kategoria: A1200
[wyróżniony] [#181] Re: NOSy A1200 od Petra

@posylus, post #180

Ja nie rozumiem całej tej nagonki również. Dla mnie człowiek odwala kawał dobrej roboty ! OK Dzięki niemu mam dwie A1200 (jedną NOS drugą niestety już nie) obydwie kompletny zestaw. Cena jest jak najbardziej rozsądna (pamiętajcie że 150 EUR dla zachodniego Amigowca to drobne), skoro na alledrogo schodzą czasami golaski z joyem, myszką i paroma dyskietkami za 400 PLN
[#182] Re: NOSy A1200 od Petra

@PrzemasIII, post #181

dziwne te leżaki magazynowe ze zerwanymi plombami :D leżakujący karton też powinien być w innym stanie
[#183] Re: NOSy A1200 od Petra

@sebbb, post #182

OK a no ktoś tutaj myli pojecie składane komputery z new old stock "NOS"
[#184] Re: NOSy A1200 od Petra

@PrzemasIII, post #181

Ja nie rozumiem całej tej nagonki również. Dla mnie człowiek odwala kawał dobrej roboty !

Ale nie nazywa uczciwie rzeczy po imieniu.
Gdybym ja kupił taki sprzęt jako "NOS", to ciągnąłbym dziada końmi przez całe miasto. Na szczęście nie zdecydowałem się na to, choć miałem taki zamiar.
[#185] Re: NOSy A1200 od Petra

@Daclaw, post #184

O ile mnie pamięć nie myli ktoś tu pisał że Peter informował o tym że komputery mogą nosić ślady używania. To społeczność internetowa okrzyknęła je jako nowe.
[#186] Re: NOSy A1200 od Petra

@Daclaw, post #184

Też mi się wydaję, że za bardzo się czepiacie. Ja się mogę czepiać, bo póki co nie dostałem Ami, ale jak się okazało to tylko z winy DHL.
Co do A1200, to te z obrazków tutaj od chłopaków wyglądają jak nówki i jak dla mnie warte są swojej ceny. Te które Petro wcześniej sprzedał to w ogóle super okazja. Mamy 2013r. a możemy kupić komputery które już dawno nie są produkowane (a które są cenne przez to, że są kultowe), biorąc pod uwagę inflację, za ułamek ceny z lat '90. Pamiętacie ile w tedy się zarabiało, a ile teraz i ile kosztowała Amiga. Ja z braćmi za pierwszą Amigę płaciłem 14 miliardów złotych! To pewnie było prawie 3x średnie krajowe, a teraz średnia krajowa to: ~3200pln. Taka Ami w tamtych czasach, to był naprawdę koszt i masa wyrzeczeń, teraz to 1/2 czynszu miesięcznego za małą kawalerkę na Pradze pł.
[#187] Re: NOSy A1200 od Petra

@flops, post #186

Ja z braćmi za pierwszą Amigę płaciłem 14 miliardów złotych!
. Miliardów powiadasz, ciekawe:).
[#188] Re: NOSy A1200 od Petra

@fazior, post #187

Upss, miało być milionów. W tedy każdy polak był milionerem szeroki uśmiech
[#189] Re: NOSy A1200 od Petra

@Daclaw, post #184

Skoro wyzywasz Petra od dziadów, to pokaż mi jego wypowiedź, że są to NOSy? Już napisałem, że informacje jakie podawał listami do zainteresowanych zawierały znacznie bardziej uczciwy opis niż spotykany na allegro. Więc skoro nie kupiłeś, to proszę Cię nie obrzucaj tego człowieka inwektywami na które całkowicie nie zasłużył (a w każdym razie nie za tą akcję). Poza tym już Ci dokonałem zgrubnych obliczeń, że jego cena jest bardzo dobra, no i najważniejsze mamy demokrację i każdy wybiera według swojego zdania (na szczęście). Skoro więc posiadacze tych amig są zadowoleni, to dlaczego Ty nie? Jeżeli chcesz "super nówkę" to wskazałem link do aukcji odnawianej, pięknej (ale używki) na ebay, lub też jest tam inna amiga, już nie odnawiana, ale też bardzo ładna (tylko za 700+przesyłka z zagranicy).
Ale nie nazywa uczciwie rzeczy po imieniu.

Zatem nie wsadzaj mu w usta nie jego wypowiedzi wypowiedzi i nie należy go nazywać kłamcą - to jest moje zdanie (ale też chyba większości nabywców).
[#190] Re: NOSy A1200 od Petra

@posylus, post #189

link

ja bym zainwestował w Amige od tych Panów
[#191] Re: NOSy A1200 od Petra

@Daclaw, post #184

Poszukałem na fb i mam:

Petro T. Tyschtschenko
12 czerwca 2012
Soon I will have 500 units new Amiga 1200 Magic Pack.. If you are interested to buy let me know. Pricing 150 Euro plus 19% VAT.

Best regards Petro T. Tyschtschenko

Pytanie tylko czy te 500 już sprzedał i teraz daje następne sztuki które są w stanie różnym czy nadal to jest to "new" 500 szt . . .
[#192] Re: NOSy A1200 od Petra

@madwawa, post #190

Już nie ma opcji dodania do koszyka.
[#193] Re: NOSy A1200 od Petra

@madwawa, post #190

Dokładnie, AmigaKit miał te Amigi jeszcze w 2010 na VCF w Anglii, a później bardzo szybko się rozeszły i nie ma ich od tamtego czasu. Więc kto miał pieniądze i kupił w pierwszym rzucie, albo trafił teraz egzemplarz w bdb. stanie, ma się z czego cieszyć. Odświeżymy ten temat za 10lat, czas najlepiej zrewiduje nasze pogląday

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2013 15:45:26 przez flops
[#194] Re: NOSy A1200 od Petra

@flops, post #193

Też miałem na nie ochotę, nawet w swojej naiwności myślałem, że skoro jest na stronie, to pojawią się znowu... dobrze, że trafił się Petro.
PS. Tylko to są odnawiane amigi... żeby nie było, że ktoś myśli że to leżaki magazynowe.

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2013 16:14:59 przez posylus
[#195] Re: NOSy A1200 od Petra

@posylus, post #194

dobrze, że trafił się Petro
[#196] Re: NOSy A1200 od Petra

@madwawa, post #195

Amiga po kilkunastu telefonach do DHL wreszcie dotarła :D

Recenzja:
Amiga wygląda naprawdę jak nówka, śnieżnobiała (jak ktoś myśli że ma białą Amigę 1200 niech postawi obok, to się zdziwi), w środku nie widziałem i pewnie nawet nie będę jej przez długi czas rozbierał, nawet jej nie przetestowałem, bo dzisiaj przyszła, a czas będę miał dopiero w nocy.
Karton troszkę podniszczony, widać wilgoć. Nr seryjny z pudła nie zgadza się z nr z obudowy. Dyskietki w komplecie, myszka ładna, zasilacz ładny, ale kable nieładne
Sama Amiga wygląda jakby nie była składakiem, ale jako całość to składak, tak jak podejrzewałem. Mimo to jestem zadowolony i troszkę żałuję, że nie skusiłem się na pierwszy rzut.

Podsumowując:
I tak, jakbym nie miał A1200 i chciał się w taką wyposażyć, zapłaciłbym te 800pln i wybrał Amigę od Petro. Na Allegro bez kartonu (jak komuś nie zależy) można znaleźć za połowę ceny i nawet może taniej, ale często to jest sama jednostka, w której jak to na Allegro, nie wiadomo co się kryje, co działa, a co nie i wygląda przeważnie słabo. Ta wygląda super i nie jest używana, jest od razu nowa myszka (taka używka to z 50pln), OS 3.1 (w sklepie to nawet 100pln), jest karton (kolekcjonerzy wiedzą ile za karton trzeba zapłacić i ile trzeba się naszukać, żeby go dorwać). Za parę lat, kupić taką to będzie wyczyn.

Moja stara A1200 pewnie niedługo wróci w dzicz (giełda PPA albo Allegro), a ta zajmie jej miejsce.
[#197] Re: NOSy A1200 od Petra

@flops, post #196

Gratuluję ale jak widzisz wilgoć w kartonie to lepiej zaglądnij do środka Amigi jak chcesz się nią długo cieszyć
[#198] Re: NOSy A1200 od Petra

@flops, post #196

To fajnie - potwierdza to tezę, że Petro to bynajmniej nie kanciarz, za jakiego niektórzy go uznają.
Co ciekawe, jak podziękowałem za a1200 i zapytałem się o kolejne łakome kąski (taka a4k ....) to odpowiedział, że aktualnie ma wszystko wyprzedane. Ciekawe, czy dotyczyło to tej partii - jeśli tak to szkoda, bo planowałem w przyszłym roku ponowny zakup (chociaż wolałbym taką a4k, albo chociaż a600). Tak swoją drogą, przecież a600 była niewypałem więc teoretycznie jej powinno zostać najwięcej w magazynach - chociaż nie kojarzę a600 wydawanej przez AInc, a te składy opróżnia Petro).
[#199] Re: NOSy A1200 od Petra

@posylus, post #198

Jeśli chodzi o mnie to numer seryjny na kartonie powinien zgadzać się z tym na Amidze.
Ale to tylko moje zdanie...
[#200] Re: NOSy A1200 od Petra

@Tom Rain, post #199

Masz rację, ale to przecież magazynowa zbieranina.
[#201] Re: NOSy A1200 od Petra

@TUPCOM, post #200

http://bit.ly/15wVYVP
Nie chciał zgodzić się na wysłanie do Polski
[#202] Re: NOSy A1200 od Petra

@sebbb, post #201

http://r.ebay.com/CrhBlL
[#203] Re: NOSy A1200 od Petra

@sebbb, post #202

O rany, ale okazja. Karton w boskim stanie, szkoda że nie chciał wysłać.
[#204] Re: NOSy A1200 od Petra

@flops, post #203

Szkoda uparty angol:D cena też fantastyczna
[#205] Re: NOSy A1200 od Petra

@sebbb, post #202

Cena smieszna, biorac pod uwage, ze oferty rzedu 150GBP za sama plyte glowna do A1200 (sic!) w Wielkiej Brytanii nie naleza do rzadkosci.
[#206] Re: NOSy A1200 od Petra

@F7sus4, post #205

Ja za A1200 na ebay dałem 700 zł ale kartonie w gorszym stanie
[#207] Re: NOSy A1200 od Petra

@sebbb, post #206

Nic nie chce mowic, ale dzisiaj widzialem aukcje na Allegro, gdzie za taka cene (jak na razie) jest... 6 sztuk A1200 - tutaj.
[#208] Re: NOSy A1200 od Petra

@F7sus4, post #207

Takiej aukcji z samymi A1200 i taką ilością, to chyba jeszcze nie było. Na retro mikro rynku w PL, tak ilość może zachwiać cenami, a ja właśnie w giełdzie PPA wystawiłem swoją :-/
Obstawiam 2000pln za ten zestaw, bo mało kto chce kupić na raz tyle komputerów i dysponuje taką gotówką. Tak to za każdą dostałby od 350pln do 500pln.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2013 13:49:42 przez flops
[#209] Re: NOSy A1200 od Petra

@flops, post #208

Obstawiam wariant z brakiem gotowki na pstrykniecie palcem. Gdyby sprzedawca sie szczypal "w drobnice", wystawilby te komputery osobno; historia o redukcji zbiorow wydaje sie dosc wiarygodna. Niewykluczone, ze w niedlugim czasie te same Amigi wroca do obiegu pojedynczo po "normalnych" cenach.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2013 14:00:02 przez F7sus4
[#210] Re: NOSy A1200 od Petra

@flops, post #208

Ja obstawiam że gość zakończy aukcje przed czasem odwołując oferty trzeba być walnięty żeby wystawiać naraz zamiast pojedyńczo
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem