kategoria: Sprzęt
[#211] Re: Obciach?

@stachu100, post #207

Według MA (6/96) - strona 3 CyberVision 64 z 2 MB kosztowała w Dietelu 1390 zł. Wersja 4 MB - 1690 zł. Według cennika ZETO z czerwca 1996 najtańszy zestaw (co prawda 486 DX4 z kartą SVGA 1 MB) kosztował 2155 zł.

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 10:06:00 przez recedent
[#212] Re: Obciach?

@RadoslawF, post #210

jak juz wczesniej napisalem moje boje zakonczylem jednak jeszcze raz napisze Geniusz Amigi polega wlasnie na rozbudowaniu jej do takiej konfiguracji w ktorej mozesz uzywac najnowszysch systemow graficznych jak Amiga OS4 cieszyc sie internetem w pelnej okazalosci , grac w gry typu Quake :) DZISIAJ....
Prosze pokaz mi na jakim PC z tamtych lat jestes tyle w stanie wycisnac z retro zabytka?

Rozumiem ze uważasz VooDoo za stara slabiutka karte graficzna? bo nie ma 1 GB ram ?
bo jesli chodzi ci o Cybervision64 to czego jej brakuje do uzywania w nowych systemach jak OS39 bo tak go zaliczam jest na poziomie lat Windowsa ME i XP z tym ze zaprojektowany dla komputerow z poczatku lat 90tych w tym tkwi Geniusz Amigi
[#213] Re: Obciach?

@recedent, post #211

Dzięki wielkie! I to właśnie było sporą porażką platformy Amiga: CENA.
Za cenę JEDNEGO komponentu Amigi użytkownik mógł kupić całego PC - o gorszych możliwościach. I jeszcze mu trochę zostało. A klienci zagłosowali na lepsze ich zdaniem rozwiązanie własnymi portfelami.
I dlatego w Biedronce można teraz kupić PC.
[#214] Re: Obciach?

@stachu100, post #213

cała prawda Staszko
[#215] Re: Obciach?

@Blendor, post #212

Wydaje mi się, że większość rozszerzeń o których mówisz nie powstałaby gdyby ukazywały się po prostu nowe i lepsze modele Amigi. Kto przy zdrowych zmysłach bawiłby się w kosztowną i problematyczną rozbudowę 386SX skoro mógł zakupić Pentiuma? Oczywiście, że teoretycznie jest to wykonalne. Kwestia zapotrzebowania rynku na takie rozwiązanie, a tego zapotrzebowania w świecie PC ze względów oczywistych nie było.
[#216] Re: Obciach?

@recedent, post #215

niekoniecznie , spojrz na inna strone ESCOM produkowal amigi bodajze do 96 97? roku moze sie myle pisze z pamieci , juz wtedy powstawaly Cyberstormy 060 ktore pasowaly do Amig z poczatku lat 90tych do 96 roku mielismy juz ogrom rozrzerzen do Amig ogrom a ciagle byly produkowane przez niemieckie ESCOM

to ze C= zbańczyło nikt nie przypuszczał ze tak szybko zbańczy ESCOM szkoda ze wywaliłem jeszcze dosc niedawno mialem gazetki niemieckie reklamowki z cenami i sprzedaza Amigi 1200 i A4000t escom

chodzi tu teraz o kompatybilnosc nastepy geniusz Amigi wlasciciel A4000 ktora kupil w 92 roku nie musial sie martwic ze karta wyprodukowana w 97 nie bedzie mu latac:)
w swiatku PC był problem z roku na rok 386 nie mial PCI gdzie 486 juz je miał wkolko jakies zmiany non stop do dzisiaj i powiem szczerze ja sie dzisiaj pogubilem w swiecie PC juz nawet nie wiem nie czytam jakie sa najnowsze procesory ile ramu ktod co ma bo dla mnie to jest nudne :) jak windows sie wieszał i wywalał dziwne alerty 15 lat temu tak sie dzieje do dnia dzisiejszego

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 10:32:23 przez Blendor

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 10:33:24 przez Blendor
[#217] Re: Obciach?

@Blendor, post #206

Niestety, powtarzasz wszystkie te nieprawdziwe tezy promowane m.in. przez MA.
Prawdą jest, że Amiga była świetnym komputerem, ale nie jest prawdą (jak można było przeczytać w MA), że Pecet do niczego się nie nadawał. Nie wiem kiedy miałeś A4000, ale w drugiej połowie lat 90 był to wciąż bardzo drogi komputer, za cenę którego można (już) było kupić PC sporo przewyższającego ją parametrami.
386SX to procesor klasy najwyżej 68020 (z obciętą do 16 bit magistralą danych),
68040 zaś, konstrukcją i parametrami przypomina 486 (innowacje zastosowane w obydwu: pipeline, zintegrowany FPU, cache back). W podobnym czasie znalazły się na rynku, i A4000/40 należy porównywać z PC486DX.
Moim zdaniem Amiga miała atuty:
- chipset graficzny - największy atut Amigi, niestety już w czasach AGA nie bił na głowę konkurencji, tak jak to miało miejsce w czasach OCS/ECS)
- płaską, dużą przestrzeń adresową, w przypadku procków =68020 praktycznie można było mieć ponad 100 MB RAM (pamiętam jak w połowie lat 90 kolega fizyk obrabiający jakieś kilkumegabajtowe dane własnym softem musiał robić jakieś karkołomne sztuczki aby to chodziło pod MS DOSem, w Ami wystarczyło malloc() :)
- wszystko chodzące pod DMA, co prawda 8 bit dźwięk w latach 90 się zdezaktualizował, ale wciąż chodziło to całkiem sprawnie
- logiczny assembler 68k i wynikające z niego niewielkie i szybkie binarki
- świetnie pomyślane, szybkie systemowe GUI i multitasking wywłaszczeniowy. W PC "pod strzechy" zawitało to dopiero wraz z Windows 95, czyli 10 lat po Ami.
Ale było też sporo minusów:
- koszmarnie wolne magistrale systemowe: ISA 16 bit była szybsza od ZII, PCI (pojawiło się dopiero w 1993, ale jako porównanie do A4000 można stosować) deklasowało ZIII. Co prawda koncepcje zastosowane w Zorro były bardzo nowoczesne (bus mastering, autoconfig) ale niska wydajność odbijała się czkawką.
- Motorola odpuściła sobie 68k na rzecz RISCów
- w przypadku kart PPC koszmarny context switch (ja wiem, że dla wielu PPC było błędem, ale wielu innych wciąż wierzy w reklamy z MA "PPC przegania wszystkie PC, a dopiero potem nabiera prędkości")
- brak "wymuszonego" przez producenta systemu RTG. Pewnie wynikło to przewagi chipsetu graficznego Ami w latach 80, ale w latach 90 przewagi nie było i wbudowany w system, kompatybilny z softem system RTG by się przydał
- kiepska obsługa trybów 30 kHz przez AGA (zamulenie DMA) i związane z tym problemy z osiąganiem rozdzielczości 640x480 przy przyzwoitym odświeżaniu.
Inna sprawa: często opowiadamy cudowne wręcz historię o kartach graficznych dla Ami. Mało kto jakoś wtedy pamięta, że chyba wszystkie te karty były wyposażone w chipsety stosowane w popularnych kartach dla PC. Przykładowo w świetnej CV64 był zastosowany S3Trio, w PC podpięty przez PCI o przepustowości 132 MB/s, podczas gdy w Ami była ZIII o osiągach 30 MB/s.
Więc skupmy się na faktach, a nie mitologii tak chętnie powielanej w czasach upadku (klasyczny przykład to słynne "Amigi Schwarzennegera", które pojawiły sie jako żart primaprilisowy w C&A, a do dzisiaj wielu w to wierzy). Przyczyna upadku Amigi był nie spisek wielkich świata komputerowego, ale marketingowa ułomność Commodore i skąpienie środków na R&D, w wyniku czego A4000 w 1992 nie była nawet w ćwierci tym, czym była A1000 w 1985.
[#218] Re: Obciach?

@Blendor, post #216

No dobrze, to inaczej: Policz sobie ile modeli Amig powstało od 1993 do 1997 roku? Zdaje się, że 0 (chyba że liczymy CD32). A ile w tym czasie powstało modeli pecetów? Dla ułatwienia liczmy same firmowe zestawy...
[#219] Re: Obciach?

@Blendor, post #216

to dokładnie tak, jakbyś napisał, że w latach 70 w Polsce, "geniusz" producenta malucha (i władz PRL) zapewnił nabywcom maluchów (Fiat 126p :) ), że przez kolejnych 20 lat nie będą musieli martwić się kupnem jakiegoś lepszego samochodu (no bo lepszych, na które byłoby go stać, nie było). A ten nieszczęsny posiadacz Volkswagena Golfa (premiera 1974) będzie kupować coraz to nowe modele, niekompatybilne ze sobą, mające inne części.... (nie mógł na przykład wstawić tam wału korbowego ze starego, pod ten #$%^%^^ nie pasuje).
To dokładnie ten sam typ "geniuszu" wynikający z braku jakiejkolwiek sensownej wizji rozwoju i niedofinansowania R&D. :)
[#220] Re: Obciach?

@wali7, post #217

podczas gdy w Ami była ZIII o osiągach 30 MB/s

W rzeczywistości Zorro III osiąga w optymalnych warunkach maksymalna przepustowość ok 13MB/s. Wąskim gardłem jest przede wszystkim Buster.
[#221] Re: Obciach?

@strim, post #220

wali7 nie porownujmy samochodu Mercedes G produkowany od 79 tak samo wyglada i tak samo jedzi do dnia ktorego jest produkowany czyli dzis:) tak wiem drobne zmiany wnetrza i prawie zadne zewnetrzennie
piszemy o komputerach troszke inny temat jak samochody swoja droga GOLF to nic dobrego :)

temat tutaj w pewnym momencie byl dosc zazarty na temat porownania komputerow zabytkowych
ktos tutaj porownywal 386SX i twierdzil ze lepszy jest od 68030 ktory rowniez jest bardzo stary

na komputerach z epoki 386SX mozna najwyzej bylo dostac dylerii gdzie na 68030 gralo sie w kolorowe porzadne gry i oblusgiwalo pelno prawny system graficzny Workbench ktory dawal wiele mozliwosci i chodzi dosc sprawnie na 386SX mozna bylo sie szczycic NORTON COMMANDEREM :) i komenda WIN
ktora wlaczala nam WINDE 3.1 w celu poklikania sobie w pasjansa i posluchania piszczalki z PC Speaker:) niema oczym gadac
[#222] Re: Obciach?

@Blendor, post #221

- jakby VW produkował do dziś samochody prawie nie różniące się konstrukcją od tych w 1979, to by był bankrutem. Tak jak Commodore :P
- Wiki twierdzi, że Golf jest produkowany od 1974 (nie znam się na samochodach, ale Golfa z lat 80 odróżnię od tego z XXI wieku nawet w ciężkiej gorączce)
- 386SX na pewno nie jest lepszy od 68030, chociażby dlatego, że ten pierwszy ma obciętą o połowę magistralę danych
- nie wiem skąd tyle mówimy 386SX - w Pl był to rzadko spotykany procek. Bardzo popularną konstrukcją, chyba pierwszym popularnym pecetem w polskich domach był 386DX 40 MHz. Bardzo wielu moich znajomych kupiło taki konfig. 486 jakoś niewielu ludzi miało (niewiele gier wymagało 486, a PC 486 był dużo droższy). Przesiedli się dopiero na Pentium I (albo K5), bo Win95 nie chciał chodzić na 386.
Co do Win3.11, to używano go chyba wyłącznie w biurach, gry MS-DOS niezbyt dobrze pod nim chodziły. Dopiero Win95 zakończył erę czarnego ekranu i komend DOSa w PC.
[#223] Re: Obciach?

@wali7, post #222

Oj nie mowie o golfie tylko o Mercedesie G , Golf to nic dobrego to tylko Golf i tylko Volks-Wagen bez urazy dla posiadaczy

czyli czy po tych wszystkich zacietych dyskusjach mozna odpowiedziec autorow tematu
jednoznacznie ? NIE AMIGA NIGDY NIE BYŁA OBCIACHEM W SWOICH LATACH UWAZAM BYŁA NAJLEPSZYM KOMPUTEREM

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 11:13:14 przez Blendor
[#224] Re: Obciach?

@przemysław, post #185

O co ta wojenka była?
[#225] Re: Obciach?

@Blendor, post #208

"pokaz mi takie mozliwosci na 386 286? 486? to jest dopiero geniusz w projektowaniu komputera"

O tu się nie zgodzę. Masz tutaj linka:

Goście podkręcili 486 sx25 do 247MHz.
[#226] Re: Obciach?

@wali7, post #222

Fakt jak już 386 to DX 40MHz. Akurat nie miałem ale z 286 przeskoczyłem od razu do 486DX4 100MHz.
Na 386 parę fajnych rzeczy można było robić ale dopiero 486 i karta muzyczna Covox jak dla mnie dopiero wtedy PC rozpoczął konkurować z Amigą. Nie ma co dywagować o prędkościach ale produkcjach które powstały. Ja do dziś pamiętam Dark Forces na 486 dało radę a porównywalnej produkcji nie widziałem w tym okresie. Z win95 się nie zgodzę ja DOSa używałem aż do momentu gdy się przesiadłem na Win2000. Ani Win 95 ani 98 a nawet Win Me nie dało bez problemowej pracy.
Przy pewnych umiejętnościach Dos dawał duże możliwości choć w trybie tekstowym. Oczywiście WB ma swoje zalety ale do dziś znam ludzi którzy wolą pracować w Linuxie w konsoli w trybie tekstowym.
Dla mnie te MHz są do du@py jak nie ma dobrych produkcji albo są nie dopracowane.
[#227] Re: Obciach?

@XoR, post #205

PPC to kompromitacja która nie powinna się nigdy wydarzyć

Możesz rozwinąć? Ja uważam, że głównym grzechem PPC było brak kompatybilności z M68k. Gdyby było to rozwiązane w podobny sposób jak w dzisiejszych procesorach AMD (emulacja starszych wersji procka - nie wiem jak to fachowo się nazywa), to mogloby być to. Poza tym Motorola mogła dogadać się z Hitachi, które już kiedyś grzebało z ich prockami i może mielibyśmy superhiper wersje Coldfire/SH4 pomysł

patrz tabelka z procesorami są klony M68k robione przez Hitachi

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 11:45:02 przez Ender
[#228] Re: Obciach?

@Dark_luke, post #226

cała prawda , swoja droga gralem w dark forces swietna produkcja , jednak trzeba przyznac ze dlugo dlugo pc nie byl do gier i zabawy tylko do biur na poczcie w celu wprowadzania danych
kiedys dosa znalem jak samego siebie dzisiaj wiele z tego zapomnialem

fajny byl fdisk dosowski , swoja droga jak sie patrzy na winde i okienko cmd ciagle sie ma wrazenie ze ten dos czai sie tam po dzien dzisiejszy
[#229] Re: Obciach?

@Blendor, post #228

A np Prehistorik 2 ?
[#230] Re: Obciach?

@Dark_luke, post #226

Do pracy to byl w tych czasach ( win95-win me) Windows NT a nie dos.Sam mialem taki dual system (95-NT)przez pare lat z uwagi na to ,ze NT obslugiwal opengl i soft do 3D.
[#231] Re: Obciach?

@Blendor, post #221

Blendor takie duby smolone sadzisz, że już nawet czynni amigowcy zwracją Ci uwagę. Ja jako były amigowiec, napiszę Ci że:

- nie ma geniuszu w tym, że do stareńkich Amig co rusz można wsadzać coraz to nowsze karty rozszerzeń pracujące na ćwierć gwizdka z uwagi na stare układy. Tak jest, bo nic nowego nie powstało i trzeba stare graty przy życiu utrzymać. Dla porównania do pecetów też były karty lub nakładki procesorowe na płyty 286/386 czyniące z nich 486. Popularności nie zdobyły z uwagi na wydajność takich konstrukcji. Przejrzyj jakiegoś starego PC Kuriera czy Entera, bo tam takie wynalazki testowano.

- widzę, że pomiędzy szyną ISA i PCI nic dla Ciebie nie istniało. Były jeszcze EISA (często spotykana w Compaqach i IBMach) oraz w pewnym okresie czasu bardzo popularna Vesa Local Bus (rozszerzona ISA). Ta ostatnia była tania i szybka, stąd najpopularniejsze karty na nią to były karty graficzne i kontrolery twardych dysków. Mój pierwszy 486DX2/66 MHz miał na niej 2 MB kartę graficzną na układzie S3 8xx z DSP, no i oczywiście kontroler HDD. W którymś starym Enterze była nawet recenzja stacji roboczej Intergrapha na takim procku, z 4 MB kartą S3 9xx, SCSI itd. Konkluzja jest taka, że w porównaniu do Amigi, sensowny pecet dysponował lepszymi rozdzielczościami i szybką grafiką.

- no i na koniec szpila, sztandarowy program do renderingu występujący na amigowych screenshotach z pojazdami z Gwiezdnych Wojen czyli Imagine był również w wersji DOSowej (4.x - 5.x). Tu uwaga, choć DOS był porażką (jeden program w jednym czasie) niemniej nie trzeba było czynić żadnych cudów z promowaniem programu do pracy w wyższej rozdzielczości jak na Amidze. No i liczył szybciej... Tu kolejny mit z MA, amigowcy w jednym czasie renderowali kolejne klatki animacji, formatowali dyskietki, słuchali modułów i jeszcze tekstury obrabiali w sofcie do retuszu. Jasne... jak ktoś pracował zawodowo to puszczał rendering i modlił się o brak zwisu, w końcu czas to pieniądz, a rendering ówczesnym prockom czasu zabierał, że ho - ho! Z tego co mi się obiło o uszy (choć w innym temacie) to najbardziej nerwowo podchodzili do kwesti wywrotek goście od tarantuli.

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 11:47:50 przez przemysław
[#232] Re: Obciach?

@Blendor, post #212

Czyli tłumacząc na nasze wedle twojej teorii geniusz Amigi polega na możliwości rozbudowy jej po latach do stopnia umożliwiającego na niej odpalenie gry którą kiedyś nie można było na niej odpalić ale pięknie chodziła na pececie. Faktycznie geniusz.

A internetem to ja się cieszyłem jak tepsa wprowadziła słynny numer dostępowy 202122 tylko że ja w odróżnieniu od dzieciaków tylko grających miałem kartę GFX, turbo i tanią bo pecetową kartę sieciową na PCMCIA.
Ale skoro ty internet na Amidze odkrywasz dopiero teraz to nie pisz głupot o geniuszu Amigi tylko otwarcie przyznaj o swoim zapóźnieniu i niewiedzy.

Pozdrawiam
[#233] Re: Obciach?

@RadoslawF, post #232

jak wczesniej juz pisałem chwalenie czasów 386 czy 486 z poczatku produkcji to totalna nie wiedza albo brak posiadanego sprzetu w tamtych czasach ,
drogi Radoslawie takze laczylem sie z intermetem przez protokol PPP przez slynny numer ktory wymieniles

chetnie bym kupil sobie dzisiaj takie 386 czy zdechloka 486 i pobawil sie w denne dosowskie formulki
czy ledwo chodzacego windowsa 95

nie wyklucam sie nie fanatykuje ja ten sprzet mialem i nic dobrego z niego nie moge sobie przypomniec procz ciaglych problemow z wirusami i walącym sie windowsem 95

Amiga 500 w 89 roku dawal mi wiecej szczescia i przyjemnosci anizeli 486 100 pazury pokazal dopiero Pentium

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 12:05:05 przez Blendor

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 12:06:34 przez Blendor
[#234] Re: Obciach?

@Ender, post #224

O to co zwykle, czyli "naruszenie patentów".

Jak chcesz sobie różne stare informacje prześledzić to zerknij tutaj: http://pctimeline.info

Występuje tu też historia Amigi, ale za wyjątkiem pionierskich lat, dalszy okres jest dziurawy i po łebkach. Niemniej można sobie zerknąć, kto wówczas soft na Amigę wypuszczał, link tutaj: http://pctimeline.info/amiga

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 12:14:22 przez przemysław
[#235] Re: Obciach?

@Blendor, post #233

Wykłócasz się, piszesz fantazje i naginasz rzeczywistość do swoich marzeń.
Bo to że A500 dawała ci więcej szczęścia nie oznacza jak to nazwałeś "geniuszu Amigi" a tylko to że do szczęścia wystarczyła ci kolekcja gier na dyskietkach.

Pozdrawiam
[#236] Re: Obciach?

@przemysław, post #234

wklej jeszcze raz link bo cos namieszales

Radosławie proszę cię ...

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 12:16:15 przez Blendor
[#237] Re: Obciach?

@przemysław, post #231

Ja jako były amigowiec

To co teraz wstydzisz się? :P

nakładki procesorowe na płyty 286/386 czyniące z nich 486

Chyba nie porównujesz procków OverDrive do kart procesorowych w Amidze. Idea tych konstrukcji jest całkiem inna.

Vesa Local Bus

Z rzeczywistą wydajnością w okolicach Z3.

S3 8xx z DSP

cafe. W którym miejscu wukładach S3 8xx jest DSP?

486DX2 (...) stacji roboczej

siedzi, pije i chrupki. Być może w jakimś PeCeciarskim magazynie kłamliwie opisano zwykłego PeCeta jako stacje roboczą, tak jak w MA opisywano Amigę z CyberStormem? :P

Tak się składa, że w latach 93-00 miałem tylko PC, więc wiem, że tak różowo nie było (PC był moim pierwszym komputerem). Nie uważam, że Amiga była cudem świata, ale przynajmniej potrafię docenić ciekawe rozwiązania techniczne w niej, oraz porównać je z perspektywy czasu, z używanym wówczas PC.

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 12:22:57 przez strim
[#238] Re: Obciach?

@Blendor, post #233

chwalenie czasów 386 czy 486 z poczatku produkcji to totalna nie wiedza

Za czasów 386 Amiga konkurowała z PC, od momentu wprowadzenia 486DX Amiga była w tyle.

chetnie bym kupil sobie dzisiaj takie 386 czy zdechloka 486 i pobawil sie w denne dosowskie formulki czy ledwo chodzacego windowsa 95

Win95 chodził naprawdę nieźle na 486DX 100MHz. Kup a się przekonasz. A firmy z PC na WIN3.11 spięte w sieć to była norma. I to sieć która naprawdę dobrze działała.
Jeżeli dodamy do tego że w 1995 roku większość firm piszących profesjonalne oprogramowania typu AutoCAD/DTP dały sobie siana z softem dla Amig to staje się jasne że na polu profesjonalnym Amiga przestała się już wtedy liczyć.

Amiga 500 w 89 roku dawal mi wiecej szczescia i przyjemnosci anizeli 486 100

Pewnie dlatego że Amigi (A500 1MB?? czyli ulubiony zestaw Pana Marka Pampucha) używałeś tylko do odpalania gier/dem.
[#239] Re: Obciach?

@strim, post #237

Co ty gadasz PC miałem od zawsze i nie było żadnych problemów. To wina firm napędzających rynek sprzedaży nowego sprzętu narobili zamieszania. Kup nową kartę graficzną to gry będą działać szybciej. Lepsze rozdzielczości ble ble ble. Sami programiści produkowali buble z nie zoptymalizowanymi nie dopracowanymi silnikami. Są gry które nigdy nie były grywalne przez to.
Programiści byli zdania że na pentium X które może wyjdzie to na tym sprzęcie będzie ok.
Brak stabilności na rynku sprzęt ciągłe nowości problemy z kompatybilnością itd. Za to wkurzał mnie PC.
[#240] Re: Obciach?

@strim, post #237

A czego mam się wstydzić? - Amigi nie mam to i amigowcem nie jestem. W dalszym ciągu uważam ją za świetny sprzęt (w rozumieniu sprzęt + system), ale na piedestał wynosić jej nie zamierzam, bo wady też miała.

Pewnie, że nie porównuję doklejanego 486 do kart procesorowych z Amigi. Napisałem o tym, bo Blendor pisał głupoty o tym jak to się nie dało zmodernizować 286/386. Dało się, tylko suma sumarum nie było to opłacalne.

Nie wiem gdzie jest rzeczone DSP w tym układzie, na książeczce do mojej grafy pisało tak S3 805 Vesa Local Bus 2 MB DSP. Do tego kilka dyskietek sterowników do dosowych programów CAD i 3D, sterowniki do Windows, OS/2, Unixów itd.

Enter nie miał powodów do bajdurzenia, opisali jako stację roboczą jednostkę Intergrapha (i w niej był 486DX2/66 MHz). Ta firma głównie siedziała w CADach, GISie i 3D. Późnie przejęło ją SGI. Myślę, że dasz radę zweryfikować taką informację.

Różowo długo nie było. Żeby ominąć zwiechy Windowsa korzystałem z OS/2, później pojawiło się NT i można było ciut odetchnąć. Z moich obserwacji Win95 i wczesny 98 (przed SE) sypał mi się częściej niż stary Win 3.11.

Z historycznego punktu widzenia żałuję trzech rzeczy:
a) że C= nie przepisało AmigaOS na 486
b) że IBM uśmiercił własny system OS/2
c) że padło BeInc i BeOS poszedł do piachu
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem