@Solo Kazuki, post #114
@Solo Kazuki, post #116
W dobrze działającej firmie...
@sanjyuubi, post #120
były przecież Agnusy, które adresowały tylko 512k pamięci CHIP. Agnus ECS był też w wersji 1MB, taki mam w A500, a przynajmniej whichamiga tak twierdzi.
A które to gry wymagają więcej niż 2MB CHIP
@Daclaw, post #121
@abcdef, post #119
@abcdef, post #123
A wskaż może fragment gdzie pisałem o "więcej niż 2MB CHIP"? Nie? Bo nie ma? Aha...
Agnus "ECS" to sobie mógł być, pisząc o ECS miałem na myśli (jak i poprzedzający mnie koledzy) cały chipset
@sanjyuubi, post #126
@sanjyuubi, post #126
I co ten chipset dawał takiego rewelacyjnego, że zostawiał OCS w tyle
@abcdef, post #128
A żaden nie miał >2MB CHIP?
Hmm, może dlatego, że większość amigowych sprzętów do grania w ówczesnym czasie miała w porywach 1
Czy były gry, które w jakikolwiek sposób miały coś lepszego na ECS z >1MB CHIP? Tak. Czyli większa pamięć coś tam dawała (szczególnie gdy odpalało się gry z systemu, a nie dyskietki).
@sanjyuubi, post #129
to twierdzenie, że OCS jest przestarzały jest chyba jakimś przejawem ignorancji
Raczej OCS było pomyłką ;) Było ok w A1000, ale wyżej już mógł być ECS, a później w A3000 AGA, a jeszcze wyżej AAA.
Agnusa 2MB możesz sobie włożyć do Amigi OCS i będziesz miał 2MB CHIP bez chipSetuTak, tylko musisz go zdobyć (skąd?) i włożyć. FABRYCZNE Amigi ECS były zawsze wyposażone w 2MB Agnusa i zawsze wyposażone w SuperDenise (Denise HR na schematach). ECS zadebiutowało w 1990r z Amigą 3000 i jedyne amigi ECS jakie wyszły oprócz 3000 to Amiga 500+ oraz Amiga 600. Pozostałe modele miały swoisty misz-masz, ale to NIE był ECS, a mix OCS+ECS. Ale żaden fabrycznie nie miał 2MB Agnusa (z wyjątkiem A500 rev8, bazujących na wypatroszonych A500+). A teraz powoli powtarzaj aż się utrwali ... CHIP SET FA BRY CZNIE ...
a skoro z dodatkowej pamięci CHIP można korzystać, nie posiadając chipsetu ECS, to jakim cudem jest to argument przeciwko OCSPrzede wszystkim nie ma żadnego wywyższania ECS, a umniejszania OCS. Tylko, że rozszerzenie A500+ czy A600 do 2MB CHIP RAM nie wymaga ode mnie rozbierania sprzętu i wyciągania PLCC, ani zdobywania nowego, lepszego układu specjalizowanego czy lutowania jakiś sygnałów dodatkowych. Wkładam dedykowane rozwiązanie do standardowego slotu rozszerzeń i działa na dzień dobry. Dlatego FABRYCZNIE daje możliwość rozszerzenia do 2MB czego nie daje A500 Rev 6 z "ECS" Agnusem 6372, a tym bardziej A500 Rev 5 z 6370 (której nawet w taki sposób przerobić się nie da, jeśli już grzebać to trzeba znacznie bardziej).
@abcdef, post #130
Raczej OCS było pomyłką ;) Było ok w A1000, ale wyżej już mógł być ECS
... CHIP SET FA BRY CZNIE ...
@sanjyuubi, post #131
Może najpierw sam się określisz o czym dokładnie mówisz
więc jakim cudem OCS jest pomyłką w świetle tej funkcjonalności
Możliwość adresowania 2MB chip w OCS nie zrobiła by z niego "enhanced", ale zapewne wtedy byś już nie miał zastrzeżeń
@abcdef, post #132
Innymi słowy - żeby rozwój miał ręce i nogi A1000 to OCS, A500 i 2000 to ECS (fabryczne 1MB chip, rozszerzalne do 2MB), A3000 i wcześniej wydane A1200 to AGA (z 2MB chip rozszerzalne do 8), a A4000 i CD32 to AAA z 8/16MB Chip. To konkretnie miałem na myśli.
Natomiast te cechy, które pojawiły się z A3000 powinny być z 2 lata wcześniej. To samo z AGA.
@Solo Kazuki, post #133
AAA gdyby powstała nie była by kompatybilna w pełni z układami specjalizowanymi i była by swego rodzaju dublowaniem RTGOczywiście, że AAA to nadal były układy specjalizowane, tylko po części zgodne z OCS/ECS, a cała reszta to był dość duży upgrade. Twórcom jednak zależało żeby odejść od "close to metal" czyli rzeźbienia po rejestrach i dać narzędzia systemowe. Dzięki temu właśnie następna radykalna zmiana na poziomie sprzętu nie powinna mieć większych negatywnych efektów. To Hombre było czymś zupełnie innym, nawet w planach to była po prostu karta mogąca współpracować z różnymi systemami (i CPU, i OS).
Należy też wspomnieć że większość platform które istniały w tamtym czasie zostały wyparte niedługo po upadku Commodore przez wszędobylskie klony "pecetów"
@abcdef, post #132
Bo uznali, że stworzyli ósmy cud świata i nie muszą z nim nic przez pół dekady robić, a jak już coś zrobili to za późno i za mało.
bo ECS to tylko OCS+
@sanjyuubi, post #135
@sanjyuubi, post #135
tylko Twoje źródłowe stwierdzenie niejasno sugerujące, że Twoim zdaniem ECS było tym właściwym cudem świataCiekawe niby gdzie. Wyraźnie napisałem, że na ECS nie warto było czekać 5 lat, ale po 2 wydane od razu w pełnej formie (na A2000, A500) byłoby czymś w miarę ok i zasadniczo właśnie przez obsługiwaną większą pamięć oraz większą pamięć w standardzie wyznaczyłoby inny trend dla gier i aplikacji dla małych amig.
The Settlers nie wymaga 2MB CHIP,
wyjątkiem są gry, które wymagają więcej niż 1MB CHIP, jak Trolls, choć wersja dyskietkowa wymaga tylko 1MB
do którego obsługi wystarczyło dodać tylko jedno wyjście adresowe (które powinno być tam od samego początku)
tylko o ilości kolorów i szybkości
a czasem kojarzą z A600 i problemami z uruchomieniem gier z A500Nie wszystkie problemy były zw. ze sprzętem, niektóre były związane z kickstartem, który z samym ECS jest dość luźno związany.
@abcdef, post #137
@wali7, post #138
@sanjyuubi, post #135
@tboniasty, post #111
@swinkamor12, post #141
@WojtekX, post #142
@swinkamor12, post #140
@wali7, post #145
@UJP, post #146
@abcdef, post #137
A pisałem, że wymaga? Baa, napisałem wyraźnie ile i czego wymaga do określonych rzeczy.
Ilość kolorów była ta sama, szybkość była ta sama
@wali7, post #147
@UJP, post #146