kategoria:
Wątek zamknięty
[#151] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@RadoslawF, post #149

Użytkownicy PPA szklanej kuli nie mają i nie wiedzą kiedy ten piasek będziesz zmieniał. Ale ja proponuje ci kandydowanie na moderatora, właśnie udowodniłeś że wiesz lepiej co jest lepsze i dyskusja na jaki temat jest potrzebna a na jaki niepotrzebna.

Nie pytałem się o siebie. Dziękuję, na pewno dyskusja w której dwie strony odbijają piłeczkę i się odgrażają bez końca stanowi cenne źródło wiadomości na temat oszustów. Na pewnio nie chcielibyście mnie na moderatora :)

Co do sprzedawcy to został ostrzeżony i w odwecie próbował i dalej próbuje grozić. Jesteś naprawdę tak głupi że tego nie dostrzegasz lub uważasz że jego zachowanie jest w porządku ?

Nazwaliście go z buta oszustem, bez żadnych dowodów, a wytknęliście mu to co widać gołym okiem Sherlocki. Z dwóch klawiszy zrobił się tasiemiec, ciekawe co by było, gdyby ktoś wystawił A1200 w Towerce, gdzie tylko osoby znające się na rzeczy potrafią wypatrzeć w zdjęciach oszustwa, pewnie musielibyśmy się składać na rozbudowę serwera. Tutaj każdy może zobaczyć te klawisze i wtyczki, bo są bezczelnie na widoku, chyba, że ma problemy ze wzrokiem, więc temat nie niesie ze sobą żadnej wartości ostrzegawczej w przeciwieństwie do sprzętu przy którym naprawdę można się wtopić, bardziej przypomina walkę kogutów na gołe klaty (kto komu mocniej zagrozi). Nawet jeśli sprzedawca miał nadzieję, że mu to pójdzie w takim stanie, nie zmienia faktu, że ten wątek nie powinien być taki długi.

Nawet nie pokusiliście się napisać do sprzedawcy, tylko od razu od kurzenia na forum bo jest sensacja, zupełnie jak paparazzi, poza tym wg regulaminu allegro.pl opis ma oddawać stan sprzedawanego przedmiotu, jeśli sprzedawca nie reagowałby na uwagi dotyczące opisu mogliście zgłosić aukcję do allegro. No ale przecież wszyscy wiemy, że allegro nie reaguje i mamy przyzwolenie w Polsce na samosądy prawda?

ps. no i gratulacje, właśnie przyczyniłeś się do kontynuacją wątku który chciałbyś zamknąć.

Ty też :)

Jest mi bardzo, ale to bardzo wstyd z tego powodu, że moim jednym postem (teraz dwoma) przyczyniłem się do rozwinięcia tego brudnego dywanu o dwa centymetry dalej, ale czymże jest kropla czystej wody wpadającej do czarnej kałuży? Czasami trzeba się poświęcić, a nawet nagiąć przepisy, aby dopuścić się mniejszego zła dla większego dobra. :)

Naprawdę przeczytajcie ten watek ze spokojem i zastanówcie się, czy musiał być taki długi i czy można było temu zapobiec, bo gdyby zdania były skonstruowane stonowanym językiem, a nie po wieśniacku, to nie byłoby żadnego grożenia. Wątek przypomina nagonkę na złodzieja pietruszki w naszym państwie, w którym złodzieje kradnący miliony i dopuszczający się defraudacji, są nazywani "biznesmenami" (każdy boi się powiedzieć złodziej) i nic im nie grozi.

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2014 20:19:22 przez sanjyuubi
[#152] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@sanjyuubi, post #151

Dyskusję proponuję przenieść tutaj.
[#153] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@sanjyuubi, post #148

Hahah.. zaiste dobra wypowiedz
[#154] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@sanjyuubi, post #148

Nigdzie w temacie aukcji nie jest napisane, że jest w 100% sprawna

Zatem zycze Ci, abys kupil kiedys samochod, w ktorego naprawde zainwestujesz wiecej, niz w jego kupno, a sprzedawca powie Ci: "Przeciez nie bylo napisane, ze jest w 100% sprawny". Moze wtedy poczujesz roznice miedzy "rzetelnym opisem", a "przypadkowymi niedopowiedzeniami", na ktorych zeruje jedna ze stron.

bez żadnych dowodów

A gowno prawda, ze bez dowodow.

Podsumowujac - krecimy sie w kolko - przyjmijmy wiec do wiadomosci tlumaczenie naszego "poszkodowanego", ze nie bylo to celowe dzialanie i naprawde zakonczmy temat. Ja nie widze problemu w akceptacji tej informacji (nawet hipotetycznie) i obserwowanie, czy wynikaja z tego jakies wnioski na przyszlosc.

Zatem - Franz, liczymy na Ciebie. super
[#155] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@franz55, post #150

Jedynie co to ostrzegalem o ew konsekwencjach, które mogą mieć w pewnych sytuacjach miejsce.

Ne tylko ostrzegałeś i zostało to odebrane jako groźba o czym świetnie wiesz.

Pozdrawiam
[#156] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@F7sus4, post #154

Zatem zycze Ci, abys kupil kiedys samochod, w ktorego naprawde zainwestujesz wiecej, niz w jego kupno, a sprzedawca powie Ci: "Przeciez nie bylo napisane, ze jest w 100% sprawny". Moze wtedy poczujesz roznice miedzy "rzetelnym opisem", a "przypadkowymi niedopowiedzeniami", na ktorych zeruje jedna ze stron.

Zaiste świetny przykład, godny umieszczenia w kronice złotych myśli i gorzkich żali PPA.PL (jak to kiedyś ktoś opisał "złote usta internetu"), powiedz mi ile samochodów kupiłeś przez allegro klikając "kup teraz" i nawet go nie oglądając? Z twojej wypowiedzi wygląda na to, że jesteś do tego zdolny.

Wystawiasz aukcje z walnieta klawiatura A600 zatajajac ten fakt
No tak jakbyś kupował samochód, który na zdjęciu ma przebite koło, ale nie było ujęte w opisie, to przecież musi być zatajenie, mimo, że widać gołym okiem na zdjęciu. Kolega nie miał na aukcji napisu 100% sprawne, tylko uważa, że są w dobrym stanie, dla jednego będzie to stan dobry, a dla drugiego złom, cena to już inny temat. Twój przykład z samochodem powyżej sugeruje mi, że najpierw szybko klikasz żeby nikt inny nie zdążył zwinąć spod nosa, a potem czytasz aukcję i oglądasz zdjęcia.

A gowno prawda, ze bez dowodow.

Coś tam nasmarowałeś w poście #63 i pytanie brzmi, dlaczego to jest w poście #63 (a jest już prawie 150, za co przepraszam, że też biorę w tym mikroskopijny udział) a nie w pierwszej dziesiątce? Myślisz, że ludzie mają czas czytać wasze wypociny, szukając igły w stogu siana? Masz uciechę z tego, że rozdymasz ten wątek razem z franzem do granic możliwości? Jest całkowicie nieczytelny, a tym samym niesie ze sobą zerowy pożytek, a wasze kogucikowe porachunki prawne powinny się odbywać przez prywatne wiadomości, albo e-mail. PPA.PL to nie miejsce na walki w klatkach, a może razem z Franzem i czasami wtrącającym RadosławemF prowadzicie kancelarię prawną i się w ten sposób po cichu reklamujecie?

Franz zrobił to co zrobił, nawet jeśli uważacie to za oszustwo lub nawet jeśli jest oszustwem, to co tu robią wyprawki polityczno prawnicze i prywatne porachunki, jeśli tępicie handlarzy, to róbcie to w sposób schludny, przystępny i czytelny, wszystko na temat nieuczciwości powinno się zawrzeć w pierwszym poście, a ty rzucasz hasło "oszust" i czekasz aż narybek załapie przynętę, aż się woda zapieni. To nie jest matura z polskiego, że 1% treści może stanowić odpowiedź na dany temat, a reszta co ślina na język przyniesie.
[#157] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@sanjyuubi, post #148

O kurde, napisałem że to ja będę (zamiast będą) zmieniał piasek w swojej piaskownicy, ale pojechałem po sobie. Należy mi się za zaśmiecanie, co nie? :) Chętnie przyjmę tygodniowego bana i odpokutuję za was moje owieczki. :)

Przejdźmy może do tego wątku, podanego przez Recedenta.

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2014 21:51:12 przez sanjyuubi
[#158] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@sanjyuubi, post #157

Nic z tych rzeczy. Po prostu wypowiedziales sie z pozycji autorytetu na temat, ktorego nawet nie przeczytales.

clown
[#159] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@F7sus4, post #158

No właśnie, zadaj pytanie sobie, dlaczego nie doczytałem wszystkiego, a może zapomniałem gdy doszedłem do 140 postu? Dlatego właśnie, ten watek jest przykładem jak się nie powinno prowadzić takich wątków, więcej z nich zamieszania niż pożytku. wszystko pomiędzy gołymi faktami w tym wątku, które stanowią może 8 postów, to prywatne przepychanki.

Przepraszam jeśli kogoś uraziłem osobiście, ale wszystkie moje uwagi na temat tego wątku, podejścia głównych bohaterów do tematu i jego stanu się nie zmieniają.

Masz racje z tym clownem clown , ten temat zasługuje na inscenizację w cyrku.

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2014 21:58:20 przez sanjyuubi
[#160] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@sanjyuubi, post #159

Temat - nie, podejscie do uczciwosci - tak. Wszyscy bez wyjatku liczymy na poprawe w przyszlosci. Zapewniam, ze warto.
[#161] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@F7sus4, post #160

Warto, ale nie w ten sposób, największy kolec w tyłek wbijają oszustom opanowane wypowiedzi, bo jeśli uda im się Ciebie wytrącić z równowagi, to mają duże pole do popisu. Nie ma nic bardziej wkurzającego dla spienionego faceta jak opanowany człowiek z którym rozmawiają (można znaleźć kilka przykładów w internecie w postaci nagrań np. z centrum obsługi klienta - bodajże był fajny przykład jak ponosiło faceta, który zapłacił w automacie aby zatankować paliwo, a automat go zignorował). Daliście się sprowokować, wszystko wymknęło się spod kontroli i skończyło się na totalnym zaśmieceniu tematu, jeśli chcecie reprezentować nas godnie, to róbcie to profesjonalnie :)

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2014 22:23:44 przez sanjyuubi
[#162] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@sanjyuubi, post #161

Ale macie problemy...
Każdy może wystawiać co chce, i za ile chce...to jest wyłącznie sprawa pomiędzy nabywcą i sprzedającym.
Ja bym za darmo nie chciał tych gratów ,ale ktoś może chce zapłacić 500,1000zł, czy nawet 2000 zł, bo jest to dla niego tyle warte i akurat ma full kasy....
Jego sprawa, i jego problem ...skoro jest takim jeleniem, to niech płaci...szeroki uśmiech

Co innego, gdyby zachodziło jakieś oszustwo, kombinatorstwo, opis niezgodny z prawdą itp.
Albo jakaś fałszywka, pirat lub reprint, jak to nieraz bywa np. w przypadku płyt z muzyką - wtedy warto ostrzegać ludzi na forach.
[#163] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@sanjyuubi, post #161

jeśli chcecie reprezentować nas godnie, to róbcie to profesjonalnie :)

Nie dość że przedłużasz ten wątek to robisz to bez sensu. Ja nie chce was reprezentować i nie reprezentuje. Ale chętnie się dowiem kto to jest "wy" i "nas" i czy masz od tych pozostałych "nas" jakieś upoważnienie do zabierania głosu w ich imieniu ?

Pozdrawiam
[#164] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@Motyl, post #162

Panowie, proponuje zakończyć już ten wenezuelski temat. To już zaczyna przypominać grzebanie patykiem w stolcu, smród co raz większy, a "dawcy" już dawno nie ma. Takie tematy powinno się zamykać w paru zdaniach. Na forum jest wiele innych ciekawszych wątków.

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2014 23:13:37 przez newguru
[#165] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@Motyl, post #162

A wyobraź sobie dzieciaka, który podjarany tym czego się naczytał czy
naoglądał w necie chce kupić swoją pierwszą Amigę / C64 / Atari. Trafia na
taką aukcję, klika i dostaje to co na zdjęciach widać. Nie przygląda się - w końcu
sprzedawca same pozytywy.
I dostaje 1200 bez ekranu, śrub, z latającą płytą główną, albo 600'kę z pourywanymi
młoteczkami klawiszy. Tym bardziej, że sprzedający - zawodowy informatyk
proponuje dodatkowy montaż turbo lub karty CF - czyli zna się, wie co sprzedaje. Jak ktoś
na tematycznym forum zwraca uwagę na wałek / złą wolę / niedopatrzenie zaczyna
grozić prawnikami za podlinkowanie zdjęcia z aukcji na Allegro (człowiek wielu
talentów - jest też fotografem). Jak ludzie mają reagować? Jest jakaś wolność słowa
i prawo do opinii?

A tak w ogóle to jakby nie patrzeć żadna z tych Amig nie jest w "stanie ogólnym dobrym". Na żadnej skali ocen.

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2014 23:25:43 przez indyjr
[#166] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@RadoslawF, post #163

Nie dość że przedłużasz ten wątek to robisz to bez sensu.

Przyganiał kocioł garnkowi. Jeśli nikogo nie reprezentujesz, to co robią Twoje wypowiedzi w tym wątku i jeszcze próbujesz bronić założyciela wątku takimi samymi pogróżkami jak deklarowany oszust? Sam potrafisz określić, czy sprzedawca coś wkręca, czy nie, więc jeżeli Cię nie interesują inni, to po co się wypowiadasz?

Wy - uczestniczy krucjaty przeciw oszustom, w tym założyciele wątków i ich wsparcie
My - reszta forumowiczów, których rzekomo mają chronić takie wątki przed oszustami

Zabierając głos w tej dyskusji przeciw oszustom, załapałeś się do grupy Wy, oszukujesz sam siebie, gdyby nie interesował cię interes forumowiczów, nie byłoby po Tobie tutaj ani śladu. A tak to co? Hipokryzja?

"nas" i czy masz od tych pozostałych "nas" jakieś upoważnienie do zabierania głosu w ich imieniu ?

Tak z wyjątkiem osób, które lubią być oszukiwane i czytać śmieciowe wątki, z taką samą przyjemnością co puszczenie cichacza w zatłumionym miejscu.

Temat jest wyczerpany i powinien zostać już zamknięty, a zaśmiecający użytkownicy ukarani (w tym ja).

Ponieważ widzę, że irytuje Cię moja lekka hipokryzja na temat zaśmiecania wątków, obiecuję tu już się nie odezwać i zostawiam Tobie ostatnie słowo. Dziękuję.

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2014 00:50:05 przez sanjyuubi
[#167] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@indyjr, post #165

A wyobraź sobie dzieciaka, który podjarany tym czego się naczytał czy
naoglądał w necie chce kupić swoją pierwszą Amigę / C64 / Atari. Trafia na
taką aukcję, klika i dostaje to co na zdjęciach widać. Nie przygląda się - w końcu
sprzedawca same pozytywy.
I dostaje 1200 bez ekranu, śrub, z latającą płytą główną, albo 600'kę z pourywanymi
młoteczkami klawiszy. Tym bardziej, że sprzedający - zawodowy informatyk
proponuje dodatkowy montaż turbo lub karty CF - czyli zna się, wie co sprzedaje. Jak ktoś
na tematycznym forum zwraca uwagę na wałek / złą wolę / niedopatrzenie zaczyna
grozić prawnikami za podlinkowanie zdjęcia z aukcji na Allegro (człowiek wielu
talentów - jest też fotografem). Jak ludzie mają reagować? Jest jakaś wolność słowa
i prawo do opinii?

A tak w ogóle to jakby nie patrzeć żadna z tych Amig nie jest w "stanie ogólnym dobrym". Na żadnej skali ocen.

Bardzo dobre podsumowanie tematu.
[#168] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@sanjyuubi, post #166

1. Nie pisz przyganiał kocioł garnkowi bo sam chciałeś zamknąć ten wątek a teraz aktywnie pracujesz nad jego kontynuacją. Brak logiki czy zwyczajna obłuda ? Ja twierdziłem że jest potrzebny i dlatego w nim uczestniczę.

2. Ja reprezentuje tylko siebie i swoje poglądy. Ty wypowiadasz się w imieniu grupy ale nie potrafisz wykazać że ta grupa cię do tego upoważniła. Czyli bezczelnie kłamiesz lub z głupoty zmyślasz. To ile osób z tej "reszty forumowiczów" cię upoważniło do wypowiedzi w ich imieniu i ile osób ta reszta liczy a ile osób chciało by ten wątek zamknąć ?

3. Temat nie jest wyczerpany co sam udowadniasz pisząc kolejne wiadomości. I nie wymagam abyś się nie odzywał, po to jest forum aby na nim dyskutować, tyle że staraj wypowiadać się z sensem bo inaczej nie tylko ja zwrócę ci uwagę na brak logiki w twoim postępowaniu i twoich tekstach.

Pozdrawiam
[#169] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@F7sus4, post #1

Nieuczciwy sprzedawca to może być tutaj, wysłałem maila z pytaniem o kolor obrazu, bo o tym nie ma ani słowa w opisie, za to jest informacja, że monitor ma małe pęknięcie obudowy i jest sprawny.
[#170] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@glichtanski, post #169

Gdyby był w idealnym stanie nie był by warty proponowanej ceny, a że nie jest to dziwie się że pytałeś o niego.

Pozdrawiam
[#171] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@RadoslawF, post #170

Dostałem odpowiedź, że jest czerwony ekran, bo nie jest podłączony do komputera. Ciekawe...
Pytałem, bo zaciekawił mnie opis.

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2014 19:50:18 przez glichtanski
[#172] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@F7sus4, post #1

Unikać sprzedawcy:

www_icomp_pl

na allegro. Po kupnie prze ze mnie karty graficznej, po paru dniach upomniałem się co jest z przesyłką. Dostałem info, że nie mają tej karty gdyż dystrybutor się pomylił. Proponują inną w tej cenie. Nie zgodziłem się na to. Mieli kasę oddać do piątku 07.02.2014. W piątek kasy nie ma. Po upomnieniu się w piątek dostałem informację, że dziękują za przypomnienie i przekażą księgowej:D. Dzisiaj przypomniałem się i nie dostałem odpowiedzi. Do dzisiaj nie ma kasy na koncie. Otwieram za chwilę na allegro spór. Płaciłem przez PayU.

Zatem jeszcze raz. Nie kupować w

www_icomp_pl

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2014 19:42:11 przez Tomski

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2014 19:49:54 przez Tomski
[#173] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@Tomski, post #172

Spór na Allegro to żenada. Musisz sprawę zgłosić na Policję. Inaczej ze zwrotu kasy nici.
Jednak system ochrony kupujących PayPal jest nie do pobicia.
Dużych zakupów na Allegro unikam.
[#174] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@stachu100, post #173

Ano, nie sposob sie nie zgodzic, ze PayPal to prawdziwa ochrona kupujacego, a Ochrona Allegro to pic na wode, zbita szklanka. Sprzedawca nie wylegitymuje sie PayPalowi z wywiazania sie z transakcji (w tym zwrotu)? Sciagaja $$$ z konta bez pytania, bez policji, bez procedur i zbednego "polskiego" pier%@!#nia.
[#175] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@Tomski, post #172

iComp to pośrednik więc wszelkie procedury idą przez kilka firm po drodze. Mają duży wybór ale wszystko sprowadza się u nich do zamawiania z większej hurtowni bo oni niewiele mają u siebie na stanie. Dlatego też 3 dniowy termin dostawy to tez fikcja. Najlepiej kupować z odbiorem osobistym.
[#176] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@F7sus4, post #174

Jak ktoś robi przekręt to już dawno nie ma $$$ na PayPal
[#177] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@stachu100, post #173

Jeszcze poczekam do jutra czy pojawi się kasa. Jeśli nie to pewno wybiorę się na policję tak jak radzisz a i wystawię negatywa. Jutro jeszcze będę do nich dzwonił.

A dzisiaj przeczytałem o tej ochronie w allegro. Dużo nie czytałem jedynie co rzuciło się na oczy to gdy zakupiony towar odbiega od tego co zamówiłem to zwracają do 50% kasy - żenada.

Pierwszy raz przytrafił się mi taki zakup od dobrych 10 lat korzystania z allegro. Kiedyś musi być ten pierwszy raz.
[#178] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@Tomski, post #177

Wyslij im przedsadowe wezwanie do rozliczenia sie z naleznosci, powolujac na przetrzymywanie srodkow. Wiele razy tak robilem z opieszalymi posrednikami i kasa zwracala sie szybciej, niz paw do kibla po piatkowej imprezie.

[#179] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@F7sus4, post #178

Dzwoniłem dzisiaj i ma gostek uderzać bezpośrednio do szefa. Juro mają być pieniądze. Zobaczymy.
[#180] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@Tomski, post #179

I dla mnie i wg mnie to są kombinatorzy, którzy obracają cudzą kasą...
A nie Ci którzy nieświadomie popełnili błąd a gdy się zorientowali to go szybko naprawili..

Dla mnie takich powinno się tępić z całą surowością..

W tym momencie zgadzam się z autorem bądź co bądź wątku przeciwko mnie po części - trzeba ostro reagować. Jak ktoś jest w miarę uczciwy to kasa zwrócona powinna być tego samego lub najpóźniej następnego dnia. Inaczej - kombinator.
Ale fakt są i od tego niestety pewne wyjątki..
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem