[#633]
Re: Ceny Amig wczoraj i dziś
@Szopinski78,
post #630
Gość albo sam jest totalnym ignorantem, albo sam na takich poluje. Bowiem karta Apollo 1240 od jakiegoś czasu pojawia się w postaci nowego, dopiero co polutowanego sprzętu, na nowej płytce i z nowymi (no powiedzmy że są to NOS) MACHami. To żaden biały kruk. Problem taki, że wsady do MACHów nie są dostępne, natomiast wiadomo kto je ma (chociaż twierdzi że nie upubliczni), i skądś.. nie wiem skąd (serio, chociaż pewnie gdybym zaczął drążyć to bym się dowiedział) można zamówić usługę zaprogramowania ich oryginalnym wsadem.
Tak więc mamy pełnoprawną, nową (a nie przechodzony 30-letni crap) kartę, 100% identyczną z egzemplarzami z lat 90, z procesorem 68040 40 MHz do kupienia za 1 000 - 2 000 zł. Czy ta karta jest tyle realnie warta? Oczywiście że nie, wady Apolla są ogólnie znane. Ale kupić można w cenie poniżej 2 000 zł, a nie prawie 10 000 zł.
To już lepiej, w trochę nawet niższej cenie kupić TF1260.
Nikt z nas się nie doprowadził "w tym hobby do takiego szaleństwa", ostatnią "prawdziwą" Amigę kupiłem kilka lat temu za 300-500 zł

A w roku 2000 kupiłem sprawną A4000 z klawiaturą za 500 zł

A na to że cierpisz na ból znanej części ciała, że nie możesz kupić wymarzonej Amigi, to mogę polecić jedynie maść.
Albo sporą cierpliwość, bo wcześniej czy później ceny zaczną spadać. Tak się dzieje na rynku wtórnym każdej staroci, która ma status kultowej i służy do kultywowania sentymentu - żyje dopóki żyją (i jako tako funkcjonują) ludzie dla których ma wartość wspomnień.
Ostatnia aktualizacja: 20.01.2026 15:25:38 przez wali7