kategoria:
Wątek zamknięty
[#181] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@franz55, post #180

Franz55, rozmowa o drugiej nieuczciwej osobie nie wybiela uczynkow tej pierwszej. Mysle, ze Twoj temat jest juz zakonczony. Watek sluzyc moze omowieniu dowolnych aukcji Allegro i ofert z pokrewnych serwisow, ktore w jakikolwiek sposob budza podejrzenia. Jezeli ktos zauwazyl jakis szczegol, ktory wskazuje na usterke lub inny uszczerbek informacyjny takiej oferty, to jest to wlasciwe miejsce, by sie tym podzielic z zainteresowanymi.

Zagadnienie uczciwosci aukcji na Allegro to ostatnio szczegolnie drazliwa sprawa. Nie ma sie co dziwic, gdy "nietestowany" staje sie synonimem "niesprawny", a "stan dobry" oznacza, ze obudowa byla uzywana przy ladowaniu wegla do pieca. Ludzie maja dosc windowania cen przez handlarzy zlomem z niemieckiego smietnika, a jezeli wsrod takich pojawi sie znawca-cwaniak, ktory dodatkowo wie, jak zrecznie udawac niedoinformowanego, to przekretami czesto przebija tych pierwszych. I tak, jak najbardziej powinno sie takie oferty uwidaczniac. Mowie to ogolnie i bez zadnych konkretnych osob na mysli.
[#182] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@F7sus4, post #181

Filip w pełni Cię i Was rozumiem.
Mnie też szlag trafia...serioo.

Ale zgodzisz się chyba ze mną, że jest różnica gdy ktoś to robi nieświadomie i widzi swój błąd i stara się go jak najszybciej naprawić do tego gdy ktoś to robi z pełną premedytacją..

Jestem fotografem i niejednokrotnie miałem kontakt ze sprzętem,który kosztuje kilkunastokrotnie więcej niż tak nieszczęsna moja a600;). I powiedz mi jak ma się zachować klient który idzie do sklepu po nowy aparat wart powiedzmy 6tys złotych i okazuje się, że sprzęt niby nowy a ma licznik powiedzmy 1000zdjęć. To jest fair? Powiem Tobie i wszystkim tylko, że takie przypadki są niestety bardzo częste i to nie na allegro a dużych stacjonarnych sklepach foto.
[#183] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@franz55, post #182

A jak to sprawdzić z tym licznikiem, bo brat coś wspominał o aparacie "takim lepszym", żeby nie wtopić? Może być na priva.
[#184] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@Ender, post #183

W Nikonie to wystarczy zrobic byle jakiego jpg a potem otworzyc go w darmowym opanda.
Tam jest wszystko w tym rowniez i licznik body.
W canonie juz jest gorzej - w tym wypadku trzeba szukac softu pod konkretne body albo do serwisu jechac i sprawdzic.
[#185] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@franz55, post #182

I powiedz mi jak ma się zachować klient który idzie do sklepu po nowy aparat wart powiedzmy 6tys złotych i okazuje się, że sprzęt niby nowy a ma licznik powiedzmy 1000zdjęć. To jest fair? Powiem Tobie i wszystkim tylko, że takie przypadki są niestety bardzo częste i to nie na allegro a dużych stacjonarnych sklepach foto.

Piętnować takie takie zachowania sprzedawców publicznie z dokładna informacją kto, kiedy, skąd i dlaczego zamiast udawania że wszystko jest w porządku jak chciała by część handlarzy zadomowiona na tym portalu.

Pozdrawiam
[#186] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@RadoslawF, post #185

Radku ale w tym przypadku część klientów z takich sklepów jest nieświadoma, że kupuje praktycznie używany korpus z przebiegiem np kilkuset zdjęć zamiast nowego.
Bardzo często są to amatorzy, którzy wydają swoje oszczędności na wymarzony sprzęt..i tak jak wspomniałem nie są to najczęściej kwoty rzędu 200 czy 300 zł ale kilku tysięcy...
[#187] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@franz55, post #184

W canonie juz jest gorzej - w tym wypadku trzeba szukac softu pod konkretne body

polecam Magic Latern
[#188] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@avision, post #187

Z kazdego Canona odczyta?
[#189] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@franz55, post #186

Niestety są dwie ścieżki powstawania takich sytuacji, duże sklepy gdzie ktoś kupił a za dwa dni przyniósł bo coś tam jednak nie pasowała i sklep to przyjął ale potem sprzedał znowu jako nieużywane. I druga, małego sklepiku gdzie sprzedawca z nudów bawił się nowym towarem, bywa że sobie go "pożyczył" na weekend. Tu się sprawdza stara zasada, nie kupować na odległość, nie kupować sprzętu wcześniej otwieranego.
[#190] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@franz55, post #186

I dlatego ja zawsze kupuje sprzęt przyniesiony z magazynu w nieotwieranym pudełku, kartonie. Nigdy z wystawy. Raz byłem świadkiem jak rodzinka zwracała konsolę Wii kupioną dla dziecka w dużym markecie elektronicznym. Sprzęt był używany, czyli ktoś go wcześniej testował w domu.
[#191] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@chicago, post #190

niekoniecznie. kupiłem na allegro powystawowy kontroler midi. zamiast 600zł zapłaciłem 200. spodziewałem się, że ta klawiatura będzie poobijana itd. ale cena mnie przekonała... sprzęt był na wystawie ale chyba zamknięty w szklanej gablocie, bo jego stan wskazywał na to jakby został pierwszy raz wyjęty z pudła... no i brakowało zasilacza, ale to nie problem bo sprzęt jest zasilany z usb. kwestia zaufanego sprzedawcy no i szczęścia.
[#192] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@groovebox, post #191

Masz rację. Ale byłeś tego świadomy. I dlatego powystawowy monitor w tunerem TV rewelacyjny do Amigi można już kupić na allegro za 250 zł.
[#193] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@selur, post #122

Naciagacze tacy jak Lekarz_Med

Dopusciles sie pomowienia pod moim adresem oraz znieslawienia czyli przestepstwa z art. 212 kk.
Daje ci jedyna szanse na odszczekanie tych slow i przeproszenie.

A moderacje prosze o odpowiednia interwencje za wycieczki osobiste a wiec ponowne - z premedytacja - lamanie regulaminu przez selera.

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2014 14:25:19 przez lekarz_med
[#194] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@lekarz_med, post #193

ostatnio wysyp prawników, sędziów, adwokatów na forum ogromny. Moda na sukces odcinek 1234
A to i ja się dopiszę do tego odcinka szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2014 14:26:55 przez Sosabowski
[#195] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@lekarz_med, post #193

Fikasz?
Pierdne i znikasz czarodziej
Nie wierzysz?
Pierdne i lezysz bananowcu Tańczący banan
[#196] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@lekarz_med, post #193

A moderacje prosze o odpowiednia interwencje za wycieczki osobiste a wiec ponowne - z premedytacja - lamanie regulaminu przez selera.

W kwestii formalnej do wiadomości moderatorów, czy ten zwrot faktycznie był pomówieniem czy tylko określeniem na jakieś działania Lekarza_Med zadecyduje sąd, pod warunkiem że kolejny "poszkodowany" nie zrezygnuje z tego.

Pozdrawiam
[#197] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@selur, post #195

Ide po popkorn :P ciemna śrubka jestem tu chyba od tygodnia, nie sądziłem że takie atrakcje będą :P BTW - tak serio serio - chyba przydałby się temat dla "zielonych kupujących' w których na zdjęciach ładnie by napisano na co zwracać uwagę przy kupnie ??
[#198] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@sunater, post #197

Najwazniejsze, to nie kupowac od takich jak lekarz_med, bo to zwykly handlarzyna, ktory wozi sie kasa i opowiada o swoim wyksztalceniu jakby byl co najmniej astronauta.
Procz chwalenia sie pieniedzmi i samochodem, oraz cytowania fragmentow artykulow na lewo i prawo, wyrwanych z kontekstu i grozeniu komu popadnie... w zasadzie niczego soba nie reprezentuje na tym forum. Wszystkich traktuje jako zazdrosnych biedakow albo nieukow, ktorych nie stac na skonczenie platnych studiow (bo wiadomo, ze lekarzykowi studia zasponsorowala rodzinka).
Handlowanie z takim polega glownie na placeniu niebotycznych sum, ktore taki sobie zazyczy, bo wydaje mu sie, ze jest jakims starozytnym bogiem (bogiem ale chyba glupoty :) ).
Znane sa juz jego wyczyny cenowe: np. kilka lat temu za A4000 zadal kilkanascie tysiecy, choc sam jest zwyklym sknera i nie dal by pewnie za nia 3tys.
Na moje oko, to typowy zjadacz chleba, ktory przyjechal do Warszawki, naogladal sie seriali "Milosc na Bogato", dorobil sie na cwaniactwie i teraz chcialby zwrocic na siebie uwage i przy okazji dorobic sobie "troche" na amigowcach, bo przeciez amigowcy to jelenie a on jest wyzsza forma rzycia (hihi). Zreszta w W-wie obecnie mozna spotkac coraz wiecej takich nowobogackich z "klasa" i parciem na szklo. Takze ogolnie, szkoda czasu na takich...

btw: teraz na topie jest tam telewizyjny hit "Warsaw (s)Hore" nie? Pewnie ulubiony serial lekarzyka.
[#199] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@Tomski, post #179

Kosę dzisiaj przesłali co do joty. Nie zmienia to faktu, że w sumie minęło prawie 1,5 tygodnia od momentu zakupu. A miało być 24h plus kurier to może w sumie 3 dni. Podsumowując doświadczenie z zakupem w tej firmie to odradzam kupowanie tam. Widzę, że nie warto łaszczyć się na te ~50zł i kupić tam gdzie mają inne podejście do klienta.

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2014 16:02:09 przez Tomski
[#200] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@selur, post #195

Selur, wpis na który odpowiadam traktuję jako prowokację do flejma i obrażanie innego użytkownika forum. Takie zachowanie nie będzie tolerowane. Więcej ostrzeżeń nie będzie (dotyczy to również innych dyskutantów).
[#201] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@recedent, post #200

Z tego co widzę, to aptekarz medycyny zaczął prowokować. Weź to pod uwagę.
[#202] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@recedent, post #200

I nie ma takiej potrzeby. Wiecej dyskutowac z tym typem nie bede, szkoda mi klawiatury.
[#203] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@selur, post #198

Kolejna wycieczka osobista i łamanie regulaminu portalu.
Żywię nadzieję, że moderacja w odpowiedni sposób zajmie się selerem nieustannie próbującym wszcząć flejma.

Miałeś szansę przeprosić za popełniony czyn karalny.
Licz się z konsekwencjami swoich czynów i pamiętaj, że anonimowość w internecie to mrzonka.

PS: Zapraszam na moją aukcję na allegro
http://allegro.pl/show_item.php?item=3971377948

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2014 20:47:18 przez lekarz_med
[#204] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@lekarz_med, post #203

Yyy nic teraz nie sprzedajesz.
[#205] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@lekarz_med, post #203

Ta ukcja nie świadczy dobrze o twoim zdrowiu

edit-----

tak na przyszłość, bo aukcja z allegro zniknie 4-ever:

Tytuł aukcji:  CyberStormPPC 604e/366MHz+68060/66MHz 128MB CVPPC 
Cena początkowa: 12000 zł

Treść aukcji:
Specjalnie dla detektywów z ppa oraz dyktujących ceny amigowego sprzętu

OKAZJA, PRAWDZIWY RARYTAS, BIAŁY KRUK, IGŁA, PIĘKNY, KLASYK, HIT

KARTA CYBERSTORM PPC 604e 366MHz i 68060 66MHz wraz z 128 MB RAM oraz kartą graficzną CyberVisionPPC

Wszystko w 100% sprawne.

Zdjęć nie będzie, żeby nikt niczego na fotkach nie zauważył...

Wszelkie pytania na temat aukcji na odpowiednim wątku na forum

Teraz każdy sobie sam wyciągnie wnioski

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2014 21:31:35 przez KJB
[#206] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@KJB, post #205

Prawo wydawania zaświadczeń i opinii o stanie zdrowia uzyskuje się po ukończeniu studiów medycznych.
Więc znów wypowiadasz się o czymś o czym nie masz prawa i kompletnie się nie znasz.
[#207] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@lekarz_med, post #206

Prawo wydawania zaświadczeń i opinii o stanie zdrowia uzyskuje się po ukończeniu studiów medycznych.

Nie wydałem zaświadczenia a opinię sobie sam wyrobiłeś tą aukcją, więc najzwyczajniej w świecie:

wypowiadasz się o czymś o czym nie masz prawa i kompletnie się nie znasz
[#208] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@KJB, post #207

Wydałeś opinię o czymś na czym zupełnie się nie znasz.
Zaprzeczanie faktom nie zmieni rzeczywistości
[#209] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@lekarz_med, post #208

Mimo to zaprzeczasz :)
[#210] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@KJB, post #209

Ty zaprzeczasz.
Nawet jak w którymś wątku się zgadzałeś ze mną to i tak zaprzeczałeś a to nie świadczy najlepiej o twoim stanie zdrowia.
Jestem lekarzem i się na tym znam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem