[#301] Re: Efika 99$

@ntx, post #300

niedawno był picoPSU na Allegro za jakieś 200 zł :(
ja myślę o zrobieniu tego typu konstrukcji samodzielnie (Efika nie potrzebuje aż 120 W) - na razie kompletuję części (nie będzie to zasilacz impulsowy, tylko kilka stabilizatorów z serii 78xx i konwerter DC-DC z -12 na +12 V - cena powinna być duuuuużo niższa niż picoPSU

Ostatnia modyfikacja: 31.08.07 22:07
[#302] Re: Efika 99$

@wali7, post #301

Ooo... to może (pół)masowa produkcja? Na pewno kilku chętnych by się znalazło...
[#303] Re: Efika 99$

@recedent, post #302

16 :P

[#304] Re: Efika 99$

@Hellena, post #303

niekoniecznie 16... trochę Efik zostało rozdanych wcześniej w ramach programu deweloperskiego, kilka z nich również w Polsce
co do zasilacza - to sprawa nie jest taka banalna (przynajmniej dla mnie) - najpierw muszę znaleźć części do konwertera DC-DC (bo same stabilizatory napięć można kupić praktycznie w każdym sklepie z częściami), po drugie trzeba zrobić prototyp i go przetestować (raczej nie na Efice), po trzecie trzeba na to sporo czasu (a z tym krucho)
jeśli wszystko się uda, to czemu nie - można zrobić więcej
[#305] Re: Efika 99$

@wali7, post #301

przemyślałeś kwestię załączania takiego zasilacza? to standard ATX, a zasilacze tego typu mają 2 przetwornice w środku - jedna dla trybu stand-by, druga do właściwej pracy.

W tym momencie mam już namiary na stabilizatory dające napięcia zgodne ze specyfikacją ATX, bo idę tym samym tropem. Sądzę że po 3A wydajności prądowej na każdej linii wystarczy, chociaż jeszcze muszę pomierzyć jak wygląda sprawa z dyskiem, który przecież ruszając bierze w impulsie o wiele więcej, a proste stabilizatorki, nawet serii 78Txx mogą tego nie przetrzymać.

Ostatnia modyfikacja: 02.09.07 09:47

Ostatnia modyfikacja: 02.09.07 09:48
[#306] Re: Efika 99$

@paszczaty, post #305

Ja zamiast się bawić kupiłem do moich Efik na Allegro dwa zasilacze ATX 110W, po czym zdjąłem część obudowy i wentylator (Co dodatkowo zmniejszyło ich wymiary). Zasilacz ma rozmiary 10 x 12 x 4,5 cm i kosztuje 15 zł.

[#307] Re: Efika 99$

@Grzegorz Kraszewski, post #306

Ja myślę nad jeszcze innym nieco przewrotnym rozwiązaniem, a właściwie nad dwoma:

1. Zasilacz od desktopa Della. Na pewno kojarzycie te blaszaki co stoją w urzędach, bankach itp, w takich zgrabnych czarnych budach. Zasilacz który siedzi w środku jest naprawdę mały, jest to coś takiego:

http://allegro.pl/item230796982_zasilacz_atx_do_dell_gx150_gx240_gx260_slim.html

2. Na złącze ATX co prawda składa się 20 pinów, ale tak naprawdę jest tam tylko 9 różnych linii.
Myślę że podłączenie do Efiki zewnętrznego, małego zasilacza ATX i doprowadzenie wszystkich linii wielożyłowym kablem to też nie jest zły pomysł.

Ostatnia modyfikacja: 02.09.07 10:09

Ostatnia modyfikacja: 02.09.07 10:10
[#308] Re: Efika 99$

@paszczaty, post #307

ja też mam kilka różnych pomysłów -
rozwiązanie z przetwornicą DC-DC i stabilizatorami jest najmniejsze, wszystko mieściłoby się w obudowie z Efiką, do tego zewnętrzny zasilacz z laptopa
drugie rozwiązanie to jakiś mniejszy zasilacz ATX (choćby właśnie z jakiegoś firmowego desktopa - bywają małe i można je wraz z obudową znaleźć za grosze na Allegro)
trzecie to jak pisał krashan odchudzenie zasilacza poprzez pozbawienie go obudowy, wentylatora i wymiany radiatorów na mniejsze - w końcu Efika nagrzeje go mniej niż PC - jednak nie jest to takie małe jak bym chciał
cztery ew. zasilacz zewnętrzny zasilający Efikę w małej obudowie wielożyłowym kablem
pięć - picoPSU - ale to moim zdaniem sporo za drogo
preferowałbym rozwiązanie pierwsze, tak naprawdę wszystko zależy od rozmiarów obudowy Efiki. myślę o aluminiowej obudowie od zewnętrznego CD (są tanie i estetyczne) albo od starego napędu FDD 5 1/4 cala...
póki co moja Efika jeszcze do mnie nie dotarła (mam nadzieję że Fei już ją wysłał :) ), obudowy też nie mam, więc trudno powiedzieć coś bardziej konkretnego
[#309] Re: Efika 99$

@paszczaty, post #307

Efika z zasilaczem bez -5V bedzie dzialac?

[#310] Re: Efika 99$

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #309

A co to za problem z +5V zrobić -5V?

Ja myślałem nad zasilaczem z dvd stacjonarnego. Tylko musi być taki, który będzie miał moc odpowiednią, czyli przydałaby się taka wersja wypruta z dvd ze wzmacniaczem. Z napięć może (ale nie musi, bo spotkałem wersję mającą wszystkie potrzebne napięcia) brakować tylko +3.3V, ale to można bez problemu stabilizatorem uzyskać.

Wymiary takiego zasilacza są malutkie, minusem będzie potrzeba załączania go na sztywno, jak kiedyś było to robione w zasilaczach AT.

[#311] Re: Efika 99$

@UZi, post #310

ale czy Efika wymaga tego napiecia?

[#312] Re: Efika 99$

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #311

Czy któraś z tych kart będzie pasowała do Efiki i czy obsłuży ją MorphOS 2.0?

http://www.znak.pl/index.php?cid=143&scid=2775

(mailman, kuriera jeszcze nie było ;))

[#313] Re: Efika 99$

@ppill, post #312

www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&i=7735&t=7735

[#314] Re: Efika 99$

@Fei, post #278

@Fei

mam Efike! :) MEGA Dzięki pokłony

[#315] Re: Efika 99$

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #313

Dzięki!

Więc chyba ten Asus po odkręceniu śledzia powinien się zmieścić tylko ciekawe czy jest kompatybilny z AGP 1X/2X (3.3V)?

Edycja:
Jest kompatybilna

http://pl.asus.com/products.aspx?l1=2&l2=9&l3=19&l4=0&model=290&modelmenu=2

Ostatnia modyfikacja: 03.09.07 17:59
[#316] Re: Efika 99$

@ppill, post #315

http://www.agito.pl/product/29851?bid=40
Taka działa, a przynajmniej OF się zgłosiło.

[#317] Re: Efika 99$

@Fei, post #316

Mi się dziś OF zgłosiło na GF4MX440 :) ... jutro bedzie 9200 :) w wolnej chwili pierwsze próby moddingu

[#318] Re: Efika 99$

@Fei, post #316

A śledź karty i port VGA o nic nie zawadzają?
[#319] Re: Efika 99$

@ppill, post #318

Śledź trzeba było odkręcić, bo oczywiście się nie mieści. Port VGA na kabelku wyciągnąłem na zewnątrz, co wygląda dość śmiesznie i chałupniczo. W obudowie Open Client jest do tego specjalna podpórka, żeby kartę unieruchomić, ale ogólnie obudowa jest koszmarna - jest 8 śrubek, które do niczego nie pasują i tylko 4, które pasują i do dysku i do płyty i do obudowy. W rezultacie przykręcone są po jednej. Oczywiście kupienie śrubek to nie jest wielki problem, ale nie miałem czasu wybrać się do sklepu, no i przy tej cenie obudowy - litości... Śledzia pewnie można obciąć, ale nie mam najmniejszego pojęcia jak to wszystko zamocować, bo instrukcji do obudowy brak. No i nie będę się rządził, to nie mój sprzęt.

[#320] Re: Efika 99$

@ppill, post #318

sledzia trzeba odkrecic ew. uciac od strony eth

[#321] Re: Efika 99$

@Fei, post #319

To chyba się skuszę na tego Asusa. Właśnie przed chwilą dotarł kurier z Efikami. Wielkie dzięki Fei!
[#322] Re: Efika 99$

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #311

roxx odpalilem na zasilaczu microATX bez tego napiecia -5V i chyba dziala, bo w lewym gornym rogu mam jakis napis P/N113-... i ponizej logo (b) bPlan. dysku, klawiatury i myszki jeszcze nie mam :>

aha musialem dac podstawke pod karte gfx, bo sie ugina ten adapter pci2agp pod ciezarem karty gfx, tez tak macie?

[#323] Re: Efika 99$

@ppill, post #312

ja mam taka i chyba dziala jesli to co widzialem to OF

R9250 Sapphire (64-bit) 128MB TV-out S-Video + Compostie / DVI / VGA

pamieci ma podobne do tych w Efice tylko 4 x 32MB po 2 szt na strone

jak ktos chce taka (nowa) kupic taniej niz w sklepie to pisac na maila

Ostatnia modyfikacja: 03.09.07 21:23
[#324] Re: Efika 99$

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #320

Śledź jest na allegro, kosztuje grosze.

http://allegro.pl/item239049871_low_profile_pojedynczy_sledz_do_grafiki.html

lub też

http://allegro.pl/item239049180_niski_sledz_low_profile_tasma_do_k_graficznej.html

w zależności od posiadanej karty gfx

[#325] Re: Efika 99$

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #322

Mój Open Client już działa pod Linuxem.
Miałem kilka problemów z instalacją, ale wszystko się dobrze skończyło.
Czekam już tylko na śledzia no i oczywiście Mosa 2.0

Linux działa, ale dosyść kapryśnie

[#326] Re: Efika 99$

@Sir_Lucas, post #325

Mógłbyś napisać jak to skręciłeś, bo mnie to nurtuje ?
Po co są te dziwne śrubki z okrągłymi łebkami i jakby otworami imbusowymi?
Czy używałeś dodatkowych śrubek?
Jak przykręciłeś tę czarną blaszkę?
Chętnie zobaczyłbym jakieś zdjęcie mocowania karty graficznej.

Ostatnia modyfikacja: 03.09.07 21:39
[#327] Re: Efika 99$

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #323

Hmm chyba nawet na linuxowni będziemy skazani na Radeona ATI, pomimo ciężkich bojów nie udało mi się dziś postawić linucha na innych kartach (Ati Rage IIc, GF2MX440, TNT2M64) , chociaż na każdej się odpalił chyba trzeba by preparować jakiegoś linugza na efike pod inne karty graficzne ... ale pocieszam nie trzeba low profile kart.

[#328] Re: Efika 99$

@Fei, post #326

Rzeczywiście nie ma instrukcji jak to skręcić

Co do śrubek z okrągłymi łbami to też nie wiem po co one są. Nie wkręcałem ich.
Użyłem dodatkowych śrubek. Czarna blaszka służy do wzmocnienia instalacji śledzia low profile, podanego kilka postów wcześniej.

Co do zdjęć to dopiero pewnie aż na AmiParty będą robione. Tak jak pisałem czekam na razie na śledzia....

[#329] Re: Efika 99$

@Sir_Lucas, post #328

Piszę tego posta z Efiki, instalacja Debiana przebiegła bez najmniejszych problemów. Działa to wszystko wolno, ale na razie bez problemów. Posłużyłem się instrukcją z Efika Book OK

[#330] Re: Efika 99$

@Fei, post #329

Gratuluję OK Też używałem Efika Book. Niestety nie jestem biegły w Linuxie i nie poszło mi tak łatwo ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem