Wątek zamknięty
[#271] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowy materiał na temat klona Doom dla Amigi 500
[#272] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowy materiał na temat klona Doom dla Amigi 500
[#273] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowy materiał na temat klona Doom dla Amigi 500
[#274] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowy materiał na temat klona Doom dla Amigi 500
[#275] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowy materiał na temat klona Doom dla Amigi 500
[#276] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowy materiał na temat klona Doom dla Amigi 500
[#277] Re: Czemu powstał Doom na SNES, a na Amigę już nie?

@recedent, post #1

Doom nie powstał na amigę,
ponieważ w Amerycje Płn.
Amiga nie liczyła się jako maszyna
do gier po 1991 roku.
[#278] Re: Czemu powstał Doom na SNES, a na Amigę już nie?

@mmarcin2741, post #277

Nigdy nie liczyła się jako maszyna do gier
[#279] Re: Czemu powstał Doom na SNES, a na Amigę już nie?

@JIL, post #278

W moim przypadku, gdy przesiadałem się z Atari 8bit (dokładnie 800XL) na kompa 16bit, to nie wybrałem Atari ST/STE, ale Amigę. Dlaczego? Bo w Top Secret więcej fajnych gier było na Amigę. Więc jeśli ktoś chciał mieć komputer a nie konsolę, w sensie że do gier, to Amiga cenowo była najlepszym rozwiązaniem.
[#280] Re: Czemu powstał Doom na SNES, a na Amigę już nie?

@karolb, post #279

A pc czemu nie wybrałeś?
[#281] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowy materiał na temat klona Doom dla Amigi 500
[#282] Re: Czemu powstał Doom na SNES, a na Amigę już nie?

@mmarcin2741, post #280

W 1995 roku miałem 16 lat, nowy komputer kupowali mi rodzice, wiedziałem że nie mogę przeginać z ceną bo guzik by mi kupili. Wybrałem A500, ale w kilku sklepach w których pytałem o cenę, sprzedawcy twierdzili że A500 to już nie ma sensu i jedyną sensowną jest A1200. Powiedziałem to rodzicom i jak usłyszeli cenę za A1200 to zrobili wielkie oczy, widząc ich reakcję zacząłem gadkę że "sprzedawca tylko tak mówi, A500 mi wystarczy itd.itp.". Miałem fuksa bo stwierdzili że jak przestarzała A500 itd, to lepiej od razu kupić A1200 mimo że droższa. Udało mi się znaleźć nową A1200 w sklepie za 999zł (dodać 4 zera, bo wtedy wchodziła denominacja :)).

Nie żałuję że nie pecet, z powodu zaebistości takiej A1200, do której został dokupiony po jakimś czasie dysk 2,5" 220MB (z firmy Gift), później 8mb Fast Elboxu, po dłuższym czasie Blizzard IV, a jeszcze później Tower Gift'a i monitor multisync Siemens Nixdorf, dzięki któremu tryby DoublePal/Multiscan/Euro72 (czy jakoś tak) pozwalały bawić się wysokimi rozdziałkami bez interlace :)
[#283] Re: Czemu powstał Doom na SNES, a na Amigę już nie?

@mmarcin2741, post #277

Doom nie powstał na amigę,
ponieważ w Amerycje Płn.
Amiga nie liczyła się jako maszyna
do gier po 1991 roku.

Tyle w temacie, brawa za trafną i rzeczową wypowiedź.
[#284] Re: Czemu powstał Doom na SNES, a na Amigę już nie?

@cossack, post #283

Amiga w USA się liczyła i miała sporo fanów.
Oto rzeczową odpowiedz.
Może w Ameryce płd nie, tego nie wiem.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2020 22:31:31 przez WojtekX
[#285] Re: Czemu powstał Doom na SNES, a na Amigę już nie?

@WojtekX, post #284

Przytoczysz jakieś dane liczbowe na temat sprzedanych Amig w juesej ?
[#286] Re: Czemu powstał Doom na SNES, a na Amigę już nie?

@ingenic, post #285

Co do glownego watku ..to ogladalem High Score na netflixie odc 6 Doom wystepuje Jhon Cromack i jest o Super Nintendo ...i 3D

Uwaga w cartrigach do gry Doom z 1995 r byl akkcelerator 3D ..Super FX GSU-2 z wlasna pamiecia taktowany 21 MHZ do tego czasem byl w cartrigach prosty DSP ktory wspieral rysowanie poligonow.
Dlatego te gry na gartridzach kosztowaly krocie

Stad autorze watku jest odpowiedz. dopalony Snes z akceleracja Super FX GSU-2 byl o wiele szybszy niz A500 OCS

W tym odcinku 29 min 23 sek ...jest amiga 500 i koles trzyma wlapie myszke trumienke

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2020 23:28:15 przez HOŁDYS
[#287] Re: Czemu powstał Doom na SNES, a na Amigę już nie?

@HOŁDYS, post #286

Zniszczyłeś marzenia ludzi o dominacji Amigi 500 nad PC i światem.
[#288] Re: Czemu powstał Doom na SNES, a na Amigę już nie?

@WojtekX, post #284

Niestety na impezach w USA to praktycznie sami emeryci z pecetami i macami wspominający czasy Commodore i tyle.
[#289] Re: Czemu powstał Doom na SNES, a na Amigę już nie?

@HOŁDYS, post #286

Dzięki temu dokumentowi wiem że nie tylko Doom był kultową grą która ominęła Amige ale również Gay Blade. Dziękuję ci Netfliksie
[#290] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowy materiał na temat klona Doom dla Amigi 500
[#291] Re: Czemu powstał Doom na SNES, a na Amigę już nie?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #288

Watro posłuchać i wyrobić sobie opinie.
link
[#292] Re: Czemu powstał Doom na SNES, a na Amigę już nie?

@HOŁDYS, post #286

Fajne wtrącenie z netfliksem, ale GSU-2 to już było poruszone w poście #3 :)
[#293] Re: Czemu powstał Doom na SNES, a na Amigę już nie?

@HOŁDYS, post #286

Dokładnie to tyle na temat Amigi i rynku gier w Ameryce północnej.
Prawie żadnego wpływu na rynek gier wystarczy porównać wolumen sprzedaży Amig i konsol.
Amiga to głównie Europa i studia Brytyjskie.
[#294] Re: Czemu powstał Doom na SNES, a na Amigę już nie?

@jimiche, post #289

No Netflix na sile wciska poprawnosc LGBT do KAŻDEGO ich Netflix Original ...
było to nie smaczne i wciskanie na sile
Geyflix taki jest i juz ..

Nie mniej jednak dokument w kilku aspektach fajnie sie ogladalo i wyciagalo nie znane smaczki
[#295] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowy materiał na temat klona Doom dla Amigi 500
[#296] Re: Czemu powstał Doom na SNES, a na Amigę już nie?

@HOŁDYS, post #286

Pomysł był po części zbieżny z tym co Sega zaproponowała z przystawką 32X- tyle, że oni to zrobili systemowo a nie jednostkowo.
[#297] Re: Czemu powstał Doom na SNES, a na Amigę już nie?

@kubaslonka, post #296

Nie. 32X miało być nową konsolą, ale uznali ... uj, zrobimy z tego "dostawkę" do genesis to ludki się ucieszą. SuperFX od początku było planowane tylko jako akcelerator do obliczeń sceny 3D. Czyli zawsze jako dodatek do jakiegoś systemu. To olbrzymia różnica.
[#298] Re: Czemu powstał Doom na SNES, a na Amigę już nie?

@abcdef, post #297

To, że się nie stało konsolą a przystawką to nie ma znaczenia w produkcie finalnym.
Podłączając kabel wizyjny z 32X do SMD grając w Virtua Racing zobaczysz tylko tło- cała reszta jest generowana przez przystawkę.
[#299] Re: Czemu powstał Doom na SNES, a na Amigę już nie?

@kubaslonka, post #298

Ale nie pisałeś o tym co się stało tylko o tym jaki był pomysł, a pomysł zbieżny nie był, bo 32X miało być samodzielną konsolą. Od początku. W bardzo późnym etapie prac zadecydowano inaczej. W przeciwieństwie do SuperFX, które od początku było akcelreatorem i twórcy walczyli o uznanie ze strony Nintendo ;) To nie tak że nintendo coś zleciło ... Mieli pomysł, udało im się zainteresować bossa i wyszło.
[#300] Re: Czemu powstał Doom na SNES, a na Amigę już nie?

@abcdef, post #299

No ja z SuperFxem mam Starwinga, tyłka nie urywa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem