kategoria:
Wątek zamknięty
[#1] Nieuczciwy sprzedawca?
http://allegro.pl/amiga-500-amiga-600-amiga-1200-duzy-zestaw-i3940506617.html

Czy ten sprzedawca ma cos wspolnego z naszym forum? O ile debilne ceny w postaci 2000zl za Blizzarda 1230 mozna jeszcze wybaczyc, o tyle wciskanie A600 z powylamywanymi klawiszami jest juz ponizej pasa. Nie ma o tym ani slowa w aukcji, Amiga 500 zas w ogole nie jest sfotografowana. UWAGA!

[#2] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@F7sus4, post #1

O ile dobrze widzę to miałem kontakt z tym gościem przez PPA i wszystko było w porządku.
[#3] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@F7sus4, post #1

Znaczy, że co niby jest nie tak? Bo sprzęt na fotce wygląda jak najbardziej w porządku.
Tropiciel sensacji po zdemaskowaniu ogłoszeń na tablica.pl teraz wziął się za allegro.
Co my biedni amigowcy byśmy bez ciebie zrobili
[#4] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@lekarz_med, post #3

Przyjrzyjcie się tej klawiaturze. Co jak co, mam dwie w domu A600 i jeszcze jedną zapasową klawiaturę a ta i widzę to samo co Autor wątku.
[#5] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@amper, post #4

Skąd pewność, że klawisze są powyłamywane?
[#6] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@BULI, post #5

Ja stwierdziłem, że Autor wątku ma rację. Klawisze są powykręcane, choć tylko niektóre, i to widać gołym okiem.
[#7] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@amper, post #6

Widać to wyraźnie na klawiszu K i klawiszach kursowa.
Ja zwróciłem uwagę na coś innego, w A1200 złącza są pozbawione śrubek, drugie gniazdo myszy lata luzem a jego kolor wskazuje że jest od innego zestawu.
To jakieś składaki bez opisu stanu technicznego aby wyśrubować cenę.

Pozdrawiam
[#8] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@RadoslawF, post #7

Ale chyba każdy to widzi i cena pewnie nie przekroczy 100 zł
[#9] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@sebbb, post #8

To obserwuj i się przekonasz.
Ja powiem z doświadczenia z poprzednich dyskusji i przypadków ze sprzedający potrafi zrobić pięć czy siedem fotek sprzedawanego sprzętu i na żadnej nie było widać wielkiej dziury w obudowie która na pewno miała by wpływ na cenę. Sprzedający twierdził że dobór fotek był przypadkowy i dla niego dziura nie miała wpływu na cenę.
W omawianym przypadku ten sprzedający też uznał że latające luzem klawisze czy niekompletna płyta od A1200 też nie będzie miała wpływu na cenę i nie wspomniał.

Pozdrawiam
[#10] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@F7sus4, post #1

sprzedawca albo obserwuje ten wątek albo ktoś na allegro zwrócił mu uwagę odnośnie klawiatury:).
[#11] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@lekarz_med, post #3

"Znaczy, że co niby jest nie tak? Bo sprzęt na fotce wygląda jak najbardziej w porządku."

panie chyba juz czas do lekarza okulisty! Tylko se pan kolejke juz teraz zarezerwuj, bo czas oczekiwania na lekarza, to jakies pare miesiecy Smiech

A ja mam pytanie do kolegi Cinusa

Amiga 500 amiga 600 Amiga 1200 - duży zestaw

gola A500 - 70zl
gola A600 -130zl
gola i wybrakowana A1200 - 240zl

Jakby nie liczyc wychodzi razem 440zl, wiec skad sie wziela cena kup teraz 900zl?
[#12] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@tOMashBe, post #2

A kiedy z nim byłeś w kontakcie i co było w porządku?
[#13] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@F7sus4, post #1

klawiatura jest w pełni sprawna - jedynie klawisz 'K' trudno jest wcisnąć

No to jest czy nie jest? ;)
[#14] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@lekarz_med, post #3

Znaczy, że co niby jest nie tak? Bo sprzęt na fotce wygląda jak najbardziej w porządku.

Znaczy się (patrząc na cenę, która oscyluje gdzieś w okolicy Księżyca) brak ekranów (A1200) jest ok?
Poza tym cena obejmuje A500, której nie ma na foto.

Z opisu aukcji - Uprzejmie informuję, że klawiatura jest w pełni sprawna - jedynie klawisz 'K' trudno jest wcisnąć.
Klawisz "K" trudno wcisnąć, bo klawisz "K" ma zj&^%$# młoteczek. Patrząc na klawiaturę tej A600 nie tylko klawisz "K" ma problemy z działaniem.
[#15] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@selur, post #11

Kup teraz nie oznacz że jest to tyle warte możesz kliknąć lub licytować jak jesteś zainteresowanypomysł
[#16] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@dominiqr, post #14

Ta A1200 była już na allegro wcześniej wystawiana w osobnej aukcji.
[#17] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@amper, post #10

Celem topicu jest wylacznie wyostrzenie uwagi nabywcy, a nie flame i ciesze sie, ze nie robimy "rzezni".

Klawisze w tej A600 sa ewidentnie przekoszone - nawet, jesli pisza poprawnie, kreca sie wokol osi na mloteczkach. Informacja o tym i niedomagajacym "K" powinna pojawic sie od poczatku aukcji, a nie po naglosnieniu na PPA.

W takiej sytuacji, brak fotografii A500 (nawet po monicie!) przyprawia o podejrzenia.

Uzytkownik Cinus55 juz wczesniej zwracal na siebie uwage nietypowymi ofertami - szczyt weny tworczej osiagnal tu (cena).
[#18] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@dominiqr, post #14

Odnośnie braku ekranów - kiedyś eksperymentowałem na tym polu i bez dolnego ekranu moja A1200 1d1 (wtedy bez żadnej karty turbo) przestawała pracować po około godzinie od włączenia. Pomagało chłodzenie całej płyty wiatrakiem, ale było to rozwiązanie bardzo głośne, w końcu musiałem kupić dolny ekran. Wraz z jego zamontowaniem problem ustał.

W tym temacie link jest o pogorszeniu jakości obrazu przy podpięciu pod tv.

Czy brak ekranów na płycie glównej może powodować jeszcze jakieś inne ciekawe efekty?
[#19] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@Orson, post #18

Najciekawszym efektem braku ekranu na tej 1D4 jest wpadajacy do srodka port myszy, poniewaz nie ma go do czego przytwierdzic.
[#20] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@Orson, post #18

Ogólnie jakieś magiczne są działania braku ekranu. Ja nie raz miałem bez ekranu gołą płytę, nie miałem w pobliżu żadnych poważnych źródeł elektromagnetycznych, więc nawet z kartą 1240/40MHz Amiga bez ekranów pracowała stabilnie, przez port RGB też nie widziałem jakichkolwiek zmian w jakości obrazu. Ekran chroni użytkownika przed falami elektromagnetycznymi od Amigi i w drugą stronę, elektronikę Amigi od zakłóceń z zewnątrz.

Ogólnie kto i za ile swój komputer wystawia z ceną kup teraz nie ma się co czepiać, na szczęście żyjemy póki co w wolnym kraju.
Jak opis jest nierzetelny i zataja fakty, to faktycznie problem istnieje, ale podejrzewam, że jak tak jest, kupujący ewentualnie zareklamuje sprzęt.

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2014 15:35:06 przez flops
[#21] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@flops, post #20

"kupujący ewentualnie zareklamuje sprzęt."

Do takiej sytuacji w ogole nie powinno dojsc. Jezeli wydobycie prostej informacji o walnietej klawiaturze bylo takim problemem, to juz widze jak sprzedawca zwraca kupujacemu pieniadze.
[#22] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@F7sus4, post #17

Ciekawe jest też to, że na osobnej aukcji sprzedaje tą samą 1200 z dużego zestawu rozsypaną w środku, bez śrub tym razem za okazyjne kup teraz 399 złotych:

http://allegro.pl/amiga-1200-ladna-commodore-i3938389447.html

A i do tego ma dwie sztuki na sprzedaż. Musiało mu zostać strasznie dużo śrubek z tych Amig...:)

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2014 16:22:55 przez indyjr

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2014 16:24:16 przez indyjr
[#23] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@F7sus4, post #17

Brawo portalowi detektywi. Zdemaskowaliście spisek na miarę więzień CIA.
Teraz pod lupę proponuję wziąć fotki z Amig z eBay - a noż-widelec tam się czai jakiś szarlatan czychający tylko na kaskę niczego nie świadomych amigowców.

Czy są "ewidentnie" to tylko i wyłącznie twoje niczym nie poparte przypuszczenia.
Poza tym mając jakieś podejrzenia co do stanu sprzętu na aukcji to normalny człowiek napisałby zapytanie do sprzedającego i tyle. A nie robił rzeźnię na forum.
[#24] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@lekarz_med, post #23

"A nie robił rzeźnię na forum"

panie dej pan juz spokoj, albo kup se pan leki na histerie OK
[#25] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@Andrzej Drozd, post #12

W grudniu załatwialiśmy zakup i nie było żadnych problemów. Mogę sprawdzić dokładnie później.
[#26] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@tOMashBe, post #25

Problem tylko w tym, że Ty jesteś anonimowy, a klonów na portalu jest mnóstwo.
[#27] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@Andrzej Drozd, post #26

Nie do końca jestem anonimowy, wiele osób stąd ode mnie coś kupiło lub sprzedało mi i w związku z tym znają moje dane. Wystarczy sprawdzić mojego maila. Żeby nie było niedomówień - ja nie bronię tego gościa, bo nie wiem czy coś kombinuje czy nie, ale moja transakcja z nim była jak najbardziej w porządku.

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2014 19:50:27 przez tOMashBe
[#28] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@tOMashBe, post #27

Ja widzę że jesteś anonimowy - Data rejestracji: 2014-01-20 16:47:09
[#29] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@Andrzej Drozd, post #28

Zmieniałem konto, wcześniej było "Tom3k", mail i IP zostały te same. Nie oceniaj tak szybko po pozorach kolego. Część osób z PPA zna moje dane, więc jak mogę być anonimowy?

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2014 19:58:11 przez tOMashBe
[#30] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@tOMashBe, post #29

OK, w takim razie już wiemy że jesteś Tom3k. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem