kategoria: Sprzęt
[#61] Re: Obciach?

@RadoslawF, post #56

Ja znałem gościa, który długo miał Amigę 500, potem wymienił ją na "prawdziwy komputer" PC (daawno temu - coś koło 1992 roku), i bardzo się zdziwił, gdy coś mu kiedyś przyniosłem na dyskietce (format PC) i powiedziałem, że wszystko przygotowałem na Ami: "to na Amidze można nagrać jakiś plik na dyskietce???". Biedaczek przez wszystkie lata zabaw na Ami myślał, że dyskietki to tylko NDOS z grami :) , a plików na nośnikach używają tylko "prawdziwe komputery".

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2011 12:02:00 przez wali7
[#62] Re: Obciach?

@Daclaw, post #58

Dołożę do tego co napisałeś jeszcze jedno: "brak prestiżu". Tego niestety Amiga, pomimo całego swojego dużego potencjału nigdy nie miała.
[#63] Re: Obciach?

@HOŁDYS, post #60

Hołdys założę się że jeżeli znajdą w googlach jakąś informację w którą nie chcą wierzyć (np. że Elvis Presley nie został porwany przez kosmitów i na pewno nie żyje) to cały czas wierzą że żyje z kosmitami i google tego stanu świadomości nie zmienią.
[#64] Re: Obciach?

@monohrs, post #55

Ale na na oficjalnej stronie TVN, gdzie radośnie prezentowano ekipę i studio, podawano informację, że jest w użyciu (prócz innych komputerów) Amiga 4000. Zatem trochę dziwne, że kolega musiał to w tajemnicy trzymać.

Serdeczności
Des
[#65] Re: Obciach?

@Des, post #64

"W ramach ciekawostki, jeszcze 6 lata temu 2x Amiga 4000 działały w TVN do generowania napisów w czasie rzeczywistym. Obecnie wymieniły je drogie stacje robocze Apple'a :) No ale jednak był to przecież ponad 10letni sprzęt :D"

cytat kolegi z ITI

powiem wiecej w prywatnych stacjach polskich uzywali nawet C64 :)

http://www.youtube.com/watch?v=hDL89_T0wnY&feature=related

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2011 14:45:52 przez HOŁDYS
[#66] Re: Obciach?

@HOŁDYS, post #65

Kiedy te A4000 kupowano do TVN to zapewne też były drogie :)
Dzisiaj nie wiem czy znalazły by zastosowanie w technice TV, ponieważ teraz wiele stacji (w tym TVN) pracuje na HDTV - jest jakiś sprzęt dla Ami do zastosowań TV, zdolny do wygenerowania obrazu HDTV? Wątpię.

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2011 14:47:19 przez wali7
[#67] Re: Obciach?

@wali7, post #66

stary mac PPC tez nie nadaje sie juz do HDTV wiec ponownie zostal sprzet wymieniony zapewne
[#68] Re: Obciach?

@HOŁDYS, post #67

I interes się kręci.... ;)
[#69] Re: Obciach?

@Benedykt Dziubałtowski, post #42

Apropo Babylon 5 i Seaquest DSV to nie mógł być tylko polski wymysł z MA, bo kiedyś kupiłem VT4000 od gościa z drugiego końca świata i dostałem taki dopisek...
Have fun creating the next season of Babylon 5 or Seaquest DSV ...

W telewizji w Polsce Amigi były wykorzystywane kiedyś dość powszechnie, nieraz sam widziałem ekran scali w latach 90-tych. Mam kolegę który pracował w Polsacie i mówił że mieli nie jedną wypasioną A2000, choć z tego co pamiętam to samej A4000 tam nie widział, ale też nie wszędzie miał dostęp.
[#70] Re: Obciach?

@flops, post #69

Seaquest nie pamiętam ale w Babylon5 stacja kosmiczna i większość statków kosmicznych (na pewno te cieni i varlonów) były robione na Amigach, w niskiej rozdzielczości niestety czyli 320x256, to widać nawet jeszcze w divixach.
Podobnie wyglądają statki kosmiczne w serialu gwiezdna eskadra.

Pozdrawiam
[#71] Re: Obciach?

@flops, post #69

W Napisach końcowych do SeaQuesta DSV był znak Commodore na końcu. Więc coś jest na rzeczy.
[#72] Re: Obciach?

@RadoslawF, post #70

Gdzie tu masz 320x256?

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=jNdih-PU6wQ#t=79s

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2011 20:08:34 przez parallax
[#73] Re: Obciach?

@parallax, post #72

W scenie gdzie pokazują stację B5 na przykład.

Pozdrawiam
[#74] Re: Obciach?

@RadoslawF, post #73

To pokaż, bo nie chce mi się szukać :P
[#75] Re: Obciach?

@carrion, post #71

W Napisach końcowych do SeaQuesta DSV był znak Commodore na końcu.

a dokladnie duze logo C= ..a podnim malymi literami Commodore Amiga 4000
[#76] Re: Obciach?

@parallax, post #74

Skoro nie chce ci się szukać to w jakim celu ta rozmowa, chcesz sobie licznik postów nabić ?
Z mojej strony EOT.

Pozdrawiam
[#77] Re: Obciach?

@RadoslawF, post #76

Zadając to pytanie, widocznie Ci zależy na tym, bym miał więcej nabitych postów. Ja już kiedyś napisałem, że mi mogą wyzerować, albo zatrzymać licznik, nie bawi mnie to kompletnie.

Liczyłem, że udowodnisz te 320x256, ale się przeliczyłem :P
[#78] Re: Obciach?

@parallax, post #77

Tego się nie da udowodnić, ludzie z dobrym okiem do grafiki takie rzeczy dostrzegają, większość nie potrafi.

Pozdrawiam
[#79] Re: Obciach?

@RadoslawF, post #78

Linkiem się da jak najbardziej.
[#80] Re: Obciach?

@parallax, post #79

Mam spreparować stronę www w której opisze rozdzielczość animacji w niektórych serialach i potem linkiem do tej strony udowodnię że tak faktycznie jest ?
To mnie rozśmieszyłeś.

Pozdrawiam
[#81] Re: Obciach?

@RadoslawF, post #80

Tak. Nie potrafisz? Słaby jesteś.
[#82] Re: Obciach?

@Des, post #64

Zatem trochę dziwne, że kolega musiał to w tajemnicy trzymać.

Ja nie wiem czy rzeczywiscie musial sie bardzo tego trzymac, ale tak mowilo wiele osob wtedy. Wiec wydaje mi sie, ze bylo cos na rzeczy, niezaleznie od tego, ze czasem mogla sie taka informacje gdzies przewinac.
[#83] Re: Obciach?

@Benedykt Dziubałtowski, post #38

Nie neguję tego, ze zarówno parku jurajskim jak i T2 użyto amig.

Przy produkcji filmów kinowych Amigi służyły najwyżej jako pomocnicze narzędzia. W "Jurrasic Park" zrobiono prewizualizację T-Rexa na dwóch Amigach 2000, więc rola Amigi była marginalna. Animacje dinozaurów były robione na Softimage'u i stacjach SiliconGraphics. Terminatora robiono przy pomocy Aliasa i narzędzi napisanych przez ILM, a użytymi komputerami były oczywiście Silicony.
[#84] Re: Obciach?

@HOŁDYS, post #75

commodore było jednym z producentów więc miał swoje miejsce w napisach
[#85] Re: Obciach?

@rzookol, post #84

Loga Commodore nie widziałem ale we wszystkich trzech sezonach na końcu leci informacja:
"3D Visual Effects System
The Video Toaster
NewTek, Inc"
Napisy nie są identyczne w każdym odcinku,
Od drugiego sezonu środkowa linijka wygląda tak:
"The Video Toaster/Lightwave 3D".
Nareszcie znajomy kolekcjoner filmów i seriali przydał się do czegoś.

Zaznaczam że linka do tych napisów lub informacji o napisach nie podam, chętnym radzę znaleźć serial i sprawdzić osobiście. Tak jak ja.

Pozdrawiam
[#86] Re: Obciach?

@parallax, post #72

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=jNdih-PU6wQ#t=79s

To, niestety, utwierdza mnie tylko w moich przekonaniach. Jakkolwiek w swoim czasie te efekty wydawać się mogły całkiem efektowne, to jednak do Jurassic Park im daleko.

To było tak: Jurassic Park był milowym krokiem w zakresie komputerowych efektów specjalnych i przez pewien okres tematem niezwykle modnym. Ponieważ amigowcom bardzo podobała się legenda o amigowej potędze 3D, przeto uważali za zasadne jakoś podczepić się pod ten temat.
[#87] Re: Obciach?

@Daclaw, post #86

Te efekty do dziś są efektowne. Oczywiście trzeba wziąć poprawkę na czas.

W każdym razie - doszliśmy chyba do wspólnego wniosku, że Amiga to nie obciach, a kto uważa inaczej, ten frajer z klapkami na oczach. Doszliśmy do wspólnego wniosku, że Amiga to znaaaaaaaaaaaaacznie więcej, niż "prosta maszynka do gier odpalanych z dyskietek".

Obciachem jest uważanie, że Ami to obciach. Obciachem mogła być li tylko dla nieuków informatycznych, pacanów zawodowo zajmujących się łamaniem dżojstików.

Jeszcze raz powtórzę za Hołdysem - "Amiga - komputer dla Elit". Tak, dla myślących, kreatywnych ludzi.
Mój bratanek - lat osiem i pół, jest zafascynowany Amigą. Ma do dyspozycji i solidnego PC, i solidnego Maka, i Xboxa, ale namiętnie dłubie w Workbenchu I pewnie kiedyś mu to zaprocentuje pozytywnie. Nie będzie baranem wierzącym w Jedynie Słuszne platformy i systemy. Będzie otwarty na to, co "inne".
SuperOK

Serdeczności
Des
[#88] Re: Obciach?

@Des, post #87

jesli nauczy sie AmigaDOS z calym dobrodzjestwem Arex/reex bardzo latwo bedzie mu przejsc w systemi Unixopodobne
[#89] Re: Obciach?

@HOŁDYS, post #88

No dokładnie.
A ja mu ściśle racjonuje dyskietki z grami. Za to uczę go obsługi sytemu, komend DOS, Arrexa.
Arrexa poznaje na przykładzie DPainta V, pracowicie pisze swoje własne skrypty. I będzie z niego za kilkanaście lat zaje***ty informatyk.

Ważną i fajną rzeczą jest to, iż system operacyjny Amigi jest przejrzysty, że tam pięknie wszystko widać, jak na dłoni. Co w jakim katalogu, co do czego, gdzie biblioteki, gdzie sterowniki i tak dalej. Że można sobie w tym dłubać pięknie. Że - w odróżnieniu od Windowsów - wszystko jest LOGICZNIE poukładane. Właśnie - logika informatyczna - Workbench jest jak klocki Lego. Trzeba się lekko sprężyć i dopasować jedno do drugiego. Zrozumieć zależności - że TO pozwala na start TAMTEGO, że JEDNO odwołuje się do DRUGIEGO, że w skrypcie s-s można mieszać, zmieniać, kombinować... To otwiera drzwi do kreatywnego myślenia, do ogarniania umysłem zawiłości systemów operacyjnych. Amiga jako komputer do edukacji informatycznej jest niezastąpiona. Podobnie niezastąpiona jest (ze względu na soft) jako maszyna do nauki infografiki. Ktoś, kto opanował sztuczki z DPainta bez kompleksów podejdzie do każdego, nawet najbardziej rozbudowanego i wymyślnego softu do tworzenia animacji.

Serdeczności
Des
[#90] Re: Obciach?

@Des, post #89

no to fajny wujo mu sie trafil :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem