kategoria:
Wątek zamknięty
[#61] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@flops, post #56

Wyobraź sobie w jakim jesteś błędzie.
Czy wykorzystując czyjeś zdjęcie np na swoim profilu fb bez zgody autora jesteś bezkarny?
Przecież tam też nie ma korzyści majątkowych?
Zdjecia na aukcjach rowniez podlegają ustawie o ochronie praw autorskich.

Pamiętajcie winę trzeba udowodnić aby ktoś został uznanym winnym.
Ja nikogo nie oszukałem - dodatkowo po stwierdzeniu przez Was (za co naprawdę dziękuje) uszkodzeń klawiszy dodałem info stosowne o tym.

Pomówienie łatwo rzucić ale potem się z niego wycofać trudniej co nie ?

:))))
[#62] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@Jacques, post #60

Wiec nie wyrażam zgody na umieszczanie moich zdjec bez mojej zgody na tym portalu.

Czy to tak trudno zrozumieć ?
[#63] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@franz55, post #58

Jezeli mam analizowac, to podany przez Ciebie powod odwolania jest falszywy. Chronologicznie wyglada to tak:
1) Wystawiasz aukcje z walnieta klawiatura A600 zatajajac ten fakt. Sprawa A500 to osobny temat, ale za reke nikt Cie nie zlapal.
2) Poprawiasz opis aukcji po zwroceniu uwagi, przyznajac sie tym samym do zatajenia.
3) Usuwasz aukcje z powodu, ktory byl Ci doskonale znany przed jej rozpoczeciem.

I moze jeszcze nie ma mowy tu o celowej probie wprowadzenia w blad? Wolne zarty! Takimi ofertami sam wyrabiasz sobie opinie - wnioski kazdy wyciaga we wlasnym zakresie. Moim zdaniem lepiej przyjac kolezenskie porady na forum.

PS. Zdjecie nie jest "ukradzione", poniewaz jako autor powinienes byl zastrzec warunki zw. z jego uzytkowaniem, np. brak zgody na powielanie, czego nie zrobiles. Nie ma tu o czym dyskutowac. Rowniez zycze powodzenia w przyszlosci.

edit - Deklarowanie braku zgody post factum nie ma mocy prawnej wstecz.

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2014 16:24:25 przez F7sus4
[#64] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@franz55, post #61

A w jakim ty jesteś błędzie ?
To zdjęcie nie pojawiło się na profilu jakiegoś fb tylko stanowiło podstawę do dyskusji nad ofertą w której wystąpiło, podstawę opisaną też linkiem.

To może zaczniesz nieudolny zastraszaczu udowadniać winę autorowi wątku zamiast próbować go zastraszać. Bo jak chcesz się bawić w zastraszanie to ja się bardzo chętnie włączę do zabawy. Chcesz ?

Pozdrawiam
[#65] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@franz55, post #62

Przeczytaj art. 25 ustawy, na którą się powołujesz to... może zrozumiesz, że autor wątku mógł, w określonej sytuacji, wykorzystać materiał.

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2014 16:10:32 przez dominiqr
[#66] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@franz55, post #61

Teoretycznie nie, praktycznie, to jasne że tak.
Autor może zażądać usunięcia, a jak najpierw pójdzie do sądu i założy sprawę, to nic nie zdziała. Musi też wykazać jakie poniósł straty (sprzedałby to zdjęcie do dziennika i zarobił 1mln zł...).

Oczywiście nie jestem prawnikiem i mogę się mylić, najlepiej przejść się, wydać 150pln, a jak prawnik będzie chciwy to powie, że tak ugramy kupę kasy, zbierze swoje wynagrodzenie, a i tak nic się nie ugra.
[#67] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@dominiqr, post #65

"dozwolony użytek" i wszystko jasne...Poza tym zgodnie z prawem prasowym wszyscy tutaj de facto jesteśmy "dziennikarzami" i istnieje coś takiego jak "prawo cytatu". Podano dane autora zdjęcia użytego w wątku co zgodnie z ustawą wyczerpuje znamiona "dozwolonego użytku" ...
[#68] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@F7sus4, post #1

Afera koperkowa, jak nic pomysł Kto koperkiem wojuje temu się ulewa ;)
Jechać jechać bo nudą wieje ;)
[#69] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@Tom Rain, post #68

Hehehe dokładnie :)))
[#70] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@franz55, post #58

stary nie jestem przeciwko Tobie, ale zrobiła się polska ameryka, gdzie za wszystko idzie się do sądu.. Szkoda życia Twojego i Twojego prawnika, na takie rzeczy.. Pograjcie sobie w Superfroga..
[#71] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@AdamZeku, post #70

Stary ale zobacz jakie jaja się tu wyrabia :))

Niby wszyscy poważni a jak dzieci..
Teorie spisków ;))

Wiecie ciężko w życiu ale dzięki Wam mozna sobie humor poprawić :))

Dla mnie w takich przypadkach najważniejsze jest zadowolenie klienta a póki co wszyscy oni byli zadowoleni. Ale to nie jest ważne skoro Wy sędziowie z PPA wydaliscie już wyrok.

:))))
[#72] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@franz55, post #71

Niby wszyscy poważni a jak dzieci..

Czyli przyznajesz że pisanie o kopii wykonanej w kancelarii notarialnej było dziecinnym zachowaniem ?
Pisanie o przekazaniu sprawy swojemu prawnikowi też było dziecinnym zachowaniem ?
Powtarzanie że oczekujesz na kontakt "w związku z naruszeniem Ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim" też było dziecinnym zachowaniem ?
To może teraz zachowaj się jak dorosły i przeproś za nieudane próby zastraszenia, skoro wygląda że jednak zmieniłeś danie.
Czy może jednak chcesz się pobawić w zastraszanie ale dla odmiany ze mną ?

Pozdrawiam
[#73] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@franz55, post #71

Co się stało z tą A600?
[#74] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@RadoslawF, post #72

Nie jesteś stroną w tej sprawie.
Nie muszę i nie chce brać udziału w jałowej dla mnie dyskusji z Tobą.

Mogę robić to na co mam ochotę i nie muszę i nie chce się Tobie ani nikomu z tego portalu tłumaczyć.

Nikt z tego portalu ani nigdzie indziej nie został oszukany przeze mnie.
Póki co to Wy 'spiskowcy' naskoczyliscie na mnie.

I to nie ja raczej powinienem przepraszać w tej sytuacji.

I powiedz mi czy poinformowanie o fakcie wykonania kopii stron z moim zdjęciem jest zastraszeniem ?

Naprawdę - źle trafiliście tym razem.

A co do Amigi - sprzedana została pomimo uszkodzenia.
Klient który ją zakupił był świadom jej niedoskonałości w postaci uszkodzonej klawiatury i zaakceptował taki stan.

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2014 17:38:36 przez franz55
[#75] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@franz55, post #74

Ja też nie naskoczyłem, ale poczułem się urażony twoim sposobem próby rozwiązania problemu. Jak rozumiem kiedy opadły emocje nie oskarżasz już owątkotwórcę, chwalebne ale za próby zastraszenia należą się przeprosiny. Chyba że wolisz ze mną pobawić się w zastraszanie.

Twój tekst o wykonaniu kopii w kancelarii adwokackiej był próbą zastraszenia.
Tekst o przekazaniu sprawy swojemu prawnikowi też był próbą zastraszenia.
Powtarzanie że oczekujesz na kontakt "w związku z naruszeniem Ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim" też było próbą zastraszenia.
Niestety tym razem ty źle trafiłeś.

I w tej sytuacji to ty powinieneś jednak przeprosić, za próby zastraszania.

Pozdrawiam
[#76] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@RadoslawF, post #75

Ty to odbierasz jako próba zastraszenia ja jako poinformowanie.

Zauważ, że gdyby autor wątku usunął zdjęcie sprawy by nie było. Zwłaszcza, że temat jest już chyba nieaktualny co?:)))

Uwierz mi, że gdybyś Ty znalazł wątek ze swoim zdjęciem i ktoś Ci całkowicie obcy sugerował publicznie, że jesteś oszustem zachowalbys się podobnie albo jeszcze gorzej.
I czy nadal uważasz, że to Ty powinieneś przepraszać pomimo tego, że są to tylko domysły ?
Odpowiedz tylko szczerze proszę.
[#77] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@franz55, post #76

Ty to odbierasz jako próba zastraszenia ja jako poinformowanie.

To ja ciebie informuje że szukam informacji na jakiej ulicy mieszkasz aby złożyć doniesienie do właściwego urzędu skarbowego, a macie ich coś koło czternastu. Tego kolegę który już coś kupował poproszę o nazwę ulicy, numerki budynku i mieszkania nie są konieczne.

A jak już mamy ustalone co jest zastraszaniem a co informacją to autor wątku zdjęcia nie usunął, zdjęcie dalej jest widoczne więc nie bardzo rozumiem dlaczego uważasz że temat jest już nieaktualny.

Gdybym kogoś zastraszał i do tego tak nieudolnie to przeprosił bym. I jest to szczera odpowiedź. Co bym zrobił gdyby ktoś sugerował że jestem oszustem ? nie jestem pewny, ale wiem co zrobiłem aby do tego nie doszło. Nie trudnię się handelkiem a jak już muszę to opisuje towar bardzo szczegółowo. Ty niestety zaniedbałeś to rozwiązanie.

Pozdrawiam
[#78] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@franz55, post #76

Rozpoczynają się przepychanki. Niestety znam podobny ton wypowiedzi, który pochodzi z Boarda FrazPC. Jak nie kancelaria to e-sądy. Proponuję przeprosić tego kogo się uraziło wypowiedzią i ostro się wziąć za uczciwość, bo głupi system allegro odpowiedzialny za "zgodność przedmiotu z opisem, kontakt ze Sprzedającym, czas realizacji zamówienia, koszt wysyłki" w postaci gwiazdek nie zastąpi tej prawdziwej uczciwości i uczucia, że się kogoś "dymneło".
[#79] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@franz55, post #76

Podsumowujac - proba wprowadzenia w blad nabywcow jest bezsprzeczna i zostala wypunktowana czarno na bialym. Wystawiles niepelnowartosciowy przedmiot nie informujac o usterce, choc byles jej w pelni swiadomy.

Mydlenie oczu o "naruszeniu" praw autorskich przez podlinkowanie fotografii bylo zwyczajnym wybiegiem, zeby odsunac temat dyskusji od swojej osoby.

Temat sprzedazy jest nieaktualny, poniewaz aukcja zostala odwolana, natomiast wnioski o uczciwosci sprzedawcy kazdy samodzielnie wyciagnal. Zycze czystego sumienia na przyszlosc!
[#80] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@F7sus4, post #79

I dokładnie o to chodzi !!

A co do samej Amisi i jej nieszczęsnej klawiatury - pewnie i tak nie uwierzycie ale naprawdę całkowicie zapomniałem o tym fakcie.
I tak jak na początku swojej wypowiedzi w tym wątku tak i teraz - serdeczne dzięki za zauważenie tego.
Dzięki temu wprowadziłem zmianę do aukcji a potem ją całkowicie usunąłem.

Kupujący został poinformowany o tym i jest świadom tej usterki.

Pomyślcie tak logicznie - czy chciałoby mi sie i czy opłacało psuć sobie konto na Allegro które mam od 2000 roku dla marnych 200 zł??
Przemyślcie to proszę na spokojnie:)

Wszyscy wszystko i każdemu powiedział każdy każdego nastraszyl ale proponuje powiedzieć dość póki nie jest za późno. :)

Czy o to chodzi na tym portalu ?

A teraz nie wiem jak Wy ale ja ide sie pobawić c64 :)
[#81] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@franz55, post #80

Jeszcze jedno. Zakończ aukcję z samą A1200 bo wprowadzasz zainteresowanych w błąd. "Coby było gdyby"...resztę dopowiedz sobie sam.
[#82] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@dominiqr, post #65

Skoro taka wiocha robi się w tym wątku to pozwolę sobie na prywatę. Domin jak skończymy remont to zapraszam na kawkę :). Pobawimy się moim STE i MEGA STE. Wiem, że robię wiochę, ale mam dość takich jazd na tym portalu a TY? Atari rulez, normalnie Amigę opuszczę chyba. Kolejny wątek do ignorowanych.
[#83] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@RadoslawF, post #9

obstawiałem 100 zeta czyli po cenie złomu a tu sprawa się rypła
[#84] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@Ender, post #82

Eeee tam, Atarowcy też narzekają na jakość sprzętów z aukcji :)

http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=5643&p=135
[#85] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@KJB, post #84

No. Jak ja bym kupił Atari to też bym narzekał...:)
[#86] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@indyjr, post #85

Amiga rulez!!! ok, racja Atari sux!!! ok, racja
[#87] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@KJB, post #84

narzekają ale raczej nie kopią dołków między sobą OK
[#88] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@F7sus4, post #63

Co za poroniony - bo inaczej tego nazwać nie można - detektyw.
Nudzi ci się? Ferie masz? Pani w szkole nic nie zadała?
Widziałeś Amigi i wiesz w jakim stanie są faktycznie? NIE!
Pisałeś do sprzedawcy w celu wyjaśnienia sprawy? NIE!
Jesteś w ogóle zainteresowany zakupem? NIE!
Więc o co chodzi? Żal d. ściska, że ktoś wystawił?
A na pomówienia co do próby oszustwa też jest odpowiedni paragraf.
Szukasz taniej sensacji? Czujesz, że spełniasz jakąś misję?
Nie znając stanu Amig ani nie pytając autora aukcji o wyjaśnienia okrzyknąłeś go wszem i wobec oszustem.
Bez dowodów oskarżyłeś człowieka o oszustwo szargając jego dobre imię. Razem z kradzieżą zdjęcia to już sporo.
[#89] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@lekarz_med, post #88

Nudzi ci się? Ferie masz? Pacjentow nie ma w gabinecie?
Widziałeś Amige i wiesz czy faktycznie jest w pelni sprawna? NIE!
Pisałeś do sprzedawcy w celu potwierdzenia czy jest w pelni sprawna? NIE!
Jesteś w ogóle zainteresowany zakupem tej Amigi? NIE!
Więc o co chodzi? Żal d. ściska, że ktoś skomentowal?
A na pomówienia co do pomówienia też jest odpowiedni paragraf.
Szukasz taniej sensacji? Czujesz, że spełniasz jakąś misję? Może to misja Czerwonego Krzyża?
Nie znając stanu Amig ani nie pytając autora aukcji o wyjaśnienia okrzyknąłeś, ze Amiga jest w pelni sprawna.
Bez dowodów oskarżyłeś człowieka o to, ze jest poroniony szargając jego dobre imię.

Zatem! panie lekasz dej pan juz spokoj, albo kup se pan leki na histerie OK
[#90] Re: Nieuczciwy sprzedawca?

@lekarz_med, post #88

Bez dowodów oskarżyłeś człowieka o oszustwo szargając jego dobre imię. Razem z kradzieżą zdjęcia to już sporo.

dowodem był przetrącony klawisz... z dyskusji wynika, że nie było żadnej kradzieży zdjęcia... to nie jest sporo, to jest mniej niż zero. proszę Cię nie popuść w pory...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem