@Sventevith, post #358
To są znane fakty i nawet zwolennicy X1000 oraz ich twórcy od początku mówili czemu wybrali nieprodukowany procesor. Proszę masz artykuł http://en.wikipedia.org/wiki/PWRficient. Procesor nie jest już dalej rozwijany.
@Radov, post #361
@Radov, post #361
@Sventevith, post #363
W kwietniu 2008 zostało PA SEMI zostało wykupione i ogłoszone zostało zakończenie produkcji.
Jak możemy przeczytać w wywiadzie pierwszy kontakt między A-EON, a projektantami płyty był w 2008 roku. Więc był jeszcze czas, na zmianę procesora oraz strategii. Wybrali procesor za kosmiczną, cenę.
Jeśli można było wybrać tańszy procesor, który spowoduje obniżenie kosztów sprzętu który pod OS4 jest drogi w stosunku do tego co oferuje, to moim zdaniem należało to zrobić.
W kwestii umowy między Apple a Varisys to sprawa według dyrektora tej firmy ma się innaczej:
Dostawa to nie produkcja.
Niezależnie od tego, co było kilka lat temu, OBECNIE procesor ten nie jest produkowany i można kupić jedynie z zapasów magazynowych.
W mojej opinii G4 jest ostatnim udanym przedstawicielem rodziny PPC - jest w porównaniu do swoich ówczesnych konkurentów wydajny, do tego pobiera niewiele mocy (dzięki czemu nadaje się do laptopów)
@wali7, post #362
@Radov, post #364
@XoR, post #365
@Radov, post #364
@XoR, post #365
@wali7, post #369
@wali7, post #368
Sam G4 nie pobiera wiele mocy,
wydajność bliska tej PA6T przy znacznie niższej cenie ma chyba jakieś znaczenie
Jest cała masa konstrukcji z rdzeniami PPC wciąż produkowanych i rozwijanych np. http://en.wikipedia.org/wiki/QorIQ#P5
@XoR, post #370
nie wygląda to źle
raczej w 2008 nie była ta seria szybsza od PA6T i nie wiadomo czy teraz jest.
@Sventevith, post #366
No właśnie, "pewien czas" czyli wiadomo było już w 2008, że to ślepa uliczka i produkcja niedługo będzie zakończona.
Jak najbardziej jest. Według zapowiedzi X1000 miał być sprzętem przede wszystkim High-End, a w tym segmencie energooszczędność ma drugorzędne znaczenie, szczególnie jeśli wpływa na wydajność. Od energooszczędności to jest SAM, gdzie właśnie cenę za to płacisz wydajnością. Skoro stać się na komputer za 10k to i na większe rachunki chyba też.
@Radov, post #371
@Radov, post #371
@Sventevith, post #375
Nie wiem ile kosztował podczas premiery, ale z PA6T zapłacili 500 $ za wolumen większy kilkukrotnie niż 100 sztuk. Jak widzisz po 4 latach cena ta nie spadła.
Widzę także całkowicie błędną nadzieję pokładaną w 2 rdzeniach. 2 rdzenie to nie oznacza 2 razy większą prędkość. Przede wszystkim to obecnie system OS4 nie wspiera 2 rdzeni, albo programy muszą umieć z 2 korzystać.
@Radov, post #377
@wali7, post #376
30 W CPU @ 1.42 GHz jak na konstrukcję desktopową to bardzo mało, 7 W to wynik świetny, co może mieć znaczenie właściwie wyłącznie w konstrukcjach mobilnych.
Jednym z najważniejszych czynników przy wyborze CPU dla nowego komputera jest obok ceny i wydajności, ich odpowiednio duża dostępność. Projektowanie zaś jakiegokolwiek urządzenia opartego na właśnie wycofanych z produkcji częściach jest GŁUPOTĄ.
Skoro wiadomo było, że PA6T przestaną być produkowane, należało porzucić część wykonanej pracy i zmienić CPU. W omawianym przypadku spowodowałoby to najwyżej kilkumiesięczne opóźnienie projektu.
@wali7, post #378
Wspaniałe rzeczy piszesz o tych zyskach z wieloprocesorowości, szkoda tylko, że ich praktyczny wpływ na całkowitą wydajność mojego peceta z czterordzeniowym CPU jest tak niewielki
Oczywiście, że wieloprocesorowy system może być wolniejszy niż jednoprocesorowy. Może to wynikach ze złej implementacji współdzielenia dostępu do pamięci, czy rozmaitych błędów na poziomie softu. Banalny przykład - BlizzardPPC i wpływ contex switchy na wydajność kodu 68k i PPC z osobna.
@wali7, post #376
@Radov, post #380
@flops, post #357
@wali7, post #383
Poczekamy, zobaczymy. Jestem absolutnie pewien, że SMP nie ujrzy światła dziennego w przypadku OS4.
A gdzie ja napisałem, że wieloprocesorowość nie wpływa na wydajność mojego peceta? Sądzisz, że SMP zaimplementowana w AMD64 jest kiepska? Rozwiń temat.
Architektury SMP napotykają na szereg uniwersalnych problemów.
Po co się głupio spierasz, skoro doskonale wiadomo, że systemy wieloprocesorowe nie skalują się dobrze.
Wieloprocesorowość - owszem, ale raczej oparta na idei koprocesorów: wszelkie MMU, FPU, AV i inne dowiodły swojej użyteczności.
Przecież oczywiste jest, że dwa urządzenia (rdzenie CPU) konkurujące o dostęp do urządzenia wolniejszego od nich obydwu (RAM) wzajemnie się spowalniają. Nie rozumiesz tego?
@Radov, post #377