kategoria: Sprzęt
[#151] Re: Obciach?

@strim, post #148

Fakt, moja wina. Przepraszam.
To moja nadinterpretacja tej wypowiedzi:
"
The Level I Buster, up to Rev 7, is used in all A3000 family machines, and it does NOT support Zorro III bus masters. Doesn't even try.
"
i faktu że Super Bustera 7 nie miałem.
[#152] Re: Obciach?

@przemysław, post #132

Im świeższe czasowo numery pisemka tym większe brednie się tam ukazywały.

Wszechwiedza MPSa traktowana była niemalże jak aksjomat przez wiele owieczek. Przykre, ale prawdziwe - fanatyzmem przedłużył platformie życie

I co platformie z tego przyszło? Weźmy Atari - tylko PPC ich ominęło. Mają do Flakona lepsze karty 68k niż my, porty tych samych Doomów i Quaków, ukazują się te same dema. Jeśli użytkowników jest mniej, to tylko dlatego, że zawsze proporcjonalnie mniej ich było. Ale za to platforma zachowała dobrą pamięć o sobie. Na słowo Atari, nawet 10 lat temu, kiedy emocje były jeszcze silne, nikt nie reagował pianą na pysku, jak na wspomnienie o Amidze. Typowa reakcja: "Atari... tak, miałem kiedyś, porządny komputer był to". A ile spośród losowo wybranych osób 30+, mających pojęcie o komputerach, powie tak o Amidze? Zastanawiające, prawda?
[#153] Re: Obciach?

@Daclaw, post #152

e, dobre zdanie to ma całkiem sporo osób ale nawet ich pozytywna opinia to było świętokradztwo dla niektórych osób związanych z pismem obsesyjnych maniaków Amigi, bo według nich ("ale kasa na dysk twardy do peceta sie znajdzie") używanie Amigi do gier to świętokradztwo. To było chore i to był obciach ale czasami aż tak bardzo się tego nie zauważało wówczas jak to widać wyraźnie z dzisiejszej perspektywy. Sam uważałem Magazyn Amiga za pismo dla lamerów, a do czasu gdy wychodził Amigowiec nawet do niego nie zaglądałem. A potem już za bardzo nie było opcji, żeby dostać jakieś aktualności z amigowego świata.
Samego Marka nie chcę tutaj aż tak bardzo rugać, bo widać było, że był pasjonatem na całego ale jednak pisząc do młodych ludzi powinien brać poprawkę na bardziej wyważony ton. Zawsze bawiły mnie (pozytywnie) jego polityczne wstępniaki, nijak mające się do treści magazynu ale traktowałem wówczas jako ciekawy folklor środowiska. Niemniej list przytoczony przez Des'a to kompletne szaleństwo.

Zgadzam się też z Tobą, w idealnym świecie Amiga by już dawno została zopensourcowana, a ludzie na luzaku zajęliby się kontemplowaniem staroci zamiast wyrzucać jedni drugim, że są wstecznikami czy bawić się w inne wojenki wewnętrzne o nic tak naprawdę ważnego. W świecie realnym zawsze się znajdzie jakiś prawowity właściciel, który będzie chciał wycisnąć ostatnie soki z posiadanej marki, bo nic lepszego w ręce nie ma i na nic lepszego go nie stać.
[#154] Re: Obciach?

@Daclaw, post #152

Znajdzie się całe mnóstwo starych użytkowników którzy powiedzą, że była to zaj...ta maszyna! Znam wielu, którzy mieli, pozbyli się w latach 90-tych, ale mają zdanie, że to wielka szkoda, że tak to się z C= potoczyło.
[#155] Re: Obciach?

@HOŁDYS, post #137

dokladnie .. Amiga 500 byla strzalem w dziesiatke ..tani universalny komp dla mas o fenomenalnych mozliwosciach jak na 1986 r

1987
[#156] Re: Obciach?

@Blendor, post #143

A3000 może i była krokiem milowym, ale tylko na amigowym poletku. Nawet taki szczegół jak rodzaj RAM-u był w A3000 anachroniczny. W makówkach stosowano od kilku lat SIMM-y, a Commodore zafundował amigowcom ZIP-y. Poza tym tę profesjonalność np. A3000 UX tak widziano poza naszym obozem:
amiga3000ux.pdf

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2011 23:15:52 przez Pinto

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2011 23:16:57 przez Pinto
[#157] Re: Obciach?

@Pinto, post #155

Amiga 500 RED LED ROM 1.2 plyta rev 3.0 byla gotowa w 1986 r w listopadzie
czekala jedynie na styczniowe targi Consumer Electronics Show 1987.
[#158] Re: Obciach?

@Pinto, post #156

[b]Poza tym tę profesjonalność np. A3000 UX tak widziano poza naszym obozem:
amiga3000ux.pdf[/b]

Ta Amiga3000 ma po drugiej stronie stacje dyskietek w stosunku do standardowej A3000? Klawiatura jakaś dziwna. Czy to tylko jakiś taki babol zdjęciowy? To odnośnie tego podanego pdf.
[#159] Re: Obciach?

@Tomski, post #158

To zdjęcie wygląda na lustrzane odbicie.
[#160] Re: Obciach?

@Pinto, post #156

No tak, ale pisza o wykorzystaniu sprzeciora pod sv4 a nie aosem - stad taka a nie inna opinia. Swoja droga to maszyneria rzeczywiscie sporo przeceniona byla.
[#161] Re: Obciach?

@Pinto, post #156

A3000 może i była krokiem milowym, ale tylko na amigowym poletku. Nawet taki szczegół jak rodzaj RAM-u był w A3000 anachroniczny. W makówkach stosowano od kilku lat SIMM-y, a Commodore zafundował amigowcom ZIP-y.

Możliwości graficzne i dźwiękowe, praktycznie niezmienione od czasu A1000, również nie powalały w tamtym czasie. Szczególnie w przypadku maszyny pretendującej do wysokiej półki. A3000 po prostu uporządkowała i usankcjonowała średnio dobrą konfigurację A2000 z tamtego czasu. Niestety, nie wniosła nic, czego by w Amidze już nie widziano przed ukazaniem się tego modelu. Pomijając średnio z początku obsługiwane ZorroIII i lekko nowszy kick. Gdyby A3000 miała w 1990 roku taką konfigurację, jak goła A4000, to byłoby TO.
[#162] Re: Obciach?

@Daclaw, post #161

Gdyby A3000 miała w 1990 roku taką konfigurację, jak goła A4000, to byłoby TO.

ciezko zrobic komp z prockiem ktorego nie bylo na rynku ....

68040 motorola ukazala dopiero na przelomie 1990 r ( a pchac procka nie sprawdzonego na rynku ciezko do dosyc drogiego modelu high end)

jedyna alternatywa byl 68030

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2011 10:43:52 przez HOŁDYS
[#163] Re: Obciach?

@Daclaw, post #161

Niestety, nie wniosła nic, czego by w Amidze już nie widziano przed ukazaniem się tego modelu.

Fascynujące teorie, ale wg. mnie nie masz racji. W A3000 nastąpiła radykalna zmiana architektury. Sama wymiana szyny na 32-bitową była bardzo dużym krokiem na przód. Nie wiem skąd masz info o "średnio z początku obsługiwanym ZorroIII". Było obsługiwane tak jak należy, zwyczajnie z czasem dodano nowe funkcjonalności, których w oryginalnej A3000 nie było. Dodajmy nowe funkcje chipsetu ECS, które były pomyślane pod kątem "profesjonalnych" zastosowań (np. możliwość wykorzystania monitora A2024, wysokie rozdzielczości, możliwość generowania nowych trybów video, w tym VGA).

Poza tym, jak sam piszesz, w A3000 zintegrowano szereg funkcjonalności, które w A2000 były dołączane na osobnych kartach, przy okazji dopracowując je i uzyskując większą wydajność (np. SCSI, scandoubler).

Konkludując, to była pierwsza Amiga z:
- zintegrowanym CPU 68030
- chipsetem ECS
- 32-bitową szyną rozszerzeń Zorro III
- zintegrowanym SCSI na płycie głównej
- zintegrowanym scandoublerem
- nową wersją AmigaOS - 2.0 (tak wiem, że pierwsze modele były sprzedane z tzw. "1.4")

Może konstrukcja nie była rewolucyjna, bo bazowała na istniejącej już wówczas koncepcji Amigi, ale była jej bardzo rozsądnym rozwinięciem.

Twierdzenie, że to wszystko było już wcześniej, to zwyczajne użalanie się nad historią Amigi, które można zaobserwować ciągle na naszym portalu. A to, że AGA nic nie wniosła i była be, a to że A3000, a to że coś tam innego.
[#164] Re: Obciach?

@strim, post #163

Ojtam, w computer chronicles pan z commodora prezentujacy a3k sam powiedzial, ze wzieli mołst jusabel przez juzers karten z a2k i wyszla im a3k:)
[#165] Re: Obciach?

@strim, post #163

wysokie rozdzielczości, możliwość generowania nowych trybów video, w tym VGA

Morderczo wolnych i w 4 kolorach. Średnio swoją drogą przydatnych w przypadku komputera wyposażonego w sprzętowy flicker-fixer.

Poza tym, jak sam piszesz, w A3000 zintegrowano szereg funkcjonalności, które w A2000 były dołączane na osobnych kartach, przy okazji dopracowując je i uzyskując większą wydajność (np. SCSI, scandoubler)

A w czym flicker-fixer z A3000 był lepszy od dowolnego innego, wkładanego w slot video? Albo w czym było lepsze to SCSI na płycie A3000 od dowolnego innego na karcie? Żaden demon szybkości to tak obiektywnie nie był.

Słowem: doskonałość A3000 to kolejny dogmat nie podlegający dyskusji, podobnie jak nieomylność MPSa. Tym czasem to, że ten model był stosunkowo najlepiej dopracowany, jak na produkt Commodore, nie czyni go 8 cudem świata. Ja wierzyłem w ten mit do momentu, gdy poznałem konkurencyjne komputery z tego czasu. Maki z czasów A3000 dysponowały już trybami 256 kolorowymi...
[#166] Re: Obciach?

@Daclaw, post #165

Panowie cos mi tutaj zaczyna pachniec porownaniem Amigi3000 i jej wyposazenia z dzisiejszego punktu widzenia:) pomyslcie lepiej jak sie czul nowy wlasciciel swiezej Amigi 3000 w 90 roku ktorą mogl podlaczyc pod monitor svga bez kupowania drogiej karty SC , mogl wsadzic w slot zorro szybka grafike np CV64 pod ZIII za pare latek ktora byla w 94 roku megahitem nie musial sprzedawac Amigi 3000 i kupowac 4000 zeby miec odpowiednie 32bitowe sloty bo 3000 juz je posiadala

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2011 15:22:23 przez Blendor

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2011 15:24:01 przez Blendor
[#167] Re: Obciach?

@Daclaw, post #165

"A w czym flicker-fixer z A3000 był lepszy od dowolnego innego, wkładanego w slot video? Albo w czym było lepsze to SCSI na płycie A3000 od dowolnego innego na karcie"?
Lepsze to było jednak. Główna cecha tej "lepszości" to sam fakt, że dostawało się te rzeczy już wbudowane w komputer, nie istniała potrzeba osobnego dokupowania i instalowania. Z punktu ergonomii użytkowania jest to bardzo ważne, nie do przecenienia. Kupujesz i na starcie masz w komputerze ważne, niezbędne ustrojstwa.

A w Amigach 2000 i 500 właśnie zawsze lekko irytowało mnie, że za niebagatelne pieniądze dostawało się golasa, którego trzeba było "dosprzętowiać." To "dosprzętowianie" było naprawdę dużym problemem. Jak sobie przypomnę walkę o rozszerzenia pamięci, o kontrolery, o twardziele do swojej pierwszej A2000, to się potem zimnym oblewam. W jakimś numerze "MA" jest mój tekst zatytułowany "Trudno Cię było pokochać, Amigo", w którym opisuje swoje wrażenia z pierwszych kontaktów z Amigami. Ostro pod górkę było. Na imperialistycznym Zachodzie ludzie tych problemów nie mieli, ale w Polsce, dopiero co wychodzącej z mroków PRL... Frustrująca jazda.

Serdeczności
Des
[#168] Re: Obciach?

@Blendor, post #166

(...)"pomyslcie lepiej jak sie czul nowy wlasciciel swiezej Amigi 3000"(...)

Otóż to.
Ja A3000 nie miałem (czego bardzo żałuję). Ale widziałem i nawet dłubałem troszkę na A3000 w studio TVP 3 Gdańsk. Wrażenie było piorunujące, tym bardziej, że sam wówczas miałem w swoim studio dwie A500 i jedną A2000 dopiero w fazie rozbudowy, w fazie zamawiania osprzętu, szarpania się z mało rzetelnymi dostawcami. Nie mitologizuję A3000, ale ta Trzytysiączka, którą zobaczyłem w profesjonalnej TV... No doznanie to było jedyne w swoim rodzaju, niezapomniane. Na łożu śmierci, nawet jeśli będę żył jeszcze sto lat, będę pamiętał te A3000. I te dyskietki ze Scalą, które "ściśle tajnie" wręczył mi infografik z TVP 3OK

Tu, w Kwidzynie, odbierałem wówczas dwie "Trójki TVP" - Gdańską i Bydgoską. Nie wiem, co za sprzęt mieli wówczas w Bydgoszczy, ale na tle tego, co komputerman z Gdańska wyczyniał na swojej wypasionej A3000, Bydgoszcz wyglądała bardzo biednie i siermiężnie od strony oprawy graficznej.

No ja wiem, to takie prywatne, może i subiektywne sentymenty, ale nic nie zatrze mi tego wrażenia z pierwszym kontaktem z A3000.

I jeszcze, co do wątku głównego, czyli "obciachu" - TVP 3 Gdańsk leciała na A3000, telewizja "Copernikus" z Olsztynam jakoś tam będąca podstacją "Polonii 1" też leciała na Amigach (ale 2000). Wiem, widziałem, jestem naocznym świadkiem. Odwiedzałem Gdańsk i Olsztyn dość często, bo czasami kupowali od nas materiały kręcone w SVHS, okraszone grafiką generowaną na Ami.

Pozdrawiam serdecznie
Des
[#169] Re: Obciach?

@Blendor, post #166

Tak się składa, że Dacław ma sporo racji. A3000 była bardzo fajnym sprzętem z amigowego punktu widzenia, jednak odniesiona do +/- konkurencyjnych konstrukcji (przeznaczenie/możliwości/cena) już tak fantastycznie nie wypadała. Jak przestaniemy ją mierzyć "amigowym" sentymentem tylko popatrzymy jak na stację roboczą w tym okresie przystało to już tak fajnie nie wyglądało. O czym zresztą znany pracownik C= puścił parę, rzecz jasna grubo po jego upadku.

Niemniej uważam, że była to najbardziej udana Amiga jaką C= wypuściło.
[#170] Re: Obciach?

@przemysław, post #169

ale na jaka stacje robocza w tym okresie przystalo? 286 ?
bo z tego co pamietam to w takim roku 90 tym mimo ze nie posiadalem jeszcze pc tylko amige 500
to pecety byly marne nie wiem czy dobrze kojarze ale co to byla za stacja robocza np taki woł 286 ?
bo tylko takie kojarze w burach szkolach czy w niektorych domach i pamietam do dzis jak wojek chwalil sie swoim prymitywem 286 jak pisal w edytorze tekstu to komputer mial takie opoznienie ze ja lałem gdzie na amidze 500 mialem graficzny system workbench z kolorowymi okienkami itd itp
[#171] Re: Obciach?

@Des, post #168

Pozazdrościć takich wspomnień...
[#172] Re: Obciach?

@Skiba, post #171

Ano, wspomnienia mam fantastyczne, cały czas żywe. Dlatego jestem takim zawziętym fanem Klasyka Bo to wspaniałe czasy były, pierwsze lokalne, miejskie "stacje telewizyjne".

Myśmy w TKK zawsze mierzyli wysoko. Tu ukłon dla Szefa Szefów, czyli pana Kazimierza Mazura, który nie uważał się za "speca od robienia TV", ale miał wizję. Piękną i bogatą. I ufał nam, swoim ludziom. I nie skąpił kasy na sprzęt.

Myśmy się nie ograniczali (jak większość "kablówek lokalnych") do jednego programu w tygodniu z garstką wiadomości. Myśmy walili codzienny serwis njusowy, telegazetę, programy tematyczne, teleturnieje, programy na żywo, transmisje z koncertów, transmisje z meczów piłki kopanej, koszykowej i siatkowej.

No w mikroskali - Prawdziwa TIVIzja.
I bym tego wszystkiego nie zrobił, nie zrealizował, gdyby nie komputery Amiga. Amiga po wsze czasy będzie mi się kojarzyła z fantastycznym, jedynym w swoim rodzaju poczuciem tworzenia czegoś nowego, unikalnego, bardzo kolorowego i frapującego.

Jestem do Ami przywiązany fanatycznie. To dla mnie coś znacznie więcej, niż "tylko" komputer, niż "tylko" maszyna dająca się wpiąć między magnetowidy, kamery i prosty mikser. To dla mnie wehikuł czasu. Jak odpalam Ami, to wracam do tych wspaniałych lat, kiedy wszystko zdawało się być możliwe.

Serdeczności
Des
Ps. Amiga 2000 była moim pierwszym takim "prawdziwym" komputerem do pracy. Wcześniej miałem ZX Spectrum, Atari kilka "małych", C64... Pierwszą "telegazetę" z informacjami i ogłoszeniami lokalnymi robiłem na Spectrum w Basicu
Ale Ami była pierwszą maszyną POWAŻNĄ. Chwilami straszną i groźną. Kapryśną. Piękną.
[#173] Re: Obciach?

@Blendor, post #170

Mhm
Co do "edytorów tekstu", to na PC 286, 386 pracujących pod DOS był polski TAG. Niewygodny, męczący, upierdliwy. A w tym samym czasie, na swojej pierwszej A2000 miałem ProWrite. Prosty to był program, ale już nie "edytor", a "procesor" tekstu w trybie WYSIWYG pracujący.
No i gdzie ty, pececie blaszany, gdzie ty... :D

Serdeczności
Des
Ps. Dodam jeszcze - ludzie, którzy w latach 1990 - 1994 pracowali zarobkowo na Amigach patrzą ciut inaczej na sprawę, niż młodsi Koledzy. To nie znaczy, Boże broń, że my jacyś "lepsi" byliśmy/jesteśmy. Po prostu, no inne podejście, inny kąt patrzenia. A3000 mogła mieć swoje wady i niedoróbki (mogła i ma), ale z naszej tamtejszej perspektywy - była Cudem nad Cudami.

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2011 21:42:53 przez Des
[#174] Re: Obciach?

@Des, post #173

ja nie moge wybaczyc swoje A2000 ....wlaczniku z tylu (identyczine jak w PC XT/AT)
ale rekompensowala mi swietna akustyka tykania stacji dyskietek DF0: i i DF1:
Lotus II istna sieczkarnie robil z A2000 :)
[#175] Re: Obciach?

@HOŁDYS, post #174

A mi tylko przeszkadzało te 8MB w przestrzeni zorro... Głupi limit
[#176] Re: Obciach?

@Skiba, post #175

To ograniczenie wynikało z posiadania 24-bitowej przestrzeni adresowej. Bardziej ograniczenie procesora niż samej Amigi. W przypadku Amig z 32-bitową szyną adresową takich problemów nie ma.
[#177] Re: Obciach?

@Skiba, post #175

Tak z ciekawości w którym roku (lub od którego roku) przeszkadzało Ci to ograniczenie i dlaczego nie obszedłeś go dokupując dobrą kartę procesorową ?

Pozdrawiam
[#178] Re: Obciach?

@RadoslawF, post #177

Ciężko dostać taka kartę w tych czasach. A z zachodu nie chce kupować
[#179] Re: Obciach?

@Blendor, post #170

w 90 roku były już 386 a nawet 486 wyszło, aczkolwiek to nie ma znaczenia bo chodzi tu raczej o stacje robocze dużych firm jak Sun czy Next
[#180] Re: Obciach?

@Skiba, post #178

Fakt karty do A2000 nie były i nie są tak popularne jak te do A1200, ale mam nadzieję ze wiesz z czego to wynika ?
Jak rozbudowywałem swoją pierwszą Amigę to zastanawiałem się i przeliczałem czy nie warto by było zamienić ją na A2000 i wyszło że finansowo nie mam szans, goła A2000 była warta tyle co cztery jednomegowe pięćsetki.
Więc karty GFX dorobiłem się dopiero w A1200 do której były tanie sloty zorro.
Na i jak mamy przykład na kolegach posiadających 2060 trzeba tylko szukać i płacić, reszta zrobi się sama.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem