kategoria: A1200
[#1] NOSy A1200 od Petra
Czy ktoś z Was czeka na przesyłkę i ma więcej informacji niż przesłana faktura do zapłacenia? Miała być wysyłka pod koniec czerwca, pieniądze przelane, email z zapytaniem wysłany i nic. Fakt potwierdzenie dostałem od Petra, że kasa doszła, ale informacji o terminie wysyłki brak.
[#2] Re: NOSy A1200 od Petra

@posylus, post #1

Pierwsze Amigi NOS są już u swoich właścicieli
[#3] Re: NOSy A1200 od Petra

@posylus, post #1

Moja dotarła tydzień temu. 25 lipca wysłałem zapytanie o przelew i czy będzie potwierdzenie wysyłki to potwierdził dotarcie pieniędzy a 'Shipment is in process'. We wtorek po południu paczka była już u mnie.
[#4] Re: NOSy A1200 od Petra

@lite_cother, post #3

Ja czekam na fakturę narazie :P
[#5] Re: NOSy A1200 od Petra

@posylus, post #1

Dostałem swoją w piątek.
[#6] Re: NOSy A1200 od Petra

@kris2222, post #5

Tak z ciekawości - czy to prawda, że to "goła" A1200 (karton + komputer + zasilacz + kabel AV, bez makulatury i Magic Packa)?
[#7] Re: NOSy A1200 od Petra

@Geekboy68k, post #6

Tak, to się zgadza. W mojej, która dotarła wczoraj jest jeszcze WB 3.1, a zasilacz ma angielską wtyczkę.

Pudełko nieco sfatygowane, plomba zerwana, ale najważniejsze, że Amiga działa, stacja czyta dyskietki aż miło :)

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2013 19:36:44 przez ITU
[#8] Re: NOSy A1200 od Petra

@Geekboy68k, post #6

Prawda.

Moja była wczesniej otwierana (zerwana plomba). Byl tez niedocisniety jeden zacisk. Obudowa rzeczywiscie nowka jak z fabryki, minimalne przybrudzenia, takie ktore wytarlem palcem. Myszka i zasilacz tez nowki, ale kable od nich brudne (zasniedziale?), myszka tez przybrudzona ale bardzo powierzchownie (wlalala sie w tym kartonie bez opakowania po prostu). Karton w mizernym stanie, poklejony tasma.

W srodku - plyta 1d4, romy 3.1. Plyta nowka, aczkolwiek nie czytala karty ACA. Okazalo sie ze na szynie jedna sciezka byla lekko zasniedziala, po porzadnym przetarciu zaczela widziec karte, ale i tak bede musial zrobic timing fix bo sie wiesza.

A, i klapka na rozszerzenie jest bardziej zolta niz cala reszta, pewnie od innego rodzaju Amigi.

Ogolnie, pomimo tych niewielkich mankamentow jestem zadowolony, bo stan klawiatury i obudowy nowka sztuka.
[#9] Re: NOSy A1200 od Petra

@kris2222, post #8

E, to lipa. Ja bym się wkurzył gdybym coś takiego dostał. Ładną Amigę 1200 w takim stanie można zgarnać z Allegro za 4 stówy a nie prawie 9.
[#10] Re: NOSy A1200 od Petra

@_arti, post #9

Myślę, że każdy kto czytał wątek na amiga.org wiedział co mniej-więcej kupuje. Najgorzej wyszły na tym osoby, które rzuciły się na pierwszą partię - nie było chyba informacji o braku softu i podręczników, a same komputery nie były sprawdzane i trafiło się kilka niedziałających egzemplarzy (zasilacz?).

U mnie Amiga, myszka i zasilacz białe bez żadnych śladów, tylko kable jak u każdego (ktoś wie jak to zmyć do końca? acetonem sporo zeszło, a ślady jeszcze są). Na kartonie to nawet jakieś ślady ziemi mam.
[#11] Re: NOSy A1200 od Petra

@lite_cother, post #10

Ja zamówiłem w 1 rzucie i moja A1200 była kompletna, nie otwierana, taka jaką sprzedawali w sklepach :) W drugim było gorzej ale też cały komplet.
[#12] Re: NOSy A1200 od Petra

@_arti, post #9

Raczej nie mozna. Uzywana w dobrym stanie to inna historia niz nowa. Mam troche doswiadczenia z Amigami z Allegro. W tej jest wszystko nowe i prawie ze pachnie fabryka, zero pozolkniec, blachy i stacja dyskow tez bez sladow zasniedzen/ rdzy. To co opisalem to zle przechowywanie/ pakowanie. Ale rozumiem ze ktos moze krecic nosem ze nie jest tak jak ze sklepu w 95 roku, w koncu to mial byc new old stock z naciskiem na NEW :)

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2013 20:10:33 przez kris2222
[#13] Re: NOSy A1200 od Petra

@PrzemasIII, post #11

Cały komplet czyli oprogramowanie i podręczniki też? Ale wtyczkę w zasilaczu to pewnie zmieniali?
[#14] Re: NOSy A1200 od Petra

@kris2222, post #8

Składają to na bieżąco z jakiś resztek poserwisowych.
Bez sensu. Lepiej odpilnować na Allegro sztukę z nienaruszonymi plombami i wyczyścić. Przynajmniej wiadomo, że oryginalna i od nowości sprawna a nie składak ponaprawczy.
[#15] Re: NOSy A1200 od Petra

@kris2222, post #5

A który miałeś numer zamówienia - ja mam 195, może opóźnienie wynika, że dosyć późno napisałem że chcę kupić...
[#16] Re: NOSy A1200 od Petra

@kris2222, post #12

Raczej nie mozna.

Można. Amigi miewali ekstremalni pedanci. Trafiają się też niechciane prezenty sprzed lat. W 2009 kupiłem taką A1200 od laski, która dostała ją na komunię i najprawdopodobniej nigdy nawet porządnie nie podłączyła przed wrzuceniem na dno szafy.
[#17] Re: NOSy A1200 od Petra

@Daclaw, post #14

Nie bede sie spieral, kwestia gustu. Moim zdaniem to nie skladak ponaprawczy, rozlozylem ja na czesci i blachy wygladaly na nieotwierane wczesniej. Kupilem ja wlasnie dlatego ze mialem w reku kilka Amig z Allegro, A1200 tez, i sledze co sie pojawia.

Ja w kazdym razie bardzo sie z zakupu ciesze, w koncu mam taka A1200 jaka zawsze chcialem :)
[#18] Re: NOSy A1200 od Petra

@Daclaw, post #16

Trafiają się też niechciane prezenty sprzed lat.

Obserwuję allegro od 2 lat i sorry, ale ładnych sztuk było tyle co kot napłakał, a z pudełkiem to może jedna?!? Zresztą i tak amigi 1200 chodzą od handlarzy w okolicach 500 stów, a tu masz teoretycznie nówkę (mam nadzieję że moja taka będzie ) Zresztą, nigdy nie kupiłem nowej Amigi więc teraz mam okazję ...
[#19] Re: NOSy A1200 od Petra

@Daclaw, post #16

To gratuluje :) Mamy jednak 2013 a ja nie bardzo mam czas wiecznie polowac na okazje...
[#20] Re: NOSy A1200 od Petra

@posylus, post #18

Pudełko nieco sfatygowane, kabel od myszy pokryty kurzem, zasilacz tez (czarny od cd32 z angielska wtyczka), w komplecie jeszcze kabel antenowy i dyskietki wb. Softu od Magic i podręczników brak. A1200 była otwierania prawdopodobnie po to żeby wyjąć dysk. Sanki sa, w środku czyaciutka, na zewnątrz tez śladów czasu nie widać. Ostatni raz widzialem taka z 3 lata temu, za 600 zł.
[#21] Re: NOSy A1200 od Petra

@voyager, post #20

moja (też od Petro) w dokładnie identycznym stanie.....
mam też (kupioną dawniej) A1200 Desktop Dynamite, która jest też w stanie jak "NOS" - to fajne dwie do kolekcji :)

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2013 22:59:54 przez highend
[#22] Re: NOSy A1200 od Petra

@voyager, post #20

A1200 była otwierania prawdopodobnie po to żeby wyjąć dysk.

No to by się ktoś pałasił...
[#23] Re: NOSy A1200 od Petra

@KJB, post #22

Czy one są z gwarancją?
Z tego co tu czytam to każdy egzemplarz z innymi dodatkami. Czy to są te krótsze płyty główne jak z Escomu z jednym portem joya na kabelku?
Jaki mają napis na obudowie? tzn Made in.. i co dalej?
Gdzieś czytałem że w latach 90ych Chińczycy robili nielegalnie klony A1200 i ponoć naprodukowali tego więcej niż oryginalnych, wszystko na wewnętrzny rynek, aby świat się nie czepiał o licencje. A może nadal je robią bo różnych dodatków do Amig made in china nie brakuje. To co im szkodzi trochę Amig też dorobić by miał kto te dodatki kupować? ;)
[#24] Re: NOSy A1200 od Petra

@voyager, post #20

Jak to tak wygląda, to ja chyba rezygnuje. Nie doczytałem - moja wina. Myślałem, że będą to nóweczki, nieotwierane a jeśli już to nie na zasadzie "Nie ma klapki, dobierzmy od innej Amigi" :/

Chyba, że ktoś chce? Mam zaklepaną kolejkę ale na 75% zrezygnuje.
[#25] Re: NOSy A1200 od Petra

@_arti, post #24

Na temat otwierania i zerwanych plomb było wiadomo od dawna i to z poprzedniej edycji zamówień. Co do "innej klapeczki" - równie dobrze może być to spowodowane innym plastikiem, który inaczej się zestarzał. Tak czy inaczej to są jedyne możliwe dzisiaj do kupienia nówki. Czy otwierał je Petro, czy nasza skarbówka nie wiadomo.
[#26] Re: NOSy A1200 od Petra

@posylus, post #25

Nasza (skabówka?) ? Czemu ? Jeżeli już to było otwierane na cle we Frankfurcie .
[#27] Re: NOSy A1200 od Petra

@PrzemasIII, post #26

No to może właśnie u Niemców, mi chodzi o to że niekoniecznie to wina Pedra
[#28] Re: NOSy A1200 od Petra

@posylus, post #27

Żeby ułatwic decyzje, różnica w klapce wyglada tak:

Rzeczywiscie moze to byc inny plastik. Znalazlem informacje tutaj:

http://eab.abime.net/support-hardware/48539-amiga-1200-commodore-vs-escom-version.html

"the escom A1200 have better quality white plastic.....is not prone to become yellowed like on the commodore A1200"

Inni też tak maja czy tylko ja?
[#29] Re: NOSy A1200 od Petra

@PrzemasIII, post #26

Nie powinno być otwierane na cle. Towary kupowane na obszarze Unii Europejskiej nie podlegają ocleniu. Wiem bo czasem kupuję różne rzeczy na zagranicznych aukcjach.
[#30] Re: NOSy A1200 od Petra

@glichtanski, post #29

Przecież Amigi od Petra płyną z Indii . . .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem