[#541] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@karolb, post #539

Nie słyszałem nigdy o standaryzacji pasji.

Jak to, a o GUSP nie słyszałeś? Główny Urząd Standaryzacji Pasji.

szeroki uśmiech
[#542] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@wali7, post #541

O, w punkt :D
[#543] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Splavinho, post #540

Ja też rozróżniam i nie nazywałem jednego drugim

Post #535, odpisywałeś na post #533.

Może źle zrozumiałem że tak właśnie zrobiłeś.
[#544] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Splavinho, post #538

Żeby nie było, ja też tak osobiście uważam - szkoda mi tego sprzętu, ale to co ktoś robi z własnym hobby i jego pieniędzmi to jego sprawa.

Zgadza się, dlatego wyraźnie zaznaczyłem, że to MOJE zdanie :)
1
[#545] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@karolb, post #543

Post #535, odpisywałeś na post #533.

Może źle zrozumiałem że tak właśnie zrobiłeś.

No źle - naszą pasję postawiłem właśnie obok zbieractwa, ale spoko:)
[#546] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Madman, post #529

. A nie myślałeś kiedyś, że gdybyś ich tak nie skupywał i kisił to może przybyłoby nowych amigowców?

Nie. Amigi są cały czas na rynku i kto chce, to może sobie kupić. Ja chciałem i sobie kupiłem. Ktoś nie chciał i nie kupił. Ktoś widział problem w podjechaniu 100km po sprzęt, bo sprzedający nie chciał wysłać, a mi się chciało. Ktoś nie chciał kupić, bo stan nieznany albo uszkodzona, a mi to nie przeszkadzało. Ludzie narzekali, że Amigi są drogie nawet jak były 5x tańsze niż dzisiaj.

Czasu nie masz na zajęcie się nimi ale na wstawianie fotek tak.

Fotke mogę wstawić siedząc na kiblu, a tam nie mam miejsca na amigowy kącik
2
[#547] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@snifferman, post #546

No ciekawe zjawisko się zaczyna: zaglądanie ludziom do szuflad, bo niby przez nich amigowcy głodują (choć podaż jest cały czas, no może poza A3000/A4000)

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2025 13:21:44 przez Jacques
[#548] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Jacques, post #547

A3000 nie mam. Jakoś mnie nie interesowała. Kupiłem za to A4000, ale mam tylko jedną i tania nie była, więc mnie nie wincie za braki rynkowe dużych Amig

Tak przy okazji chciałbym też naświetlić sytuację niektórych chcących zostać Amigowcami z Amigami, bo dyskutowałem ze sprzedającymi jak odbierałem osobiście.

Amiga wystawiona jako uszkodzona, bo sprzedający nie wie jak sprawdzić. Potencjalny kupujący chce kupić w ciemno ale za 30% ceny. Inny chce przyjechać ze swoim sprzetem zeby sprawdzic po czym się nie pojawia i urywa kontakt. Inny mieszka 30km od sprzedającego, ale nie ma auta. Chce, żeby sprzedający ją mu przywiózł a on pokryje koszty paliwa. Panie, a je chce garaż posprzątać, a nie świat ratować.

I wątpiłem w te historie, aż raz wystawiłem 50 calową plazme za 40zł. Odewały się elity

Więc sorry, ale historie dla dobra większości mnie nie ruszają
1
[#549] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Jacques, post #547

Ja akurat w dupie mam to co kto robi ze swoją kasą ani co trzymają w szafach. Wątek jest o cenach amigi a my rozmawiamy o tym co i/lub kto ma wpływ na nie, a jak ceny są zbyt wysokie to amigowców od tego nie przybędzie. Ci co skupują retro-sprzęt czyszczą rynek z rozsądnych ofert, często ktoś wrzuci ogłoszenie i nawet nie zdążysz zadzwonić a już wykupione. Dlatego wcześniej zadałem pytanie ile dalibyście za taką A500 koledze bo chciałem mieć pogląd na temat tego ile tak naprawdę przepłacamy za ten sprzęt na aukcjach. Jedna chyba tylko osoba odważyła się napisać, reszta siedziała cicho.
1
[#550] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Madman, post #549

1000 za 500, 1500 za 600 i 2000 za 1200. Tu sie kończy moja granica i wygrywa zdrowy rozsądek. Powyżej brałbym już emulatory i przymknął oko na koszerność. Ale czytając niektóre wypowiedzi można uznać że inni mają sufit jeszcze wyżej, z czego się osobiście cieszę bo może jeszcze kiedyś odsprzedam im swoją kolekcję za kupe siana bo niby „to zawsze będzie drożeć”
[#551] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Madman, post #549

Ja swoją A500 kupiłem chyba za 250 PLN, ale to wiele lat temu. Dzisiaj gdybym potrzebował to pewnie 700-1000 bym spokojnie zapłacił. Za A1200 dałem 2500 PLN jakieś 3 lata temu z kartą 030. Dzisiaj nadal bym tyle zapłacił, nawet bez turbo, jeśli moja się zepsuje. Jeśli nie, to nie potrzebuję, używam tylko jednej:)
1
[#552] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Splavinho, post #551

W DE A500 kosztuje od 100€ do 200€ zalezy od wyposażenia. A1200 widziałem za 450€ z turbo ACA1233 030.

Ja swoje kupowałem z 5-10 lat temu, to było taniej. Zależnie od stanu A500 30-50€. Rev8 60-100€. A1200 w towerze kupiłem jakoś w 2015 za 150€. Desktopa chyba 130€ też jakoś w 2015. A600 kilka lat temu stały po 100-150€. I to nie były jakieś okazje.
[#553] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@snifferman, post #552

W latach 90. narzekaliśmy, że Amigi i sprzęt z Zachodu są nie na naszą kieszeń. Amiga czy pecet były spełnieniem marzeń. Kilka lat później, wraz z postępem technologicznym, wiele z tych urządzeń popadło w technological death i jeszcze niedawno drogie sprzęty lądowały na strychach, śmietnikach, trafiały do dalszych kuzynów albo były sprzedawane na raczkujących serwisach internetowych za śmieszne pieniądze. Wtedy wielu z nas kupowało to, do czego kiedyś się wzdychało.

Trochę to jak pójście na kolację z Brigitte Bardot. Już nie wygląda jak w And God Created Women, ale kto by nie chciał móc powiedzieć, że był na kolacji z legendą!

A potem, około 2017 roku, retro stało się modne i z każdym rokiem tylko bardziej. Ludzie zaczęli sobie przypominać, że kiedyś mieli fajne sprzęty, i postanowili je odtworzyć, widząc, że temat się rozkręca. Inni pod wpływem mody i przekonania, że jak dobra muzyka to z lat 90., a dobre filmy też z lat 90. (co często ma sens), zaczęli interesować się retro komputerami. Dawniej niemal nieosiągalne A4000 z Picasso i CS060 można było kupić za rozsądne, jeszcze wtedy, pieniądze. Dziś wielu zrobiło z tego coś więcej niż hobby; czasem wygląda to wręcz jak sens życia, zastępnik różnych braków.

Fajnie by było, gdyby ta moda w ogóle nie nadeszła, i mam wrażenie, że cały wątek to właśnie narzekanie na nią.

Sam interesowałem się komputerami jeszcze zanim je miałem. Czytało się Bajtka, a nawet Młodego Technika. Zawsze były jakieś komputery marzeń, a gdy wszystko potaniało, z czystej ciekawości mogłem sobie kupić Sam Coupe, Atari TT czy IBM-a z klawiaturą Butterfly. Teraz praktycznie nie byłoby mnie na taką ciekawość stać. Głupio nawet coś wystawić, bo od razu wyjdzie się na paskarza, spekulanta i nie wiadomo kogo jeszcze. Wystawisz za tyle, ile kiedyś zapłaciłeś – zniknie w pięć minut. Ciekawe tylko, kto to kupje? Czy nie jakiś paskarz albo spekulant?
3
[#554] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@snifferman, post #548

Amiga wystawiona jako uszkodzona, bo sprzedający nie wie jak sprawdzić. Potencjalny kupujący chce kupić w ciemno ale za 30% ceny. Inny chce przyjechać ze swoim sprzetem zeby sprawdzic po czym się nie pojawia i urywa kontakt. Inny mieszka 30km od sprzedającego, ale nie ma auta. Chce, żeby sprzedający ją mu przywiózł a on pokryje koszty paliwa. Panie, a je chce garaż posprzątać, a nie świat ratować.

Czy Ty byłeś tym sprzedającym w tej historii?
Z ciekawości pytam :)
1
[#555] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@karolb, post #554

Nie. Ja byłem kupującym. Tym ostatnim prawdziwym co kupił i nawet za bardzo nie oglądał. Właściwie to jedynym, bo nikt inny się nie pojawił Raz kupiłem za 80euro 1000 dyskietek, bo nikomu nie chciało się po nie jechać, a sprzedającemu nie chciało się tego pakować. Przy okazji zgarnąłem jeszcze C64 i jakieś inne szpargały, bo właściciel chciał wyrzucić. I już miałem jechać. Cofam i patrzę w lusterko, a tam gościu wynosi z garażu 1084. No i co? miałem mu to pozwolić wyrzucić? Uratowałem
4
[#556] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@snifferman, post #555

Teraz rozumiem.

Czyli masz te 15 Amig 500, uratowanych od śmietnika, nie wiadomo czy sprawne, ale sobie leżą.

Może kiedyś wystawisz jako nietestowane, niesprawne, ale w sumie po co się kopać z kupującym, jeśli sam nie jesteś w stanie sprawdzić ich sprawności.

Anyway, jak komuś zabraknie A500 do naprawy i puszczenia w świat, to wie do kogo się zgłosić OK
[#557] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@karolb, post #556

Znając Sniffermana, to one wszystkie są zrobione na tip top.
[#558] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@karolb, post #556

Akurat 500-ek jest pod dostatkiem wszędzie :). Sam ostatnio znowu zgrzeszyłem i kliknąłem Kup bo sobie wkręciłem, że to musi być rev.8 i mam teraz kolejną rev.6. wciśniętą na półce między kartony z innymi rzeczami ;D.

Gorzej, że nie ma prawie 1200 w normalnej cenie.
[#559] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Ralpheeck, post #557

Tak jest OKwszystkie naprawione.
[#560] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@snifferman, post #555

Takie rzeczy tytlko w DE.W polsce sprzedajacy znajdzie cos w smietniku i nawet mu sie szmata nie chce sprzetu przetrzec ale 1 tys sie należy . Normalnej oferty nawet nie zobaczysz bo handlarze to kupują nim olx zdazy to wyswietlic.

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2025 21:53:52 przez Markzyg
1
[#561] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Markzyg, post #560

Nie tylko w DE, bo w NL też można coś kupić. Akurat Amigi nie kupiłem tam żadnej, ale znajomi coś tam nabyli. Za to jakieś PS1,PS2 czy GameQube, c64 i inne szpargały tam upolowałem.

W PL też kupiłem A600 jakoś w 2016 za ok 400zł, CD32 w 2020 nie pamiętam ile dałem...jakieś 650zł , Apollo 1260 z 68060 rev6 za trochę ponad 2K i to było jakoś w 2018. Większość od kolegów z PPA

bo handlarze to kupują nim olx zdazy to wyswietlic

I komu to sprzedają jak wszyscy narzekają, że za drogo
[#562] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@snifferman, post #561

I komu to sprzedają jak wszyscy narzekają, że za drogo

Jak to komu, tym handlarzom co windują ceny do góry
1
[#563] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@karolb, post #562

Nie obrażaj handlarzy , u dobrego handlarza jest rotacja
Handlarz umie wyważyć cenę zdroworozsądkowo to co obecnie widac na all czy ol , to celowe zagrywki , bunt
Robienie z ogladających w wała , moim zdaniem do takich zawyzanych ofert z automatu skarbówka sie powinna dowalać
Skończyło by sie kozaczenie
1
[#564] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Szopinski78, post #563

Do kupujących też się mogą dowalić

https://www.pit.pl/aktualnosci/podatek-przy-zakupie-uzywanych-rzeczy-powyzej-1000-zl-kto-i-kiedy-musi-rozliczyc-zakupy-u-fiskusa-1011421

----edit

moim zdaniem do takich zawyzanych ofert z automatu skarbówka sie powinna dowalać

Ależ nic prostszego: "Uprzejmie donoszę że..." pomysł

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2025 10:03:12 przez karolb
1
[#565] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@karolb, post #564

OKOK

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2025 10:10:09 przez Szopinski78
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem