[#211] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@Artur Jarosik, post #202

Jeśli ktoś gra w to na AmigaOS 4 a ma problemy z działaniem padów, to warto wyłączyć w pliku ini tę opcję

#lowlevel_raw_fallback=1

i ewentualnie zmienić

allow_lowlevel_port0=0 na allow_lowlevel_port0=1

choć to pewnie zależy jak kto ma co w systemowym AmigaInput przypisane. W każdym bądź razie u mnie po powyższych zabiegach pad działa.
2
[#212] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@MUFA-amigaone-pl, post #211

Pomęczyłem dzisiaj troszeczkę tę gierę na AOS 4. Czas na mały bugreport. Pierwsza rzecz "klatkarz". W oknie gra daje stabilne 50fps (nie wiem czy taki jest aktualny limit - w starszych wersjach ini widziałem chyba liczbę 53fps), no ale po przełączeniu w tryb pełnoekranowy, bez względu na to czy ustawię 640x480 i scale x2 czy samo 640x480 czy też samo scale 2, co finalnie wszystkie te trzy opcje dają efekt tej samej rozdzielczości liczba fps spada do około 40 a nawet delikatnie faluje spadając do 39fps. Dziwne to, bo pamiętam że w epoce soft 68k, raczej szybciej działał na fullscreenie, wiadomo w Amidze NG nie ma to z reguły znaczenia a tutaj ma.

Gra często grimmuje, przykład dałem na poniższym filmie. Nie są to poważne zwiechy i po zignorowaniu błędu można grać dalej, niemniej wybijają z rytmu, a grimm przydarza się przynajmniej raz niemal w każdej walce.

Podczas wyboru zawodników, zawsze przynajmniej jeden a najczęściej dwóch jest pozbawiony animacji.

Na arenie z wiatrem unoszącym kartki są dość duże glitche.

Te dwa ostatnie problemy występują we wszystkich trzech trybach obrazu, które wymieniłem na początku posta. Poruszane tu kwestie zarejestrowałem w materiale poniżej.

4
[#213] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@MUFA-amigaone-pl, post #212

Pytanko - czy ten port wymaga FPU? Próbuję na A3000 z LC060 i Radeonem i gra się nie uruchamia po prostu.
[#214] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@_arti, post #213

Nie wymaga FPU, dałeś duży stos?
1
[#215] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@Artur Jarosik, post #214

Tak, ok. 50.000. To ta sama paczka, co testowałem na Apollo 1240.
[#216] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@_arti, post #213

Nie będzie działać bez FPU. Sprawdzałem również na LC060 i na real Amidze nie działa, a na emulatorze na tej samej konfiguracji i systemie śmiga.

Wywalało się po wyborze lokalizacji walki.

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2026 13:36:18 przez tukinem
[#217] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@tukinem, post #216

Jak zwykle najlepsza Amiga to ta emulowana. Najszybsza i najmniej kapryśna.
[#218] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@rbej1977, post #217

Jesli cos dziala pod emulatorem Amigi, a nie dziala na realnej Amidze, to mozliwosci sa tylko 2:
1. blad w emulatorze Amigi
2. zle skonfigurowana emulowana Amiga, np. emulacja brakujacych instrukcji jest wlaczona.
2
[#219] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@Don_Adan, post #218

Możliwe, sprawdzę to i naprawię.
1
[#220] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@Don_Adan, post #218

Bym powiedział, że nie błąd w emulatorze, tylko naprawienie błędu z Amigi, co implikuje "najlepszą Amigą jest UAE".

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2026 17:56:37 przez Pinto
[#221] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@Don_Adan, post #218

Raczej skonfigurowana dobrze. Dema AGA i tu i tu wyświetlają ten sam błąd dyskowy bez FPU. Jedyne czym się różni, to szybkość dysku. Wiadomo, że winuae ma szybki dostęp, bo to jest dodana karta pamięci jako dysk HD, no a Amiga czyta ją jako zwykły dysk poprzez SD2IDE, więc może trzeba faktycznie użyć większego stosu. Podobny problem miałem chyba przy testowaniu Axiona wersji działającej bez FPU.
[#222] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@_arti, post #215

Mówiłem wyżej żeby dać co najmniej 400000..

Działa z tymi ustawieniami:

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2026 19:46:33 przez Artur Jarosik
1
[#223] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@MUFA-amigaone-pl, post #212

Dlaczego odpalasz w 640x480, to skaluje x2 więc będzie wolniej niż 320x240
daj
cgx_width=320
cgx_height=240
[#224] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@tukinem, post #221

Tak, Amigowe dema nie wymagaja 400000 bajtow stosu.
Pisalem juz co o tym mysle.
Ze stosem na Amidze moga byc rozne "szopki", szczegolnie tak wielkim.
Podejrzewam, ze wiekszosc problemow z niedzialaniem czegos w tym porcie jest zwiazane wlasnie ze stosem i jego bledna obsluga przez ten port.
1
[#225] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@Pinto, post #220

Jakbys poczytal Toni Wilena i jego watki o WinUAE to bys nie powtarzal glupot z netu
Przyklad sprzed paru dni:

link

WinUAE jest najlepszym emulatorem Amigi i tyle.
2
[#226] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@Artur Jarosik, post #222

Skończę robotę i odpalam Amigę. Dam znać!
[#227] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@Artur Jarosik, post #222

Zmieniłem stos na 400000 i gra ruszyła na 060LC. Jakieś 12 FPS jest. Ale zmniejszyłem stos na 10000 i gra dalej działa. Powtarzam: 400 tys stosu zmniejszyłem do 10 tys. Nie pamiętam już którą betę posiadam. Da się to jakoś sprawdzić?
[#228] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@tukinem, post #227

To az takie proste nie jest ze stosem, ze jak zmniejszysz to zadziala albo i nie.
Wszystko zalezy jaki obszar nowy stos zaalokuje, jak nie ma przed nim zadnych waznych danych, ktore sa uzywane przez system czy inne programy to zadziala.
Ale jak sa, to albo nie zadziala, albo program bedzie zle dzialal, bo ten sam obszar pamieci jest wtedy wykorzystywany przez gre i przez jakis inny program, i oba programy nawzajem sobie modyfikuja swoje dane.
Ale to tutaj raczej wyglada na jakis blad w porcie, skoro sie nie chce uruchomic.
Byc moze port zasmieca pamiec na starcie (w inicie) gry, a wiekszy stos po prostu to akurat maskuje.
Pewnie z MMU by sie dalo przechwycic, albo z pomoca WHDload i slave WB 3.1 (32MB fast).
[#229] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@Don_Adan, post #228

Zjechałem do minimum czyli 4096. Wszystko działa należycie. Widocznie odpalanie z pliku bez ikonki, która nie ustawiała stosu powodowało błędy. Kilka razy też restartowałem, bo przykładowo na stosie 5000 się wieszał. Może nietypowe jakieś ustawienie, no ale na 4096 działa identycznie wersja 040 i 060. No i nie ma dźwięku. Na emulcu chyba był. I dodatkowo strzałka w dół + litera typu M czy B nie działa mi jednocześnie, ale to już w innych programach też przerabialem.

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2026 18:32:11 przez tukinem
[#230] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@tukinem, post #227

Od którejś bety jest działa version w ikonie.
2
[#231] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@Artur Jarosik, post #230

Kuczę widzę, że ciężki kawałek chleba ten MK3 Szczególnie że portujesz na szeroką gamę konfiguracji i systemów , ale na pewno warto, dasz radę szeroki uśmiech
3
[#232] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@tukinem, post #229

A u mnie przy tym domyślnym stosie z ikony (coś ponad 200 tyś.) gracz komputerowy robił przedziwne rzeczy, a na samym rozpoczęciu rundy był niewidzialny Pomogło to horrendalne 400 tyś.
[#233] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@Artur Jarosik, post #202

Pobiorę i przetestuję najnowszą betę (chyba 14 jak dobrze widzę).

Taka moja skromna propozycja, bo widzę, że gra jest pod stałym linkiem do pobrania, więc może warto by umieścić ten link w pierwszym poście wątku? Trochę się naszukałem go
2
[#234] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@tukinem, post #233

To nie EAB żeby dało się edytować starsze posty, tylko admin może.
1
[#235] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@tukinem, post #229

To najprawdopobniej ta gra ma zwalona procedura inicjalizujaca system Amigi przy starcie.
Czym innym jest odpalanie gry/dema z ikonki a czym innym bez ikonki (via Show All Files).
Jest tam jakas roznica, na EAB mozna poszukac o co chodzi.
Jakies tam sprawdzanie trzeba dodac jak gra/demo jest uruchamiana.
[#236] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@Artur Jarosik, post #234

Pierwszy post powinienies moc edytowac, bo jestes autorem watku.
[#237] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@Don_Adan, post #236

O cie, faktycznie!
1
[#238] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Mortal Kombat 3 na Amigę
[#239] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@tukinem, post #229

Mozesz tez sprobowac odpalic spod tego slave'a.

link

Wybierz wersje z 32 MB fast.
Jesli przechwyci ten crush, to zrob CoreDump i pokaz raport tekstowy, moze bedzie od razu wiadomo w czym problem.
[#240] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@Artur Jarosik, post #234

Na wersji BETA14 faktycznie teraz muszę ustawić ten ogromny stos 400 000.

Pod emulatorem dźwięk działa. Na Amidze nie. Jeszcze myślałem, że mam przyciszony monitor, ale nie.

@DonAdan: Przetestuję tego slave i dam znać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem