[#91] Re: Efika 99$

@alpine, post #84

A niektórzy mleko.
[#92] Re: Efika 99$

@Kaczus, post #88

E tam, to nie może wyglądać jak komputer. Kraszman zmajstruje obudowę w kształcie doniczki i będzie trzymał tam muzykę disco polo, filmy, warezy itp. ;)

[#93] Re: Efika 99$

@Drako^lM, post #86

Nic nie próbuje, nie chodzi o to czy jest desktopem czy nie, tylko o to, że była/jest lansowana jako rewelacyjny zamiennik classica, powyższe przykłady pokazują, że tak jednak nie jest.
[#94] Re: Efika 99$

@Kiv_Master, post #91

"Pij mleko będziesz wielki" :P

[#95] Re: Efika 99$

@Kiv_Master, post #93

Niestety jest :) ... a zamienik classica rewelacyjny to peg .itp :)

Efika ze względu na cene jest alternatywa dla classica imo :)

[#96] Re: Efika 99$

@APair, post #58

Hot air + flux wystarczą? Przylutuję za piwo + koszty przesyłki, ino części we własnym zakresie musiałbyś znaleźć. ;)

[#97] Re: Efika 99$

@Kiv_Master, post #93

to ja ci powiem ze swojego doswiadczenia ze wolalbym kupic efike niz klasyka teraz.
tak czy siak klasyk bedzie w tyle a wszystko idzie do przodu.
posiadam
pegasosa 2 g4
amige 1200 ppc+bv
efike
Efika ma dodatkowy atut, jest mala, w obecnej chwili moge spakowac wszystko w 3 minuty do plecaka, poleciec gdzies rozpakowac i dalej sie bawic, z klasykiem byloby ciezko (w najmocniejszej konfiguracji tak by staral sie dorownac efice). Dodatkowo oczywiscie w plecaku znajdowalby sie LCD 15", wlasnie taki jaki mam tu:)

[#98] Re: Efika 99$

@UZi, post #96

Hehe, dzięki za ofertę . Najpierw jeszcze muszę się dowiedzieć co tam można wlutować i skąd to wziąć
[#99] Re: Efika 99$

@Kiv_Master, post #93

Zamiennik, nie zamiennik (chyba żaden z przyszłych komputerów czy obecnych amigopodobnych nie może być zamiennikiem, klasik to klasik z wszystkimi swoimi zadami i waletami).
A efika jest bardzo interesująca jak na Amigowe warunki szczególnie cenowo. Gdyby miała kosztować 1000 zł, lub 2000 zł (wcale nie był bym ździwiony taka ceną) to jednak bym sobie nia głowy nie zawracał! A te drobne niedogodności (ja chcę zamówić płyte z co najmniej 256 ramu) i nieszczęsne napędy optyczne przez USB (jeśli rzeczywiście prędkość wypalania ma być taka niska jak na klasiku UltraWIDE, to chyba jedyny poważny jak dla mnie mankament ;) ) ale do przeskoczenia- reszta to plusy.. za takie pieniadze nowa płyta główna.. tego dawno nie było..

Ostatnia modyfikacja: 25.05.07 01:23
[#100] Re: Efika 99$

@alpine, post #94

Zależy jakie. Bo po kazeinowym ścieku wielki to będzie co najwyżej pogrom kosmków jelitowych... ;) http://pl.wikipedia.org/wiki/Kosmki_jelitowe

Obrazki tu (na przykładzie prosiąt, lecz to bez większego znaczenia dla kosmków na obrazkach): http://www.tasomix.pl/articles/document.2005-09-02.3606420132

[#101] Re: Efika 99$

@BULI, post #99

ja chcę zamówić płyte z co najmniej 256 ramu

No to jest nas dwóch...Ktoś jeszcze ??
[#102] Re: Efika 99$

@waldiamiga, post #101

i ja i ja ;) a moze by tak 512 ? :P

[#103] Re: Efika 99$

@waldiamiga, post #101

Ja też chętnie ją kupię.
[#104] Re: Efika 99$

@nex_t, post #103

Napisałem do Genesi, zobaczymy co odpowiedzą.

[#105] Re: Efika 99$

@nex_t, post #103

jakby wysyłka rozłożyła się na wiele sztuk (czyli kilka-kilkanaście $) to i ja bym sie może skusił :)
ale nie mniej niż 256 MB
(oczywiście uzaleźniam to też od ceny MOSa 2.0)

Ostatnia modyfikacja: 25.05.07 09:16
[#106] Re: Efika 99$

@wali7, post #105

Ekhm jakby co to i ja sie pisze.

[#107] Re: Efika 99$

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #63

@ ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
ja nawet USB w A1200 nie mam, a co dopiero jakis pendrive

A ja w swojej A1200 miałem i USB i pendrive. Spidera trzeba kupić :)
[#108] Re: Efika 99$

@Kiv_Master, post #93

Tak, tak Kiv_Master ma racje, EFIKA to dziad !!!! I nie może być żadnym zamiennikiem classica !!! Wkońcu nie ma moich ulubionych portów dla dwóch joyów, nie ma złącza na podłączenie stacji dyskietek, co ja teraz zrobię z moimi furami dyskietek, przecież to takli nowoczesny nośnik danych, jeszcze gdyby było złącze na podłączenie zewnętrznej stacji dyskietek to dopiero bym miał prawdziwą amiga-feelling dyskotekę !!! Ale najbardziej rzecz którta mi się nie podoba w Efice, a co ma przecież każdy klassik to wyprowadzone złącze procesora. Jak ja teraz będę miał więcej slotów PCI!!! W końcu Mediator to podstawa!!!! Nie będę wspominał już o braku złącza zegara które już całkowicie dyskwalifikuje Efike w moich oczach ... nie, nie ten sprzęt nie może być lansowany jako rewelacyjny zamiennik classic, to jest porostu jakieś robienie ludzi w balona, jeszcze tak inteligentnych jak Ja i mój drogi przedmówca Kiv_Master !!!!!!!!!!!!!

[#109] Re: Efika 99$

@Rafael/ARMO, post #108

"Tak, tak Kiv_Master ma racje, EFIKA to dziad !!!!" Do tego jeszcze borowy

[#110] Re: Efika 99$

@Korni, post #109

Oczywiście że dziad borowy i w dodatku można go kupić za psie pieniądze.
W porównaniu do takiej samanty czy innej troiki lub ack...
Coś tu jest nie tak, sprzęt który można kupić nowy. Amigowy świat stanął na głowie...

Co teraz będzie...

[#111] Re: Efika 99$

@Sir_Lucas, post #110

Ino patrzeć jak wilcy po ulicach chodzić poczną
[#112] Re: Efika 99$

@Rafael/ARMO, post #108

Nie będę wspominał już o braku złącza zegara które już całkowicie dyskwalifikuje Efike w moich oczach

Czyli dyskwalifikuje też wszelkie inne Amigi poza A1200 bo tylko ona miała port zegara.

[#113] Re: Efika 99$

@amigafan, post #112

No i widzisz do czego doszło! Ale można dołączyć do serii C64 - też ma ten port!

[#114] Re: Efika 99$

@wali7, post #105

wali7 napisał(a):

> jakby wysyłka rozłożyła się na wiele sztuk (czyli
> kilka-kilkanaście $) to i ja bym sie może skusił :)
> ale nie mniej niż 256 MB

No cóż, gdyby się rzeczywiście udało poskładać do kupy zamówienia i
obniżyć w ten sposób koszty, oraz podnieść ilość RAMu, to nie powiem,
sam bym się raczej skusił, ale...

> (oczywiście uzaleźniam to też od ceny MOSa
2.0)
No właśnie. Czy aby nie było coś mówione o ewentualnym OEMie dla Efik?
Bo jak się potem okaże, że do Efik kupowanych przed wyjściem 2.0,
trzeba sobie go dokupić, albo wręcz nie da się ich w ten system
wyposażyć(bo "pudełkowy" MOS będzie nie dla Efik), to trochę pachnie
taki "deal" mydłem kolegi Zabłockiego. Wolę poczekać na oficjalne
stanowisko MOSTu(tj. release MOS 2.0) i Genesi(sprzedaż Efik z MOSem
- o ile do tego rzeczywiście dojdzie, of korz ;) ).

[#115] Re: Efika 99$

@Grzegorz Kraszewski, post #71

To jest port zrobiony pod jedno urządzenie podłączane bezpośrednio, bez taśmy

A gdyby to skanapkowac? Zamiast jednego urzadzenia podlaczyc tam jakies "fastATA-X", z wlasnym prockiem? A moze jakies IDE do PCI, po owczesnym rozszerzeniu PCI o kolejne porty...o rany. Co ja pisze :P
[#116] Re: Efika 99$

@waldiamiga, post #101

Troche nie usmiecha mi sie zakup samej plyty :(
I jednak chcialbym zrobic z tego desktopa.
Moze zainteresuje sie tym Efunzine?
[#117] Re: Efika 99$

@Rafael/ARMO, post #108

Bzdury wygadujesz i wprowadzasz innych w błąd, nigdzie nie pisałem o niezbędności kontrolera FDD tylko IDE i możliwości podłączenia równocześnie HDD i napędu optycznego lub/i 2 HDD.
A co do złącza procesora i PCIów to kanapka z riserem będzie podobna do classicowej więc tutaj dużo się nie zmieniło, co prawda nic w tym złego, ale gdzie ta przewaga nad classiciem za wyjątkiem szybszego procesora i niewielkich wymiarów.
Poza tym classic śmiało uruchomi, natywnie oczywiście amigową klasykę gry/programy, AmigaONE czy pegaz je zaemuluje pod systemem lub na E-UAE, efika co najwyżej puści bąka - za słaba na pełną emulację classica i za słaba na poważne gry/programy dla pegaza/mosa.

PS. Nie wiem czy wiesz, pomysł ale ten LCD zadziała również z classikiem.
[#118] Re: Efika 99$

@Kiv_Master, post #117

No tak, zajarzyć ironię - to zapewne prawdziwe wyzwanie dla takiego myśliciela.

[#119] Re: Efika 99$

@Fei, post #104

Jestem zainteresowany Efiką z 512 lub co najmniej 256 MB RAM w komplecie z MOSem. Bez MOSa mnie nie interesuje.

[#120] Re: Efika 99$

@wali7, post #105

Pojawił się wcześniej wątek kosztów wysyłki i cła. Osobiście w/w koszty uważam za wygórowane, a płacenie cła za komputer w XXI wieku uważam za niedorzeczność i złodziejstwo (przecież już raz sprzęt był obłożony haraczem - podatkiem).

Ja bym to zrobił inaczej. Pojechałbym w odwiedziny do kolegi w Niemczech, poprosił żeby on kupił na siebie, następnie oddałbym mu kasę, a komputer przywiózł sobie.

Powyższy plan opiera sie na kilku założeniach:
- niższy koszt przesyłki do Niemiec niż do Polski;
- niezależny zamiar odwiedzin tak, aby zakup był niejako przy okazji.

Na razie nie znam kosztów przesyłki na teren Niemiec żeby móc dokładnie policzyć koszt takiego rozwiązania i porównać opłacalność z opcją wysyłki do Polski.

Powyższy plan rozważam tak dla jednej, jak i dla wielu Efik.

Pamiętać jednak należy, że na terenie Polski również trzeba będzie ponieść koszt wysyłki do indywidualnych odbiorców (ok.20 zł kurierem).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem