[#631] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Szopinski78, post #630

Jeszcze bedzie :) Trzeba tylko odczekac ze 20 lat xD
[#632] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Szopinski78, post #630

ceny takiej Amigi 1200 powinny sie oscylowac w okolicach 300-500

Tyle dałem w 1995 roku, 500 albo 600 już nie pamiętam dokładnie, ale to mniej więcej na dzisiejsze pieniądze będzie coś około 2 tyś. Czyli ceny stoją w miejscu. Powinni zamiast złota w bankach centralnych magazynować Amigi.
2
[#633] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Szopinski78, post #630

Gość albo sam jest totalnym ignorantem, albo sam na takich poluje. Bowiem karta Apollo 1240 od jakiegoś czasu pojawia się w postaci nowego, dopiero co polutowanego sprzętu, na nowej płytce i z nowymi (no powiedzmy że są to NOS) MACHami. To żaden biały kruk. Problem taki, że wsady do MACHów nie są dostępne, natomiast wiadomo kto je ma (chociaż twierdzi że nie upubliczni), i skądś.. nie wiem skąd (serio, chociaż pewnie gdybym zaczął drążyć to bym się dowiedział) można zamówić usługę zaprogramowania ich oryginalnym wsadem.
Tak więc mamy pełnoprawną, nową (a nie przechodzony 30-letni crap) kartę, 100% identyczną z egzemplarzami z lat 90, z procesorem 68040 40 MHz do kupienia za 1 000 - 2 000 zł. Czy ta karta jest tyle realnie warta? Oczywiście że nie, wady Apolla są ogólnie znane. Ale kupić można w cenie poniżej 2 000 zł, a nie prawie 10 000 zł.
To już lepiej, w trochę nawet niższej cenie kupić TF1260.
Nikt z nas się nie doprowadził "w tym hobby do takiego szaleństwa", ostatnią "prawdziwą" Amigę kupiłem kilka lat temu za 300-500 zł A w roku 2000 kupiłem sprawną A4000 z klawiaturą za 500 zł
A na to że cierpisz na ból znanej części ciała, że nie możesz kupić wymarzonej Amigi, to mogę polecić jedynie maść.
Albo sporą cierpliwość, bo wcześniej czy później ceny zaczną spadać. Tak się dzieje na rynku wtórnym każdej staroci, która ma status kultowej i służy do kultywowania sentymentu - żyje dopóki żyją (i jako tako funkcjonują) ludzie dla których ma wartość wspomnień.

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2026 15:25:38 przez wali7
4
[#634] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@wali7, post #633

Ma pan racje

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2026 15:29:09 przez Szopinski78
[#635] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@wali7, post #633

Ciekawe ile u niego byłoby za Apploo 60 - pewnie z 30 tys jak nic :)

Kupilem Apollo 040 tutaj na forum od Odyna z jakieś 8-9 lat temu (?). Wtedy zapłaciłem 3 tys za A1200 + 040 + chyba stacja dyskietek do CDTV :)
Wtedy było to drogo.
Taki 040 nie mial za bardzo konkurencji i gasił dopiero co powstałą Acę. Teraz można kupic kartę z 060 za w miarę rozsądną cenę. Moim zdaniem to jest jakis troll albo człowiek z upośledzeniem umysłowym, albo troll z upośledzeniem bo takich też nie brakuje.

Szaleństwem jest że piszemy o jakims typie, któremu najwyraźniej o to chodzi.
5
[#636] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Ralpheeck, post #635

Teraz CDTV w pełnym zestawie trochę kosztuje nie wspomnę o monitorze Commodore 1084s black . Cena takiego monitora to połowa CDTV . Ogólnie ceny monitorów CRT są dość wysokie.
[#637] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@recedent, post #1

Do tego od tej samej osoby kupujesz Apollo i masz za 25 tys. zł fajny zestaw do retro (płacisz za jedną wysyłkę):

https://www.olx.pl/d/oferta/amiga-1200hd-escom-amiga-magic-pierwszy-wlasciciel-CID99-ID18zCJv.html?reason=seller_listing
1
[#638] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Hubez, post #637

Gdybym na koncie miał miliony i ostatnie 2 dekady spędził pod kamieniem, brałbym jak dziki
[#639] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Hubez, post #637

Uwazam ze warto , cena na czasie
1
[#640] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Staszek780, post #639

Niezły trolling z tym kupnem a1200 do 500 pln
1
[#641] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@druzil28, post #640

Niezły trolling z tym kupnem a1200 do 500 pln

zapewne chodzi o samo PCB reAmiga
:D xD
[#642] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@druzil28, post #640

tak mi też tak pisał :
[#643] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@druzil28, post #640

Może ktoś mu podać jedynie numer do blika .
1
[#644] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Hubez, post #637

Warto. Szczególnie że świecił lampka przez otwory wentylacyjne i nie zauważył wylanych kondensatorów. Rozebrał też zasilacz, o zgrozo, i było dobrze. No, może lekko żułta.
3
[#645] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Stoopi, post #644

30 letnia zaplombowana A1200... jestem ciekaw stanu kondensatorów w środku.
Zapewne jednak wzięta z sufitu cena odstraszy wszystkich potencjalnych klientów i sam pazerny właściciel stanie się ofiarą nieuchronnych procesów entropii.
2
[#646] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@wali7, post #645

niech mu Schrödinger lekki bedzie.
1
[#647] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@wali7, post #645

Najgorsze w Amidze z postępującą entropią jest oglądanie demek serii Stag.
[#648] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@wali7, post #645

Patrząc na opis ogłoszenia na olx, to albo ktoś robi sobie jaja, albo jest mało inteligentny, pomijając już cenę.

Szkoda naszego czasu na komentowanie takich ofert, są ciekawsze rzeczy w świecie Amigowym, jak chociażby poprzeglądać odkopane składanki z softem w ADF
2
[#649] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@_DiskDoctor_, post #647

Już drugi raz na PPA wspominasz Stag, nie żebym coś sugerował
[#650] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@wali7, post #645

Kondensatorowe legendy
[#651] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@karolb, post #649

Zgadza się, jesteś bardzo uważny!

Ja po prostu oglądałem dużo Stagów jak miałem A500 w latach 90-ych.

Generalnie poza oczywistymi (szczególnie wówczas) walorami poznawczymi, miały kapitalną muzykę (covery to były w istocie).

Po prostu Amiga kojarzy mi się ewidentnie z kilkoma rzeczami i to jest jedna z tych rzeczy
[#652] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ceny Amig wczoraj i dziś
[#653] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ceny Amig wczoraj i dziś
[#654] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@dynx, post #650

Trochę już tych kondensatorowych legend miałem w ręku, w niektórych przypadkach wystarczyło mocniej potrząsnąć A1200 czy A600 i same odpadały od PCB.
Tak więc spokojnie możesz dalej negować rzeczywistość, aż zderzysz się z nią czołowo. Ale aż tak źle nie będzie, co najwyżej będzie ci się A1200 wieszać, czy dźwięk charczeć, a jakiś magik za kilka stówek wymyje to, połata kynarem i wlutuje nówki sztuki. To tylko hobby :)
Więc rzeczywiście, po co się martwić, czy zapobiegać... ;)

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2026 11:11:18 przez wali7
3
[#655] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ceny Amig wczoraj i dziś
[#656] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@dynx, post #650

jak dla mnie negowanie wymiany kondensatorów w Amigach to informacje rozprowadzane pzrez kolekcjonerów którzy wymienili kondensatory w swoich Amigach ale chcą by Sprzęty retro zepsuły sie doszczętnie u innych tym razem prawdziwych kolekcjonerów. Bo kondensatory i ich wymiana to nie jest problem tylko Amigi. To problem Sega Game Gear na przykład gdzie kondensatory dosłownie WYLEWAJĄ I ZALEWAJĄ wszystko naokoło.
1
[#657] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Stoopi, post #656

I kamer video do około 1997 roku. Kamery video z lat 80/90 cierpią na poważnego raka kondensatorowego, z tym, że tam kondensatorów jest kilkadziesiąt, jak nie setki (specyfika pracy urządzenia). Często wymiana jest nieopłacalna, a gdy rak kondensatorowy się rozwija po nagrzaniu urządzenia które działa ostatkiem sił unosi się swąd nie do wytrzymania.
[#658] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Hubez, post #657

Pctowe płyty też miały problem. Ale to nie jest spisek kolekcjonerów tylko głupota. Są ludzie co twierdzą że nie trzeba wymieniać oleju w silniku. Galareta lepsza
1
[#659] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ceny Amig wczoraj i dziś
[#660] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ceny Amig wczoraj i dziś
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem