[#4441] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #4435

No jak się pisze na Vampa z grafiką hires w 32bit i z streamem muzyki w 16bit/44kHz to może spokojnie tyle RAMu potrzebować...
A i tak na V4 jeszcze sporo wolnego powinno zostać. Gra ma być dla V2 i V4.
[#4442] Re: Zapowiedzi nowych gier

@pisklak, post #4441

Nie, tu chodzi o obsluge danych z gry. Wszystko od razu do pamieci czy doczytywanie danych kiedy sa one potrzebne. Ale wyglada, ze Gunnar dal sie przekonac i gra zadziala na V2 tez:

"3) The V2 card will need to reload from disk between intro and levels, while the V4 can preload and not need reload in game."
[#4443] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #4438

Intro spoko OK Tylko chyba nie ma nic więcej?
[#4444] Re: Zapowiedzi nowych gier

@BULI, post #4443

Juz jest pudelko do gry. Gra bedzie na dyskietkach (AGA) i plycie CD (CD32). Ma to byc cos w stylu Alien Breeda. za jakies 18 miesiecy powinna byc do kupienia.
1
[#4445] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Demo gry Duckstorma:
1
[#4446] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #4444

Ma to byc cos w stylu Alien Breeda

no no grubo, tylko czemu autor zaczyna gre od pudelka... wiekszosc wolalaby zobaczyc jakies pojedyncze screeny z gry chociac
1
[#4447] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #4446

Dlatego, ze wiekszosc ludzi kupuje towary po opakowaniu a nie po zawartosci. Poza tym dobre pudelko zwieksza sprzedaz gry. Jest dosc duza ilosc maniakow lubiacych miec ladnego "big boxa" z dana gra. Wersja cyfrowa gry w zasadzie nie wymaga zadnego nakladu, bo co to jest zrobienie obrazow dyskietek (ADF-ow ) o ile gra uzywa tylko standardowych trakow?
[#4448] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #4447

Jest dosc duza ilosc maniakow lubiacych miec ladnego "big boxa" z dana gra.

W przypadku Mutation Software "big box" ma format dyskietki 3,5"
[#4449] Re: Zapowiedzi nowych gier

@PopoCop, post #4448

Mam nadzieję ze będzie spory postęp względem jedynki.

https://hol.abime.net/3165
[#4450] Re: Zapowiedzi nowych gier

@kempy, post #4449

Patrząc na "postęp" jaki nastąpił między Tin Toy a Wiz (minęło ponad 25 lat), przypuszczam, że w Cyberpunks 2 będzie podkolorowana grafika (AGA), nowe poziomy i to wszystko.
[#4451] Re: Zapowiedzi nowych gier

@kempy, post #4449

Mam nadzieję ze będzie spory postęp względem jedynki.

A jednak lepiej sie nastawiac na wielkie graficzne show

"The dropship teaser animation above is not in the Amiga game, rather it's just a promo teaser " a i wstepna grafika nie powala.
Zatem kolejny raz pewnie bedzie CHŁYT MARKETINDODY

[#4452] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #4451

Nadawalbys sie na cenzora, wybierasz z tekstu to co chcesz. Tam tez jest cos takiego:

"The intro anim. may happen for CD32 later but not sure yet OK."

Wedlug mnie sama grafika jest w porzadku. Ale chetnie bym zobaczyl Twoja powalajaca grafike w akcji na Amidze.
[#4453] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #4452

Chetnie obejme funkcje cenzora ale obawiam sie, ze Recenzor yyy... znaczy Recedent jeszcze nie zakonczyl swojej kadencji a na jego miejsce jest sporo chentych
[#4454] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #4453

Same dziadki, nie wiadomo czy dożyją...
[#4455] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

O nowym demie Joomp! już wiadomo, ale można też zerknąć na gameplay:
1
[#4456] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #4442

Uaktualnie Devil's Temple:

link

Ladna grafike, skaczace panienki i szefowa z batem. Zanosi sie na duzy przeboj.
1
[#4457] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #4455

O panieee... nawet nie mam co startowac w zawodach. Ze 4 razy tyle punktow co ja
[#4458] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #4456

Brakuje mi tylko możliwości poruszania się takiego jak w Double Dragon czy Golden Axe no i dziwi okrutnie fakt utraty energii nie tylko w momencie uderzenia ale i dotyku naszego karateki przez przeciwnika
[#4459] Re: Zapowiedzi nowych gier

@szczupi26, post #4458

Mysle tak samo ale wlasnie o to sie rozchodzi, ze Double Dragon to zupelnie inny gatunek gry niz Kung-Fu Master. Kung-Fu Master byl strasznie prymitywny. Double Dragon to juz pelnoprawna bijatyka.
[#4460] Re: Zapowiedzi nowych gier

@szczupi26, post #4458

Jak to dziwi? Grales/widziales pierwowzor czyli Kung Fu Master? Tam klasyczne ataki wykonywali tylko bossowie. Mozna jeszcze doliczyc dlugodystansowe ataki noznikow i wybuchajacych lampionow. Jesli pozwoliles, zeby przeciwnik doszedl do Thomasa to traciles energie, a im wiecej przeciwnikow go zlapalo tym szybciej tracil energie. Zwykli przeciwnicy po prostu lapali Thomasa i go zrzucali z pietra. W tej grze nie ma dotyku, to nie sa czulosci. Za to mozna dotykac bossow i nozownikow.
1
[#4461] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Nowe demo gry Dread - Eye Waste/preview 2514:
5
[#4462] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #4461

Fajny LEVEL OKOKOK
[#4463] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Demo (4 poziomy) gry 1942:
2
[#4464] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #4461

Właśnie ściągnąłem demo "Dread" -Amiga 500.
Trochę pograłem.
............................ pisze na klawiaturze

pokłony pokłony pokłony
pokłony pokłony...................... pokłony
[#4465] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #4463

Zabiłbym za tak beznadziejne udźwiękowienie "1942"...
Czy tak trudno dołożyć jakiś moduł i podłożyć kilka fajnych sampli ?
Ręce opadają. Bylejakość i robienie na odwal.
1
[#4466] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Motyl, post #4465

O ile kojarzę to muzyka jest jeszcze w opracowaniu więc może i efekty czekają na swoją kolej. Z tym, że owszem - przy sfxach z muzyką w trakcie gry na Pauli sprawa się trochę komplikuje. Na czterech kanałach ciężko poszaleć, bez konkretniejszych kombinacji. Dla przykładu w zapostowanym wcześniej filmiku z roboczej wersji "Devil's Temple" dobrze słychać, że gdy muzyka gra na dwóch kanałach to jest całkiem fajnie, ale gdy wchodzi melodyjka to silnik zaczyna ubijać losowo (?) poszczególne kanały z muzyką by odtworzyć dźwięki i szczerze pisząc to nie brzmi zbyt atrakcyjnie. O chodzi np. o ten moment https://youtu.be/IXxiiSBYjN8?t=303.

Z tego co słyszę w automatowej wersji "1942" to tam muzykę udają jakieś dziwne piski i chrzęsty, ale w miarę się to wszystko razem stapia tworząc atmosferę bitewnego galimatiasu. Wtedy nie rzuca się w ucho tak bardzo gdy niektóre dźwięki są urywane. "1943" na Amidze też przeznacza tylko jeden kanał na sfxy, ale zawsze ten sam i tutaj np. bas nigdy nie jest urywany przez dźwięki co jest z korzyścią dla muzyki, aczkolwiek niekoniecznie dla odgłosów wybuchów itp. Inna sprawa, że tam muzyka i dźwięki tkwią mocno jeszcze w epoce 8-bitowej, a od gier na Amidze chyba nie tego dzisiaj ludzie oczekują.

Konkludując - fajnie jak zarządzanie kanałami i podział między muzyką i dźwiękami jest dobrze przemyślany. A czasem lepiej zostawić graczowi możliwość wyłączenia muzyki niż ładować ją na siłę do amigowej gry i skazywać na słuchanie ciągłej czkawki. Więc owszem - może być trudno, jeśli nie ma to być zrobione byle jak :)

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2022 11:08:59 przez nogorg
[#4467] Re: Zapowiedzi nowych gier

@nogorg, post #4466

Rozumiem, ale w tym przypadku muzyki nie ma wcale (choćby do wyboru ON/OFF), a SFX i tak są żałosne.

Poza tym w tysiącach gier jednak dało się jakoś połaczyć i efekty, i muzykę.
Np. Nicky Boum z 1992 czy Projext-X, Turrican (tu zdaje się byl 7-kanałowy player)
[#4468] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Motyl, post #4467

Jeśli to ma być automatowa konwersja 1:1 to jestem przeciwny wciskaniu tam muzyki. Muzyka mogłaby się pojawić w takiej grze gdyby był to jakiś 'remaster' w stylu Devil's Temple, ale chyba nic nie przeskoczy w tym przypadku Banshee więc nie wiem czy jest sens robić coś takiego

Da się zgrabnie połączyć efekty i muzykę co pokazuje np. Wolfchild. Dwa kanały na muzykę plus dwa na efekty. W zasadzie wystarczyłby jeden kanał sfx i zostaje nam aż 3 kanały na muzykę
[#4469] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Motyl, post #4467

Tu Ci odpowiedziałem, żeby moderacja miała więcej czasu na picie lemoniady
https://www.ppa.pl/forum/strefa-gier/44328/-m-usic-and-or-s-fx-w-grach-na-amidze#m753245
[#4470] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Ukazało się demo gry Spheroid:
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem