Komentowana treść: Aktualizacja AmigaOS 4
[#1] Re: Aktualizacja AmigaOS 4
..... Fajnie ....

Ostatnia edycja: 18.07.07 20:35:10
[#2] Re: Aktualizacja AmigaOS 4
Połowa nowości to kolejny krok w stronę Linuksa. Być może użytkownicy AmigaOS 4 tego właśnie oczekują, ja pozostaję zadowolony z MorphOS-a.
[#3] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Grzegorz Kraszewski, post #2

krok w stronę Linuksa

Ale po co takie kroki? Przeciez nawet LinuxPPC aktualnie nie "rozmumie" np. Flasha.

ja pozostaję zadowolony z MorphOS-a.

No ale jak tu nie byc zadowolonym z czegos bardzo amigowego? Dziwne byloby to, gdyby ktos nie byl zadawolony. Przeciez to "zwyczajna" kontynuacja AmigaOS3.1 :)
[#4] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Andrzej Drozd, post #3

Tym razem Krashan uzyl słowa linux majac na mysli jądro systemu.

Jądro systemu jakim jest Linux _NIE MA NIC WSPOLNEGO_, zwlaszcza dla procesorow PPC, z tym ze nie ma bibliotek dla ppc do obslugi flasha.

Inną rzeczą są dystrybucje oparte o jądro Linuksa ktore zawierają takie dodatkowe oprogramowanie jako X Window, KDE, Gnome -- ale one z samym Linuksem niewiele mają wspolnego ani tez nie sa stricte linuksowe.
[#5] Re: Aktualizacja AmigaOS 4
To juz chyba normalne na tym portalu. Jak wychodzi cos do AmigaOS4 to nalezy to wysmiac itp, a MorphOSa chwalic w niebiosa. Troche obiektywizmu prosze.
[#6] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@XaVeR, post #5

Ja nie wyśmiewam, po prostu wyraziłem swoją opinię.
[#7] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Jak zwykle przesadzasz. Wymień i uzasadnij tę "połowę" linuxowych ficzerów i uzasadnij dlaczego są tak niepotrzebne, ewentualnie co odpowiadającego oferuje w zamian MOS. Tylko nie mów, że jeśli nie ma tego w MOSie to jest to niepotrzebne.
Czy ze stosu USB napisanego specjalnie dla MOSa też jesteś tak bardzo zadowolony?

PS. Żeby nie było na mnie, to Ty pierwszy zacząłeś. :P
[#8] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Grzegorz Kraszewski, post #6

Jasne. ok, racja
[#9] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@XaVeR, post #5

Zgadzam się z Tobą.
[#10] Re: Aktualizacja AmigaOS 4
Po ostatnich bojach A INC. vs Hyperion pozytywna wiesc wreszcie... i dobrze! :)
[#11] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Kiv_Master, post #7

Stos USB nie był pisany specjalnie dla MorpOS-a
[#12] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Andrzej Drozd, post #3

"Ale po co takie kroki?" - Na przykład po to żeby ciągle nie siedzieć w epoce 3.1 łupanego.
[#13] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Drako^lM, post #11

No właśnie o to mi chodzi.
[#14] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Kiv_Master, post #7

Wymień i uzasadnij tę "połowę" linuxowych ficzerów

- obsługa linuksowych obiektów dynamicznych,
- pthreads,

uzasadnij dlaczego są tak niepotrzebne

To Ty twierdzisz, że są niepotrzebne, ja nic takiego nie napisałem. Być może fani AmigaOS 4 tego właśnie chcą - pracy pod X11 i zalewu kiepawych linuksowych portów (bo póki co, portu żadnej z "flagowych" aplikacji pod X11 Amiga OS4 się nie dorobił...). Żeby było śmieszniej, Blender na MOS-a jest od prawie dwóch lat, mimo braku X11 i obsługi obiektów dynamicznych (Yomgui potrafił Pythona zapakować w normalną amigową bibliotekę, Friedenowie okazali się za ciency w uszach, cóż). Jeżeli więc taki jest ogólny trend i życzenie użytkowników AmigaOS 4 to proszę bardzo, mogę im pomachać i życzyć miłego użytkowania.

Czy ze stosu USB napisanego specjalnie dla MOSa też jesteś tak bardzo zadowolony?

Poseidon jest znacznie lepszym stosem od Siriona, a to, że nie powstał specjalnie dla MOS-a nie ma dla mnie znaczenia. Stos mam za darmo w pakiecie z systemem, w natywnej wersji. W czym więc problem?
[#15] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Grzegorz Kraszewski, post #6

Ja nie wyśmiewam, po prostu wyraziłem swoją opinię.
Ta... Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.
[#16] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@reactor, post #15

Ta... Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.

Punkt siedzenia wybrałem nieźle, patrząc na te prawne przepychanki...
[#17] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Kiv_Master, post #12

Na przykład po to żeby ciągle nie siedzieć w epoce 3.1 łupanego.

Przykład MorphOS-a uczy, że można wyjść z epoki 3.1 łupanego metodą lepszą niż rekompilacja wszystkiego, co się nawinie...
[#18] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Grzegorz Kraszewski, post #14

Czyli wg Ciebie te dwie pozycje to jest połowa nowości. Wejdź więc na EXECa i przeczytaj co zawiera najnowsza aktualizacja bo jak narazie to zarówno ten news jak i Twoje komentarze do niego są tendencyjne i wybiórcze.
Niestety wyśmiewając te nowości/aktualizacje dajesz do zrozumienia, że są one niepotrzebne.

PS. Uważaj bo Blender for AmigaOS4 nadchodzi. :P
[#19] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Grzegorz Kraszewski, post #16

Punkt siedzenia wybrałem nieźle, patrząc na te prawne przepychanki...
A jak sie prawnie przypachali w tych "thedlkiach" i "genezi" a takze miedzy "mostami" i "billami" to cicutko siedzialas, cichutko.
...wiec jeszcze raz powtorze: punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. ;)
[#20] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Grzegorz Kraszewski, post #16

Dobra, dobra, pożyjemy zobaczymy kiedy Genesi przestało finansować rozwój MOSa, a sam MOSTeam się nieco skłócił to była inna rozmowa i nie siedziałeś wtedy tak wygodnie.
[#21] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Kiv_Master, post #18

Żeby Blender tylko nie poszedł :)
[#22] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Kiv_Master, post #7

Wymień i uzasadnij tę "połowę" linuxowych ficzerów i uzasadnij dlaczego są tak niepotrzebne,

Nawiązując do wypowiedzi krashana - kierunek w którym idzie to, co oferowane jest developerom os4 zmierza ku rozwiązaniom linuksowym.
I wcale się nie zdziwię, jak za jakiś czas okaże się, iż locale.library jest niepotrzebna, bo jest gettext() przecież.. i wszystko można przekompilować.
A tak poważnie - to w czym komu przeszkadzają typowo amigowe rozwiązania (amigaguide, installer - czy jeszcze parę innych) coby je zastępować innymi rozwiązaniami...

Ps.
A amigowe .library są takie złe aby .so implementować ?
[#23] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Grzegorz Kraszewski, post #17

Czyżby prosta rekompilacja 3.1 na PPC, toż to MOSTeam a nie Hyperion wywiązał się dokładnie z umowy z AmigaInc, którą podpisał Hyperion.
[#24] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Grzegorz Kraszewski, post #14

Żeby było śmieszniej, Blender na MOS-a jest od prawie dwóch lat, mimo braku X11 i obsługi obiektów dynamicznych (Yomgui potrafił Pythona zapakować w normalną amigową bibliotekę, Friedenowie okazali się za ciency w uszach, cóż).

A, czy inne programy (te portowane oczywiscie) moga skorzystac z tej biblioteki i czy takie powstaly do tej pory? - jezeli moga, oczywiscie? A po za tym skad wiesz co Friedenowie planuja tworzac taki a nie inny port Phytona dla OS4? Moze sie podzielisz? Z checia wyslucham Twoich "informacji od zrodla"...

Poseidon jest znacznie lepszym stosem od Siriona, a to, że nie powstał specjalnie dla MOS-a nie ma dla mnie znaczenia. Stos mam za darmo w pakiecie z systemem, w natywnej wersji. W czym więc problem?

Moze rozwiniesz swoja mysl - nie mam ani MOSa, ani AOS4 wiec z chcecia sie dowiem dlaczego jeden jest gorszy od drugiego (stos USB mam na mysli, ofcoz), pomijajac fakt, ze Poseidon jest odrebnym projektem.

Ostatnia edycja: 18.07.07 22:10:57
[#25] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@MaaG^dA, post #22

A czy linuxowe .so zastępują amigowe .library w AOS4?
[#26] Re: Aktualizacja AmigaOS 4
No tak, i znowu ten wredny, paskudny i wszystkiemu winny Linux, którym chyba co niektórzy zaczną wkrótce straszyć swoje dzieci...
[#27] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Kiv_Master, post #20

Cos nasze komentarze sa zbyt podobne (ja bylem pierwszy), czyzbys podgladal co pisze? ;)
[#28] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@Kiv_Master, post #23

Jakoś nie zauważyłem żeby MorphOS był prostą rekompilacją 3.1 na PPC. Powiem nawet, że oferuje więcej niż os4.
[#29] Re: Aktualizacja AmigaOS 4

@reactor, post #27

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia..
[#30] Re: Aktualizacja AmigaOS 4
No, no, hyperion musi być pewny swego skoro nadal się bawi w aktualizacje.

Zaciekawiło mnie również to co zobaczył Szaman w pdf dot. aktualizacji:

AmigaOS 4.0 Copyrights
AmigaOS4.0 is 2007, Hyperion Entertainment VOF. All rights reserved.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem