[#451] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@koczis, post #446

Kiedy kupowałeś A500 za 300 pln ? Czy uważasz ze 2000k za tą Amigę z fotki którą wykleiłeś to dużo ?

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2025 14:22:42 przez Sventevith
[#452] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Sventevith, post #451

W zeszłym roku, ale kupiłem dwie plus kupa gratów. 2000 zł to cena po kosztach. Jakby sprzedający chciał wliczyć czas poświęcony na odrestaurowanie to by rok czekał na klienta, albo i dłużej. To była okazja dla kupującego i zeszła z ambony niczym świeże bułeczki.
[#453] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@koczis, post #452

300 PLN to bardzo dobra cena. Myślę że 500-600 za A500 to nadal cena OK. Tak, sprzęt do Amig kosztuje dużo i jeśli egzemplarz jest dobrze odrestaurowany czy doposażony to same akcesoria kosztują dużo więcej niż stara baza.

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2025 14:58:58 przez Sventevith
1
[#454] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Sventevith, post #453

Wystarczy policzyć podstawowe dodatki. Często w zestawie jest joystick. Cena używki to 100-150zł. Zasilacze do Amigi też koszmarnie drogie. Może się okazać, że dając za zestaw 600zł to masz koszt zasilacza, myszy i joysticka a Amigę dostajesz gratis.szeroki uśmiech
[#455] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@mareq, post #454

tak tylko czy 150 za joy to nie jest zawyzona cena ? wedlug mnie 50 zł to max za dzojstick.
[#456] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Markzyg, post #455

ja wszystko przeliczam na kraftowe kebsy ma talerzu - w okolicy 50 zeta. To teraz se policzcie, ile kebsów jest warta dla was Amigaszeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2025 18:22:19 przez marianoamigo
[#457] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@marianoamigo, post #456

taniej by wyszło jakbys jadł bezposrednio amigi
[#458] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@mareq, post #454

A500 mysz plus zasilacz 600 PLN to jest ok bo wiadomo że uczciwa cena to tylko za darmo
1
[#459] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Markzyg, post #455

tylko czy 150 za joy to nie jest zawyzona cena ?

A 250 za magnetofon XC12 do małego Atari?
Pokrywa do 65XE kosztuje 125 złotych, dwie takie pokrywy i masz komputer.

A Amiga? Tutaj ceny odleciały już dawno temu. Ostatnia kupiona przeze mnie Amiga, która miała "normalną" cenę, to była A600 bez stacji z OLX - za 400 zł.
2
[#460] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@recedent, post #1

1
[#461] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Markzyg, post #455

Nowe są po 450 zł..
[#462] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Drakon, post #459

Wszystko jest kwestią podaży i popytu.
[#463] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Sventevith, post #462

Nie dyskutuję z tym. :)
1
[#464] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Drakon, post #463

Nowe rzeczy droższe bo wolumen mały, chodź moim zdaniem nie mamy co narzekać są dużo droższe hobby. Każde poważniejsze hobby wymaga nakładów w tysiącach PLN jak komuś nie pasuje zawsze zostają bierki :)
[#465] Re: TheA1200 dostępna w przedsprzedaży

@Sventevith, post #464

Na szczęście są jeszcze emulatory i nie trzeba podpierać się bierkami
2
[#466] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@wali7, post #460

szmalecszeroki uśmiech No ale jakbys wykrył sklad 50 joystickow u jednego goscia do te go 20 amig 500 to co bys pomyslał ? no spekulantszeroki uśmiech
[#467] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Markzyg, post #466

Ci z ppa to większość spekulanci ;)
Sam mam pewnie z kilkanaście Amig, chociaż większość nie działa...
[#468] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Markzyg, post #466

Mam chyba więcej niż 50 joyów. Smalec raz schandlowałem za kiełbase z grila🤣, ale dwudziestu A500 nie mam. Bliżej piętnastu.

Ale spekulant ze mnie słaby, bo żadnej nie chce sprzedać.
1
[#469] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@snifferman, post #468

No ale ktoś za nie zapłacił jak były nowe półroczną pensję?

Mi jak rodzice kupowali a500, 512kb, przełącznik kickstartów i zewnętrzna stacja dysków, to była cena conajmniej 2 wypłaty. Jak z kolorowym monitorem (wtedy marzeniem był Philips), to już były kosmiczne pieniądze. Kolega na przykład w ostniej chwili zmienił zdanie, i rodzice zamiast A500 kupili jemu i jego bratu Simpsona :)
W sumie w małej miejscowości lepszy wybór niż komputer, bo amig było wtedy dwie trzy na całą szkołę, i czasami trzeba było paręnascie kilosów rowerem lub autobusem zrobić, aby cos nowego z softu zdobyć :)

Mieliśmy rynek, gdzie było dwóch trzech zmieniających sie handlarzy akcesoriami i softem. Czasami mieli jakieś Atari XE, ST, Sam Coupe, Amstrad lub A500. No ale wcisakali też kity, np mi sprzedali grę Prehistoric 2 albo Falcon 3.0 na amigę. I dyskietki nawet na szkolnym Optimusie nie działały.
To samo było z kasetami VCR, kiedy zamiast Batmana, Harley and Marlboroman albo Tango i Casha, był nagrany jakiś film o fruwających ninjach lub niemiecki XXX :(
1
[#470] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Ralpheeck, post #469

Ja pamiętam że ktoś pod giełdą komputerową nabył film na VHS, a tam był nagrany dziennik telewizyjny
[#471] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@wali7, post #467

ech, coś dziwnie działa to wklejanie YT
W każdym razie tu miał być mój ulubiony monolog Siary "w koło sami kryminaliści"
https://youtu.be/mw_NHDHeoCg?si=EYr2qcPCIoz_hOSH&t=37

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2025 09:04:31 przez wali7
[#472] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@snifferman, post #468

O 12 za dużo.
[#473] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@KM_Ender, post #472

O 14.

Lepiej inne niż Amiga, sprzęty (chyba, że są).
[#474] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@snifferman, post #468

Albo bardzo dobry znawca.
Zdejmowanie sprzetu z rynku, zwykle podbija jego cene, albo przynajmniej ja stabilizuje.

Kto wie, moze uzywane Amigi to bedzie taka lepsza lokata niz zloto, czyli taki dodatek do emerytury.
[#475] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Ralpheeck, post #469

No ale ktoś za nie zapłacił jak były nowe półroczną pensję?

Te egzemplarze mam z rynku niemieckiego i tam raczej proporcje zarobków do cen Amig były inne.
Nie było w DE minimalnego wynagrodzenia w tamtych czasach, ale są statystyki średnich zarobków i w roku 1988 było to 2689DM brutto. Cena A500 według tego co piszą nasi zachodni sąsiedzi w 1988 wynosiła 1100DM lub w tej okolicy. Wiki też podaje taką cenę na premierę. Upraszczając trochę, można powiedzieć, że w zachodnich Niemczech można było kupić A500 ze jedną kiepską pensję.
[#476] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Don_Adan, post #474

Kto wie, moze uzywane Amigi to bedzie taka lepsza lokata niz zloto, czyli taki dodatek do emerytury.

Raczej już były.
Spodziewam się, że będzie podobnie jak z rynkiem samochodów retro.
Otóż mniej, czy bardziej popularne modele sprzed 25-40 lat, czasami nieosiągalne marzenie dzieciństwa, czy młodości, czasami tamtejsza codzienność, dla pokolenia 40-60 latków stają się próbą przywrócenia tamtych beztroskich (jak je zazwyczaj pamiętamy) czasów. Pokolenie to zazwyczaj ma już lepsze zarobki, popłaciło kredyty, odchowało dzieci, a teraz zmaga się dodatkowo z kryzysem wieku średniego. Więc popyt przy ograniczonej podaży generuje silny wzrost cen. A potem pokolenie to powoli zaczyna chorować, z czasem wymierać, a pokolenie ich dzieci widzi te "skarby" czym są w rzeczywistości - rzadko zabytkiem, częściej nikomu niepotrzebnym, zawadzającym śmieciem. I prawdziwe białe kruki i perełki niekiedy jeszcze zyskają na wartości, zdecydowana zaś większość trafia ostatecznie na szrot. I ceny gwałtowanie spadają.
Pisałem to o retrosamochodach, bo od kilkudziesięciu lat ten cykl się powtarza dla kolejnych generacji, i jestem przekonany, że w przypadku retrokomputerów sytuacja się powtórzy 1:1.
I podobnie jak w przypadku retrosamochodów, gdzie znawca mógł za grosze wykupić to, co za kilkanaście lat stało się poszukiwane przez kolekcjonerów i wielokrotnie podrożało, tak z końcem lat 90 i początkiem 2000 można było skupować Amigi, Atari, czy inne tym podobne graty. A500 za 50 zł, A1200 za 150 zł, A4000 za 500 zł (dokładnie za tyle kupiłem w 2000 roku).
Kto wtedy kupił z myślą o skitraniu na ponad 20 lat i późniejszej sprzedaży (być może tacy byli), ten zainwestował lepiej niż w złoto.
Ale teraz, to raczej już nie. No chyba, że ktoś wierzy w dalszy dynamiczny wzrost cen, to niech próbuje. Moim zdaniem doszliśmy do szczytu górki.
2
[#477] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@wali7, post #476

Nie ma żadnych szans na dalszy spektakularny wzrost cen, następne pokolenie z dużym rozbawieniem patrzy na nasze hobby a mój syn w ogóle nie jest zainteresowany retro grami. Podejrzewam, że inne dzieci też nie bardzo, chyba, że ze względu na szacunek do pasji rodzica coś tam podłubią, pograją chwilę. U mnie przynajmniej tak to wygląda. Jak zaczniemy chorować, wymierać to temat umrze z nami.
2
[#478] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@Don_Adan, post #474

Kto wie, moze uzywane Amigi to bedzie taka lepsza lokata niz zloto

Pamiętajcie, nie sprzedawać ŻADNYCH Amig kolesiowi o nicku glapa, bo to do NBP skarbca pójdzie na wieki!
[#479] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@bfgmatik, post #477

Za dziesiąt lat nikt nie będzie wiedział nawet jak podłączyć Amigę do TV, Amiga będzie miała wartość retro ale bez sentymentu. Normalna kolej rzeczy.
1
[#480] Re: Ceny Amig wczoraj i dziś

@bfgmatik, post #477

Dla nich retro to będzie x360, PS3, PS4.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem