kategoria: Sprzęt
[#121] Re: Obciach?

@Daclaw, post #120

Dzięki DacławOK A ktoś ma pod ręką ceny BPPC i CSPPC z 1997? Bo ja tutaj nie mam gazet z tamtych lat.
[#122] Re: Obciach?

@flops, post #121

W lipcowym MA z 1997 roku ceny kart z PPC są "na telefon", niestety. W ofercie Eureki na przykład. No, ale Cyberstorm MK II 060, w tej samie reklamie oferowany jest za 2349 złotych, ceny A4000T zaczynają się od 4880 złotych.
Zatem maszyna z Pentium 90, czy 100 była znacznie tańsza niż wypasiona Amiga.

Serdeczności
Des
Ps. Pamiętam, że Pentium 100 od Optimusa, 16 MB ram, dysk twardy 1,2 giga, napęd CD x 2, karta graficzną ATI z 2 MB i tania karta dźwiękowa był wówczas relatywnie niedrogi. (Mój pierwszy pecet)
Napęd CD i twardziel działają do dziś. Karta graficzna też. Mam taki sentymentalny, sprawny zestaw, do odpalania starych gier typu "Outlaws", "Little Big Adventure" czy "MDK"

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2011 15:59:19 przez Des
[#123] Re: Obciach?

@flops, post #121

Jako uzupełnienie ceny Amigowe z MA 5/97
A4000 z 040 - 4880zł
A4000T bez karty procesorowej - 3500zł
A1200 - 1090zł
A1200T + pakiet Magic - 1540zł
CD32ProModule ze stacja dysków - 600zł
Monitor M1438s - 999zł
CSMK2 060 - 2350zł
CSMK2 040 - 1500zł
SCSI do CSMK2 - 400zł
CV64/CD - 999zł
Blizzard 2060 - 2300zł
Blizzard 2040 - 1400zł
MTec 1230/28 4MB - 300zł
MTec 1230/42 4MB - 330zł
MTec 630/40/4MB 400zł
Apollo 1230MKII - 550zł
Apollo 1240/33MHz - 900zł
Apollo 1240/40MHz - 1100zł
Apollo 1260/66MHz - 2000zł
Blizzard 1240 - 1120zł
Simm 4MB - 65zł, 8MB - 125zł, 16MB - 265zł
Brak ofert (nawet bez ceny) na karty z PPC.

Pod koniec roku w numerze MA12/97 jest cennik kart PPC z Eureki:
PPC603e 175MHz/68030 50MHz - 1600zł
PPC603e+ 2000MHz/68040 25MHz - 2000zł
PPC603e+ 200MHz/68040 40MHz - 2100zł
PPC603e+ 200MHz/68060 50MHz - 3000zł
PPC604e od 2500 do 3600zł za 040, cen z 060 nie podano.
I nie jest to cennik sprzedawanego towaru a tylko zapowiedź towaru który spodziewają się mieć lada moment, powód to cena PPC z 030.

Pozdrawiam
[#124] Re: Obciach?

@RadoslawF, post #123

Dzięki Panowie za podesłanie cenOK Spróbuję według tych cen policzyć komputery o podobnych możliwościach (pomijam dźwięk).
Sky Tower Pentium 200MMX z gazetki 6890
A4000T bez karty 3500pln+ PPC604e (najniższe PPC604 na tych kartach to chyba 180MHz) 2500pln (040 czy 060 nie biorę pod uwagę) + CV64 1000pln 2x16MB 530pln = 7530pln + do tego jeszcze dysk i CD. Ogólnie dla zagorzałego Amigowca jeszcze dałoby się strawić, jeżeli miałby Amigować te same rzeczy za + ~2k szeroki uśmiech
Oczywiście mało kogo było na to stać w tamtych czasach, ja w 1998r dorobiłem się wreszcie Elbox 1230-MKI z 8MB ram, a później jeszcze koproca szeroki uśmiech
* oczywiście mogłem coś przeoczyć
[#125] Re: Obciach?

@flops, post #124

Problem taki, że 99% użytecznego oprogramowania chodziłby na tej Ami za 7530 zł pod 68040 (zwłąszcza tego wspomnianego w tej dyskusji). PC Pentium MMX 200 jest szybszy od 68040 tak 10-20 razy. A ten Pecet byłby tańszy.
Niestety w 1997 Amiga nie stanowiła dla PC konkurencji na prawie żadnym polu. Jedyną niszą były zastosowania TV.

PS. Wiem że się da. Jeszcze w 1998 roku bez problemu napisałem pracę magisterską na A1200 z 68030 50 MHz: tekst w Wordworthie, wykresy pod Excellem pod Shapeshifterem. Wydruk poszedł z pożyczonego LaserJeta podpiętego do tej Ami. Więc wiem że "da się". Ale wiem także, że dało się prościej na PC w tym czasie. I taniej. Ja nie miałem wtedy PC, więc zrobiłem na Ami. Ale w pełni rozumiem tych, co sprzedali wtedy Ami i kupili PC. Nie ja za to odpowiadam, tylko Commodore :)
[#126] Re: Obciach?

@flops, post #124

Uch! Dawały te ceny po kieszeni.
Dziś też ostro dają po kieszeni

Jako ciekawostkę przytoczę list Amigowca i odpowiedź pana Marka Pampucha z Magazynu Amiga 7/97. Cytaty dosłowne. Aż się łezka w oku kręci
Zatem lecę.
Konfiguracja pytającego, to: "A1200 Tower, Blizzard 1260/50, 32 MB RAM, CD ROM x2, HD 850 MB, ShapeShifter + 1 MB Mac ROM, monitor Multisync".
Pytanie: "Czym mogę zagiąć mojego kolegę, który ma Pentium 166 MHz CD x8, HD 1.2 GB. SB 16. 32 MB RAM? Jak pokazać, że moja Amiga jest lepsza, przecież kosztuje dużo więcej".
Odpowiedź: "Chociażby animacjami. Nie widziałem bowiem jeszcze peceta (nawet wyposażonego w za najlepsze karty Miro), który miałby równie płynną animację jak Amiga. Wystarczy nawet porównać Scalę. Ta amigowska, coć starsza i ma mniej efektów niż pecetowa MM200 - nawet na gorszej Amidze niż Twoja (tzn. z 30-stką) ma płynniejszą animację niż na Pentium 166.
A sam fakt, że Ty na swojej Amisi możesz udawać PC (PC-TASK) i maca (ShapeShifter), tudzież wiele innych komputerów - może być dla niego załamujący. Cóż no Ci może bowiem w zamian pokazać. UAE? (uuuuuuuaaaaaaeeeeee ha ha ha).
Możesz zaszokować go AmigaQuake Niech on Ci puści jakąkolwiek giercę z Amigi na tym swoim wspaniałym klonie.
Możesz zagiąć go fanzinami i produktami scenowymi (na klona takie rzeczy są rzadkością), ale najpierw musisz sprawdzić czy dane demo lub fanzin zadziała na 60-ce, różnie bowiem bywa.
Można także znaleźć takie benchamarki, które dobitnie wykażą "lepszość" Twojej Amigi (choćby opisywany kiedyś Dhrystone pack). choć ten test (ale to między nami) będzie trochę naciągany.
A ponadto możesz mu powiedzieć, że Ty masz LEGALNY procesor, podczas gdy 5um jest procesorem KRADZIONYM (o czym świadczy proces jaki Digital wytoczył firmie Intel. Skoro DEC się na to zdecydował, to musi mieć niepodważalne dowody). [mps]
"

Serdeczności
Des
[#127] Re: Obciach?

@Des, post #126

Niezłe :)
To były czasy gdy w MA pojawiała się także reklama kart PPC, że "PPC dogania peceta, a póżniej jeszcze nabiera prędkości". W tych czasach wielu się skusiło sugerując się pewną nieprawdą, że PPC działa tak - AOS działa pod PPC, a jak nie ma softu PPC, to proc przełącza się w tryb 68k. Później ta nieprawda się zdezaktualizowała wraz z pierwszym systemem PPC dla klasyków, czyli MOSem.
Ale wielu ludzi sprzedało karty i przestało Amigować ;)
Ci co zostali, toczyli wojenki pomiędzy PUP i WOS. Później WOS zaczął emulować PUP itd...
Ja wtedy miałem A1200 z BlizzardemPPC, AGA i 32 MB ramu. W ogóle byłem szczęśliwy że mogę tak płynnie pograć w Dooma, Heretica itd. na AGA w 320x200. To było niesamowite. Niesamowite były też możliwośći MP3 na kartach PPC. Wtedy porzuciłem odtwarzacz CD i moją odwtarzaczką muzyki stała się właśnie A1200 z PPC. Filmy VCD i MPEG też śmigały na PPC i AGA. Piękne czasy. :)

Długo jechałem na AGA, aż w końcu kupiłem sobie BVision. Wtedy też spotkałem się z problemem braku AGA i dokupiłem sobie drugą Ami do retro, ponieważ BVision odzieliła mnie od tego świata.
Jakiś czas po BVision i wejściu ery DivX, dokupiłem używanego peceta i...tak mi zostało. Mam dwie A1200 i peceta (którego co 3 lata trzeba trochę updejtować).

PS. Pamiętam rok około 2001, gdy internetowałem na A1200 z PPC, AGA i 32 MB ram. Net chodził na IBrowse 2.2 w 128 kolorach, a w tle leciały sobie MP3 :)
[#128] Re: Obciach?

@Des, post #126

Czym mogę zagiąć mojego kolegę, który ma Pentium 166 MHz CD x8, HD 1.2 GB. SB 16. 32 MB RAM?

Właśnie. "Zaginanie" długo było narodowym sportem amigowców. Prezentowanie ściśle wyselekcjonowanych pozycji w taki sposób, aby oglądający pokaz odniósł wrażenie, iż ma do czynienia z lepszym sprzętem, niż on w rzeczywistości jest. Czas chyba nazwać ten proceder po imieniu, czyli "manipulacją". Niestety, niektórzy uwierzyli i wpakowali kilkuletnie kieszonkowe w sprzęt "porównywalny z Pentium", po czym odkrywali, że napisanie głupiej pracy z przyry wymaga nie lada ekwilibrystyki a z pozycji mniej-więcej na czasie mogą liczyć na port Quake bez dźwięku, działający 3 FPS.

I tym sposobem Amiga zyskiwała kolejnych zapiekłych wrogów...
[#129] Re: Obciach?

@Daclaw, post #128

oczywiscie ze zaginanie mialo sens jesli grzybiarz mial pojecie co to 286/8 mhz .. i pokazanie mu workencha w akcji z modem w tle lub jakas prodke demoscenowa mialo sens...jesli rozumial co znaczy 16 bitowy procesor i komputer z 1986 r ..
[#130] Re: Obciach?

@Andrzej Drozd, post #127

"W tych czasach wielu się skusiło sugerując się pewną nieprawdą, że PPC działa tak - AOS działa pod PPC, a jak nie ma softu PPC, to proc przełącza się w tryb 68k".
Otóż to. Wielu ludzi (i trudno mieć do nich pretensje, nazywać ich nieukami, baranami informatycznymi) sądziło, że PPC da niesamowitego kopa klasycznemu systemowi i klasycznym programom. Że np. LightWave, tak sam z siebie, zacznie zasuwać szybciej, niż na jakimkolwiek pentium. W polskiej prasie amigowej bardzo oszczędnie informowano, że potrzebne będą optymalizowane pod PPC wersje programów. Za to pojawiały się takie kwiatki, jak: "dzięki dwuprocesorowej filozofii sprawa wygląda tak, iż programy korzystają z PPC, a jak trafią na instrukcję, to (niezauważalnie dla użytkownika) przełączają się na chwilę w tryb 68k."
Jak ktoś nie siedział głębiej w temacie, jak ktoś po prostu wierzył (bo czemu miałby nie wierzyć?) w rzetelność informacji podawanych przez MA, to się boleśnie, za ciężkie pieniądze naciął. Osobiście znam kilku (do dziś mimo wszystko) Amigówców, którzy z płaczem i zgrzytaniem zębów sprzedawali po kilku tygodniach zabawy swoje "karty z pałerkami".
Też sprzedałem. Z tym, że z góry zakładałem, że kupuję eksperymentalnie, i że do tego, co robię, raczej mi się PPC nie przyda. A na dłuższe bawienie się z PPC, czekanie na zoptymalizowany system i aplikacje, na kombinowanie z PowerUP i WarpUP nie miałem czasu, możliwości i tak dalej.
Dziś nawet i chętnie bym do PPC wrócił, kasa nawet by się znalazła, no ale czas, kurde, czas. Mało go na hobby można wygospodarować. A kupić sprzęt tylko po to, by go mieć, i by się kurzył... Bez sensu.

Pozdrawiam serdecznie
Des
[#131] Re: Obciach?

@HOŁDYS, post #129

No ba! Ja też "zaginałem", i to skutecznie znajomych blacharzy. Jak gość miał w firmie 286 albo i nawet (wypas:D) 386, kartę graficzną Hercules, łysy DOS... To mu szczęka opadała na widok tej niesamowitej palety barw, na widok myszy i okienek.

A jak jeszcze zobaczył i usłyszał jakiegoś trackera, animacje robione w Fantavision i DPaint, obejrzał kilka dem - to już w ogóle. Szedł do domu i płakał w poduszkę. Bo czym mi mógł zaimponować? Norton Commanderem? Szalonym edytorem tekstu typu TAG?

W swoich czasach "zaginanie" miało sens. Ale w roku 1997 "zaginanie" za pomocą AmigaQuake czy Descenta... To już dość rozpaczliwe było.

Serdeczności
Des
Ps. Tak czy owak, Ami rulezuje. Mieliśmy swój bardzo dobry czas. I do dziś mamy masę frajdy z naszych maszyn. Mamy co wspominać, do czego wracać mamy. Sparafrazuję zabytkowy hicior - "Bo nie zna życia, kto nie służył w Aminarce" OK
[#132] Re: Obciach?

@Des, post #131

Waleczne teksty w MA niestety świetnie się wpisują w obciach kojarzony z Amigą. Tylko tam mogłeś dowiedzieć się, że karty Voodoo uszkadzają twarde dyski w pecetach, 060-tka potrafi w renderingu przegonić dual PII 350 MHz (to chyba przy Lightwave było), a 3D Studio to nawet namiastki szkła policzyć nie potrafi... Im świeższe czasowo numery pisemka tym większe brednie się tam ukazywały.

Wszechwiedza MPSa traktowana była niemalże jak aksjomat przez wiele owieczek. Przykre, ale prawdziwe - fanatyzmem przedłużył platformie życie, życie zaś zweryfikowało bajki fanatyków, a obciach chyba pozostał po dziś dzień skoro o nim mowa przez tyle komentów w tym wątku
[#133] Re: Obciach?

@przemysław, post #132

Fanatyzm nie przedłużył platformie życia a użytkownicy którym trzeba było pisać jak z dobrych stron zaprezentować posiadany sprzęt i oprogramowania byli osobnikami bez wartości bo nic nowego wnieść sami nie potrafili.
A kiedy przejrzeli na oczy zasilali grupę reagujących na słowo Amiga zdaniem w stylu "a tak taki prosty komputer do platformówek".
I to dzięki nim Amiga przez wielu do dzisiaj jest postrzegana jaki taki pierwowzór konsoli czyli kabelek do TV i dyskietka z grą.

Pozdrawiam
[#134] Re: Obciach?

@Des, post #130

Dziś nawet i chętnie bym do PPC wrócił, kasa nawet by się znalazła, no ale czas, kurde, czas. Mało go na hobby można wygospodarować. A kupić sprzęt tylko po to, by go mieć, i by się kurzył... Bez sensu.

To się już nie opłaca. Karty PPC są unikatowe, za drogie. Baaaardzo drogie. Pewnie jakbym wystawił swoją na ebayu, za "12 tyś", to jakiś kolekcjoner i tak ją kupi. ;)
Ale nie sprzedam i mam nadzieję że jeszcze długo będzie działać.
Jak już chcesz wracać do retro to do Ami 1200/4000 z prockiem 040 lub 060 i będzie ok. I koniecznie AGA.

Nigdy w swoim amigowaniu nie umiałem pogodzić AGA i BVision. Może Natami to wszystko pogodzi? Właśnie na taki sprzęt czekam. :)

Lubię AOS4 i MOS (to są świetne systemy), ale nie czuję w ogóle tej teorii używania. Tak na siłę. To nie dla mnie. Ja jaram się klasykami, a to że miałem okazję sprawdzić co to jest PPC w okresie gdy Pecet był jeszcze zwykłym Pentium 90-180 MHz, to dużo znaczy. Ta karta rzeczywiście była lepsza od pecetów w tamtych czasach, ale zaplecze było kiepskie. Tak, właśnie wąskie gardła A1200 i także A4000. A później pecety zrobiły gwałtowną rewolucję, aż do ataków na New York. Po pięciu latach znowu wszystko odżyło i tym bardziej nie ma już szans na powrót Amigi w chwale i glorii.
Rynek nie patrzy na średniowiecznych przywodców, tylko na teraźniejsze profity.
Lata 1965-2000 to były burzliwe lata transformacji komputerowej. Ta era się już skończyła. Nigdy już nie będzie gwiazdy takiego formatu jaką była Amiga. Fantastyka stała się rzeczywistością i tak będzie jeszcze jakieś 300 kolejnych lat, albo ileś tam (?). Era zapoczątkowana przez pierwsze komputery 8 bit i gwiazdę, czyli Amigę, która zapoczątkowała multimedia i którą zręcznie kontynuują pecety, potrwa jeszcze długo. Narazie będzie bez rewolucji.

Tak samo Amiga nie powróci w glorii i chwale. Zostaje Nam tylko siła retro.
Jesteśmy Amigowcami i pamiętamy lata 80 i 90.
Niech żyją nowe systemy, ale w nich już nie ma Amigi, tylko AmigaOS bez Amigi.

Ale mi nie wystarczają tylko nowe systemy. Ja chcę wracać do przeszłości, używać A1200 i kiedyś Natami. :)

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2011 21:01:31 przez Andrzej Drozd
[#135] Re: Obciach?

@RadoslawF, post #133

Masz racje Amige w sumie zaslynela z wielokolorowych gier i swietnej muzyki a do tego w latach 90 byl komputerem na kazda kieszen (nawet post sovieckim bloku wschodnim)
Zaden kompter bez oprogramowania jakim sa gry nie sprzedaje sie tak dobrze jakby to chcieli jego tworcy.To juz historia zweryfikowala wielokrotnie w swiecie IT (SamCupe i wiele dziwnych konsol,czy komputerow 16bitowych)
[#136] Re: Obciach?

@HOŁDYS, post #135

Zaden kompter bez oprogramowania jakim sa gry nie sprzedaje sie tak dobrze jakby to chcieli jego tworcy.

Chciałeś powiedzieć: "żaden komputer domowy". ;)
[#137] Re: Obciach?

@stachu100, post #136

dokladnie .. Amiga 500 byla strzalem w dziesiatke ..tani universalny komp dla mas o fenomenalnych mozliwosciach jak na 1986 r
[#138] Re: Obciach?

@HOŁDYS, post #137

Tyle tylko, że "fachowcy" z Commodore nie mogli się zdecydować, co chcą produkować i jaki segment rynku podbijać. Tak stali smętnie okrakiem między "maszyną do gier z dyskietek" a profesjonalną maszyną do zastosowań rozmaitych, głównie graficznych.
A jak się chce dogodzić wszystkim, to się nie dogodzi nikomu.
Te wszystkie dziwne A1500, A2500, A2500UX, które (chyba?) w założeniu miały być alternatywą dla standardu IBM PC, ale się jakoś nie przyjęły.
Taka polityka nie mogła na dłuższym dystansie niczym dobrym zaowocować.

Serdeczności
Des
[#139] Re: Obciach?

@Andrzej Drozd, post #134

1200 z 060/50 to mam. Nawet się na niej właśnie obrazek jakiś liczy w Cinema 4D.
Żałuję, że nie miałem czasu na głębsze choć trochę "pogryzienie" PPC, BVision. No ominęły mnie te tematy. Stąd ta ochota, by kiedyś tam jeszcze spróbować zapuścić się w te tylko z lektury właściwie, tylko bardzo teoretycznie i po łebkach znane mi obszary. Tajemnicza to dla mnie kraina

Serdecznie pozdrawiam
Des
[#140] Re: Obciach?

@Des, post #126

za to jak ktoś kiedyś kupił taką kartę to dzisiaj dużo nie stracił albo i zyskał

co do zaginania to ten pececiarz wystarczyło odpalił Quake2 w 400x300 i po zawodach
[#141] Re: Obciach?

@XoR, post #140

Jakby włożył na długoterminową lokatę do banku, to dzisiaj miałby wielokrotnie więcej. Żadna inwestycja :)
Natomiast był moment dobry na kupowanie amisprzętów, tak na przełomie wieków :) , kiedy ludzie masowo pozbywali się Amig używanych do pracy/zabawy i przesiadali się na Pecety. Dopiero jakieś 5 lat później rozpoczęła się moda na retrosprzęty, co więcej potencjalni "nowi amigowcy" zaczęli mieć znacznie więcej pieniędzy niż wtedy, gdy Amig się pozbyli. Myślę też, że swoje zrobiła rosnąca popularność serwisów Allegro/eBay.
Efekt - skok cen.
[#142] Re: Obciach?

@Des, post #138

Te wszystkie dziwne A1500, A2500, A2500UX, które (chyba?) w założeniu miały być alternatywą dla standardu IBM PC, ale się jakoś nie przyjęły.

te komputery nie byly juz rewolucyjne (rozwiniecie A2000 z 1986 r) a kosztowaly naprawde duzo
krokiem naprzod byla A3000 ktora kosztowala jeszcze wiecej ale byla naprawde pro w swiecie IT 1 1991 r
[#143] Re: Obciach?

@HOŁDYS, post #142

rzeczywiscie A3000 byla krokiem milowym na przod , SCSI ,SCANDOUBLER , ZORRO III
w sumie A4000 procz AGA chyba nic wiecej dobrego nie wniosła

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2011 16:13:38 przez Blendor
[#144] Re: Obciach?

@Blendor, post #143

zapomniales dodac bardzo wazna rzecz 32 bitowa architektura 030 MMU + FPU na plycie

odpowiedzia bylo ATARI TT ale byl kompem po prostu gorszym ....(np brak blitera !!))

i pomylilem daty Amiga 3000 i Atari TT030 zaprezentowane byly po raz pierwszy w 1990 r !!

ciekawostka jest fakt ze oba komputery byly rowniez produkowane pod system UNIX
AMIGA 3000 UX i ATARI TT/X

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2011 16:28:09 przez HOŁDYS
[#145] Re: Obciach?

@HOŁDYS, post #144

w tamtych czasach taka A3000 budzila wsrod wtajemniczonych zachwyt , te złote czasy juz nie wroca dzisiaj ciezko czymkolwiek ludzi zadziwic rynek przesycony elektronika od tandetnej po tej z najwyzszej połki

zapomnialem dodac ze dzisiaj ludzi idzie wlasnie zadziwic i zachwycic sprzetem retro:)
typu Amiga i jej mozliwosci radzenia sobie w systemie graficznym lepiej anizeli nie jeden nowy pecet
gdzie w Amidze wystarczy 16MB i 2Mb graficznej :) a w pececie potrzeba na to tony megaherców i tryliony kilobajtów a i tak sie wszystko wali i wiesza

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2011 17:43:17 przez Blendor

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2011 17:43:40 przez Blendor
[#146] Re: Obciach?

@Blendor, post #143

A3000 były sprzedawane z Super Buster 7 który ZORRO III nie obsługiwał. W momencie premiery A3000 ZORRO III istniało tylko na papierze. Naginasz rzeczywistość.
[#147] Re: Obciach?

@stachu100, post #146

dzieki za sprostowanie tego nie wiedzialem , od kiedy byl super buster powyzej 7 ?
[#148] Re: Obciach?

@stachu100, post #146

Staszku, co me oczy widzą . Super Buster 7 obsługuje Zorro III, włącznie z jego 32-bitowymi transferami, oraz większą przepustowością. Jedyne czego właściwie w SB7 nie ma, to obsługi trybu Bus Master DMA, która została dodana dopiero w SB9 (pojawił się wraz z A4000).

Mam w szufladzie SB7 i gwarantuje, że karty Zorro III działają z nim poprawnie, np. FastATA 4000, ZorRAM oraz Deneb w trybie Z3 PIO. Swego czasu przeprowadziłem odpowiednie testy ;).

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2011 09:42:02 przez strim

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2011 09:51:10 przez strim
[#149] Re: Obciach?

@strim, post #148

tez to doczytalem przed momentem , nie wiem czy staszek nie pomylił bustera6 ktory wlasnie byl w a3000 na samym poczatku produkcji ? ten chyba nie obsluguje z3
[#150] Re: Obciach?

@Blendor, post #149

Obsługuje Z3, poza tym chyba pojawił się w znikomej liczbie egzemplarzy (został szybko zastąpiony przez 7).

Zamiast ciągnąć ten wątek, można przeczytać np. to.

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2011 10:07:35 przez strim
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem