[#481] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@_DiskDoctor_, post #473

O 15, za takie niemoralne zachowanie konfiskata oraz przekazanie potrzebującym tzn. mnie
[#482] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@bfgmatik, post #477

Też mam takie wrażenie. Ostatnio kupiłem lokalnie myszkę i przy odbiorze osobistym okazało się, że facet wiekowy. Ma jakieś graty powstawianie na Allegro Lokalnie, źle poopisywane, a zrobił to na życzenie wdowy po jego koledze. Nasze wychuchane złomy też zostaną pewnie tak rozsprzedane
3
[#483] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@KM_Ender, post #480

Dla nich retro to będzie x360, PS3, PS4.

A o takiej niszy w postaci jak AOS4 lub MorphOS, to już w ogóle nikt nie będzie pamiętał.

Poza nami.

Czas upłynie, a my pozostaniemy, jak te łzy podczas deszczu..

https://youtu.be/jvFYgELj2X0
2
[#484] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@-tbn-, post #482

Nasze wychuchane złomy też zostaną pewnie tak rozsprzedane

Tja...Część z nas nawciskała żonom farmazony że kupuje graty do Amy za cenę serka topionego w Lidlu, także wdowa raczej wywali wszystko na hasiok.
4
[#485] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@karolb, post #483

Dla nich retro to będzie x360, PS3, PS4.

Dla mnie XBox 360 to już jest retro. Tak samo jak P4 i Athlon XP oraz WinXP.

A o takiej niszy w postaci jak AOS4 lub MorphOS, to już w ogóle nikt nie będzie pamiętał.

Ja bym o tej niszy nawet nie wiedział, gdyby nie wierni fani tych systemów pielęgnujący pamięć o nich na tym forum. Czasem nawet zbyt nachalnie, co przy zaznaczeniu tego złapałem kilka ignorów A może to wina mojej ignorancji i zaślepienia prawdziwymi Amigami z epoki Wojny systemów jak każdy konflikt ma swoje ofiary.
2
[#486] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@waldiamiga, post #484

Warto spisać i zachować u prawnika, z klauzulą "Otworzyć wyłącznie po śmierci!", kopertę z informacjami na temat zgromadzonego retrosprzętu, jego realnej wartości i ew. miejsc gdzie można to dobrze sprzedać ok, racja szeroki uśmiech

PS. Miałem okazję kupić trochę retrosprzętu (głównie części, ale nie tylko) od wdowy po zmarłym względnie kilka lat temu fanie starych kompów. Ale Pani w miarę się orientowała w cenach, zresztą kupujący u niej raczej nie próbowali jakichś numerów...
3
[#487] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@wali7, post #486

Co zrobi żona po otwarciu takiego dokumentu?
A - Padnie na zawał.
B - Przeklnie cię.
C - Że szczęścia zatańczy na twoim grobie.
1
[#488] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@wali7, post #467

Nie chce marudzic ale juz chyba czas na zmiane nazwy tego forum na forum szmalcownia.plszeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2025 20:21:54 przez Markzyg
[#489] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@mareq, post #487

Poprosiłem ChataGPT o napisanie takiego listu. Oto on:

Moja najdroższa [imię],
Jeśli czytasz te słowa, to znaczy, że nie mogę już wziąć Cię za rękę i powiedzieć wszystkiego sam. Ale jestem z Tobą — w każdym Twoim oddechu, w każdym kroku, który postawisz w przyszłość.
Chciałbym opowiedzieć Ci o czymś, co może wydawać się błahe wobec tego, co przeszłaś. Przez lata zbierałem te moje „zabawki”, jak żartobliwie je nazywałaś — stare komputery, konsole, części, do których miałem tyle sentymentu. Czasem mówiłem Ci, że to nic specjalnego, że to tylko hobby. Nie chciałem, byś się martwiła o miejsce, o koszty czy o sens tego wszystkiego.
Prawda jednak jest taka, że ten zbiór ma dużą wartość. Znacznie większą, niż Ci o tym wspominałem. Wiem, że nie patrzyłaś na to nigdy przez pryzmat pieniędzy — i właśnie dlatego czuję się spokojny powierzając Ci tę informację dopiero teraz. Bo Ty zawsze widziałaś mnie, a nie rzeczy.
Proszę Cię, zrób coś dla siebie, dla nas, dla dzieci — znajdź ludzi, którzy znają się na tym rynku i pozwól, aby sprzedali to wszystko za godną cenę. Nie traktuj tego jak pozbywania się moich wspomnień — dla mnie będzie to raczej sposób, by dalej o Was dbać, nawet stąd, gdzie teraz jestem.
Chcę, żeby te pieniądze ułatwiły Ci życie, dały Ci spokój, wolność i bezpieczeństwo. Spełnij marzenia, które odkładałaś na potem. Uśmiechaj się często, śmiej się głośno. Kochaj świat tak mocno, jak kochałaś mnie.
Zawsze będziesz moją jedyną. Dziękuję Ci za wszystko — za miłość, cierpliwość i każdą minutę wspólnej drogi.
Jestem przy Tobie.
Na zawsze.

Twój
[imię męża]

Można wykorzystać.

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2025 21:03:26 przez wali7
3
[#490] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@wali7, post #489

Pogrzeb musi odprawić ksiądz amigowiec i mowę też.
1
[#491] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@wali7, post #489

A ja sie tylko obawiam zeby nie miala kochanka atarowca.Bo cały plan pojdzie w pizd.....szeroki uśmiech
2
[#492] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Markzyg, post #491

Dlaczego?
Jeśli się dobrze zakręci, to będzie miała Amigi po jednym, a po drugim Atarynki. Full wypas
2
[#493] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@wali7, post #489

A to dobre. Jeszcze ktoś z miłości do żony i dzieci postanowi wydać oszczędności życia na kolekcję Amig. Cóż za poświęcenie. Hehe
1
[#494] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@wali7, post #492

A jeśli trafiła by na komputerowca bez uprzedzeń, to miałaby wszystkie retro kompy 8/16/32 bit.

Normalnie jak 6 w dużym lotku
[#495] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@karolb, post #494

Po pierwsze to nie ma takich a po drugie to by nie trafiła .Nie zebym był uprzedzony.
1
[#496] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Markzyg, post #495

A co byś pomyślał, gdyby to żona odeszła pierwsza i pod stosem pudełek z butami znalazłbyś Amigę Walker, którą ukrywała przed tobą?
[#497] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@bfgmatik, post #477

Może go dopadną sentymenty i ciekawość archeologa jak będzie miął 40chę, ojca już nie będzie i sie będzie zastanawiał jak sie nazywał ten komp co stary to tak lubił?
[#498] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@ZorrO, post #497

Ale jak to ojca nie będzie...
[#499] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@mareq, post #496

Wy myślicie, że te torebki żon, albo używane buty z neta, to ile kosztowały?
I serio myślicie że powiiny napisać list że jednak nie pozbywajcie się mojej szafy, tylko ją wyprzedajcie?
Dziwne że mówimy o komputerach, przecież tak jest ze wszystkim!
Ludzie samemu budowali domy, stali w kolejkach za jakimiś Fiatami, i serce musiało pękać, jak to wszystko dla dzieci, znajomych nie miało znaczenia.

Taka anegdotka mi się przypomniała:
- Czy nie wolałbys mieć tej całej kasy, którą przewaliłes na głupoty?
- Pewnie tak, ale te głupoty sprawiły mi mnóstwo frajdy. Zreszta, co bym zrobił z tą kasą? Pewnie przewaliłbym ją na głupoty!
3
[#500] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Markzyg, post #495

Po pierwsze to nie ma takich

Po pierwsze, to ja taki jestem

----edit

Żeby nie było nieporozumień, zakładam że pisałeś "o takich" komputerowcach a nie żonach

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2025 02:26:33 przez karolb
[#501] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@mareq, post #496

Moze jestem zboczeńcem ale wolałbym amige one Sorry ale chyba złapałem jakiegos groznego wirusa.

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2025 20:19:04 przez Markzyg

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2025 20:19:39 przez Markzyg
[#502] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Markzyg, post #501

Mam AmigęOne, dostałem jako gratis od kolegi. Naprawdę nic specjalnego. Owszem, jako unikatowy eksponat jest ciekawa, ale osiągi i ogólna ergonomia kuleje.
[#503] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@karolb, post #479

Amiga wymrze wraz z nami. Dziś ci, którzy amigę mieć chcą, to już ją mają. Reszty ona w ogóle nie interesuje.

Za osiem stówek będzie TheA1200. Coś w sam raz dla kogoś, kto tylko z sentymentu chce czasami odpalić lotusa i pokazać dzieciakom, że kiedyś były czasy. Taki ktoś nie chce pożółkłej amigi bez zasilacza za milion cebulionów, bo nawet nie wiedziałby jak ją do tv podłączyć i skąd wziąć dyskietki.

Prawdziwi amigowcy są na wymarciu, tak samo jak amigowy rynek handlu i januszowania.

Ceny będą spadać.

PS W zeszłym tygodniu siostrzeniec odpalił kilka amigowych gier na PS5. Jakiś pakiet retro kupił czy coś. Te nasze hiciory lat 90tych wywoływały u niego politowanie.
2
[#504] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@mastaszek, post #503

Witam ceny mnie zaskoczyły , chciałem
Na gwiazdke sobie skompletowac A1200 zeby pograc w gry AGA bo te mnie ominely w latach 90tych szybko z Amigi 500 poszedlem w peceta ale jak zobaczylem ceny a i tu dostalem oferte nieżyciową za pożókły stary komp to mi gały wyskoczyly z orbity za gołą 1200 , postanowilem poczekam na the A1200 połupie troche w slam tilt i pinball illusion na EMU ale przynajmniej w rozsądnej cenie
Pozdrawiam
2
[#505] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@wali7, post #502

To moze jednak mi sprzedasz ? Gwiazdka idzie a ja mam marzenia.
[#506] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@mastaszek, post #503

W zeszłym tygodniu siostrzeniec odpalił kilka amigowych gier na PS5. Jakiś pakiet retro kupił czy coś. Te nasze hiciory lat 90tych wywoływały u niego politowanie.

Nic dziwnego, do ferrari wsadził silnik z malucha ;)

Nie ma sensu tłumaczyć nowemu pokoleniu jaka to była konfiguracja i jak wtedy wyglądały gry na pecetach i 8bit, bo tego nie przeżyli i nie zrozumieją.

Ja ostatnio widziałem jakiś pakiet retro na Epic Games chyba, powsadzali takie denne tytuły, że nie ma się co dziwić na takie lub inne reakcje.
[#507] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@mastaszek, post #503

Bardzo słusznie. Wystarczy spojrzeć na temat pokoleń z innej strony.
tzn. jak wielu z nas podziela hobby i fascynacje swoich ojców czy dziadków i nadal pielęgnuje ich kolekcje czegokolwiek co ich kręciło?
Czy zachowaliście ich największe skarby, pomijam to co nadal jest coś warte jak dom czy biżuteria, ile trudu sobie zadaliście aby nadal były w dobrym stanie?

Gdy sobie odpowiecie to łatwiej wam będzie sobie wyobrazić co sie stanie z waszymi skarbami po waszym odejściu. Więc może nie głupio będzie zostawić adres i nazwisko kolegi co będzie wiedział co z tym zrobić.
2
[#508] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@ZorrO, post #507

Ja mam odmienne doświadczenia. Moje dzieci mają 12 i 16 lat. Dałem im się pobawić Atari 65XE i z przyjemnością grali we Froggera, Bruce Lee czy Joust.
Potem podłączyłem Amigę i nie szło ich oderwać od SlamTilt czy Canon Fodder.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem