[#601] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Tomski, post #599

szkoda, że w zestawie nie ma Settlers 1ki bo to najładniejsza strategia na amigę
[#602] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Szopinski78, post #598

Obstawiam, że snifferman nie kupował tych Amig z myślą o zarabianiu. Też mam więcej niż jedną sztukę i nie zamierzam żadnej sprzedawać. Każda jest na chodzie, zadbana w różnych konfiguracjach. Pewnie kiedyś trafią na rynek, ale wtedy już mnie nie będzie. Póki co to środek utylizacji wolnego czasu. Plusem sytuacji, że te sprzęty są coś warte jest to, że nie lądują w punktach utylizacji elektrośmieci (chyba że ktoś wyrzuci totalnie nie mając wiedzy z czym ma do czynienia).
[#603] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Szopinski78, post #598

emanujesz waść niespotykaną uprzejmością...

Nikomu nic nosa nie utrze. Replika to nie oryginał z epoki, możesz sobie marzyć o spadku cen Myślałem kiedyś, że nowe karty z 060 skorygują ceny tych starych. Zapomnij.

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2025 10:48:35 przez -tbn-
[#604] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Tomski, post #599

To ile to ma MIPSów by uciągnąć S2? Testy na forum wykazują klatkowanie na 060 z RTG.
[#605] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Szopinski78, post #600

Swego czasu w Polsce powstawały fajne repliki samochodów AC Cobra (nie wiem, czy nadal są budowane). Nie spowodowało to spadku cen oryginalnych klasyków.
[#606] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Grzegorz_P, post #602

Pan Sniffer to raczej z tych co raczki pod kołdrą

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2025 10:48:34 przez Szopinski78
[#607] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Szopinski78, post #606

raczej z tych co raczki pod kołdrą

Chyba cierpisz na zaburzenie obsesyjno-kompulsywne z natręctwami seksualnymi. Udaj się do specjalisty póki czas.
7
[#608] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Grzegorz_P, post #602

Nie kupowałem, żeby nimi handlować. Praktycznie wszystkie dostałem lub kupiłem w stanie nie znanym albo z widocznymi uszkodzeniami. I tak sobie je naprawiałem, tunningowałem i się bawiłem. Niektóre wisiały na sprzedaż kilka tygodni, bo prawdziwi Amigowcy co chcą kupić Amigę, chcą ją tanio i w idealnym stanie. No bo wiadomo, że wymiana kondensatorów czy naprawa po wylaniu baterii to jest zabawa i koszty. Żółte też są brzydkie.

A że lubie sobie pogrzebać u polutować, to musiałem mieć popsute, więc przybywało i tak zostało. Trochę to dziwne zachowanie, że ktoś jest zły, że inny coś ma w szafie, on nie ma, ale mu się należy w niskiej cenie a najlepiej za darmo

I jeszcze mnie personalnie obraża, co wygląda słabo.
6
[#609] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@snifferman, post #608

Co Pan wie co ja mam w szafie?
Jak juz mowilem pan kupuje dla raczek pod kołderke

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2025 12:08:25 przez Szopinski78
[#610] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@snifferman, post #608

Nie wytrzymał napięcia po zobaczeniu tylu pożółkłych Amig
1
[#611] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Tomski, post #599

Dla mnie tam THE A1 200 to już nie Amiga. Emulator mam na komputerze. Klasyczny retro sprzęt to inna liga standardowe cykanie stacji, odgłos wczytywania gry z dyskietki. Podpięty monitor CRT. Taki sprzęt retro to aż oko cieszy przypominają się wspomnienia z młodości.
[#612] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@kismat75, post #611

A moje marzenia z młodości to szybka Amiga z dużą ilością RAMu i kartą graficzną. Nigdy nie było mnie na to stać a teraz wystarczyło wsadzić taniego Pistorma. Teraz brakuje mi programów użytkowych, które potrafią wykorzystać taką moc. szeroki uśmiech
Może i Pistorm jest formą emulatora ale to mi nie przeszkadza.
1
[#613] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@-tbn-, post #603

Przecież to jakiś troll jest. Konto założone miesiąc temu...
Być może ma jakieś smutne doświadczenia z próbą kupienia A1200 za 100 zł i musi odreagować. Stąd te onanistyczne projekcje.
Będzie ban, czy nie będzie?
[#614] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@wali7, post #613

Za sam post #598 powinien IMO być ban. ale moderacja zrobi co uzna...
kolega snifferman przetrzymał tę prowokację i wykazał się stoickim spokojem ;)

a w temacie. ostatnio widziałem poszła an AL Amiga 500 za nieco ponad 500 zł. Co jest ceną wg mnie bardzo dobrą w obecnych realiach cenowych. brałbym ale już mam. Natomiast A1200 pomimo, że mam to przydała by mi się druga.
Po co? Na jednej testuję swój soft który tworzę na 060 a na drugiej chciałbym na pistormie testpwać. Przełaczanie kart w jednej A1200 co kilka dni wnerwia mnie delikatnie mówiąc ;)

Ale wypatruję A1200 poniżej 2000 PLN. Jak ktoś ma to chętnie kupię.
1
[#615] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@c64portal, post #614

ostatnio widziałem poszła an AL Amiga 500 za nieco ponad 500 zł. Co jest ceną wg mnie bardzo dobrą w obecnych realiach cenowych. brałbym ale już mam.

Po tyle mniej więcej się sprzedają. Po tyle mniej więcej kupowałem rev8, bo jakoś lubię rozbudowę do 2MB CHIP i RTC.

A1200 to tak 1300zł to okazja dzisiaj. W zależności od stanu i wyposażenia golasy oscylują w okolicach 2000zł-3000zł. Przynajmniej w moich okolicach.

Natomiast A1200 pomimo, że mam to przydała by mi się druga.

I skończysz z pięcioma

kolega snifferman przetrzymał tę prowokację i wykazał się stoickim spokojem ;)

Święta blisko, dużo wydatków, to i ludziom puszczają nerwy. Walki o karpie w promocji, walka o tanie Amigi. Takie bitwy bywają stresujące Mam się bawić w dziecinadę przedszkolną? "HAHA, ja mam dużo Amig a ty nie masz wcale. Na nana nana, na nana nana"

Na tym forum wielu użytkowników ma pokaźne kolekcje. Kilka czy kilkanaście egzemplarzy i to jeszcze różnych modeli to żaden fenomen w naszym środowisku. Przychodzi nowy użytkownik i się denerwuje, że ktoś ma więcej. Nie zdaje sobie tylko sprawy, że tu ludzie zbierają sprzęt dekadami, a ci co się rodzą - rodzą się nadzy

Za sam post #598 powinien IMO być ban. ale moderacja zrobi co uzna...

No mam nadzieję, że kolega Szopinski78 się opamięta, bo jak w końcu kupi sobie Amigę, to może potrzebować naszej pomocy, a zakładanie nowego konta może okazać się dodatkowym kłopotem
[#616] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@snifferman, post #615

Poprawie sie obiecuję
[#617] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@mareq, post #612

Tez miałem dylemat co dalej a nie mam nawet 060. DDoszedłem do wniosku ze nie ma co sie piescic i trza od razu isc w amige NG.Prosto na szczyt.szeroki uśmiech
[#618] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Markzyg, post #617

W sensie amiga ng 1200 z amigakit? Czy te wynalazki z ąęon

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2025 19:26:44 przez Szopinski78
[#619] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Szopinski78, post #616

Tak sie zastanawiam czy właściele klasycznych samochodów to by się cieszyli czy smucili ze wzrostu cen swoich samochodów. Nie wydje mi się aby jakoś ten sprzęt radykalnie drożał w jakimś tempie większym niż 25% na rok raczej zdecydowanie mniej i to dla wszystkich powinno być dobre zwłaszcza dla tych co ten sprzęt mają a Ci co nie mają i bardzo chcą to są w stanie kupić, nie kosztuje to kilku krajowych a raczej tyle co obiecnie 32GB DDR5 6GHz
[#620] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@cossack, post #619

Tak właśnie sobie przeglądałem MA z 4/93 i w ogłoszeniach A500 lub A600 kosztowała 5-6 baniek. Najniższa krajowa wtedy to 1,5mln-1,75mln brutto. 4/95 ceny od 400zł tak do 600zł czyli podobnie, ale zarobki prawie 2x większe 260zł-305zł brutto. W 2025 najniższa 4666zł. Taka A500 za 500zł-1000zł to przecież tydzień pracy za najniższą.

W 2015 kupiłem okazyjnie A1200 za jakieś 700zł, a najniższa była wtedy 1750zł brutto, czyli koszt 40% pensji. Dzisiaj 40% najniższej to 1866zł. Amigi tanie jak dekadę temu
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem