kategoria: A1200
[#301] Re: NOSy A1200 od Petra

@neuron55, post #300

Pisałeś już do niego w tej sprawie?pomysł
[#302] Re: NOSy A1200 od Petra

@neuron55, post #300

Właśnie sprawdzam ten skrap, i okazuje się że fdd nie czyta żadnych dyskietek. Co ciekawe Petro wysłał mi paczkę pocztą ! A w środku Amiga nie była niczym zabezpieczona przed wstrząsami, po prostu luźno sobie latała po kartonie....

Apokalipsa
[#303] Re: NOSy A1200 od Petra

@parallax, post #301

Pisać pisałem, bez odzewu jak dotąd.

Oto co dostałem za 199.92 ojro... link

Czyli, zastępczy karton, a w kartonie niezabezpieczona Amiga z niedziałającą stacją dyskietek
( uszkodzona głowica co widać gołym okiem ), włosami i zaschniętymi insektami w środku myszkę w stanie takim sobie, no i na deser zasilacz który jest roztrzaskany...

PODAJĘ TO DO WIADOMOŚCI WAM WSZYSTKIM KU PRZESTRODZE !
[#304] Re: NOSy A1200 od Petra

@neuron55, post #303

Petro z reguły odpowiada.. Wyślij do niego także link ze zdjęciami jaki towar dostałeś.
[#305] Re: NOSy A1200 od Petra

@neuron55, post #303

Trochę lipnie to wygląda
Może już nie lubi Polaków

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2014 23:22:50 przez parallax
[#306] Re: NOSy A1200 od Petra

@Jarkman, post #304

Oczywiście wysłałem informację ze zdjęciami, ale wątpię żeby coś się ruszyło.
Przed ostatnio dostałem Amigę z uszkodzonym fdd, mocno wygiętą obudową, i uszkodzonym oscylatorem na płycie. Pisałem, wysyłałem fotki, prosiłem o wymianę fdd i płyty, zawsze odpowiedź wymijająca szeroki uśmiech
Na końcu napisał że wysłał mi nową A1200 na wymianę, lecz po tygodniu od tej wiadomości dostałem kolejną że nie wysłał bo nie miał amig na stanie... i takie tam...
[#307] Re: NOSy A1200 od Petra

@neuron55, post #306

Można to przyrównać widzę do powiedzenia:
Biznes is Biznes
.

Dostał pieniądze, wysłał, a że uszkodzone, to go już nie interesuje. Przykre, ale prawdziwe. I najgorsze jeszcze jest to, że nawet nie ma gdzie iść i się poskarżyć, aby gościowi trochę nerwów napsuć.
[#308] Re: NOSy A1200 od Petra

@gilban, post #307

Na jakimś najpopularniejszym forum anglojęzycznym opisać i wkleić zdjęcia!
Przynajmniej ostrzec innych, a może forum bardziej publiczne wywrze presję na naciągaczu
[#309] Re: NOSy A1200 od Petra

@Jacques, post #308

neuron55: Przykra sprawa. Rozumiem, że to stary sprzęt i Petro w każdym mejlu informuje nabywców, że jest on bez gwarancji i nie ponosi za niego specjalnej odpowiedzialności, ale w tym przypadku przegiął i zagrał nieuczciwie.

Zauważyłem też, że są osoby, którym Petro wysłał (przed zakupem) zdjęcie rzekomo "ich" konkretnej Amigi , która będzie wysłana. Okazuje się jednak, że do każdej osoby trafia dokładnie to samo zdjęcie

ps. pare dni temu mój kolega pisał w sprawie kupna Amigi do Petra i komputery były wciąż dostępne, więc coś kręci, pisząc, że już ich nie ma.
[#310] Re: NOSy A1200 od Petra

@Jacques, post #308

Myślę, że Petro nie do końca jest świadom tego co dostają ludzie bo pewnie paczki przygotowują jego pracownicy a nie on.
[#311] Re: NOSy A1200 od Petra

@Jarkman, post #310

No a kto jest właścicielem firmy pracownicy czy on ?
Jak na budowie się blok zawali to nie pracownicy ponoszą konsekwencje tylko właściciel firmy, bo on odpowiada za pracowników .
Tak czy owak to wina jego

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2014 12:10:35 przez Dorian3d
[#312] Re: NOSy A1200 od Petra

@Dorian3d, post #311

nie pisałem kto ponosi wine a jedynie ze może nie jest swiadom tego co ludzie dostaja. Z informacji jakie przekazywał zawsze sprzęt był sprawdzany przed wysyłką, były też zestawy o których pisał ze osobiście kompletował.
[#313] Re: NOSy A1200 od Petra

@Jarkman, post #312

spoko
[#314] Re: NOSy A1200 od Petra

@Dorian3d, post #313

Tak czy inaczej osobą odpowiedzialną jest szef, tudzież osoba kontaktowa, która zajmuje się sprzedażą, to jego obowiązkiem jest dopilnowanie by wszystko było jak należy.
Wg mnie taki zestaw(w świetle obietnic dotyczących "nieużywanych" Amig) kwalifikuje się na zwrot pieniędzy wraz z kosztami wysyłki i odsyłki.

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2014 12:48:16 przez Jacques
[#315] Re: NOSy A1200 od Petra

@Jacques, post #314

Hej,

Zachęcony przez Slaya informacją o sprzęcie, wysłałem pytanko do Petra. Takiego generycznego maila dostałem:

I can still supply a view:

Please be informed that we have inspected all A 1200 Magic just received in our warehouse from India. Therefore the warranty seal is broken. All A 1200 are packed in folio and have no scratches or changed the color into yellow.

We are much regret to inform you that the original Magic Pack Box is total damaged and in a condition which makes it impossible to use those longer.

As you may know those A 1200 are brand new and never used, but were stored 17 years in a warehouse. So we took immediately action and organized a white neutral box and repacked all our Amiga 1200 together with the Amiga accessories.

Within this repack action we have checked the content of each box.

Following items are in the box now:

A 1200 packed in folio without any scratches and in original condition and working proper (the housing is white and not colored yellow)

OS 3.1 Amiga Operating System
Amiga Mouse
Amiga Power Supply without plug to avoid problems in different countries
RF Cable

Please see attached picture!

We received your order and we are appreciate to inform you today, that your allocated A 1200 is, as we described the condition, ready for shipment.

Please understand that we cannot take any warranty or responsibility for those RETRO COMPUTERS. Return or replacement is not acceptable. Do keep in mind that even in the case of brand new, unused and sealed machines, we are talking about PCBs made in the first half of the 90's, hence subject to corrosion. It is always a good idea to replace capacitors, possibly with tantalum ones, to enhance the durability of the electronic board even more.

Please be informed that this is a none profit project initiated by Petro to support his beloved community. Those action is the last one, no more Amiga are available.

If you agree in all conditions and if you still would like to get your A 1200 as before described, please confirm by mail and sent us your complete shipping address. We will sent you than finally an invoice with your order number. After receiving the funds, we will ship your Amiga 1200 as soon as possible by DHL

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2014 18:52:26 przez DKL
[#316] Re: NOSy A1200 od Petra

@DKL, post #315

Czyli jest to już typowa zbieranina wszystkiego co zostało na magazynach i próba kompletowania. Raczej nadaje się to jako części zamienne niż zestaw NOS
[#317] Re: NOSy A1200 od Petra

@Jarkman, post #316

No na to wygląda Kijowo, że tak bez uprzedzenia
[#318] Re: NOSy A1200 od Petra

@DKL, post #315

W przypadku mojego zakupu Petro wysłał do mnie taka informację:
ear Amiga Enthusiast:
We received your order and we are appreciate to inform you today, das your allocated A 1200 ready for shipment is.
We received the shipment and tested those units. Therefore the warranty seal is broken. We regret to inform you again, like for the last shipment we received, that unfortunately the Amiga Manuals and the Magic Pack Software is missing and not included in the box.

In the Magic Pack box are included:

1) 1 x A 1200 not used and working, that means the plastic housing is without any spots and not yellow and in plastic packed
2) The original Amiga Power Supply with VDE plug or UK plug (white or black version)
3) The original OS Amiga 3.1
4) The original Amiga Mouse
5) The Antenna Cable

We have attached a picture for your reference.
The box is not always in best conditions because the products were stored about 17 years in a warehouse. Please understand that we cannot take any warranty or responsibility for those RETRO COMPUTERS. Return or replacement is not acceptable.
Please be informed that this is a none profit project initiated by Petro to support his beloved community.
[#319] Re: NOSy A1200 od Petra

@Jarkman, post #318

Czyli już po wpłaceniu, gdzie odwrotu już nie ma
[#320] Re: NOSy A1200 od Petra

@parallax, post #319

Mi przesłał przed wpłaceniem poniżej tej informacji była zawarta data do kiedy należy wpłacić oraz pdf z fakturą.
[#321] Re: NOSy A1200 od Petra

@Jarkman, post #320

A, czyli mogłeś się w sumie wycofaćpomysł Szkoda, że zdjęć nie dodawałpomysł Czyli uprzedził, to nie ma co tak wieszać na petra psów ;)
[#322] Re: NOSy A1200 od Petra

@Jarkman, post #316

Tak ale cena się nie zmieniła
[#323] Re: NOSy A1200 od Petra

@Dorian3d, post #322

No ja mogłem się wycofać przesłał 1 foto jak zestaw wygląda...a cena byla taka sama 150 euro
[#324] Re: NOSy A1200 od Petra

@Jarkman, post #323

No ja mogłem się wycofać przesłał 1 foto jak zestaw wygląda...a cena byla taka sama 150 euro

Gwoli precyzji, pisałem o tym wyżej. Każdy od Petra dostaje dokładnie taką samą fotkę :)
[#325] Re: NOSy A1200 od Petra

@parallax, post #321

Dostałem łącznie z informacją co zestaw zawiera+ faktura+ foto jak zestaw wygląda i dostałem taki właśnie zestaw w oryginalnym kartonie. Także mogłem zrezygnować z zakupu po obejrzeniu fotki i przeczytaniu info odnośnie zestawu.

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2014 21:56:02 przez Jarkman
[#326] Re: NOSy A1200 od Petra

@slay, post #324

Tak dokładnie... jednak moja odpowiadała w 100% to co dostałem
[#327] Re: NOSy A1200 od Petra

@Jarkman, post #325

Czyli na zdjęciu jest to, co otrzymałeś Robiłeś porównanie ze swoim zestawem?pomysł Zasilacz jeszcze by wszedł przed karton ;) Nie wszyscy dostali zdjęcie
[#328] Re: NOSy A1200 od Petra

@parallax, post #327

Parę wpisów wyżej wstawiłem link z fotkami amigi od Petro. Jednak jak widać opis zestwu, który teraz daje na maila jest całkiem inny niż ten, który ja miałem.
[#329] Re: NOSy A1200 od Petra

@Jarkman, post #328

Reasumujac:

Pierwsze partie byly lezakami i Petrus Pan sprawdzal czy to sie sprzeda za taka cena... sprzedalo.
Skoro poszlo gladko i mozna bylo na tym zarobic, to trzeba bylo wykombinowac druga partie, a ze drugiej takiej juz nie bylo (bo przeciez pierwsza sie skonczyla pomysł ), to pewnie zaczal opychac sprzet serwisowy lub odpady z lini produkcyjnej. No ale, ze ludki same sie pchaja jak po swieże buleczki z Tesco to po co obnizac cene... jak on osobiscie sprawdzal sprzet przed wyslaniem to ja jestem Jan Pawel 3.

Slowem Panowie Lemingi .. tak zescie sie pchali z rencami po te "nosy", ze przeplaciliscie na oko 3 razy.

200 euro za stara zdezelowana Amige w ladnej obudowie....

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2014 00:10:51 przez selur
[#330] Re: NOSy A1200 od Petra

@selur, post #329

Slowem Panowie Lemingi .. tak zescie sie pchali z rencami po te "nosy", ze przeplaciliscie na oko 3 razy.

A moze 10 razy?

Jakież to typowo polsko-zaściankowo-zawistne zachowanie, swoista radość i satysfakcja z tego, że ktoś kupił zepsuty sprzęt. Ręce opadają.

Na szczęście bardzo wiele (większość) osób kupiło od Petra jednak sprawne Amigi i nie żałują swoje decyzji.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem