kategoria: Sprzęt
[#91] Re: Obciach?

@Des, post #87

I pewnie kiedyś mu to zaprocentuje pozytywnie. Nie będzie baranem wierzącym w Jedynie Słuszne platformy i systemy. Będzie otwarty na to, co "inne".

Używasz retoryki kompletnie nie przystającej do współczesnych realiów. Poza niewielką grupą linuxomaniaków i niedobitkami dawnych rulezowców nikt już tak nie różnicuje sprzętów i ludzi korzystających z nich. I dobrze, bo to cokolwiek niezdrowe było. Podobnie jak niezdrowo byłoby nazywać "baranem" osobę korzystającą z łopaty lub pralki określonego producenta. U naszych dzieci komputer będzie budził nawet mniejsze emocje, niż pralka automatyczna u niektórych z nas. Bo pralkę niektórzy z nas jeszcze musieli wystać w kolejce, natomiast komputery otaczają każde nowo narodzone dziecko z każdej strony od pierwszych chwil życia.
[#92] Re: Obciach?

@Daclaw, post #91

Bo pralkę niektórzy z nas jeszcze musieli wystać w kolejce, natomiast komputery otaczają każde nowo narodzone dziecko z każdej strony od pierwszych chwil życia.

szczegolnie gdy tymi komputerami sa Amigi :) jak w przypadku mojego synka
[#93] Re: Obciach?

@Des, post #89

"Ważną i fajną rzeczą jest to, iż system operacyjny Amigi jest przejrzysty, że tam pięknie wszystko widać, jak na dłoni. Co w jakim katalogu, co do czego, gdzie biblioteki, gdzie sterowniki i tak dalej. Że można sobie w tym dłubać pięknie. Że - w odróżnieniu od Windowsów - wszystko jest LOGICZNIE poukładane."

Z tą logiką i przejrzystością nie jest do końca tak ładnie jak niektórzy uważają.
Jako człowiek który pierwszego HD dorobił się jeszcze w czasach A500 zauważyłem pewne zjawiska negatywne.
Programy, czasami i gry instalowały się ładnie po Amigowemu zakładając zwój katalog główny ale równocześnie w ramach przejrzystości dokładały swoje pliki do katalogów fonts, libs, czasami też do c czy devs oraz s.
Z jednej strony fajnie i kilka popularnych fontów i bibliotek leżało na swoim miejscu a nie egzystowało niepotrzebnie w kilkudziesięciu katalogach z programami czy grami to z drugiej strony na dysku zalegała cała masa nieużywanych fontów i bibliotek które były używane przez jeden często już odinstalowany program.
Problem denerwował nie tylko mnie więc stworzono narzędzia do wyłapywania takich nieużywanych plików.

Pozdrawiam
[#94] Re: Obciach?

@RadoslawF, post #93

no rzeczywiscie problem ...takie fonty to na pewno waza kilka ladnych GB

sproboj odinstalowac co kolwiek na Win32 i sprawdz ile smieci zostalo
[#95] Re: Obciach?

@HOŁDYS, post #94

Windows ma swój odpowiednik katalogu libs, a programy pod windowsa mają swoje "odinstalery" czego programom Amigowym brak.

Pozdrawiam
[#96] Re: Obciach?

@RadoslawF, post #95

A jak to sie ma do paru kb vs smieci, rejestr itd? Jedyne czego mozna by sie bylo czepic to to ze skrypt nie zawsze sprawdzal wersje biblioteki/komendy ktora nadpisywal.
[#97] Re: Obciach?

@RadoslawF, post #93

Jasne, że AOS nie jest ideałem, bo idealnych systemów nie ma. Jednak to "śmiecenie" na dysku jest małym pikusiem w porównaniu ze śmieceniem w Win czy Linuxach.
No i te "farfocle" pozostające w AOS można spokojnie ręcznie usuwać, bez strachu, że po resecie system już nie wstanie.

Serdecznie pozdrawiam
Des
[#98] Re: Obciach?

@RadoslawF, post #95

Windows ma swój odpowiednik katalogu libs,

Radoslaw to chyba nie wszystko wiesz o Microsoft Windows ale ja cie z nieswiadomosci nie bede wybudzal :)
[#99] Re: Obciach?

@HOŁDYS, post #98

Siebie wybudź, to że windows jest jaki jest nie czyni a AmigaDOSu ideału.

Pozdrawiam
[#100] Re: Obciach?

@RadoslawF, post #99

Pewnie ze nie, rzuciles argumentem - dostales odpowiedz. Argument brzmial -luzny cycat:" zostajo czcionki, bibljoteki i wuje muje w lokalach, typu głajdy, czy cotam jeszcze. Ile Kilo zostaje tam a ile tu? Twoja kolej....:
)
[#101] Re: Obciach?

@fazior, post #100

A dajcie ludzie spokój, chyba nie będziemy na portalu Amigowym analizowali struktury Microsoft Windows? ;)

Serdelki
Des
[#102] Re: Obciach?

@Des, post #101

Dobre!
[#103] Re: Obciach?

@stachu100, post #102

szczerze powiem ze windows 7 to fajna wersja windowsa ale znaznacze dla ludzi obytych a nie kowalskich co sa swiezo po zakupie komputera z sklepu saturn bo tanio :)

tacy instaluja 100 antywirosow, codziennie system aktualizuja , wszystko na co sie system odwoluje sie zgadzaja nie wiedzac jakie to niesie ze soba zagrozenia :)

ci obyci w systemie windows np Ja zadnych negatywow o nich nie moga powiedziec

mimo ze na codzien uzywam MacOs , OS39 workbench , i Windows7 , uwazam ze kazdy z nich ma swoje zalety ! mam wina7 na dellu od samego poczatku i ani razu nie musialem instalowac na nowo zaznacze ze rzadko robie auktualizacje i nigdy przenigdy nie uzywam antywirusow jedynie ESET online internetowy skaner i to tez rzadko z odpowienim obchodzeniem sie w systemie nie mam problemo do dzis gdzie znajomi robia format srednio co tydzien :)

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2011 10:49:45 przez Blendor
[#104] Re: Obciach?

@Blendor, post #103

dziwnych masz znajomych.. ale fakt, dosc juz o ms:)
[#105] Re: Obciach?

@Blendor, post #103

ci obyci w systemie windows np Ja...
..rzadko robie auktualizacje i nigdy przenigdy nie uzywam antywirusow

no to sporo backdoorow masz w sysytemie :) mam nadzieje ze z tego della nie wchodzisz na rachunki internetowe ?

Oczywiscie ze sam System Windows jest tysiac razy wygodniejszy i uzyteczniejszy niz Moprphos i AmigaOS4.1 razem wziete .. jednak do tego ile ten sam system zajmuje po roku czasu od instalacji
a ile AmigaOS1.3 :) to naprawde zabawne bylo...

Przezystosc AmigaOS to jest zaleta a to co sie pod maska Win dzieje sam bilgates obecnie nie wie :-]
[#106] Re: Obciach?

@HOŁDYS, post #105

HOLDYS dobry zarcik :)
[#107] Re: Obciach?

@Des, post #1

obciach to mocne słowo. Raczej to było tak że nie było w posiadaniu Amigi prestiżu więc specjalnie chwalić się nikt nie chciał. To jakby w latach 80 powiedzieć że się pracuje na ZX Spectrum

oczywiście Amiga to nie ZX spectrum, aczkolwiek co miał myśleć przeciętny obywatel skoro Amiga to też tylko komputer w klawiaturze podłączany do telewizora?
[#108] Re: Obciach?

@Des, post #1

Ja czasem po prostu nie chciałem tłumaczyć co to jest Amiga, wyjaśniać dlaczego tego używam więc nie wdawałem się w gadki i po prostu robiłem to co robiłem na Amidze. Ale jak chciało mi się wchodzić w dyskusję to zawsze podkreślałem i do dzisiaj podkreślam, że coś robiłem/robię na AmigaOS albo MorphOS. Jeszcze na studiach zawsze mówiłem, że wszystkie rysunki techniczne drukowane robiłem w DrawStudio, wszystkie prace składałem na PageStream4 (wzory matematyczne w EqEd), skany obrabiałem na ImageFX, TVPaint i ArtEffect. Drukowałem oczywiście też z Amigi. Teraz jak coś klepię na iOS to też podkreślam fakt, że większość programu powstaje na MorphOS. Specjalnie cały silnik naginam do możliwości TinyGL żeby tak to właśnie robić. I jak tylko uznam rozmówcę za godnego tego żebym strzępił język tłumacząc mu szczegóły to z dumą mówię na czym to robię. Zawsze jest ta nuta zdziwienia. Ludzie dzisiaj chyba nie rozumieją co to jest hobby. Jak człowiek powie, że przechlał 500 zł na dwóch imprezach to wszystko jest ok. Ale jak powie, że wydał 111 euro na licencję MorphOS-a (którym bawi się latami, a nie przez 2 imprezy) to jest w najlepszym wypadku dziwakiem, a w najgorszym... lepiej nie mówić. :)
[#109] Re: Obciach?

@MDW, post #108

ludzie hobby rozumieja.. nie rozumieja pojecia folklor komputerowy ..jest PC gdzie nie gdzie Mac i tyle .. smieje sie jak ktos mi mowi ze jego pierwsza gra to kłejk :) o 8 i 16 bit ludzie nie slyszeli.
Aczkolwiek przejazdzka w metrze z Amiga 500 BOX zrobila ze mnie Kasie Cichopek :P
[#110] Re: Obciach?

@HOŁDYS, post #109

Kasie Cichopek

Kto to? Ona coś na Amigę skodowała? ;)
[#111] Re: Obciach?

@strim, post #110

Chciał napisać Cichychłopek
[#112] Re: Obciach?

@Ender, post #111

Padły tu uwagi na temat VideoToastera. A wiecie, że jednym z jego projektantów był nikt inny jak Wil Wheaton, bardziej znany jako Wesley Crusher ze ST TNG?:D

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2011 11:08:17 przez OSH
[#113] Re: Obciach?

@OSH, post #112

Na wikipedii piszą, że raczej testował niż projektował

Obecnie chyba nawet bardziej znany jest jako Wil Wheaton ze znakomitego "The Big Bang Theory" .
[#114] Re: Obciach?

@ppascal, post #113

O jasny gwint, za mało sypiam ostatnio i przeoczyłem...
[#115] Re: Obciach?

@Des, post #1

Ha! A jam zaliczenie z socjologii bodaj, czy innego humanobadziewia ryplem dzieki jakiejs amiankiecie z najzacniejszego portalu amigowego -nie ppa-ever. Zdaje sie ze chodzilo o filesystemy, na chama skopiowalem slupki ankiety, dopisalem pare stron belkotu i.... pińć w indeksie Pani doktor dostala ode mła dyskietke DD z pangiem bodaj. Mielismy to dac w elektrowersji z tego co pamietam, heh piekne czasy KAc+AMIGA=tworczosc:)

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2011 16:16:38 przez fazior
[#116] Re: Obciach?

@XoR, post #107

Raczej to było tak że nie było w posiadaniu Amigi prestiżu

To coś innego. Amiga w latach 90-tych budziła wiele negatywnych emocji. Dopóki istniało C=, było mniej więcej wiadomo co jest co. Potem zaczęło się czekanie na Godota, wieszczenie rychłego powtórnego przyjścia w chwale, bajkopisarstwo i propaganda w amigowych mediach. Znany, mieszkający po sąsiedzku redaktor z "Amigowca" pitolił mi o nadchodzącym wspaniałym PowerPC, które zjednoczy wszystkie platformy i będzie królować na wieki wieków amen (to było około 1995 roku). Inny znajomy najął się do czyszczenia jakiś szlamów na jakiś krypach, żeby zarobić na Apollo1240 (wówczas nowość), bo uwierzył, że będzie sobie mógł wyrenderować drugi Park Jurajski na swojej A1200. Ludzie faktycznie w to wierzyli, na coś czekali, na coś zbierali kasę, potem inwestowali duże pieniądze w produkty, które oferowały ledwie cień obiecanych wspaniałości, albo zostawali ze screenshotami i filmikami. Trudno się dziwić, że wielu poczuło się zwyczajnie oszukanymi i nie chciało nawet w myslach wracać w te rejony.
[#117] Re: Obciach?

@Daclaw, post #116

@Daclaw:
Dokładnie tak jak piszesz... Sam próbowałem zbierać kasę na jakieś rozszerzenia do A1200, ale jak mi kolega na P100 pokazał Lightwave'a, który działał o rząd wielkości szybciej, Win 95 w 16bitowym kolorze w rozdzielczości 1024x768 (zamias 640x256 w 8 kolorach) a na dodatek photoshopa 5 (czyli łącznie zestaw potrzebny mi wtedy do pracy) to z bólem serca sprzedałem A1200 na grzybowskiej niewiele dołożyłem i kupiłem P90 z S3 Trio... Ehh smutne to było i przyznaję się do zdrady, ale taka była potrzeba chwili (tzn mieć coś co działa sensownie aby zarabiać na tym kasę na życie).... teraz Amiga to coś innego. Wszyscy wiedzę że (A1200, A4000 i inne retro amigi) nie jest to demon prędkości bo nie ma być... za to jak przy okazji grilla zaproszeni na piwko koledzy zeszli ze mną do piwnicy gdzie zobaczyli moją kolekcję (działającą) z uznaniem wypowiadali się o moim zakręconym hobby. Teraz amigowiec nie ma się czego wstydzić...
[#118] Re: Obciach?

@carrion, post #117

TRAITOR :) trzeba bylo te C64 sprzedac a nie ami :P
[#119] Re: Obciach?

@carrion, post #117

Moja Ami jest szybsza od P100 (ze trzy razy) i LightWave w 24-bitach odpalić się da Tylko obecna cena takiego PC do Amigi jest jak jeden do nieskończoności (żarcik ~1:100). Nie pamiętam jak ceny P100 lub odpowiednika miały się do ceny CSPPC lub BPPC w tamtych czasach, a jestem ciekaw (ma ktoś gazety z roku 1997 pod ręką?).
[#120] Re: Obciach?

@flops, post #119

http://www.wykop.pl/ramka/674937/cennik-z-czerwca-1997-markowe-komputery/
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem