kategoria: A1200
[#361] Re: NOSy A1200 od Petra

@highend, post #360

Ale Polak to taki naród co wiecznie na wszystko narzeka. E tam, "Polak to taki naród" co jak nie ma nic sensownego do napisania to generalizuje i jedzie po ogóle Polaków:).
[#362] Re: NOSy A1200 od Petra

@highend, post #360

Spokojnie większość za tą cenę poszła by do UK i DE oraz po kilkanaście szt. do krajów Skandynawskich. W Polsce już by mniej osób kupiło, bo jesteśmy mniej zamożni jako naród.
W mojej opinii ludzie powinni się cieszyć, że mogliśmy kupić takie magazynowe zabawki, nawet jak musieli tam dolutowywać kondensatory. Jakby nie ta akcja, to na Allegro A1200 w średnim stanie, golasy nie stały by za 300-450pln, tylko już pewnie w podobnej cenie jak NOSy od Petro. Tak samo dzięki kartą ACA, nie trzeba wydawać fortuny na Blizzarda 1230. Coraz więcej ludzi chce mieć fajną retro maszynkę, z moich dawnych znajomych byłych Amigowców, więcej jak połowa już ma.

[KryptoReklama=On] W giełdzie zaktualizowałem zdjęcia Deskto Dynamita, może nie NOS, ale nadal ma folię na logo i chodzi pięknie, wczoraj wygrzana na demach. Są dwie osoby w kolejce, ale żadna na 100% się nie zadeklarowała, jak nikt nie zadeklaruje się do soboty wieczór, to w niedzielę idzie na Alledrogo od 1pln [KryptoReklama=Off]

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2014 13:33:43 przez flops
[#363] Re: NOSy A1200 od Petra

@flops, post #362

Fantastyczny stan co prawda to mam już taką, ale cena 700 jest kusząca
[#364] Re: NOSy A1200 od Petra

@fazior, post #361

bo taka jest prawda, narzekamy na wszystko dookoła i nie potrafimy się cieszyć z tego co mamy. No więc cieszcie się z A1200 NOS od Petra póki są. Odniosłem się tylko do postów osób wyżej, które narzekały i najeżdżały na Petro.
[#365] Re: NOSy A1200 od Petra

@flops, post #362

A w moich dwóch Amigach od Petra mam już wymienione kondensatory i powiem, że stan w jakim są te Ami (śliczna biała obudowa, sprzęt pachnący nowością, w doskonałym stanie wizualnym i teraz już technicznym) po prostu raduje serce.

Z ciekawości sprawdziłem numery seryjne z tym co jest na pudełkach i na Amidze, którą kupiłem z Amibay, numery się zgadzają (ta była chyba z pierwszego rozdania), natomiast w tej kupionej bezpośrednio od Petra (z drugiego rzutu) numery się nie zgadzają - taki mały szczegół, który potwierdza tezę, że sprzęty z kolejnych rzutów były składane z różnych kompletów.

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2014 11:13:14 przez ITU
[#366] Re: NOSy A1200 od Petra

@highend, post #364

Nie wiem jak inni ale Ja na Petro nie narzekam ani też nie najeżdżam, po prostu stwierdzam fakty.
Co do Amig od niego to grunt że są oraz że są one nowe. Fakt że trzeba je odświeżyć, w końcu mają 20 lat. To że niektóre mają plomby a inne nie, to w gruncie rzeczy nie jest istotne, najważniejsze że obudowy są kompletne, nie połamane zaczepy, no i Bielutkie. Cena jak za nowy sprzęt z przed 20 lat no i oczywiście sprawny! jest jak najbardziej OK, Ciekawe jest to ile jeszcze tych Amig zostało, oraz czy wystarczy ich dla wszystkich zainteresowanych.
[#367] Re: NOSy A1200 od Petra

@superbonio, post #366

Tak na marginesie to potwierdza, że Escom odegrał dużą rolę w życiu Amigi. Te NOSy to Escomowa produkcja z drugiej połowy 95 roku. Podobnie Niemcy wystartowali temat PowerPC bo to w 95/96 Phase 5 dał się wsterować w projekt akceleratora, właśnie pod wpływem potęgi Escomu.
[#368] Re: NOSy A1200 od Petra

@wuk, post #367

Mógłbyś uściślić?
[#369] Re: NOSy A1200 od Petra

@BULI, post #368

Wlasnie odebralem Amige 1200 od Petra. Kupilem dla siebie bo chcialem wymienic moja 1200 i miec "nową", ladniejsza, bielsza w lepszym stanie, nieuzywana.

Tak w skrocie - totalna porazka.

Amiga jest w oplakanym stanie. Peknieta z dwoch stron (brakuje sporej ilosci plastiku, widoczne na foto), jest tak zabrudzona ze niczym ja nie mozna domyc, ma zolte rysy na obudowie, stacja dyskietek uszkodzona, wiekszosc elementow na plycie glownej zardzewiale, blacha do wyrzucenia nie da sie nawet na nia patrzec jest tak paskudna, plomba zerwana, zasilacz bez wtyczki, nie wiem gdzie mam sobie te 3 kable wsadzic :) w stanie tragicznym rzecz jasna (na smietniku leza lepsze), myszka o kablu dwukolorowym, brak kabla RF, brak ksiazki, jest tylko Workbench 3.1 (pewnie z bad blockami). Wszystko nie w oryginalnym kartonie (chociaz to mi nie przeszkadzalo bo akurat o tym zostalem poinformowany w korespondncji z Petrem). Po 5 minutowym obcowaniem z ta NOS Amiga mam tak zapaskudzone rece, ze zaraz bede musial skoczyc po rozpuszczalnik zeby je domyc. Boje sie w ogole wpinac moja 060 do tego zardzewialego syfu. Po pewnie 5 godzinnym gruntownym czyszczeniu tej Amigi bedzie mozna ja doprowadzic ze stanu tragicznego do stanu kiepskiego. Absolutnie nie mozna tego nazwac NOSem, to jest smietnikowa wersja Amigi 1200, choc tak szczerze powiedziawszy to na smietnikach lezaly Amigi w lepszym stanie. Relna kwote tego zestawu szacuje na - 30, 40 euro.

Reasumujac - 200 euro poszlo do smietnika bo moja stara Amiga 1200 jest w 10 razy lepszym stanie i na pewno nie zastapie ja tym pseudo NOSem Petra. Nawet nie mialbym sumienia tego sprzedac na Allegro w obecnym stanie, musial bym to wystawic w dziale złom. Nie wiem jeszcze co z nia zrobie, narazie wsadzilem ja do szafy bo na dzisiaj mam jej dosyc. Ponizej fotki:

[#370] Re: NOSy A1200 od Petra

@sordan, post #369

Wprawdzie ostrzegali, ze drugi i dalsze rzuty od Petra z nowoscia maja juz niewiele wspolnego, ale to... no, masakra. Wyglada jak z rzezni wujka Alberta po powodzi z 1997!

TLDR, dziala ten sprzet chociaz?
[#371] Re: NOSy A1200 od Petra

@sordan, post #369

STRASZNE- współczuję- dostałeś mocno przechodzony sprzęt i na dodatek nikt o niego nie dbał
[#372] Re: NOSy A1200 od Petra

@sordan, post #369

Tak miedzy Amiga, a prawda, to nazywanie tego NOSem zakrawa juz o oszustwo. buuu!
[#373] Re: NOSy A1200 od Petra

@sordan, post #369

Kiepska sprawa, również "łącze się z Toba w bulu".

Co prawda zdjęcia mi się nie wyświetlają, ale z opisu wynika, że otrzymałeś totalny złom. Moja rada, nie zostawiaj tak tego, napisz do pana T. aby otrzymać zwrot kasy. Ktoś tu na ppa już tak zrobił, i to z powodzeniem.
[#374] Re: NOSy A1200 od Petra

@slay, post #373

Napisalem do niego przed chwila, ale szczerze daje sobie 1%, ze mi w ogole odpisze. Po to wlasnie zrezygnowal ze sprzedazy na portalach aukcyjnych z systemem komentarzy i z platnoscia Paypal, zeby teraz w latwy sposob mogl sie wymigac. Realizujac zwykly przelew jestem w glebokiej d... i moge liczyc tylko i wylacznie na uczciwosc Petra. Pytalem 3 razy o platnosc Paypal przed zlozeniem zamowienia to ani razu mi nie odpowiedzial na to pytanie. Napisalem, ze stan Amigi jest absolutnie niedozaakceptowania i zadam albo zwrotu pieniedzy, albo wysylki innej niepeknietej, niezardzewialej i czystej Amigi, niekonieczne musi juz to byc jakis super NOS, wystarczy, ze bedzie w jednym kawalku i niezardzewiala w srodku. Moja 3 letnia klawiatura, ktora kupowalem jako NOS na ebayu ma duzo bielsze klawisze niz klawiatura z Amigi Petra. Ogolnie bede bardzo zaskoczony jak mi odpisze i rozpaczy pozytywnie sprawe.

Co do samej sprawnosci to boje sie w ogole cokolwiek do niej podpinac. Polowa elementow z plyty glownej jest zardzewiala i pelno na niej jakiegos osadu, jakby byla wylana na plyte glowna cola. Nie mam odwagi podpiac Indivision AGA, Fast ATA i 060/80 do tego syfu bo boje sie, ze moze sie cos stac z tymi podzespolami. Narazie nic nie bede grzebal tylko poczekam ten powiedzmy 1 tydzien na odpowiedz od Petra. Jak nie odpisze albo odpisze w niesatysfakcjonujacy sposob to wtedy sprawdze czy w ogole dziala ale wczesniej poswiece kilka dobrych godzin na wyczyszczenie wszystkiego co jeszcze jest mozliwe do wyczyszczenia. Niektore miejsca sa tak zabrudzone ze nawet spirytus i benzyna nie pomaga. Jak by ta Amiga byla wystawiona z realnymi fotkami na Allegro to poszla by max za 100 - 150 zl.
[#375] Re: NOSy A1200 od Petra

@sordan, post #374

Sprzedałem Amiga Magic cały kpl 750 złociszy a ty za taki syf płacisz 200 EURO!?
[#376] Re: NOSy A1200 od Petra

@sebbb, post #375

Jakby Petro wyslal realne zdjecia to bym nigdy tego nie kupil. Wyslal mi fotki innej Amigi przed zlozeniem zamowienia. Po prostu zostalem wydymany, ot cala filozofia :) Zaplacilem 200 euro bo mial to byc NOS, a dostalem Amige jakby zgarnieta ze smietnika.
[#377] Re: NOSy A1200 od Petra

@sordan, post #369

"Petro Tyschtschenko gościem Retrogralni!"
"Retrogralnia to impreza, która odbędzie się w dniach 21-22 czerwca 2014 w klubie Firlej przy ul. Grabiszyńskiej we Wrocławiu."

Może mu zawieź tego NOS-a na tę imprezę...
[#378] Re: NOSy A1200 od Petra

@sordan, post #376

Jakby Petro wyslal realne zdjecia to bym nigdy tego nie kupil. Wyslal mi fotki innej Amigi przed zlozeniem zamowienia. Po prostu zostalem wydymany, ot cala filozofia :)

Tak, o tym wspominałem chyba wyżej. Petro każdej osobie wysyła / wysyłał dokladnie to samo zdjęcie, które w żaden sposób nie jest miarodajne przy zakupie.
[#379] Re: NOSy A1200 od Petra

@sordan, post #369

Szczerze współczuje. Faktycznie syf do potęgi. Na dodatek wszystko połamane. Nie spodziewałem się że ten "Petro" coś takiego zapakuje i sprzeda jako NOS bo przecież SPRAWDZAŁ PRZED WYSYŁKĄ prawda ??? Przykre to płacz Wez to i wystaw na Amibay jako NOS od "Petra"
[#380] Re: NOSy A1200 od Petra

@sebbb, post #375

Niezłe cacko

Nawet gumeczki podstawki belutkie :) Niezle się musiałeś naszorować !

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2014 15:27:46 przez Art
[#381] Re: NOSy A1200 od Petra

@Art, post #379

Sebbb, ktory Ty juz raz sprzedajesz ten zestaw? joker
[#382] Re: NOSy A1200 od Petra

@F7sus4, post #381

Ja wyrwałem Magica cały komplet w idealnym stanie za 650 , to co pokazałeś to MASAKRA!
[#383] Re: NOSy A1200 od Petra

@Art, post #380

Kupiłem ją w takim stanie na ebay brakowało mi tej wersji w kolekcji ale teraz powoli zwinąć się bo żona marudzi że za dużo gratów trzymam w domu
[#384] Re: NOSy A1200 od Petra

@F7sus4, post #381

Poraz pierwszy teraz sprzedaje Desktop Dynamite (mam takie dwie) zostanie mi jeszcze 5 sztuk każda inna
[#385] Re: NOSy A1200 od Petra

@sordan, post #369

O kurka. Faktycznie złom. Jestem ciekaw jak zareaguje Petro.

3 lata temu kupiłem w UK w bardzo dobrym - conajmniej - stanie zestaw Amiga Magic z orginalnie zainstalowanym HD oraz Blizzardem 030/50Mhz. Kosztował trochę około 150f jeśli dobrze pamiętam.

Masz pecha bracie.
[#386] Re: NOSy A1200 od Petra

@Deftronic/..., post #385

Kurde ale złom, rozumiem twój ból i zawód jaki musiałeś poczuć otwierając paczkę.
Szlag by mnie trafił na miejscu. Nie wiem czemu ale nigdy tego pana nie lubiłem.
Nie wiem czy on w ogóle wie co wysyła ludziom? Jeśli tak, to tylko mu skopać tyłek
jak przyjedzie do Polski. Jeśli nie, to mam nadzieję że co najmniej odda pieniądze
albo wyśle sprzęt w wystarczającym stanie aby można chociaż trochę nazwać go NOSem.
[#387] Re: NOSy A1200 od Petra

@Radek_Cz, post #386

Wątpię aby wysyłającym był Petro. On zapewne jedynie kasuje wpłaty, a paczki wysyła kto inny.
Ot, działa magia nazwiska i pierwszej fali A1200 w dobrym stanie.
[#388] Re: NOSy A1200 od Petra

@stachu100, post #387

Nie wiem jak teraz, ale kupowalem dla kolegi z pierwszego rzutu - adres byl niemiecki, a Peter widnial jako nadawca.
[#389] Re: NOSy A1200 od Petra

@sordan, post #369

Współczuje, wygląda to masakrycznie :(
musisz to wyjaśnić, bo widywałem lepsze amigi ze śmietnika, najgorsze jest to że chciałeś mieć amigę idealną, w świetnym stanie dlatego zainwestowałeś nie małe pieniądze praktycznie w ciemno (wiem sam po sobie bo też tak chciałem zrobić) a tu taki gniot, to przykre na maxa :/

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2014 22:32:30 przez QUAD
[#390] Re: NOSy A1200 od Petra

@sebbb, post #375

Spokojnie, jestem zdania, że sprawa się wyjaśni. Faktycznie nieciekawie to wygląda, ale zanim ukamieniujemy Petra i w ogóle (sebb: od razu się unosisz na Petra jaki to on oszust itd.), poczekajmy aż odpisze. Pewnie dopiero jutro wieczorem odpisze (coś o tym wiem).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem