kategoria: Sprzęt
Wątek zamknięty
[#151] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@azazel44, post #149

No i co z tego ?
Uruchom na Atari Scalę i niech działa płynniej na takim samym skrypcie to uznam że jest lepsze, stare gierki mnie nie interesują.

Pozdrawiam
[#152] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@jubi, post #147

Amigowa "scena" bardzo różni się od sceny Atari. U nas naturalnym następcą Amigi 500 była Amiga 1200. Ludzie, którzy robili coś więcej niż granie, przesiadali się w miarę możliwości na nowszą Amigę, szybko zapominając o poczciwej pięćsetce. Stąd taka mała ilość dem na ten komputer od drugiej połowy lat 90tych - wszyscy "robili" na "tysiącdwusetach" z Blizzardami. Pamiętam jak powstał pierwszy port Wolfa na Amigę 1200 - kiepsko chodził nawet na Blizzardzie 1230.

"STkowcy" tak chętnie na Falcona się nie przesiadali - pewnie chodziło o cenę tego komputera.
[#153] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@RadoslawF, post #151

Sądzę, że stare gierki interesują jednakowoż znacznie więcej osób, niż stara Scala. ;)
[#154] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@RadoslawF, post #120

Fakt późno. Miała być Amiga, ale kasy starczyło na C64.:P
[#155] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@gorzyga, post #152

@gorzyga
"Amigowa "scena" bardzo różni się od sceny Atari. U nas naturalnym następcą Amigi 500 była Amiga 1200. Ludzie, którzy robili coś więcej niż granie, przesiadali się w miarę możliwości na nowszą Amigę, szybko zapominając o poczciwej pięćsetce."

I wielka szkoda. Patrząc na rzeczy które powstają w XXI w. na Atari XL/XE czy C-64 można tylko podejrzewać jakie znakomite rzeczy na Amigę 500 stworzyłaby scena skoncentrowana i zgrana jak u "maluchów".
[#156] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@conrdd, post #155

I wielka szkoda. Patrząc na rzeczy które powstają w XXI w. na Atari XL/XE czy C-64 można tylko podejrzewać jakie znakomite rzeczy na Amigę 500 stworzyłaby scena skoncentrowana i zgrana jak u "maluchów".

Mozna by odniesc wrazenie, ze roznice w grafice i dzwieku pomiedzy A500 a A1200 sa tak duze jak pomiedzy i386 a P75 z Voodo :
[#157] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@Duracel, post #156

Choć jeden mnie rozumie ;)
Wolf3D to tylko przykład czegoś interesującego, co mogłoby powstać na legendarną A500.
[#158] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@azazel44, post #157

Szlag by trafił nędzne commodore. Po cholere zrobili coś po A1000, gnoje.
[#159] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@azazel44, post #157

Ale po co, ludzie którzy coś robili lub coś chcieli zrobić czy uzyskać zamienili A500 na A1200, przy pięćsetce zostały biedne dzieciaki nie zainteresowany czymś więcej niż starymi grami odpalanymi z dyskietek, po co im ten Wolf3D ? skoro na dyskietce się nie mieścił.

Pozdrawiam
[#160] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@fazior, post #158

Nom,co racja to racja. Po A1000 każda kolejna Amiga mocno odbiega od wizji jej twórcy. Nędzne comodore
[#161] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@RadoslawF, post #159

Wolf3d Zmieściłby się na 3 dyskietkach, a po oczywistej redukcji kolorów do wersji na A500 to pewnie i na dwóch. Żonglerka w Mortalu nie była im straszna, więc wolf3d tym bardziej.
A na A1200, maszynie nieporównywalnie lepszej od 286 z VGA, jak nie było wolfa tak nie ma
[#162] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@azazel44, post #161

Bezsensowna dyskusja.....
Cyz na Pc (Atari ST) jest Shadow of the Beast badz Lionheart ?
Swoja droga, Turrican 2 na ST w porownaniu do Amigi to dramat.....
Wersja PC-towa potrzebuje niezlego 386 z Local-busem (do 50FPS wrecz 486, nie wspominajac o 4 MB Ram - a graficznie i tak jest slabsza od wersji A 500)

Kazdy kto choc troche czasu spedzil z ST, Amiga czy PC (XT, 286 , 386) wie jakie plusy i minusy miala kazda z konstrukcji. ST do gier nie dadawala sie kompletnie, PC natomiast, od czasow mocnego 386 swietnie , choc to juz kontrukcja nieporownywalna z Amiga 500....................
Amiga miala swoje perelki, PC swoje. Dlatego warto bylo miec oba sprzety :) ST..............do grania ???????????? bez jaj panowie, bez jaj........
[#163] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@michalmarek77, post #162

Jak najbardziej sensowna. Taki jest temat tego wątku.
Gdyby nie ten nieszczęsny wolf3d na ST, to można by z całą pewnością napisać, że Amiga wgniata ST w ziemię. A tu nastąpił niespodziewany zwrot akcji, gdy okazuje się, że do uzyskania efektu wolfa3d wystarcza ośmiobitowe Atari z 64kb...
[#164] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

Turrican 2 na PC graficznie słabsza od wersji na A500? Litości...

zgodzę się natomiast z tym że ST do gier to porażka. Nawet nie tyle że grafika czy dźwięk co zwyczajnie gry tam ewidentnie mulą. Atari ST nie ma żadnego wsparcia dla spite'ów, żadnego sprzętowego scrolla ani nie ma blittera. Wszystko więc musi być mielone przez wolniutki procesor 68000...
[#165] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@XoR, post #164

Dlatego biorąc pod uwagę brak układów specjalizowanych w ST, to ta gra jest koderskim majstersztykiem
[#166] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@azazel44, post #165

No Second Prize - Atari ST vs Amiga

ale bywa i tak

Shadow Of The Beast 2 - Atari ST vs Amiga

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2012 11:02:39 przez Deftronic/...
[#167] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@azazel44, post #157

Mogło by powstać na A500, tylko nie wyglądało by jak oryginał na pececie. Wersja na A1200 ma tą zaletę, że działa w 256 kolorach i wygląda tak jak trzeba. Na Amidze 500 bez karty graficznej było by to niemożliwe.
[#168] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

Mialem Atari 520 stfm gdzies okolo roku 1987. I byl to jedyny z komputerow jakie mialem ktorego nie lubilem.Wczesniej,ok 1984 bawilem sie atari 800 xl i juz wtedy nabralem niecheci do sprzetu tej firmy i kupilem c64.Na tle c64 a potem Amigi wyroby atarowskie wydawaly sie jakies takie ulomne i biedne.Nie teoretyzuje,ja w tamtych czasach mialem te komputery.Sprzety te porownywac moze tylko teoretyk gawedziarz ,dla samej przyjemnosci gledzenia.Dla kogos kto w latach 80 mial te zabawki jest oczywiste ,ze Atari to biedny cien Commodore.
[#169] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@gorzyga, post #167

Wersja z ST też ni wygląda jak oryginał z PC. Opiera się o wersję z maca i jest zredukowana do 16 kolorów, ale DZIAŁA na ST z 2MB, więc powinno również działać na A500 z 2MB
[#170] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@azazel44, post #161

"na A1200, maszynie nieporównywalnie lepszej od 286 z VGA, jak nie było wolfa tak nie ma"

Jest, jak sobie kupisz prawdziwą A1200 to i Wolfa dostaniesz.
A tak dla twojej informacji, najlepsza wersja Wolfa była na Maku (automapa) stąd wielu posiadaczy A1200 wolało grać w niego pod emulatorem Maka niż w przeportowaną wersję pecetową.

Pozdrawiam
[#171] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@RadoslawF, post #170

Goła A1200 i wolf3d ? Jaaaasne...
[#172] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@RadoslawF, post #170

Ostatecznie A1200 była porównywalna jedynie z 386SX i jeszcze miała chipset AGA który wprawdzie do gier 2d się nadawał nieźle, np potrafił przesuwać obraz o bodaj 1/4 pixela, ale na tym kończyły się jego zalety. Na tle zwykłej SVGA za 80zł przestawał istnieć. A1200 pojawiła się o 5 lat za późno.

No ale koniec tych flamewars.
[#173] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@azazel44, post #171

Wolf3d już jest na ,,małe'' Atari.
[#174] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@Aniol, post #168

Miałem w domu małe Atari potem Amigę, ST przez kilka lat w pracy a do C64 miałem dostęp u kolegów.
Ja rozumiem że można coś lubić a coś innego nie lubić ale wyroby Commodore wyglądały przy wyrobach Atari jak dziś chińskie podróby przy oryginałach.
A500 była niewątpliwie lepsza od ST ale na pierwszy rzut oka, rozpatrując tylko jakość wykonania wyglądała sporo gorzej.

Pozdrawiam
[#175] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@azazel44, post #171

Rozumiem to jako deklaracje że sobie jednak nie kupisz.

Pozdrawiam
[#176] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@RadoslawF, post #174

"Commodore wyglądały przy wyrobach Atari jak dziś chińskie podróby przy oryginałach."

Zwłaszcza ta niewycentrowana dioda w Atari800XL i te aluminiowe klawisze.

Piszesz bez sensu. Nie spotkałem się w ogóle nigdy z opinią że Amigi były słabo/źle wykonane. No może klapka w ACD32 sprawia liche wrażenie, ale to inna rzecz.

Na oko widać tu kompleksy Aratowca (duże Atari).

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2012 13:25:18 przez C2H5OH-bis
[#177] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@Aniol, post #168

Niezły flejm ;) "Bieda" małego Atari pod koniec lat 80 w porównaniu z C-64 wynikała z prostego faktu iż ten drugi był wciąż wspierany przez Commodore i pojawiały się nowe produkcje natomiast Atari XE/XL po pojawieniu się na rynku "killera C-64" czyli Atari ST zostało przez matkę opuszczone i na zachodzie zniknęło z rynku. Natomiast o potencjale małego Atari świadczą niektóre polskie gry z tamtego okresu jak Misja, AD2044, Klątwa i itp.

Komputery z siga mam podłączone, wciąż w użytkowaniu i np. Atari 130XE pod SpartaDosX świetnie udaje dorosły komputer. Obsługa partycji, menadżer dyskowy, playery muzyczne - pełen wypas. A to niby "tylko Atari".

@C2H5OH-bis
Zatrzaski obudowy w 1200 i 600 to jest szczyt tandety - a'propos ew. skarg na jakosc wykonania ;)

A klawiatura w 800XL bije na głowę klawiatury w Atari XE, ST, Amigach 500, 600, 1200 i Atari ST.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2012 13:32:43 przez conrdd
[#178] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@C2H5OH-bis, post #176

Zmień oko bo cię zawodzi i to bardzo, dużego Atari nie mam i nie miałem, ale używałem kilka lat w pracy więc mam to co większość krzykaczy nie miała - okazję do porównań, stawiając A500 obok ST wizualnie Amiga wyglądała gorzej, np. elementy górnej pokrywy wyglądają na źle spasowane.

Przy małym Atari różnica zależy od modelu, przy starszych XL nie jest tak zauważalna jak przy nowszych XE.

Pozdrawiam
[#179] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@RadoslawF, post #175

Może kiedyś sobie kupie, póki co szukam Atari STE
[#180] Re: Amiga versus Atari - Computer Chronicle

@conrdd, post #177

Ja porownuje 800 xl do c64 raczej z poczatku lat 80, ok 1983-84.Druga polowa lat 80 to juz 16 bit, 8 bitowe nie interesowaly juz mnie w tym okresie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem