Ale tona poprawek i drobnych zmian! Czytam, czytam release notes i skończyć nie mogę…
Ciekawsze (według mnie) fragmenty:
1.
Flow Studio mocno się rozwija.
Dla mnie to jest program ostatniego 10-lecia. Nie przypuszczałem, że kiedyś czegoś takiego dożyję w (pseudo)amigowym świecie. Jestem w ciężkim szoku za każdym razem gdy uruchamiam to środowisko.
2. Classes/Framework/
MUI:
Added Unicode support to most of the classes
Noooo… tak ma być!
3. Classes/Reggae/
http.stream:
Added HTTPS support
Nie wiedziałem, że wcześniej tego nie było. No ale teraz to już nie ma znaczenia, bo jest.

Wypas!
4. Devs/Monitors/
Radeon:
Dual-head support for selected Radeon R3xx setups
Przyda się, bardzo się przyda. Super!
5. Libs/
Tinygl: Support GBR and BRG swizzling in
fragment programs
Że co? Fragment programs? Mam rozumieć, że morphosowy OpenGL ma już nie tylko vertex shadery ale i pixel shadery? Czyli co, wchodzimy w XXI wiek?
6. Prefs/
Mouse: Support for
natural scrolling direction
Wreszcie będę mógł to sobie włączyć na moich maszynach z macOS. Dotąd miałem ustawione “klasycznie” żeby mi się nie myliło przy przesiadkach między macOS a MorphOS. Wolałem już zrezygnować w macOS z "naturalnego" żeby mieć spójnie. Świetnie, że pomyślano o takim niby drobiazgu ale jednak bardzo istotnym.
7. Classes/Frameworks/
ObjFW: ObjFW is a portable, lightweight framework for the Objective C language. Its shared runtime library
enables ObjectiveC ARC on MorphOS.
Czyli co? W morphosowym Objective-C mamy już Automatic Reference Counting? Noooo to jest petarda! Teraz przy pisaniu czegoś nieprzenośnego od podstaw bardzo mocno się zastanowię czy nie pisać w Objective-C.
Shadery, Unicode, ARC, FlowStudio... Jeszcze ze 2-3 takie aktualizacje i będzie mi głupio mówić, że MorphOS PPC to takie moje retro-hobby.