[#421] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@selur, post #408

ktore tez chca sie nachapac.

Dobrym przykładem takiej chęci nachapania się jest osobnik z Allegro Lokalnie, który wystawia CD32 w boxie Critical Zone. Poprzedni właściciel długo nie mógł jej sprzedać na OLX i finalnie stała za 1700 zł. Miałem ją na oku (przejście z A1200), ale w związku z innymi wydatkami spóźniłem się dwa dni z zakupem... Za ile stoi na AL? 4200 (przecena z 5 tys.) ok, racja No nic, życzę powodzenia.

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2025 21:07:46 przez -tbn-
1
[#422] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@-tbn-, post #421

Z tego co wiem, to na Allegro lokalnie gdy kupujący zrezygnuje, to sprzedający i tak traci prowizję.

Nie żebym coś sugerował... clown
1
[#423] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży
[#424] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży
[#425] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży
[#426] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży
[#427] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży
[#428] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży
[#429] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży
[#430] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży
[#431] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży
[#432] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży
[#433] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży
[#434] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży
[#435] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży
[#436] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży
[#437] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży
[#438] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży
[#439] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży
[#440] Re: Nowe informacje o wydawnictwach aibb.pl

@RadoslawF, post #2

Tu masz ciekawostkę, zobacz na cenę A500 (tej na dole) z ogłoszenia z 1993:

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2025 08:54:14 przez Hubez
[#441] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży
[#442] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży
[#443] Re: Nowe informacje o wydawnictwach aibb.pl

@Hubez, post #440

zamiana na osobowy

Samochód czy pociąg?
[#444] Re: Nowe informacje o wydawnictwach aibb.pl

@PopoCop, post #443

jak z Boleslawca, to pewnie odrazu na samolot chcial zamienic.
[#445] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@ZorrO, post #415

Moim zdaniem za wysokie ceny odpowiadają kolekcjonerzy którzy nie mają co robić z kasą i kupują dziesiątki komputerów choć nawet nie daliby rady ich wszystkich gdzieś postawić i włączyć. A przez to skromny tato który chce pokazać dzieciom czym sie bawił za malucha musi sie ograniczyć do filmów emulatorów i retro spotkań.

Zgadzam się z tym. I nie, nie jestem za powrotem socjalizmu i tym, że "każdemu się należy amiga", itd. Chodzi o to, że ktoś kto miał za młodu amigę a chciałby do niej wrócić czy też kupić sobie taką jaką miał, musi niestety przepłacić bo te rozsądne oferty które się pojawiają, momentalnie znikają przez to, że ktoś te retro-sprzęty wykupuje, tak jak kolega wyżej napisał, nawet jeśli tak naprawdę nie są mu potrzebne a jedyne co chce to nie wiem... mieć górę sprzętu w piwnicy i chwalić się na forum ich fotkami albo sprzedawać po wyższej cenie. Ogłoszeń "kupię każdy sprzęt retro, amigi, commodore, atari, zx, wszelkie konsole, itp." jest pełno. Jeździcie na różne zloty, być może niektórzy z was interesują się nie tylko amigami ale i innymi platformami (nawet atari) i szukacie jakiegoś konkretnego komputera i poznajecie kogoś na zlocie albo któryś z kolegow okazuje się, że ma taki na sprzedaż. Jaką cenę zapłacilibyście mu za powiedzmy zwykłą A500...?
2
[#446] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Madman, post #445

Jaką cenę zapłacilibyście mu za powiedzmy zwykłą A500...?

Za zwykłą A500 aktualnie dałbym nic, bo jestem już posiadaczem kilku sztuk i nie potrzebuję więcej. Gdybym jednak nie miał żadnej sztuki to nie dał bym więcej jak 300zł, bo za tyle swoje klamoty kupowałem. Oczywiście jeśli ktoś ma parcie i nie wie co zrobić z nadmiarem forsy to i zapłaci więcej. Czasem są do kupienia naprawdę zadbane sztuki w pięknych obudowach i z dodatkowym wyposażeniem, ale tutaj już trzeba zapłacić sporo więcej.

Za taką A500+ to już trzeba 2000zł zapłacić.
2
[#447] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@koczis, post #446

Retro.exe pompuje ceny znany na allegro jako
LoroSpookyRE
a na olx najlepsza wycena

on jak kupuje amige to nie mówi że che kupić komputer tylko że jest zainteresowany klawiaturą

zna ceny sprzętu a pali franka sinatre że kolekcjoner 1 film na ytube i amigę ładuje na allegro

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2025 19:56:43 przez Dorian3d
3
[#448] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Dorian3d, post #447

Dokładnie.Trochę poznałem temat i potwierdzam.

Kurczę koczis trochę mi zajęło nim ogarnąłem co to za amiga.Wygląda naprawde dobrze tymbardziej ze nie lubie czarnych klawiatur.

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2025 20:08:27 przez Markzyg
1
[#449] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@koczis, post #446

Za zwykłą A500 aktualnie dałbym nic, bo jestem już posiadaczem kilku sztuk i nie potrzebuję więcej. Gdybym jednak nie miał żadnej sztuki to nie dał bym więcej jak 300zł, bo za tyle swoje klamoty kupowałem.

No widzisz, piszesz 300zł więc znaczy to, że ten sprzęt nie jest warty 700-900zł (bo za tyle najczęściej te A500 ludzie wystawiają na sprzedaż, oczywiście z samym zasilaczem albo nawet i bez niego). Ja za 300zł kupiłem w super stanie C64C i akurat tą cenę uważam za adekwatną. Za A500, sprawną i kompletną, niezasyfioną (może być trochę zżółknięta) dałbym 500zł, może 600zł ale takich ofert nie ma a kolegów którzy mają w ciul amig i jedna mniej w piwnicy nie zrobiłaby im różnicy nie mam więc nie ma od kogo kupić w rozsądnej cenie. Dziś z ciekawości zajrzałem do działu giełdy a tam ogłoszenie "Kupię sprawną AMIGĘ CDTV do 700 zł" co też dobitnie pokazuje jaka jest realna wartość amig wg naszych forumowiczów, aukcje/ogłoszenia na allegro/olx mówią jednak co innego...
P.S. Bardzo ładna ta szara 500tka OK

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2025 13:38:58 przez Madman
[#450] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Madman, post #449

Amiga CDTV zawdzięcza swoją cenę z popularności, która jest odwrotnie proporcjonalna do czasu w którym była wyprodukowana. Ja za swoją CDTV rzeczywiście dałem 650 zł, ale od tego czasu waluta (papier) straciła mocno na wartości i spokojnie można by tę kwotę pomnożyć przez cztery. Czyli taką CDTV powinno się kupić za 2500 zł. Lecz za tyle to można co najwyżej zakupić ten sprzęt gdy komuś wypadnie przez okno z ósmego piętra.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem