@Des,
post #130
Dziś nawet i chętnie bym do PPC wrócił, kasa nawet by się znalazła, no ale czas, kurde, czas. Mało go na hobby można wygospodarować. A kupić sprzęt tylko po to, by go mieć, i by się kurzył... Bez sensu.
To się już nie opłaca. Karty PPC są unikatowe, za drogie. Baaaardzo drogie. Pewnie jakbym wystawił swoją na ebayu, za "12 tyś", to jakiś kolekcjoner i tak ją kupi. ;)
Ale nie sprzedam i mam nadzieję że jeszcze długo będzie działać.
Jak już chcesz wracać do retro to do Ami 1200/4000 z prockiem 040 lub 060 i będzie ok. I koniecznie AGA.
Nigdy w swoim amigowaniu nie umiałem pogodzić AGA i BVision. Może Natami to wszystko pogodzi? Właśnie na taki sprzęt czekam. :)
Lubię AOS4 i MOS (to są świetne systemy), ale nie czuję w ogóle tej teorii używania. Tak na siłę. To nie dla mnie. Ja jaram się klasykami, a to że miałem okazję sprawdzić co to jest PPC w okresie gdy Pecet był jeszcze zwykłym Pentium 90-180 MHz, to dużo znaczy. Ta karta rzeczywiście była lepsza od pecetów w tamtych czasach, ale zaplecze było kiepskie. Tak, właśnie wąskie gardła A1200 i także A4000. A później pecety zrobiły gwałtowną rewolucję, aż do ataków na New York. Po pięciu latach znowu wszystko odżyło i tym bardziej nie ma już szans na powrót Amigi w chwale i glorii.
Rynek nie patrzy na średniowiecznych przywodców, tylko na teraźniejsze profity.
Lata 1965-2000 to były burzliwe lata transformacji komputerowej. Ta era się już skończyła. Nigdy już nie będzie gwiazdy takiego formatu jaką była Amiga. Fantastyka stała się rzeczywistością i tak będzie jeszcze jakieś 300 kolejnych lat, albo ileś tam (?). Era zapoczątkowana przez pierwsze komputery 8 bit i gwiazdę, czyli Amigę, która zapoczątkowała multimedia i którą zręcznie kontynuują pecety, potrwa jeszcze długo. Narazie będzie bez rewolucji.
Tak samo Amiga nie powróci w glorii i chwale. Zostaje Nam tylko siła retro.
Jesteśmy Amigowcami i pamiętamy lata 80 i 90.
Niech żyją nowe systemy, ale w nich już nie ma Amigi, tylko AmigaOS bez Amigi.
Ale mi nie wystarczają tylko nowe systemy. Ja chcę wracać do przeszłości, używać A1200 i kiedyś Natami. :)
Ostatnia aktualizacja: 28.11.2011 21:01:31 przez Andrzej Drozd