zamawia się przez ich sklep, automat dolicza 95 dolarów do każdej Efiki (a nawet więcej), co przy zamówieniu 10 sztuk daje ponad 1100 dolarów za transport.

[#155] Re: Efika 99$

@Fei, post #154

Moze miało byc 9,5$ tylko przecinek wcięło ;D
[#156] Re: Efika 99$

@Jacek Piszczek, post #132

To niemożliwe żebyście napisali system tak że każdy nowy hardłer muszą mieć wszyscy programiści.
Zdaje się że Rafał Kowalski ma XBOXa 360.
Jeden XBOX 360 powinien starczyć do przeniesienia jądra systemu i sterowników, tym bardziej że linux już na XBOXie 360 działa i można parę rzeczy odgapić.
Nie wymagam żeby 3d działało.
Tak że jeden, powiedzmy przyszły weekend powinien wystarczyć.
Moge dać 100 E.
Koledzy też się pewnie dorzucą jak zamiast efki będą mogli kupic XBOXa.
[#157] Re: Efika 99$

@norbert741, post #156

a ja nie chcę xpudła, ja chcę PS3! :D
[#158] Re: Efika 99$

@norbert741, post #156

To niemożliwe żebyście napisali system tak że każdy nowy hardłer muszą mieć wszyscy programiści.

Jakie doświadczenie we współtworzeniu systemów operacyjnych daje Ci podstawy do wygłaszania takich opinii? Wszyscy być może nie, ale około 8 - 10 to niezbędne minimum, inaczej taki port będzie trwał kilka lat.

Moge dać 100 E.

Myślę, że jest to o jakieś dwa rzędy wielkości za mało...

[#159] Re: Efika 99$

@norbert741, post #156

"Zdaje się że Rafał Kowalski ma XBOXa 360."

1)nie przekreca sie cudzych nazwisk (Schmidt to Schmidt, nie Kowalski).
2)nie nie ma.

o reszcie nie widze sensu dyskutowac nawet.

[#160] Re: Efika 99$

@Grzegorz Kraszewski, post #158

Popatrz Pan, a linuxa to na nowy hardłer to niektórzy w jeden tydzień i jednoosobowo przenieśli.
I to jeszcze musieli rozgryzać jak linuxa zbutować, jak sterowniki napisać,

A tu wszystko na tacy podane, tylko trochę przerobić we własne źródła wrzucić i skompilować.

I co nie da rady w jeden weekend.
[#161] Re: Efika 99$

@norbert741, post #160

Popatrz Pan, a linuxa to na nowy hardłer to niektórzy w jeden tydzień i jednoosobowo przenieśli.
I to jeszcze musieli rozgryzać jak linuxa zbutować, jak sterowniki napisać,

To znajdź ochotnika który przekompiluje za darmo, albo za 100E. Tak naprawdę z linuxem jest podobnie: jak sobie kupisz sprzęt na który nie ma linuxa a chciałbyś go mieć to masz 3 opcje: a) samemu przenieść b) znaleźć kogoś kto to zrobi c) zapłacić komuś kto to zrobi - ale usługa będzie kosztowała tyle ile ten ktoś za nią zachce. Jeśli się to tobie nie podoba, to pozostają tylko opcje a) i b) .

A tu wszystko na tacy podane, tylko trochę przerobić we własne źródła wrzucić i skompilować.

I co nie da rady w jeden weekend.

Widzę, że jesteś specjalistą w tym temacie, więc mam dla Ciebie propozycję: przekompiluj mi Arosa na xboxa, bo mi się nie chce. Albo dam ci 100 Euro. Źródła są otwarte, więc co za problem. Troche przerobić i skompilować - w jeden weekend. Daj znać jak będziesz miał gotowego. Dzięki!

Ostatnia modyfikacja: 30.05.07 18:18
[#162] Re: Efika 99$

@APair, post #161

Prosze bardzo:

http://aros.sourceforge.net/cgi-bin/nightly-download?20070527/Binaries/AROS-20070527-ppc-linux-system.tar.bz2

Działa.
[#163] Re: Efika 99$

@norbert741, post #162

sorry, w międzyczasie zedytowałem post aby uściślić szczegóły

Ale co do twojego postu wysłanego w czasie gdy edytowałem swój - to co działa? To jest wersja hostowana pod linuxem, nie natywna.

Ostatnia modyfikacja: 30.05.07 18:26
[#164] Re: Efika 99$

@APair, post #163

Tym lepiej.
Masz załatwioną ochronę pamięci.
Po prostu odpalasz każdy program w innym Arosie.
MOS też by tak mógł.
[#165] Re: Efika 99$

@norbert741, post #164

OK, czyli nie zrobisz mi natywnego Arosa na poniedziałek - no trudno, 100 euro nie będzie
[#166] Re: Efika 99$

@norbert741, post #164

Wystarczy kupic sobie kilkanascie pegow/classicow i kazdy program uruchomiac na osobnym.

[#167] Re: Efika 99$

@Grzegorz Kraszewski, post #67

a taki dysk twardy na USB z Efika bedzie dzialac?

www.allegro.pl/item197940201_zewn_dysk_twardy_seagate_320_gb_16mb_7200_fv_raty.html

"MoĹźna go uĹźywaÄ+ rĂłwnieĹź z komputerami wyposaĹźonymi w porty USB 1.1 - pracuje on wtedy w trybie 12 Mbps."

[#168] Re: Efika 99$

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #167

Ja od dłuższego czasu uzywam w Pegazie dysk podłączany przez USB - najpierw 1.1 (złącza na płycie), teraz 2.0 na karcie PCI. Komputer rozpoznaje go jako pendrive, tylko ciut szybszy - osiąga jakieś 10 MB/s pod USB2.0.
Nie próbowałem z niego zabootować Pega, ale podobno się da.
[#169] Re: Efika 99$

@wali7, post #168

A ja botuję pega z pendriva. Najlepsze zabezpieczenie przed dzieciakami. Pendrive w kieszeni i nic im nie przeszkadza w nauce :D
[#170] Re: Efika 99$

@Arbuz, post #169

Pendrive w kieszeni i nic im nie przeszkadza w nauce

bo nie znają jeszcze piwa...

[#171] Re: Efika 99$

@Drako^lM, post #1

no i jest w efunzine tylko szkoda ze tak tanio link :(

[#172] Re: Efika 99$

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #171

Biorąc pod uwagę cenę sprowadzenia z USA, nie jest tak tragicznie. Genesi nie raczyło odpowiedzieć na mojego maila. Widocznie mają klientów tam gdzie zwykle amifirmy.

[#173] Re: Efika 99$

@rzookol, post #170

Piwko znają ale nie lubieją (Jak tatuś)
[#174] Re: Efika 99$

@Fei, post #172

Szybciej dostaniesz odpowiedź jak zapytasz się na blogu BBRV.

[#175] Re: Efika 99$

@Fei, post #172

a na jaki adres pisales ? :)

[#176] Re: Efika 99$

@Drako^lM, post #175

bbrv@genesi-usa.com

Nie będę się pytał na blogu. Jak oni mnie gdzieś, to ja ich też.

[#177] Re: Efika 99$

@Fei, post #176

Przy okazji spytałem Bucka o email od Ciebie. Twierdzi, że nic nie dostał albo mogło się "zawieruszyć". Prosi o ponowne wysłanie.
[#178] Re: Efika 99$

@Jacek Piszczek, post #177

Faktycznie, mail nie dotarł (myślałem, że to się zdarza tylko przesyłkom Poczty Polskiej ). W każdym razie odpowiedź przyszła bardzo szybko:

Zamówienia po 8, 10, 20 sztuk z naszego sklepu są częste i wysyłaliśmy już do krajów takich jak Niemcy, Wlk. Brytania czy Australia. Nikt nie zapłacił 1100 dolarów za wysyłkę. Klient z Australii zapłacił [najwięcej], bo chyba 295 dolarów.

Średni koszt przy zamówieniu zbiorowym to 15 dolarów od płyty. 95 dolarów jest tylko w przypadku pierwszej płyty, tyle kosztuje wysyłka kurierem, ubezpieczona.

Tak więc można by zamówić zbiorowo Efiki i zapłacić niewiele za transport. Jestem nawet skłonny to zorganizować, jeśli będzie takie zapotrzebowanie. Są dwie opcje: prywatnie lub przez firmę. To drugie oznacza dodatkowy narzut w postaci marży. Wypowiedzcie się.

[#179] Re: Efika 99$

@Fei, post #178

Bardzo chętnie podepnę się pod to zamówienie. Może uzbiera się tylu chętnych, ze da się załatwić te 256 MB :).

[#180] Re: Efika 99$

@Fei, post #178

Ja osobiscie jestem za wysylka prywatna, jesli Ty to np zorganizujesz wplacamy Ci kase na podany nr konta podajac od kogo i kontaktujemy sie jeszo emaliowo , aby potwierdzic cala transakcje , oczywisie jakies profity z twojej karty tez pozciagaja wiec powinienes to wszytko odpowiednio pozliczac aby nie doplacac , no i jeszo pozniej wysylka krajowa ;) troszke roboty z tym jest hmm.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem