kategoria: Sprzęt
[#241] Re: Obciach?

@przemysław, post #240

najlepszym przykladem dla pokaznia ułomnosci Srodowiska Windows i ogołem komputerow typu PC jest kraj USA , gdzie w wiekszosci domow kroluje MAC Os na wiekszosci stolach amerykanskich rodzin lezy nadgryzione jabluszko wielu moim znajomkow Polakow w US nie chca widziec i slyszec o Windzie i PC te czesto wykorzystywane sa w sklepach i na poczcie jak wczesniej wspomnialem
nikt nie podnieca sie tam grami na PC od tego jest konsola

i ja Amige traktuje jako zabawe w Retro
PC i windowsa sczerze to tylko do obrobki filmow x264
a do internetu uzywam MacOSA bo widze w nim same zalety
windows na dzien dzisiejszy jest dla mnie bezuzyteczny i gdyby nie zabawa z MKV , BLURAY to wcale bym nie musial uruchamiac DELLA

z windowsem sa ciagle problemy i mnostwo tantednych aktualizacji ktore mi juz sie ewidentnie znudzily

takie dobre jest PC i te cale jego srodowisko

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 13:29:40 przez Blendor

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 13:30:11 przez Blendor

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 13:33:24 przez Blendor
[#242] Re: Obciach?

@Blendor, post #208

(...)i cieszysz ie najnowszymi wypasionymi systemami graficznymi
pokaz mi takie mozliwosci na 386 286? 486? to jest dopiero geniusz w projektowaniu komputera

na 386 idzie każdy Linux i BSD z każdym serwerem X i każdym managerem okien
w zasadzie to oprogramowania jest więcej niż np. na procesory PPC
można też odpalić AROSa

386sx byl bezuzyteczny nie mial PCI slabo to wszystko chodzilo windows 3.11 w sumie nakladka na dosa tez niczym konkretnym sie nie wyrozniał bardzo prymitywne okna
a po co PCI wtedy jak wszystko było na ISA?
od Win3.10 były już czcionki TrueType i Word/Excel 6.0 z tego co pamiętam (bo miałem te programy) miał te same możliwości co nowsze Office'y. Win3.11 to już poważna obsługa sieci.

Sam wygląd okien był mocno "GEM"owy czyli podobny do ST. Zachwytu tutaj nie było aczkolwiek czy to jak w jakikolwiek użyteczność pomniejszało tego systemu to że brzydki był? Jak odpaliłeś Photoshopa to Cię nie interesował wygląd belki okienek tylko sam program, prędkość komputera do obrabiania efektów i ewentualna możliwość pracy z grafiką o rozmiarze większym od ilości pamięci w komputerze (na win3.1 można było tak robić już bo był plik wymiany)

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 14:11:34 przez XoR
[#243] Re: Obciach?

@Blendor, post #241

OSX jest tragicznym systemem. Input lag w myszce i dziwna upośledzona akceleracja tej myszki. Do tego opcji konfiguracji dosłownie nie ma żadnych. Tak jak wyszedł od Apple tak ma wyglądać. I to jest alternatywa do Windowsa? Może dla amerykanina to tak ale oni są przecież tępi. Zobacz że oni nie potrafią ręcznej skrzyni biegów używać bo się gubią

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 14:15:12 przez XoR
[#244] Re: Obciach?

@Blendor, post #241

a do internetu uzywam MacOSA bo widze w nim same zalety

Po tym tekście nie zamierzam już wogóle prostować tego co piszesz, trolluj dalej.
[#245] Re: Obciach?

@XoR, post #243

@Blendor
Nie chcialem komentowac ostatniego twojego postu ale jest tak jak napisal XOR. Aktualnie amerykanie to jedna z najglupszych nacji, nawet angole sie z nich smieja.
Nie zapominajmy o marketingu, w USA byl bardzo duzy, a spoleczenstwo jest tam jakie jest.

Apple MacOS jest dretwy, oczywiscie ma wiele fajnych; wbudowanych ficzerow ale to jest system ktory jednak nie jest az tak latwo rozbudowywalny jak inne wiodace proszki. Ogolnie ten sprzet jest dobry do pewnych zastosowan ale aktualnie jest kilka brandow ktore oferuja lepszy technologicznie hardware niz Apple i do tego w lepszej cenie.

Co do konsol, to juz od czasow ps2 i xboxa kazdy wie, ze lepsza konsola do gier niz komputer.
Nikt w europie sie takze pecetami nie podnieca jezeli chodzi o gry.

Jak rozumiem jestes fachowcem i wiesz, ze aktualizacje Windowsa sa tandetne?
To ze na windzie sa wirusy i innego typu robale jest wynikiem jego popularnosci i samej probie zrobienia go user-friendly a wiec uproszczenia pewnych mechanizmow.
Mozna oczywiscie postawic linuxa ale to nie jest system dla zwyklego zjadacza ktory oczekuje latwej obslugi, a problemy z Windowsem wynikaja z syndromu klikacza "Next" a nie jego samego.
[#246] Re: Obciach?

@Blendor, post #221

na komputerach z epoki 386SX mozna najwyzej bylo dostac dylerii gdzie na 68030 gralo sie w kolorowe porzadne gry

O, ciekawe to co piszesz. Ile tych kolorowych gier było na 030? Nigdy nie miałem 030, przeskoczyłem prosto do 040, więc jestem ciekaw co mnie ominęło.
[#247] Re: Obciach?

@grg, post #246

grg nie chodzi mi o 030 tylko o amige z 020 040 060 kazdy z tych procesorow zaliczam do tej rozmowy :) nadal bede przystawał za swoim Panowie widze tutaj duzo mądrych ludków , zadziwia mnie pisanie ze USA to tempy naród:)
wstyd było by mi cos takiego mówić mieszkając w jednym za najgorszych krainek w EU czyli PL za murzynami

widac po bulwersacji jakiej co niektorzy tutaj pokazuja panowie to tylko rozmowa internetowa

niema nerwów
[#248] Re: Obciach?

@Blendor, post #212

Geniusz Amigi polega wlasnie na rozbudowaniu jej do takiej konfiguracji w ktorej mozesz uzywac najnowszysch systemow graficznych jak Amiga OS4 cieszyc sie internetem w pelnej okazalosci , grac w gry typu Quake usmiech DZISIAJ....
Prosze pokaz mi na jakim PC z tamtych lat jestes tyle w stanie wycisnac z retro zabytka?

Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że ta sytuacja nie świadczy o sile Amigi, tylko o jej nienormalnej sytuacji rynkowej? Karty turbo były protezą w czasach trudnej dostępności i/lub wysokich cen nowych modeli lub płyt głównych. Pierwotnie występowały w każdej platformie. W "Młodym Techniku" z lat 80-tych czytałem opis karty turbo (dokładnie tak nazwanej) z procesorem 386 dla PC/XT. W pecetach to rozwiązanie wymarło śmiercią naturalną bo straciło rację bytu. Dłużej funkcjonowało w Macach. Przetrwało w Amigach i w Atari ze względu na brak nowych modeli. Tak naprawdę ma same wady - generuje wąskie gardła, cały zestaw jest zawodny ze względu na wiekowe elementy a mało nie kosztuje.
[#249] Re: Obciach?

@Blendor, post #247

No to jak napisałeś 030 i nie chodzi Ci o 030 to dość dziwnej gramatyki używasz. Procesor nie miał akurat tutaj wiele do rzeczy, bo grałeś w "kolorowe gry", które bazowały na amigowych chipsetach, i często były tak kilasto napisane, że z prędkości procesora wcale nie korzystały (jakis 'Stunt Car Racer" czy "F29 Retaliator" robiły z lepszych procków w Amidze jakikolwiek pożytek?). Czy na 030 powstała chociaż jedna dedykowana aplikacja? Wiadomo, że Amidze w 2D długo pc nie podskoczył (i nie chodzi tylko o możliwości, sale sam fakt spójności konstrukcji).
[#250] Re: Obciach?

@Blendor, post #247

Ja aktualnie nie mieszkam w PL wiec mnie to nie "rusza". Jednakze spojrz prosze na badania swiatowe, w nich stwierdzono, ze w USA jest aktualnie niejwieksza liczba osob z niskim IQ.

Zaden z wymienionych CPU nie dawal niczego specjalnego grafice/muzyce w grach, a nawet miales gorzej bo gierki, w tych czasach, w wiekszosci ndos byly dosyc wybredne i wylaczenie cache nie dawalo 100% kompatybilnosci.

Chyba wiekszosc tutaj byla kiedys takimi amigowcami rulezowcami, jednakze kiedys trzeba dorosnac i spojrzec prawdzie w oczy

O ile w czasach swietnosci, kupiona amiga oferowala duze mozliwosci za w miare rozsadna cene w stosunku do PC, to potem ta roznica zaczela sie zacierac na korzysc pecetow. Nie zapominajmy, ze od ktoregos momentu, do pecetow byly dolaczane dyski twarde stad czasami ich cena byla o wiele wyzsza.

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 15:31:45 przez AmiChris
[#251] Re: Obciach?

@Ender, post #227

dyby było to rozwiązane w podobny sposób jak w dzisiejszych procesorach AMD (emulacja starszych wersji procka - nie wiem jak to fachowo się nazywa)

AMD w żaden sposób nie emuluje starszych procków. Skąd takie informacje?

Pozdrawiam
[#252] Re: Obciach?

@Ender, post #227

Możesz rozwinąć?
te karty to proste konstrukcje aby wyciągnąć maksymalną ilość kasy zanim ludzie się nie zorientują że są robieni w bambuko i jedyne co dały środowisku amigowemu to złudne nadzieje i na koniec (czyli to co jest teraz) schizofrenię...

Gdyby było to rozwiązane w podobny sposób jak w dzisiejszych procesorach AMD (emulacja starszych wersji procka - nie wiem jak to fachowo się nazywa)
x86-64 nie emulują x86 tylko są procesorami x86 z rozszerzeniem 64bit. Procesor w trybie "long" czyli 64bit może wykonywać procesy w trybach 64, 32 i 16bit tak jak w trybie 32bit może wykonywać kod zarówno 32bit i 16bit jednocześnie.

Można było emulować M68K na PPC tak jak to robiło Apple i w zasadzie tak powinno się zrobić. Firmy produkujące karty PPC jednak nie miały intencji się specjalnie wysilać a i nie wiem czy miały prawa i źródła AOS więc wygodnie im było zrobić taką dopałkę jako koprocesor w istniejącym już systemie. Najprościej i najtaniej a sprzedać się i tak sprzedało...

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 16:00:23 przez XoR
[#253] Re: Obciach?

@XoR, post #252

Jaja sobie robisz, czy nie znasz historii? Myślisz, że phase5 koniecznie chciało dokładać zwiekszającą znacząco koszty motorolkę 68k na swoje turbiacze? Gdyby Amiga Inc. wywiązała się ze swoich obietnic to procek 68k wcale nie byłby potrzebny. To nie kwestia "intencji żeby się zbytnio wysilać" - myślisz, że włożenie w kartę jednego procka było trudniejsze niż dwóch? W tym czasie po prostu nie było systemu operacyjnego w wersji pod PPC. Escom (a potem Amiga Inc.) mieszało, zapowiadało... a ostatecznie wyszło na to, że phase5 jak chce to samo musi sobie taki system od podstaw napisać (tak zresztą zapoczątkowany został system MorphOS).
[#254] Re: Obciach?

@Tomahawk, post #251

[#255] Re: Obciach?

@Ender, post #254

To nie jest emulacja. Po prostu procki 64 bitowe mogą działać z oprogramowaniem 32 bitowym i tyle.

To tak jakby powiedzieć , że jeżdżąc oszczędniej samochodem z silnikiem 2.0 emulujesz silnik 1.2 ;)
Nie wykorzystujesz całości tego co masz dostępne i tyle. Cytat z artka podlinkowanego przez Ciebie:
Architektura 64-bit bez problemu może pracować, wykorzystując kod operacji 32-bit. Co nie oznacza, że nie można, a raczej nawet trzeba, tworzyć oprogramowanie w pełni wykorzystujące możliwości nowej architektury.

Z PPC i m68k wydaje mi się, że nie było by tak łatwo bo jedno nie jest rozszerzeniem drugiego. Przy czym WYDAJE MI SIĘ jest frazą kluczową. Nie znam tych dwóch architektur.

Pozdrawiam
[#256] Re: Obciach?

@Tomahawk, post #255

Nie wiem, czy by było łatwo, ale takie ColdFire było próbą pójscia w tym kierunku. Być może z naszego punktu widzenia to byloby lepsze rozwiązanie niż PPC. Poza tym będę się upierał, że moim zdaniem gdyby motorola stworzyła procesor RISC korzystając z pomocy Hitachi to mogloby być coś lepszego niż ColdFire (gdyby dogadali się wcześniej niż z PPC). Link do kombinacji Hitachi z linia 68k umieściłem wcześniej (chodzi o komputer Sharpa). To takie moje spekulacje.
[#257] Re: Obciach?

@przemysław, post #240

Mnie boli tylko to, że w całym tym wątku, na ponad 200 postów można zauważyć głównie syndrom starego amigowca, który czuje się pokrzywdzony i oszukany przez złe MA. A teraz stara się udowodnić światu jak to PC było zawsze lepsze. Tylko on biedny nie wiedział o tym i dlatego trwał przy Amidze.

Enter nie miał powodów do bajdurzenia

Tak jak każde pismo z artykułami sponsorowanymi? Co do Integraph, dopóki produkowali sprzęt oparty o własną architekturę to był on coś wart. Późniejsze ich produkty oparte o x86, to zwykłe PeCety, nie zależnie od tego czy ktoś je nazwie stacją roboczą czy kosmiczną.

na książeczce do mojej grafy pisało

W książeczce do mojego CSPPC piszą takie rzeczy, że głowa mała. Ale nie wszystkie z nich są prawdą. Tak jak z tym DSP...

Konkludując, czemu na temat PC wierzyć materiałom marketingowym z tamtej epoki? Jeśli nie wierzymy materiałom na temat Amigi, to nie wierzmy też materiałom na temat PC. Bo większość z nich to bujdy.
[#258] Re: Obciach?

@strim, post #257

fajnie to Strim ujołes "syndrom starego amigowca" tez zaczynam powoli to odczuwac w tym wątku pachnie tutaj ludźmi ktorzy za wszelką cenę przesiadając sie w takim roku 93 na PC chca sobie dzisiaj udowodnic ze dobrze zrobili :) Nie powiem rynek na nas to wymuszał po przez bankructwo kazdy sie bał ze malo softu ze przestana dzialac programy gry itd itp :) natomiast Amiga zyje do dzisiaj i ma sie dobrze
PC dla mnie juz dawno umarło gdyby nie pare rzeczy ktore robie na windzie i PC generalnie sprawy z filmami
to Windy nie włączał bym juz od conajmniej 5 lat dobrze mi na Macu , Amiga zaspokoja mi potrzebe rozrywki
Pecet i te jego zagrywki w windzie wiecznie mnie dobijał
[#259] Re: Obciach?

@strim, post #257

W przypadku MA nie chodzi o zwykłe bujdy, a celowe wprowadzanie czytelników w błąd przez redaktora, który kierował się niezdrowymi emocjami, a nie dziennikarską rzetelnością. Kiedy Amigowe środowisko ściskało poślady ze strachu przed końcem Amigi, inni po prostu używali swoje komputery.

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 18:12:58 przez Diaboł
[#260] Re: Obciach?

@XoR, post #242

na 386 idzie każdy Linux i BSD z każdym serwerem X i każdym managerem okien

W tym stwierdzeniu zawiera się duża nieścisłość. Zdecydowana większość dystrybucji Linuxa i BSD nie uruchomi się w dzisiejszych czasach na 386. Owszem, w przeszłości istniały takie dystrybucje, które się uruchamiały, ale dziś już nie (chyba, że istnieje jakaś dystrybucja Linuxa specjalnie do zastosowań retro dla 386?). Jeśli chodzi o architekturę x86, to zarówno Linux (np. Debian) jak i BSD (np. NetBSD) dziś wymagają 486 .

Pomijam w ogólę kwestie zapotrzebowania na pamięć, która w przypadku nowych dystrybucji jest nie do zaspokojenia na typowym 386/486.

Ciekawostką jest fakt, że tam gdzie wspierana jest architektura m68k (np. NetBSD), tam wymagany jest "jedynie" 68030 (lub ew. 68020+68851).

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 18:16:49 przez strim
[#261] Re: Obciach?

@Diaboł, post #259

nikt nie sciskał pośladów ze strachu bynajmniej ja tego nie pamietam :) ludzie zaczeli spokojnie sprzedawac amigi przesiadajac sie na PC i sie zaczelo :) co roczne wymyslanie nowych procesorow nowych kart graficznych tysiace ramu moc obliczeniowa przepotezna az do dzis i co z tego ?:) jak windows dalej mnie wkurza bo jak mu cos piknie to na szybkim dellu dziala wolniej jak na Amidze 4000 030 :) ciągłe mieszanie hdd , dziwne alerty , tysiace uaktualnien widac jak to wszystko jest robione na szybcika byle puscic swiat i niech motłoch sie męczy
[#262] Re: Obciach?

@Blendor, post #261

Ciekawostką jest fakt, że tam gdzie wspierana jest architektura m68k (np. NetBSD), tam wymagany jest "jedynie" 68030 (lub ew. 68020+68851).

to nie ciekawostka Strim to jest to co proboje tutaj niektorym przekazac prawdopobnie uzywajac zlych okreslen i nie moga tego pojąć w czym tkwi geniusz Amigi soft robiony jest po hardware a nie hardware pod soft :) to mnie zawsze dobijało w PC

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 18:22:53 przez Blendor
[#263] Re: Obciach?

@Blendor, post #261

Napisałem to mając w pamięci to co się wyprawiało w MA. Normalni ludzie zauważyli, że świat idzie do przodu i zmieniali komputery tak samo jak zmieniali wiertarki na nowe.
[#264] Re: Obciach?

@strim, post #260

Linux/BSD można rekompilować jak się tylko zechce, takie np. Gentoo na 100% ruszy na zwykłym 386 z całym oprogramowaniem open-source bo samemu się wybiera target do jakiego się rekompiluje kod.

Pomijam w ogólę kwestie zapotrzebowania na pamięć, która w przypadku nowych dystrybucji jest nie do zaspokojenia na typowym 386/486.
był przecież Compaq SystemPro (http://en.wikipedia.org/wiki/Compaq_SystemPro) który łykał dwa 386 lub dwa 486 (albo 386+486 ) , 256MB pamięci i 4 dyski w RAID

jakiś rok temu wdrożyłem serwer na 486 a dokładniej terminalu Wyse z Cyrixem 400MHz i 256MB pamięci na TinyCore Linux i działało wszystko z pamięci a przez wszystko rozumiem serwery HHTP+PHP, FTP, SMB i VNC do zdalnej konfiguracji + bez problemu można było używać Opery do przeglądania netu. Pamięci w zupełności wystarczało mimo że cała zawartość dysku i programy były też w ramie w formie ramdysku Więc taki HP z dwoma 386/486 z 256MB pamięci i 4 dyskami w RAID spokojnie by pociągnął taki nowoczesny system

ps. albo takie cuś http://www.computermuseum.org.uk/machines/sequent_s81.html

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 19:04:15 przez XoR
[#265] Re: Obciach?

@XoR, post #264

Nie rekompiluje tylko kompiluje.

Prawdą jest, że można na tak starych PC stawiać Linuksy/BSD, ale troszeczkę mija się do z celem. Szkoda czasu i nerwów skoro za darmo można dostać coś pokroju P3 na czym systemy te śmigają w zastosowaniach nie desktopowych(aczkolwiek P3 1.4GHz z cache 512 trzyma się u mnie świetnie również z desktopowymi ;)).

LINK

Pozdrawiam
[#266] Re: Obciach?

@XoR, post #264

Linux/BSD można rekompilować jak się tylko zechce, takie np. Gentoo na 100% ruszy na zwykłym 386 z całym oprogramowaniem open-source bo samemu się wybiera target do jakiego się rekompiluje kod.

Jak w kodzie jądra nie ma wsparcia dla procesora 386, to go zwyczajnie nie ma. Nie wiem czy zastanawiałeś się czemu Gentoo listuje 486 jako minimalne wymaganie. Analogicznie BSD (tu mail developera, w którym piszę on że nie ma już wsparcia dla 386).

typowym 386/486 (...) SystemPro (...) Sequent

To z pewnością nie jest typowy 386/486...

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 19:20:11 przez strim
[#267] Re: Obciach?

@Blendor, post #258

natomiast Amiga zyje do dzisiaj i ma sie dobrze

człowieku, takie hasło świetnie pasuje do tytułu tego wątku. Ja rozumiem fanatyzm, ale widzisz - nie każdy używał amigi w owych czasach wyłącznie do pierdół i "kolorowych gier" (czyli też pierdół) i "pokazywania możliwości koledze pecetowcowi". Jak mogłeś się przekonać z lektury także tego wątku, nie żaden strach chodzi, tylko w niektórych wypadkach o możliwość realizowania swoich zadań, pracy, zleceń, na wymaganym poziomie. To, że próbowano ratować sytuację jakimis doczepkami w stylu kart turbo czy innymi, wynikało z tego, że niektóre osoby/firmy nie chciały się przesiadać na inny sprzęt i nie chodzi tu o przywiązanie sentymentalne, tylko o to, że cała wymiana sprzętu czy oprogramowania, uczenie się jego obsługi itd. itp. to nie jest taka prosta sprawa jak przekładanie dyskietek z df0:/ do a:/. Dlatego tworzenie tymczasowych i dziwacznych rozwiązań ma do pewnego stopnia uzasadnienie.

Przesiadanie się w 93 na PC? Ja chyba w tej okolicy, pewnie troche wcześniej, przesiadałem się z C64 na Amigę i pamiętam doskonale wybór jaki stawał przede mną, mając w alternatywie jakiś porównywalny PC. Porównując same gry - Amiga wysiadała przy wspomnianym F29 Retaliatorze przy zwykłym 286, a Diuna I nie różniła się niczym poza dźwiękiem, który na jakimś porównywanym grzybie był o ile pamiętam z midi albo go nie było wcale. Niemniej zdecydowałem się na Amigę 600 z paru powodów: kompaktowe rozwiązanie z grafiką i dźwiękiem, możliwość podłączenia do TV, odpalanie starych tytułów, które znałem lub obgrywałem ze znajomymi. I ja wcale tego nie żałuję, niemniej za Pampuchowe indoktrynowanie młodzieży (i dzieciaków - bo Marek doskonale wiedział do kogo pisał swoje encykliki) należy się ostra krytyka. Sory, może i MA był prywatnym folwarkiem Pana Marka Pampucha, ale szło w publikę w całkiem pokaźnym nakładzie, więc nie mydlcie oczu tymi "syndromami starych amigowców", bo tak po prawdzie to raczej dajecie przykład fatalnego wpływu Magazynu Amiga na dzieciaki o których mowa. Gadanie że "mi tam nie potrzeba tego czy owego, amiga rulez!" jest spoko, bo ostatecznie też można mieszkać w altanie na działce, przy -20 stopniach. Da się. Tylko czy mowa jest o jakimś ekstremizmie, czy może trzymamy się jakichś realiów?

co roczne wymyslanie nowych procesorow nowych kart graficznych tysiace ramu moc obliczeniowa przepotezna az do dzis i co z tego ?

To z tego ile potrafisz wykorzystać z dostępnych możliwości sprzętowych. Dzisiejsze komputery mają dużo więcej zastosowań, dużo ciekawszych zastosowań niż w połowie lat '90.

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 19:54:34 przez grg
[#268] Re: Obciach?

@strim, post #257

Ciebie może pewne rzeczy bolą, a mnie wcale. Nie spłycaj tematu, pecet od zawsze nie był lepszy, stał się po prostu lepszy od pewnego momentu i tak mu już zostało. To co wypisywano w MA miałem w głębokim poważaniu, bo grało w kule ewidentnie. W okolicach 1994/95 podliczyłem kasę, określiłem co mi jest potrzebne z oprogramowania i zmieniłem platformę.

No, jeśli bajeczką określasz test magazynu ENTER to pogratulować. Teksty zamieszczane tam przez RW na temat Amigi też tak określisz? Jasne, że od pewnego momentu Intergraph produkował pecety, tylko one takie całkiem zwykłe nie były (stacje Realizm, karty WildCat). Czy tego chcesz czy nie pojęcie "workstation" istnieje i ma się dobrze, niezależnie o jakiej architekturze mówimy.

Materiały marketingowe, to materiały przygotowane przez producenta, artykułów zaś z czasopism branżowych do nich nie zaliczamy. No chyba, że to wszystko był sponsoring, czyżby C= zapłaciło CHIPowi za przychylny artykuł o Amidze 4000?!
[#269] Re: Obciach?

@przemysław, post #268

Akurat o perypetiach z reklamodawcami w MA to Marek Pampuch mówił, a chyba nawet i pisał, i wcale nie była to sielanka...
[#270] Re: Obciach?

@Blendor, post #261

co roczne wymyslanie nowych procesorow nowych kart graficznych tysiace ramu moc obliczeniowa przepotezna az do dzis i co z tego ?

Blendor bredzisz w malignie ;)
to z tego, że nie tkwimy w ciemnej d***e tylko technologia idzie do przodu
ja też bardzo lubię stare komputery, towarzyszyły mi przez znakomitą większość życia, z obrzydzeniem składałem na warsztatach szkolnych Mazovie w 91 roku chyba na których katowaliśmy Out of this world aka Another World który to katowałem w domu na A500 dla odmiany, to było 20 lat temu jak chodziłem do technikum, wtedy było o czym rozmawiać przy wódce na wyjazdach integracyjnych, ktoś miał Amige, ktoś ST, inny siedział w 8bit, kogo zaś było stać miał nawet PC. Jałowe dyskusje trwały godzinami, ale nie widzę w tym nic dziwnego z perspektywy czasu...
Teraz patrząc na swój desktop 3840x1200 na PC pod Win7 w potwornym konfigu pod produkcję muzyczną zastanawiam się o czym Ty do mnie piszesz właściwie i do czego chcesz mnie przekonać, że jest mi to wszystko nie potrzebne? :)
Win7 od kiedy go używam czyli od grudnia 2009 nigdy mi się nie zwiesił, ani niczym dziwnym mnie nie zaskoczył i bardzo dobrze, bo zwyczajnie nie stać mnie na to, żeby użerać się z systemem i potrzebuje mieć sprawny sprzęt do pracy.
Ten Twój Dell to nie jest jakiś kozacki konfig umówmy się, mam podobny w laptaku HP i Win7 64bit hula pięknie na tym, nie wiem w jakich kategoriach porównujesz to do A4000 030, ale rozumiem, że to takie zbyty... :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem