[#331] Re: Efika 99$

@Sir_Lucas, post #330

to i ja się pochwalę - moja Efika dotarła wczoraj :)
wielkie dzięki Fei - jesteś wielki
[#332] Re: Efika 99$

@wali7, post #331

Witam!
Moja właśnie kończy instalację xfce na gf4mx440 (a jednak się dało :). ale już po instalacji widać że działanie to rewelacyjne nie jest. teraz czas zacząć kombinacje nad dopięciem cd do onboard pata.

PS a może by tal założyć oddzielny wątek na forum poświecony tylko efice i jej problemom ?

Ostatnia modyfikacja: 05.09.07 09:26
[#333] Re: Efika 99$

@Dorrr, post #332

no właśnie - czy ktoś się odważył i spróbował odpalić HD na taśmie z CD?
coś takiego sugeruje Efika book...
ja się zastanawiam... mam i taśmę, i dysk, i CD laptopowy....
może dziś... być może napiszę sobie wtedy sygnaturkę "former Efika owner" ;)
[#334] Re: Efika 99$

@wali7, post #333

działać powinno problem jest w trybie pracy kontrolera, podejrzewam że w układzie hdd+cd będzie tylko PIO4. Ale jak podepnę to napiszę co i jak.

[#335] Re: Efika 99$

@Dorrr, post #334

Efika to dziwna konstrukcja. Potrafi się zasilić z gniazda VGA Przy podpiętym monitorze, ale nie podpiętym zasilaczu pendrive włożony do USB świeci, dioda sygnalizacyjna sieciówki również :)

[#336] Re: Efika 99$

@Dorrr, post #332

jakiej firmy mx440 podpinałeś? moja karta niestety nie ruszyła i czekam na ati

[#337] Re: Efika 99$

@ubik, post #336

Palit czy inny no-name, problem nie w karcie tylko w instalerze/loaderze linuxowym (a dokładnie w jajku), wersje dla efiki mają wywalony framebufer dla nvidi (tzn. dla wszystkiego prócz radeona, ati rage IIc tez nie ruszyla). teraz włożyłem ATI 9200. bez problemu wchodzą karty full profile wiec docelowo i tak bedzie siedzial tam radek 8500/9100.

[#338] Re: Efika 99$

@Dorrr, post #337

A mógłbyś dodać obsługę S3 Trio i gdzieś jądro umieścić w necie?
[#339] Re: Efika 99$

@ppill, post #338

Kurde efike mam w pracy, a jutro delegacja wiec najwczesniej w piatek wieczorem cos podolam. Poki co obadaj:
http://genesi.hu/ubuntu/
gutsy_boot - wgraj na pena i zabootoj jesli kernel poleci tzn zaskoczy framebufer (bo w sumie i tak sie wywali) to jest ok, wtedy dawaj gutsy_inst. aaa btw to jest paczka ubuntowa.
sorki za brak pl i skladnie

[#340] Re: Efika 99$

@Sir_Lucas, post #324

Dzisiaj przyszedł śledź do mojego Radeona 9200SE z wyjściem VGA. Niestety nie pasował zbyt dobrze. Przystąpiłem więc z bratem do przystosowania poprzedniego śledzia. Było trochę gięcia, cięcia i na koniec mała dziurka, ale wszystko się skończyło dobrze. Rezultaty będzie można zobaczyć na AmiParty w sobotę. Serdecznie zapraszam OK

[#341] Re: Efika 99$

@Sir_Lucas, post #340

Czy jestem jedynym szczęśliwcem, któremu nie działa autoboot z
twardego dysku, czy może jest jeszcze ktoś?
Wdziałem parę takich przypadków na powerdeveloper.org i oczywiście sam
się stałem jednym z nich.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników tego małego demona - tak pozwalam
sobie nazywać moją efikę.

[#342] Re: Efika 99$

@il_capitano, post #341

A co dokładnie się dzieje? Czy robiłeś wszystko zgodnie z Efika Book? Napisz coś więcej.

[#343] Re: Efika 99$

@Sir_Lucas, post #342

o wlasnie, a moge przygotowac dysk z "bootem" dla Efiki na A1200?

jak wyglada struktura systemu plikow "RDB" etc czy tak jak w Amidze?

[#344] Re: Efika 99$

@Drako^lM, post #1

Panowie!
Proszę, załóżcie nowy wątek. Już mi się nie mieści na ekranie.

P.S.
Czekam na artykuły o nowozakupionej Efice. OK

[#345] Re: Efika 99$

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #343

Wszystko jest opisane w Efika Book. Nie ma sensu chyba tego powtarzać. Przy instalacji z PenDrive'a można spartycjonować dysk ręcznie i wybrać sobie system plików dla partycji. Jest tam także Amiga. Zapraszam do lektury ;)

[#346] Re: Efika 99$

@Kitech, post #344

Moja Efika z debianem dziala dobrze :) Musze jeszcze wywalić kilka
rzeczy z systemu i bedzie git :)

[#347] Re: Efika 99$

@Kitech, post #344

Będą artykuły jak Mos 2.0 będzie. O linuxie nie chcę mi się pisać.

[#348] Re: Efika 99$

@Sir_Lucas, post #347

I nie ma o czym pisac :)

[#349] Re: Efika 99$

@Sir_Lucas, post #347

@ Sir_Lucas
Będą artykuły jak Mos 2.0 będzie. O linuxie nie chcę mi się pisać.

A 1.4.5 da się zainstalować?
[#350] Re: Efika 99$

@R-Tea, post #349

Na Efice działa tylko MorphOS 2.0

[#351] Re: Efika 99$

@Sir_Lucas, post #345

w book_efika nie znalazlem odpowiedzi na moje pytania, wiec dalej aktualne.

[#352] Re: Efika 99$

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #351

Cytat z Efika book:

"Partition disks : The installer doesn't have information about the type of partition you are using...". Continue with partitioning : "Yes". Then select your partition table type. You can either do a manual partitioning if you know how it works, or a guided partitioning to use the full disk.
If you chose the guided partitioning, the Debian installer will create a default DOS/MBR
partition type.
If you chose the manual partitioning you will be able to choose the partition table format.

I recommend manual partitioning (at least if you know what you are doing).
On first install, I had chosen "msdos" but it's recommended to use an "amiga" type instead to be able to install MorphOS later when it will be available. If not, a type change will lose everything which is on your disk !

Anyway, you need at least two partitions :
a “swap” : "swap"; Bootable flag : "off"
a “root” partition "/" using ext3 filesystem ; Uses as "Ext3" ; Mountpoint : "/" ; Options :
"defaults" ; Reserved blocks : "5%" ; Typical usage : "standard" ; Bootable flag : "on".
Click "Finish" to validate, then “yes” to continue and write changes to disk. The partitions are then created and formatted."

[#353] Re: Efika 99$

@Sir_Lucas, post #352

MBR to sie nie da lipa.

add:

a moze da sie przygotowac :)

http://aminet.net/package/disk/misc/fdisk

Ostatnia modyfikacja: 07.09.07 01:18
[#354] Re: Efika 99$

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #343

najprawdopodobniej tak - w Pegazie dyski uzywają RDB (chociaż nie muszą, ale przy używaniu linuxa i MOSa na jednym dysku jest to najwygodniejsze), to kwestia obsługi przez OF, Efika też ma OF, więc dysk prawie na pewno używa RDB
sprawdzę to przy najbliższej okazji - na razie moja Efika leży w pudełku - brak czasu nawet na przetestowanie :(

errata - nie wiem czy Debian lubi się z RDB, OpenSuse10.2 PPC bezproblemowo (jest dystrybucja dla Efiki)

Ostatnia modyfikacja: 07.09.07 09:35
[#355] Re: Efika 99$

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #353

Z readme wynika że jak najbardziej. Problem polega na tym że musisz jeszcze te partycje sformatować (makefs) a tu już fdisk nie wystarczy. Poszukaj może instalki do Debiana na m68k. Tam powinno wszytsko być.

A jakiego Linuxa chcesz zainstalować?

Ostatnia modyfikacja: 07.09.07 09:37
[#356] Re: Efika 99$

@Dorrr, post #339

Dzięki! Jakoś sobie poradziłem.
[#357] Re: Efika 99$

@wali7, post #354

RDB jest ogólnie wygodniejsze, nie ma pewnych ograniczen MBR-a, Linuksy sobie bezproblemowo z nim radza, czasem moga nie miec po prostu wkompilowanego modułu obsługującego, ale to raczej dystrybucje na x86.

[#358] Re: Efika 99$

@il_capitano, post #341

A jak ustawiałeś autoboot?

U mnie było tak:

ok setenv boot-command boot hd:0 /boot/zImage.chrp root=/dev/sda1 rootdelay=10 console=ttyPSC0

ok setenv auto-boot? true

i w sumie tyle. Bootuje się z dysku 2.5" (podpiętego do IDE a także USB poprzez jakiś prosty interfejs za 40zł) i PenDrive'a. Używam okrojonej wersji CRUXa.
[#359] Re: Efika 99$

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #353

Moza zrobic odrazy RDB przy formatowaniu dysku ja tak zrobilem .... wybierasz po prostu zamiast MBR-a "Amiga" :) . Oczywiście partycje ustawiałem ręcznie :)

[#360] Re: Efika 99$

@Drako^lM, post #359

Pozdrawiam spod Efiki @ Debian 4.0 with fluxbox :) powolne toto ale da się używać, firefox wcina sporo ramu. :) Miłej zabawy na impezie cHAL'owej!

Ostatnia modyfikacja: 07.09.07 15:59
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem